2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2010-BEN IS SIKERES VOLT A NYITOTT PINCE NAPOK RENDEZVÉNY

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/40463"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Nypn.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>2010-ben, a Fesztiválok Évében a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészeteinek összefogásában ismét, immár ötödször került megrendezésre a Nyitott Pince Napok akció. </p><p> 

 nypn.thumbnail

2010-ben, a Fesztiválok Évében a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészeteinek összefogásában ismét, immár ötödször került megrendezésre a Nyitott Pince Napok akció.

 

 nypn.thumbnail

2010-ben, a Fesztiválok Évében a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészeteinek összefogásában ismét, immár ötödször került megrendezésre a Nyitott Pince Napok akció.

 

Idén, a korábbi pünkösdi időpont helyett 2010. május 8-9-én várta több mint 150 pincészet két napon keresztül a borkedvelőket, kedvezményes, illetve ingyenes borkóstolóval. Az akcióhoz csatlakozott szolgáltatók körében végzett felmérés eredményei szerint a rendezvény 2010-ben is sikeres volt, a vendégek és a vendéglátók körében egyaránt.

A részt vevő szolgáltatók körében végzett felmérés eredményei szerint:

  • § a pincék negyede 2010-ben első alkalommal csatlakozott az akcióhoz,
  • 10-ből 6 vendég előzetesen is ismerte az akciót,
  • egy pincészet átlagosan 67 vendéget fogadott, ami a 150 pincére vetítve összesen
    10 500 vendéget jelent a két nap alatt,
  • a pincészetek 20,6%-a külföldi vendégeket is fogadott,
  • a vendégek a borok mellett kínált szolgáltatásokkal (pincelátogatás, kedvezményes étkezési és vásárlási lehetőségek stb.) is elégedettek voltak,
  • 10-ből 7 pincészet az ismertségének és vendégkörének növekedését is várja az akciótól,
  • 91,7%-uk máskor is szívesen részt venne hasonló akcióban, a válaszadók 35,0%-a pedig még 2010-ben tervez hasonló kedvezményes akciót.

A Nyitott Pince Napok akció keretében, 2010-ben, régi és új pincék egyaránt várták a vendégeket: a válaszadó pincék 29,4%-a már 2006-ban is partner volt, 36,8%-a 2007-ben (is), 54,4%-a 2008-ban (is), 69,1%-a 2009-ben (is) csatlakozott, míg a válaszadók 25,0%-a 2010-ben első alkalommal nyitotta meg kapuit. A részt vevő szolgáltatók 35,3%-a ingyenes, 72,1%-a kedvezményes árú borkóstolással várta a vendégeket, 89,7%-uknál pedig kedvezményesen vásárolhattak is a betérők. A borok mellől természetesen a borkorcsolyák sem maradtak el, és sok helyen a pincék megismerésére is lehetőség nyílt pincelátogatás keretében. A felmérésben részt vevő pincék mindegyike nyitva tartott a rendezvény mindkét napján.  

            A pincékbe betérő vendégek 61,8%-a ismerte előzetesen az akciót. A válaszadó pincészetek átlagosan 67 vendéget fogadtak a Nyitott Pince Napok alatt, ami becslésünk szerint – a 150 részt vevő pincére vetítve – 10 500 vendéget jelent összesen. A vendégek közel negyede (23,1%) jelentkezett be előre.

Bár a Nyitott Pince Napok akció elsősorban a belföldieket célozza meg, a magyar bor és gasztronómia a külföldieknek szóló kínálatunkban is fontos vonzerő. A felmérés szerint a pincék ötöde (20,6%-a) fogadott külföldi vendégeket, akik közül a legtöbben Németországból, Ausztriából, illetve Nagy-Britanniából érkeztek, de voltak látogatók Szlovákiából, Lengyelországból, Franciaországból, Finnországból, Norvégiából és Törökországból is. A pincékben dolgozó személyzet döntően angol és/vagy német nyelven kommunikált a külföldiekkel, néhány helyen még szlovákul, olaszul és franciául is kalauzolták a látogatókat. A pincék a vendégek részéről számos pozitív visszajelzést kaptak az akcióval kapcsolatban: a látogatók nem csupán a borokat, hanem a borosgazdák nyitottságát, a családias hangulatú vendéglátást és a – gazdasági válság ellenére is – kedvezményes árakat is nagyra értékelték.

