2024.július.31. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Európa a családokért, a családok Európáért” EU Elnökségi Népesedési és Családügyi Hét 2011. március 28-április 2.

16 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/48615"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/eu_11.thumbnail.jpg" border="0" width="80" height="100" /></a></span> Az Európai Unión belül tagállami- és közösségi szinten is egyre sürgetőbben merül fel a kérdés: „Mi lesz veled, Európa?" Az aggodalmak egyik oka az unió-szerte tapasztalható demográfiai deficit. Magyarországon már zúgnak a vészharangok, tavaly ősszel a lélektani tízmilliós szám alá esett az ország népessége, s bár a fiatalok még mindig családpártiak, mégsem születnek meg a kívánt és tervezett gyerekek. Nemcsak hazánk küszködik hasonló problémákkal, Európa-szerte egyre több szó esik a demográfiai problémákról és azok szerteágazó következményeiről. <p>

 eu 11.thumbnail Az Európai Unión belül tagállami- és közösségi szinten is egyre sürgetőbben merül fel a kérdés: „Mi lesz veled, Európa?" Az aggodalmak egyik oka az unió-szerte tapasztalható demográfiai deficit. Magyarországon már zúgnak a vészharangok, tavaly ősszel a lélektani tízmilliós szám alá esett az ország népessége, s bár a fiatalok még mindig családpártiak, mégsem születnek meg a kívánt és tervezett gyerekek. Nemcsak hazánk küszködik hasonló problémákkal, Európa-szerte egyre több szó esik a demográfiai problémákról és azok szerteágazó következményeiről.

 eu 11.thumbnail Az Európai Unión belül tagállami- és közösségi szinten is egyre sürgetőbben merül fel a kérdés: „Mi lesz veled, Európa?" Az aggodalmak egyik oka az unió-szerte tapasztalható demográfiai deficit. Magyarországon már zúgnak a vészharangok, tavaly ősszel a lélektani tízmilliós szám alá esett az ország népessége, s bár a fiatalok még mindig családpártiak, mégsem születnek meg a kívánt és tervezett gyerekek. Nemcsak hazánk küszködik hasonló problémákkal, Európa-szerte egyre több szó esik a demográfiai problémákról és azok szerteágazó következményeiről.

Magyarország az Európai Unió soros elnökeként kiemelten fontos feladatnak tartja, hogy beemelje a demográfia ügyeit az uniós közbeszédbe. Itt az idő, hogy elemezzük az okokat, s közösen keressünk megoldási lehetőségeket az egyre égetőbb problémára.

A történelem során mindig is az élelemhiány és a csecsemőhalandóság jelentette a világ népességszámát meghatározó két fő tényezőt. Az európai jóléti társadalom kialakulása és az orvostudomány fejlődése mellett azonban egyre inkább háttérbe szorultak e vonatkozások. Paradox módon a népesség gyarapodásához ideálisnak tűnő feltételek mellett egyre kevesebb gyermek születik Európában, a termékenységi mutatók folyamatosan romlanak.

 

A Robert Bosch Alapítvány 2004-ben végzett felmérése szerint a nők Európa-szerte több gyermeket szeretnének, mint amennyit valójában világra hoznak. Ennek okaként általában a következő gyermekkel járó túlzott költségeket, valamint a gyermek jövőjére vonatkozó aggodalmakat említik.

Tény, hogy egyre több nő kényszerül olyan helyzetbe, ahol választania kell a gyermekvállalás örömei és a munkavállalás, a karrierje között. Egyre kevesebb házasság kötődik, ugyanakkor nő a válások száma. Az önmegvalósítás és önkiteljesedés útjában gyakran felesleges kötöttségként jelenik meg a gyermek. Emellett az egyre általánosabbá váló kései gyermekvállalás, az erősödő mobilitási lehetőségek, az instabil párkapcsolatok sem kedveznek a termékenységi mutatóknak. Ahhoz azonban, hogy fenntartható legyen az Európai Unió gazdasági működése, szociális rendszere, demográfiai megújulásra volna szükség.

Uniós elnökként Magyarország 2011. március 28. és április 2. között házigazdája lesz az Európai Népesedési Hétnek, melynek címe: „Európa a családokért, a családok Európáért".

A rendezvény mottója is utal arra a kölcsönösségre, ami egy közösség és az annak alapját jelentő családok között fennáll. A kulturális, politikai közösségek életképességének jól megragadható fokmérője, milyen állapotban vannak alapsejtjei, a családok. A családokra pedig visszahat mindaz, ahogyan a nagy közösség meghatározza önmagát, ahogyan jövőjéről gondolkodik. Ha Európa bízik jövőjében, akkor tagjai mernek családot alapítani, gyermeket vállalni.

Épp ezért fontos az alapkérdések tisztázása, a jövő társadalomképének felvázolása, a családok helyzetének erősítése uniós szinten is. Az informális miniszteri ülés lezárásaként az Európai Unió magyar elnöksége Lengyelország bevonásával nyilatkozatot kíván elfogadtatni a munka és a családi élet összeegyeztetéséről és annak demográfiai folyamatokra gyakorolt hatásáról.  

A hét szervezői, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális-, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és a Külügyminisztérium nemzetközi szakértői, tudományos és civil konferenciákkal, az európai családügyi miniszterek informális találkozójával és lakosságnak szóló rendezvényekkel várja a külföldi és hazai érdeklődőket.

A rendezvény záróeseménye a „Családünnep Európával" című fesztivál lesz a Millenárison. Ide várják a szervezők mindazokat, akik bepillantást nyernének európai társországok családjainak életébe, az európai mesekincsbe, vagy megízlelni szeretnék, milyen ínyencségeket favorizálnak a gyerekek a kontinens más-más országában. A különleges eseményen az európai kitekintés mellett hazai hírességek, játékok, előadások és koncertek várják majd a nagyközönséget: kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket, azaz az egész családot.

Európa a családokért, családok Európáért

Népesdési és Családügyi hét

 

Europe for Families, Families for Europe

Population Issues and Policies Awerness Week

 

2011. március 26-április 2.

Március 26.

„Első a család!"- minikonferenciák a családról

Helyszín: szerte Magyarországon és Európában

Szervező: Nagycsaládosok Országos Egyesülete és Európai Nagycsaládok Szövetsége (ELFAC)

Kb. 80 helyszínen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezésében minikonferenciák a családi értékről, valamint az Európai Nagycsaládok Szövetsége (ELFAC) tagszervezeteinél (Olaszország, Lettország, Portugália, Románia, Spanyolország, Cseh Közt., Litvánia, Lengyelország). http://www.noe.hu/

Március 28-29.

Európa a családokért, a családok Európáért- Konferencia a demográfiai változásokról

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, Roosevelt tér 9. 1051

Szervező: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ezen szakértői konferencia, melynek alcíme a „A munka és a családi élet összeegyeztetésének hatása a demográfiai folyamatokra" nyitja meg az„Európa a családokért, családok Európáért" című demográfiai és családügyi tematikus hetet. A magas politikai szintű képviselők előadásait követően két témában lesznek panelbeszélgetések: „Munka -család összeegyeztetésének és az apaszerepek változásának hatásai a gyermekvállalásra", valamint „Európai családpolitikák legjobb gyakorlatainak hatása a demográfiai dinamikára".

http://www.eu2011.hu/

http://www.kormany.hu/

Kapcsolat: kornelia.bagi@nefmi.gov.hu

Europe for Families, Families for Europe -Conference on Demographic Change

Venue: Hungarian Academy of Sciences, Roosevelt-tér 9, 1051 Budapest, Hungary

Organizer: Ministry of National Resources

The opening event of the thematic week Europe for Families, Families for Europe – Population Issues and Policies Awareness Week is the ‘The Hungarian Presidency Conference on Demographic Change: The Impact of Reconciliation of Work and Family Life on Demographic Dynamics'. After the plenary speeches of the first day panel discussions will follow on 29 March. The first panel will focus on ‘The effect of work-family conciliation on fertility and fatherhood roles in families in Europe.' The second panel will provide participants with the opportunity of sharing ‘Best practices of European family policies and their effect on demographic dynamics.'

http://www.eu2011.hu/

http://www.kormany.hu/

Contact: kornelia.bagi@nefmi.gov.hu


Március 29.

"Population Europe Event" c. tudományos konferencia

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, Roosevelt tér 9. 1051

Szervező: KSH Népességtudományi Kutatóintézete

A „Population Europe" egy Európai Bizottsági kezdeményezés, amelynek tagja 18 demográfiával és családpolitikával is foglalkozó népesedéskutató intézet. Különböző demográfiai témában félévente tartanak szakmai egyeztetést. 2011 első félévére eső konferenciájukat, melynek címe „Siker történet vagy sziszifuszi kihívás: politikai intézkedések hatása a családi és fertilitási dinamikára Európában"

Magyarországon rendezik meg.

http://www.demografia.hu/

Population Europe Event Budapest 2011

Venue: Hungarian Academy of Sciences, Roosevelt-tér 9, 1051 Budapest, Hungary

Organizer: Hungarian Central Statistical Office – Demographic Research Institute

Population Europe is a collaborative network created by 18 European demographics institutes with an aim of increasing the understanding of the problems related to population in Europe, and spreading demographic knowledge extensively. Currently they are planning events in 7 European towns. In the first half of 2011 Budapest will host a conference: „Success Story or Sisyphean Challenge: The Impact of Policy Responses on Family and Fertility Dynamics in Europe" (Chair: Prof. Dr. Zsolt Spéder).

http://www.demografia.hu/

Március 30.

