2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„A csipkék királynője, a királynők csipkéje” — A 109 éves halasi csipke a 21. században

9 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/48329"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hcs1.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="68" /></a></span> <p><em>Dacolva az id</em><em>ővel, egyre fiatalabb, modernebb és főképp a mai korhoz illő! Már 109 éve bűvöl el titokzatos szépségével,  fenséges eleganciájával.                                              

 hcs1.thumbnail

Dacolva az idővel, egyre fiatalabb, modernebb és főképp a mai korhoz illő! Már 109 éve bűvöl el titokzatos szépségével,  fenséges eleganciájával.                                              

 hcs1.thumbnail

Dacolva az idővel, egyre fiatalabb, modernebb és főképp a mai korhoz illő! Már 109 éve bűvöl el titokzatos szépségével,  fenséges eleganciájával.                                                           

Értéke az aranyéval vetekszik.Világ és nemzetközi kiállítások nagydíjait nyerte el és koronás fők kapták ajándékba. A csodás csipke, a csipkecsoda: a világ egyetlen kézzel varrt csipkéje!         

 20 ezustmedal.thumbnail„A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010. szeptembere óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén és ezáltal  hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része. Továbbá a MagyarBrands márkák előkelő listáján is szerepel a halasi csipke 2010-től.

hcs2.thumbnailE kitüntető címek elnyerése ösztönzött bennünket arra, hogy a magyar kulturális örökség eme remekművét hazánkban még aktívabban népszerűsítsük olyan piacokon, mint pl. a turizmus vagy a hazai divat. Szeretnénk ennek a világon egyedülálló iparművészeti alkotásnak nem csak a szépségeire rámutatni, hanem 21. századi küldetését meghatározni és a mindennapokban betöltött, gazdag értékesítési lehetőségeit feltárni." – vallja Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház igazgatója.

21 ezusttalca.thumbnailA Halasi Csipke Közalapítvány hitvallásának tartja, hogy a csipkét közelebb hozza a ma emberéhez, és szembesítse azzal, hogy a csipke nem csupán letűnt korok „dísze", nem egy múzeumban kiállított „tárgy", hanem jelene és jövője is van, sőt, életet teremt maga körül, azaz a ma embere számára is elérhető értéket képvisel.

Nem véletlen, hogy kiemelkedő művészi értékét jutalmazva 2004-ben a Hungaricum Klub ötödik tagja lett és azóta is a hungaricum-piramis csúcsán szerepelve  viszi Magyarország hírét szerte a világban.

A  Halasi Csipke rövid története

88 keretes csipke.thumbnailA csipkevarrás már a XVII. századtól magas színvonalú volt Magyarországon. Mégis a magyar varrott csipke új, semmihez sem hasonlítható fejezete a halasi csipke megalkotásával kezdődött, amely Dékáni Árpád rajztanár nevéhez fűződik, aki 1886-ban, főiskolai tanulmányai elvégzése után, a halasi gimnáziumban kezdte meg tanári és egyben művészi pályafutását (kép 2.a).

Dékáni eredeti magyar mintákkal és új technikával akarta létrehozni az általa elképzelt új csipkét. 1902-ben bemutatta terveit az Iparművészeti Társulatnak, mely azokat érdekesnek találta. Az 1903-ban megrendezett Iparművészeti Kiállításon aranyérmet szavaztak meg a halasi csipkének és az 1904-es Világkiállításon St. Louisban már elkápráztatta a nemzetközi közönséget is, megelőzve ezzel az akkor márt ismert brüsszeli csipkét (kép: 2.b).

Dékáni megálmodott csipketerveit a kiemelkedő tehetségű, helyi fehérneművarró, Markovics Mária valósította meg, aki hosszas próbálkozás után találta meg a más varrott csipkéhez nem hasonlítható megoldást. Technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal (kontúr) veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel (stoppolás) és a hurok  öltés  60 féle változatával  töltik ki. Tehát az „anyagot", a csipkét tűvel és cérnával, teljes egészében kézimunkával hozták és hozzák létre, mind a mai napig (kép:2.b/2). Az idők során a kézzel varrt csipkére nem tudott hatni az elgépiesedett világ….., épp ez teszi a világon egyedülállóvá.

Ma a halasi csipkét tíz halasi csipkevarró – teljes művészi szabadsággal –  az eredeti rajzok és motívumok felhasználásával, természetes alapanyagú, lehelet-finom cérnával, száz százalékos kézimunkával, és a tradicionális 60 féle öltésminta  variációjával  varrja. Ezáltal lesz minden csipke egyedi darab, amelyen mindig csak ketten dolgoznak: a kontúrozó (ez külön szakma), és a  csipkevarró (kép: 2.c).

A munka időigényességét mutatja, hogy van 4-5 munkaórával elkészült csipke (2,5 cm – 3 cm), viszont a nagy terítők megvarrásához (50 cm – 60 cm átmérővel) 4500-5000 munkaóra szükséges (kép: 2.d).

A csipkevarrók a Halasi Csipke Közalapítvány dolgozójaként mindezt nem hobbiból, hanem megélhetésükért teszik. Az alapítványt 1992-ben hozta létre  a város  önkormányzata, hogy intézményes keretek között, minden évben több milliós támogatással tegyen meg mindent a halasi csipke fennmaradásáért és népszerűsítéséért.

A halasi csipkét – egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve – 1935-ben védjegyezték. Azóta még a legkisebb (2,5 cm) Halason készült csipkében is megtalálható a három egymáson keresztbe fektetett hal, amelyek elhelyezkedése is pontosan meghatározott (kép: 2.e).

A Halasi Csipke és a turizmus

1.) A Csipkemúzeum

Az 1935-ben épült Csipkeház, a halasi csipke bölcsője,  ma  a Csipkemúzeumnak ad otthont, ahol megtekinthető a halasi csipke 109 éves történetét bemutató állandó kiállítás: eredeti rajzok, a kezdeti színes, selyemszállal varrt csipkék, a több világkiállításon díjnyertes alkotások, a 'pápai ' és a Julianna csipkék, a 60 féle öltésminta, az 570 munkaórával elkészült mellény és még sok szemkápráztató csipkecsoda. A múzeum látogatásakor lehetőség van  csipkevarrási bemutató megtekintésére és különböző álomszép halasi csipkék és emléktárgyak megvásárlására is.

A Csipkemúzeum nem csak egyéni látogatókat fogad szívesen, hanem belföldről és külföldről érkező csoportokat is (kép: 2.f).

2.) Programok csoportok részére

A Csipkeház bel- és külföldről érkező csoportok részére igény szerint különleges programokat biztosít a legmagasabb színvonalon:

  • Tájjellegű, díjnyertes homoki bor- és pálinkakóstoló (pl.Koch, Frittmann, Szőke pincészet; házi főzésű pálinkák 100%-os gyümölcstartalommal).
  • A világon egyedül csak Kiskunhalason készített "halasi savanyúmáj" megízlelése.
  • Táncház, néptánc és társastánc-bemutató a kül – és belföldön is ismert és elismert, többszörösen díjnyertes Halas Néptánc Együttes és a Stúdió 2000 táncosai közreműködésével.
  • Egyedi igényeket is kielégítő konferenciák, találkozók, felejthetetlen céges rendezvények megszervezése és lebonyolítása.
  • Továbbá változatos, minden igényt kielégítő lovasbemutatók, sétakocsikázás a városban és a környékén.
  • A fent említett programok után kellemes ellazulás a város hivatalosan is bevizsgált  gyógyvizes termálfürdőjében.

Mindez elérhető közelségben Budapesttől, autópályán csak 140 km-re, Kecskemét, Ópusztaszer és Szeged közelében!

3) A Nemzetközi Csipkefesztivál

Nem mindennapi csipkés élményt nyújt az évről évre megrendezésre kerülő hagyományos Nemzetközi Csipkefesztivál, mely idén 12. alkalommal várja az érdeklődőket 2011. április 29. és május 15. között . A Csipkefesztiválon különböző magyarországi és külföldi csipkeműhelyek mutatkoznak be „Játék a leheletfinom cérnával" címszó alatt. A látogatók megismerkedhetnek a  csipke világának sokszínűségével: a különböző  csipketechnikákkal, a hófehér vagy  a színek keverésével létrehozott, hagyományos illetve a mai modern környezethez tartozó és  abba illeszkedő régi és új csipkealkotásokkal. A rendezvény díszvendége idén Vietnám lesz, így a látogatók bepillantást nyernek a vietnámi hímzés és csipkekészítés titkaiba. is

A Halasi Csipke mint lakás-és ruhadísz

2001-ben Mészáros Éva divattervező-iparművész   „Improvizációk  a  halasi  csipkével" című kiállításán mutatta be azt a sokféle lehetőséget, miszerint a halasi csipke ruhadíszként is alkalmas. Hivatalos fogadásokon, bálokon és egyéb ünnepi alkalmakkor ezek a „csipkés" ruhák versenyre kelhetnek más kollekciókkal. Kitüntető elismerést jelentene a halasi csipke számára, ha a divat prominens  személyiségei  is  felismernék ebben a csodás csipkében rejlő ezernyi lehetőséget (kép:2.h). A halasi csipke kitűnő kiegészítője esküvőknek is: karikagyűrű, fejdísz, medál. (kép: 2.h).

2005-ben  új  fejezet  kezdődött  a  halasi  csipke történetében. Ekkor került bemutatásra az  azóta  népszerűvé vált ezüstékszer és dísztárgy kollekció. Az iparművészek által sterling ezüstbe foglalt csipkék a modern divat kiegészítő elemeit alkotják (nyaklánc, gyűrű, díszzsebkendő, hajdísz), formatervezésüknek köszönhetően pedig minden korosztály számára elérhető áron viselhetők. A lakberendezés kedves elemeit alkotják az elegáns „ csipkés „  tálcák, faliképek, asztali kis álló képek.

Egyedi megrendelésre csipkébe varrhatók pl. családok címerei, továbbá cégek és hotelek emblémái is.

A  HALASI CSIPKE  A DIPLOMÁCIAI ÉLETBEN

A halasi csipke fontos szereplője a magyar diplomáciai életnek, ezáltal is építve az ország imázsát. A Külügyminisztérium által 2001. novembere  óta   utaztatott, 22 csipkéből álló, a több, mint  100 éves történetet  bemutató „bőrönd – kiállítás" az európai és ázsiai magyar nagykövetségek szervezésében sok látogatót vonzott, és fontos része volt a Magyarország kulturális értékeit bemutató külföldi rendezvénysorozatoknak. (pl. a Magyar Magic Londonban) (kép: 2.i).

Ez a kiállítás 2008. szeptemberétől a kanadai nagyvárosokban volt látható, majd 2009. júniustól a new yorki kulturális évad részeként Amerikát hódította meg. Pillanatnyilag a washingtoni nagykövetségünk vendégei csodálhatják meg.

Az ezüstékszer és dísztárgy kollekció a Külügyminisztérium protokoll ajándéklistáján is szerepel. Akinek már van halasi csipkés ezüsttálcája és ékszere: Hitachi japán hercegnő, a japán császárné, II. Erzsébet királynő, Laura Bush, Jordánia királynéja és számos állam és kormányfő felesége (kép:2.j).

amit még a Halasi Csipkéről tudni kell

A halasi csipke több, mint százéves  hagyománya nemzetközileg ismert és  elismert, ezáltal alkalmas arra, hogy a külföldiek Magyarországgal  azonosítsák. A halasi  csipke  olyan  egyedülálló  magyar értéket képvisel, amelynek kultúrákat összekötő szerepe is van. Mindezt a hazai és külföldi bemutatkozások számának növelésével, a kiállítási helyszínek bővítésével és a Csipkemúzeum látogatói létszámának emelésével szeretné a közalapítvány még jobban elmélyíteni. Az idei év kiemelkedő feladata a csipkék eladásának növelése, és az értékesítési piacok (turizmus, divat) kiszélesítése.

Fontos, hogy tudatosuljon a ma emberében az első látásra bár kissé magasnak tűnő ár mögött rejlő örök érték, minőség és egyediség, mely nem más mint a csodás csipke – a csipkecsoda, a HALASI CSIPKE !

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.