2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az évtized magyar gyermekkönyve – végeredmény

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/39521"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gyermekkonyv.thumbnail.jpg" border="0" width="84" height="100" /></a></span> <p>Fontos fordulópontjához érkezett a „Tíz év ötven gyermekkönyve" akció, melynek keretében húsz szakmai szervezet valamint az olvasóközönség kereste az elmúlt tíz évben megjelent magyar gyermekkönyvek legjobbjait. A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötet sorozata; a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen.</p><pre><strong> 

 gyermekkonyv.thumbnail

Fontos fordulópontjához érkezett a „Tíz év ötven gyermekkönyve" akció, melynek keretében húsz szakmai szervezet valamint az olvasóközönség kereste az elmúlt tíz évben megjelent magyar gyermekkönyvek legjobbjait. A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötet sorozata; a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen.

 

 gyermekkonyv.thumbnail 

Fontos fordulópontjához érkezett a „Tíz év ötven gyermekkönyve" akció, melynek keretében húsz szakmai szervezet valamint az olvasóközönség kereste az elmúlt tíz évben megjelent magyar gyermekkönyvek legjobbjait. A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötet sorozata; a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen.

 

A „Tíz év ötven gyermekkönyve" figyelemfelkeltő akcióval az értéket hordozó magyar gyermekkönyvekre kívánta és kívánja felhívni a figyelmet a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete, az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlap szerkesztősége és a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége. A figyelemfelkeltés formája ez esetben egy reprezentatív ajánlati lista összeállítása volt. Ebben húsz, a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai szervezet, intézmény és szerkesztőség működött együtt. Összesen 210 kötet illetve kötetsorozat került az ajánlati listára, melyről a közönség is kiválaszthatta a maga kedvencét. Ez a teljes kínálat folyamatosan megtekinthető az egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010

oldalon, s ugyanitt látható a közönségszavazás  illetve a szakmai szavazás végeredménye, valamint a kettő összesítésével kialakult „abszolút" lista is.

Elnyerték a tetszést

A szakmai szervezetektől a Friss tinta! gyermekvers antológia kapta a legtöbb ajánlást és a legjobb helyezést. Az egy hónapon át tartó közönségszavazás alapján Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című kötet sorozata a legnépszerűbb, e két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen. Az akció sikerét jelzi, hogy az interneten húszezer látogató kereste fel az ajánlati listát, és ott 65 000 oldalt tekintettek meg, s a hétvégén lezajlott Gyermekirodalmi Fesztiválon is fokozott szakmai és közönségérdeklődést váltott ki ez az akció. A végeredmény ismeretében tudományos igényű kérdések vetődtek fel a konferencián, melyek elemzéseket, kutatásokat generálnak a közönség pedig örömmel fedezett fel olyan köteteteket, melyeknek híre eleddig méltatlanul háttérbe szorult.

Nem ért véget!

Az érdeklődésre tekintettel ez a kezdeményezés folytatódik. A cél továbbra is változatlan: felhívni a figyelmet a reneszánszát élő magyar gyermek és ifjúsági irodalomra, s megmutatni a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert és méltán tisztelt klasszikusok mellett jelenlévő kínálatot. A szervezők szándéka, hogy a következő években mindig a megelőző esztendőre visszatekintve újra és újra megmutassák az új magyar gyermekkönyv termés legjavát, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igényes, kortárs gyermekkönyvek választéknak olykor a híre is alig jut el az érintetthez - szülőhöz, pedagógushoz, s elsősorban a gyermekekhez. A szervezők egyúttal egyfajta ajánlást is szeretnének adni ezzel a gyermekekért felelősséget érző szülőknek, pedagógusoknak: mi az, ami a régi klasszikusok mellől nem hiányozhat az óvoda, az iskola, a gyerekszoba polcairól, avagy amit legalább a könyvtárból érdemes kikölcsönözni.

Az ajánlati lista elkészítésében közreműködő intézmények, szervezetek, szerkesztőségek, ábécérendben:

  • 1. Csodaceruza Szerkesztősége
  • 2. Dörmögő Dömötör szerkesztősége
  • 3. Egyszervolt.hu szerkesztősége
  • 4. Fővárosi Beszédjavító Intézet
  • 5. Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete
  • 6. HUNRA - Magyar Olvasástársaság
  • 7. IBBY - Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete
  • 8. Magyar Írószövetség Gyermek- és Ifjúsági Szakosztálya
  • 9. Két Egér Könyvesbolt
  • 10. Kincskereső gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége
  • 11. Könyvtárostanárok Egyesülete
  • 12. KönyvHét folyóirat szerkesztősége
  • 13. Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
  • 14. Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció
  • 15. Petőfi Irodalmi Múzeum
  • 16. Pozsonyi Pagony Könyvesbolt
  • 17. Prae.hu - gyerekoldalak szerkesztősége
  • 18. Tanító újság szerkesztősége
  • 19. Tanítók Egyesülete
  • 20. Új Könyvpiac szerkesztősége

Linkek:

A teljes ajánlat: http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/

Szakma listája: http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/szakmai

Közönséglista: http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/kozonseg

„Abszolút" lista: http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/abszolut

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük