2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Saját ügyfelei ellen spekulált a Goldman Sachs?

3 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/38989"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/robby.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>Az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC 22 oldalas periratot nyújtott be a legprominensebb amerikai befektetetési bank, a Goldman Sachs ellen ─ adta hírül a Financial Times. A SEC azzal vádolja a bankot, hogy egyik ügyfele megrendelésére 2007 elején olyan bóvli jelzálog-értékpapírt kreált és hirdetett meg, amely ellen megrendelője és saját maga is spekulálni akart.</p><p>

 

robby.thumbnailAz amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC 22 oldalas periratot nyújtott be a legprominensebb amerikai befektetetési bank, a Goldman Sachs ellen ─ adta hírül a Financial Times. A SEC azzal vádolja a bankot, hogy egyik ügyfele megrendelésére 2007 elején olyan bóvli jelzálog-értékpapírt kreált és hirdetett meg, amely ellen megrendelője és saját maga is spekulálni akart.

 

robby.thumbnailAz amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC 22 oldalas periratot nyújtott be a legprominensebb amerikai befektetetési bank, a Goldman Sachs ellen ─ adta hírül a Financial Times. A SEC azzal vádolja a bankot, hogy egyik ügyfele megrendelésére 2007 elején olyan bóvli jelzálog-értékpapírt kreált és hirdetett meg, amely ellen megrendelője és saját maga is spekulálni akart.

A bóvli jelzáloghitelek (subprime mortgage) piacának bedőlése az éles szemű fedezeti alapok (hedge funds) számára már 2006 végén látható volt – magyarázta Préda István, a vállalatfinanszírozásokat szervező MB Partners vezetője. Ezek az alapok a piac közeli bukására spekulálva árfolyam-fedezeti biztosításokat (credit default swaps) vásároltak a legkockázatosabbnak tartott jelzálogkötvényekre. Ezek lehetővé tették a befektetők számára, hogy a mások tulajdonában lévő jelzálogkötvények értékvesztésének megfelelő mértékű nyereséget realizáljanak.

A SEC vádirata szerint a Goldman arra fogadott el megbízást a Paulson & Co fedezeti alaptól, hogy a Paulson által a legkockázatosabbnak tartott bóvli papírokból összeállított szintetikus kötvényre adjon el a hedge fundnak árfolyam-fedezeti biztosítást. A Goldman 28 éves sztárbankára, Fabrice Tourré nagy üzletet látott az értékpapír-strukturálásban, de szüksége volt olyan befektetőkre, akik megvásárolják az így kreált szintetikus kötvényeket, melyeket a szakma CDO-knak, azaz biztosítékkal fedezett hitel-kötelezettségeknek (colletarised debt obligations) nevez.

Ha tudták volna, hogy a dörzsölt befektetőként ismert Paulson áll az ügylet másik oldalán, akkor a Goldman nehezen talált volna befektetőket a CDO-kra, ezért Tourré keresett egy ismert CDO-befektetési tanácsadót, aki a nevét adta az értékpapírok kiválasztásához. A CDO kibocsátási tájékoztatójában a Paulson & Co-t nem ellendrukkerként, hanem befektetőként tüntették fel. Az így kreált csodakötvényre a Goldman marketinggépezete hamarosan talált is balekokat, például a düsseldorfi pénzügyi szolgáltató, az IKB személyében, akik összesen 1 milliárd dollárt buktak, amikor a CDO pár hónappal később elértéktelenedett. A Paulson ugyanennyit nyert, a Goldman pedig 15 millió dollárt kaszált a közvetítésen.

A SEC vádirata újra reflektorfénybe állítja Lloyd Blankfeint, a Goldman Sachs vezérét, aki egy bronxi postaalkalmazott fiából küzdötte fel magát a bank vezérigazgatói posztjára. Blankfein néhány héttel ezelőtt a politika által követelt bankári prémiumcsökkentésekkel szemben mutatott érzéketlensége miatt szerepelt a hírekben.

A Goldman által alkalmazott technikát a Brókerpóker szerzője részletesen ismerteteti az év elején megjelent ─ a bóvlijelzálog-válság mögötti manipulációkat tárgyaló ─ sikerkönyvében. A jelzálogbotrány visszaéléseivel a Cégértéklevél május elején megjelenő száma is részletesen foglalkozik majd ─ tette hozzá Préda István.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.