2024.augusztus.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyszerűbb, korszerűbb, gyorsabb lett a szabálysértési nyilvántartások rendszere

5 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/2036"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paragraph-pc.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>2010. június 14-től  megújult szabálysértési-nyilvántartási rendszer szolgálja úgy a nyilvántartásra hivatottakat, mint magukat az érintett magánszemélyeket. </p><p>

  paragraph pc.thumbnail

2010. június 14-től  megújult szabálysértési-nyilvántartási rendszer szolgálja úgy a nyilvántartásra hivatottakat, mint magukat az érintett magánszemélyeket.

  paragraph pc.thumbnail

2010. június 14-től  megújult szabálysértési-nyilvántartási rendszer szolgálja úgy a nyilvántartásra hivatottakat, mint magukat az érintett magánszemélyeket.

A változásokról  dr.Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának

(KEK KH)  elnöke és  dr.Szalay László, az intézmény hatósági elnökhelyettese adott tájékoztatást

a  KEK KH  Bűnügyi Nyilvántartó Hatóságának budapesti, Vaskapu utcai épületében.

Mi indokolta a fejlesztést?

A KSH szerint hazánkban évente 5-600 ezer szabálysértési eljárás zajlik, melyben a lakosság kb. egy-tizede érintett.

A szabálysértési ügyekben különböző hatáskörű és illetékességű, ún. szabálysértési hatóságok járnak el, a jogerőre emelkedett határozatok törvényileg meghatározott adatainak (elektronikus) tárolása, nyomon követése, az idevágó  információk jogosultak számára történő továbbításai is náluk történt. Ebben a felállásban nem volt elegendő átlátás az egyes hatóságok eljárásáról, ill. az időeltolódást szenvedett a széttagolt és heterogén szabálysértési nyilvántartási gyakorlat miatt.  A 12 különböző hatás- és illetékességi körű szabálysértési hatóságnak külön-külön vezetett,  papíron vezetett nyilvántartása volt, ez nehezítette a szabálysértők korábbi, vonatkozó viselkedésének számon tartását. (A nyilvántartás hivatalosan megszabott időtartama minimum 6 hónap, maximum 2 év lehet.)

A társadalom joggal várja el a kisebb súlyú, jogellenes cselekményekkel, szabálysértésekkel szemben is a megalapozott és eredményes állami fellépést.  Ehhez szükséges az ügyek és az eljárás alá vont személyek előéletének egyszerű nyomon-követése, a szabálysértési eljárások gyors és pontos lefolytatása.

A területen továbbfejlesztéssel elérhető eredmények, a szabálysértési végrehajtási rendszer megerősítése megelőző hatásával ösztönzi a szabálykövető magatartást, erősíti a jogbiztonságot. 

A most befejezett kiemelt fejlesztés európai uniós források bevonásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében, több lépcsőben, közbeszerzési eljárással.  AZ  EU és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege  1.280 millió Ft volt.   

2010.június 14-től kezdődően érvényes, hogy minden, 2009. december 31-ét követően jogerőre emelkedett, az egyes szabálysértési hatóságoknál keletkező adatot az újonnan létrejött központi nyilvántartásnál összesítenek, kiküszöbölve a korábbi működésbeli anomáliákat, csökkentve az adminisztrációt, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést biztosítva. A felhasználók számára ily módon kiterjesztett működéskörű, elektronizált, országos központi rendszer vált elérhetővé. A központi szabálysértési nyilvántartás tekintetében az adatkezelői feladatokat a KEK KH látja el.

Az adatokat összesítő új, elektronikus adatbázishoz a közigazgatás, a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás szervei, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal férhetnek hozzá, de térítés ellenében más szervezetek is adatokat kérhetnek.  A most induló rendszerben kizárólag a 2010. január 1. után betáplált adatok találhatók,  az ennél korábbiak továbbra is a hagyományos, papír-formátumban maradnak.
Magánszemélyként, évente egy alkalommal bárki ingyenesen lekérdezheti a saját magára vonatkozó adatokat a szolgáltató internetes oldaláról (www.nyilvantarto.hu ),  további lekérdezések díjazás ellenében zajlanak.

Az adatszolgáltatás az ügyfélkapun át történik,  a megfelelő informatikai biztonság figyelembe vételével, az illetéktelen hozzáférés kiküszöbölésével.

A rendszer alkalmas az EU tagállamok hasonló intézményeivel való összekapcsolódásra is.

Alkalmazási példák:
-Rendezvények,  futballmeccsek rendezői lekérhetnek adatokat a központi rendszerből, kiküszöbölendő a korábban kitiltott, nemkívánatos személyek bejutását.

-Kizárható ezentúl az olyan eset, hogy egy sorozatbetörő egymástól távolabb levő helyeken, melyek más-más hatóság eljárási körébe tartoznak,  20 ezer Ft alatti összegű értékre becsült bűncselekményeket követ el, s megússza, mert az intézkedő hatóságok nem tudnak egymásról.

A tájékoztató napján, a KEK KH épületében a Bűnügyi Nyilvántartó hatóság új Ügyfélszolgálati Irodát is nyitott  a Vaskapu utca 30/A alatt

Három munkahelyen tudják kiszolgálni a hatósági bizonyítványt igénylők igényeit, hétfőn és szerdán  9-től 15 óráig,  pénteken  9-től 12 óráig.  Hatósági erkölcsi bizonyítványt vagy más hatósági bizonyítványt állítanak ki a személyesen megjelenő ügyfelek számára, különösen azok dolgát könnyítik meg, akik pl.  új állás betöltéséhez mielőbb szeretnék az erkölcsi bizonyítványt beszerezni.
Az új irodában soron kívüli eljárás is kérhető, ilyenkor a hatósági bizonyítvány akár már a benyújtás napján, de legkésőbb három munkanapon belül kiállításra kerül.

A KEK KH  elérhetőségei:

1094 Budapest, Balázs Béla utca 35.

Postacím:  1450 Budapest, Pf.: 81.

T:  +36 (1) 455-67-00

Fax:  +36 (1) 455-68-75

http://www.nyilvantarto.hu/

nyilvantarto.hivatal@mail.ahiv.hu

Ügyfélszolgálatai:

E-közszolgáltatások Ügyfélközpontja,  T:  +36(1) 273-48-00

Erkölcsi bizonyítvány kiadás,  T:  +36(1) 455-21-45,    +36(1) 455-21-51

Közúti közlekedési nyilvántartás,   T:  +36(1) 219-46-11

Központi Okmányiroda,   T.:  +36(1) 443-57-47,    +36(1) 443-57-48

Személyi adat- és lakcím-nyilvántartás,    T: +36(1) 455-67-70,   +36(1) 455-6771

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.