2024.augusztus.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem minden valódi, ami VB! — A VirusBuster spamlabor jelenti

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/40682"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vb2010_logo.thumbnail.jpg" border="0" width="88" height="100" /></a></span> <p>Nemcsak a szurkolók örülnek a foci világbajnokságnak: kihasználják a számítógépes bűnözők is. Hatalmas tömegben indítottak például útnak VB-botrány hírével csábító, többnyire veszélyes csatolmányt hordozó kéretlen leveleket -- figyelmeztet a VirusBuster.</p><p>

 vb2010 logo.thumbnail

Nemcsak a szurkolók örülnek a foci világbajnokságnak: kihasználják a számítógépes bűnözők is. Hatalmas tömegben indítottak például útnak VB-botrány hírével csábító, többnyire veszélyes csatolmányt hordozó kéretlen leveleket — figyelmeztet a VirusBuster.

 vb2010 logo.thumbnail

Nemcsak a szurkolók örülnek a foci világbajnokságnak: kihasználják a számítógépes bűnözők is. Hatalmas tömegben indítottak például útnak VB-botrány hírével csábító, többnyire veszélyes csatolmányt hordozó kéretlen leveleket — figyelmeztet a VirusBuster.

Felhasználóktól, partnerektől és spamcsapdákból érkező levelek tízezreit elemzik és kategorizálják naponta az informatikai biztonság hazai specialistájának spamlaborjában. A legutóbbi napok fogása alapján a szakemberek úgy érezték: meg kell kongatniuk a vészharangot.

"Amint az várható volt, a számítógépes bűnözők igyekeznek meglovagolni a labdarúgó világbajnokság iránti felfűtött érdeklődést. Aggasztó — és növekvő — számban észlelünk olyan üzeneteket, amelyek egy állítólagos FIFA-hírt használnak csalétkül arra, hogy rábírják a címzettet: nyissa ki a levél csatolmányát. Persze a mellékelt küldeményben szinte mindig valamilyen kártevő rejtőzik — mondja Stange Szilárd, a VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere. — Még szerencse, hogy a kedves feladók angolul írnak, így talán a magyar olvasók kevésbé lesznek hajlamosak felülni a trükknek."

"FIFA World Cup 2010 scandal news, read attached document." ( = "FIFA Világkupa 2010 botrány hír") — szól például egy tipikus példány rövid szövege. Aki azonban ízes színes hírre számít, keservesen csalódik, ha rákattint a csatolt állományra.

Ha ilyen levelet találunk a postaládánkban, dobjuk azonnal a szemétbe, semmiképp ne nyissuk meg a veszedelmes küldeményt! — int a VirusBuster. "És vigyázat: a VB-vel nemcsak üzenetben élnek vissza. Rengeteg rosszindulatú site-ot is felállítottak a weben a nevezetes alkalomra. Legyünk hát óvatosak, s feltétlenül használjunk naprakész antivírus szoftvert" — teszi hozzá Stange Szilárd.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.