Bár a fő attrakció természetesen maga a bor volt, sokan más szolgáltatásokat is igénybe vettek. A legtöbben a borvásárlást (65,1%), az étkezést (33,3%) és a szervezett pincelátogatást (25,4%) nevezték meg. Szállást a pincék 7,9%-ának vendégei vettek igénybe.

A pincék többsége (75,8%-uk) a Nyitott Pincék Szövetsége, 16,1%-uk pedig a Magyar Turizmus Zrt. közvetlen megkereséséből értesült az akcióról. 12,9%-uk említette a Tourinform irodákat, 14,5% pedig a nyitottpince.hu honlapot.

A pincék többsége önállóan is hirdette az akciót: a válaszadók 53,2%-a saját honlapján, 25,8%-a saját vendéglistájára küldött hírlevéllel, közel ugyanennyien, 24,2% saját készítésű szórólappal, 12,9% pedig a helyi médiában közzétett hirdetéssel hívta fel a vendégek figyelmét az akcióra.

A szolgáltatók többsége elégedett volt az akció előzetes promóciójával: a Nyitott Pincék Szövetsége részéről végzett munkával a pincék 83,8%-a, a Magyar Turizmus Zrt. promóciójával a pincék 78,9%-a volt részben vagy teljesen elégedett. A szervezők által az akció népszerűsítésére használt marketingeszközök közül a pincék az internetes megjelenéseket találták a leghasznosabbnak, ezt 70,5%-uk említette, 57,4% a kiadványokat, 45,9% pedig a nyomtatott sajtóban történő megjelenést tartotta a leghatékonyabb eszköznek.

Az elmúlt évek gyakorlatával szakítva – a pincékkel történt egyeztetést követően – az akció 2010-ben nem a pünkösdi hosszú hétvégén került megrendezésre, ami némiképp megosztotta a véleményeket. A válaszadó pincék – az idei akció tapasztalatait is figyelembe véve – 58,1%-a inkább a pünkösdi időpontban való megrendezést preferálná, egyharmaduk pedig azt támogatná, ha minden év májusának egy adott (azonos) hétvégéjén kerüljön megrendezésre a Nyitott Pince Napok akció.

            További észrevétel, javaslat volt a pincék részéről, hogy lehetne versenyt, vetélkedőt szervezni az akcióhoz kapcsolódóan különböző kategóriákban a részt vevő pincék, illetve a vendégek körében. Szintén fontosnak tartják hangsúlyozni a válaszadó pincészetek, hogy az akció csak akkor lehet teljes mértékben sikeres, ha a vendégek előre bejelentkeznek, illetve betartják a megbeszélt időpontokat, hiszen csak így tudják a pincék felmérni a szükséges kapacitást.

Összegségében sikeres, sokakat megmozgató eseménynek bizonyult 2010-ben is a Nyitott Pince Napok akció. Minden 10 válaszadó pincéből heten úgy vélik, hogy az akció hatására ismertségük növekedni fog, illetve, hogy a vendégkörük bővül.

Hasonló kedvezményes akciót a válaszadók 35,0% tervez még 2010-ben. Leggyakrabban a következőket említették: ingyenes kóstoltatások, hétvégenként hosszabb nyitva tartás, a vendégek meghívása szüreti must- és borkóstolásra, évszakonként egy-egy helyi nyitott pince nap szervezése, helyi falunapokon való részvétel, metszési bemutató, a nyári futball világbajnoksághoz kapcsolódó akció.

Az idei akció eredményességét jelzi az is, hogy a pincék túlnyomó többsége, 91,7%-a máskor is részt venne hasonló akcióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.