Az Európai Bizottság demográfiai szakértői csoportjának ülése

Helyszín: Hotel Helia, 1133 Budapest Kárpát u. 62-64.

Szervező: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Külügyminisztérium

A demográfiai kérdésekkel foglalkozó szakértői csoport találkozóin a Bizottság és a tagállami kormányok képviselői mellett demográfiai szakértők vitatják meg a terület legaktuálisabb kérdéseit. 2011. első félévében az ülés az „Európa a családokért, családok Európáért" – Demográfiai és Családügyi Tematikus EU Elnökségi Hét keretében kerül megrendezésre.

Kapcsolat: julis.opdebeke@ec.europa.eu

Meeting of the Commission's Expert Group on Demographic Issues

Venue: Hotel Helia, 1133 Budapest Kárpát u. 62-64.

Organizer: Ministry of National Resources, Ministry of Foreign Affairs

During the meetings of the Commission's Expert Group on Demographic Issues the latest demographic issues are discussed by the representatives of the Member States' governments, the representatives of the European Commission and freelance experts. The forthcoming meeting of the Expert Group will be held in Budapest in the frame of the ‘Europe for Families, Families for Europe – Population Issues and Policies Awareness Week.

Contact: julis.opdebeke@ec.europa.eu


Március 30.

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének Ünnepélyes Közgyűlése 

Helyszín: Parlament

Szervező: Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

Az 52 tagszervezetből álló Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége fennállásának 10. évfordulója alkalmából ünnepélyes közgyűlést tart a Parlamentben Kövér László házelnök védnökségével. Az eseményen a köszöntők és előadások mellett két határon túli család állampolgársági esküjére is sor kerül.

General Assembly of the Confederation of Family Associations in the Carpathian Basin

Venue: Hungarian National Assembly

The Confederation of Family Associations in the Carpathian Basin, a network of 52 Family Organisations is celebrating its 10th anniversary ceremony with the General Assembly under the high patronage of Dr. László Kövér, President of the Hungarian National Assembly. In the frame of the event two cross-border families are giving declarations of Oath of Hungarian Citizenship.

Március 31.

FAMILYPLATFORM Kutatási terv bemutatása

Helyszín:  KSH Népességtudományi Kutatóintézet,  1024 Budapest, Keleti Károly utca. 5-7.

Szervező: KSH Népességtudományi Kutatóintézete

A FAMILYPLATFORM (http://www.familyplatform.eu/) nevet viselő szociális platform feladata, hogy kritikai szempontból elemezze a családkutatás terén Európában megfigyelhető trendeket; feltérképezze a családok előtt álló kihívásokat valamint kutatási menetrendet állítson fel a fentiek elemzése céljából. A FAMILYPLATFORM az eseményen a főbb szakpolitikai témák és a családokat érintő kihívások megvitatása mellett bemutatja a családok jólétének javítását célzó, az Európai Bizottság és a tagállamok számára készített kutatási menetrendjét.

FAMILYPLATFORM Dissemination Presentation

Venue: Demographic Research Institute, Hungarian Central Statistical Office, 1024 Budapest, Keleti Károly Str. 5-7.

Organizer: Hungarian Central Statistical Office – Demographic Research Institute

FAMILYPLATFORM (http://www.familyplatform.eu/) is a social platform working together to chart and review the major trends of family research in the European Union, critically review existing research, attempt to foresee future challenges facing families, and to bring all of this work together in the form of a research agenda on families for the European Union. At the event besides discussing key policy issues FAMILYPLATFORM presents its research agenda for the European Commission and the European Union Member States that aims to work towards improving the wellbeing of families.


Március 30-31.

30 ÉVES A FAMILIARIS CONSORTIO, II. JÁNOS PÁL PÁPA APOSTOLI BUZDÍTÁSA –  AZ ÁLLAM ÉS EGYHÁZ FELELŐSSÉGE A JÖVŐ NEMZEDÉKÉRT c. konferencia

Helyszín: Benczúr Hotel,  Benczúr utca 35, 1068 Budapest

Szervező: Magyar Katolikus Egyházzal társszervezésben

A 2011-es évet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a „Családok évének" hirdette meg. Minthogy a Katolikus Egyház központi értéke a család, hozzájárul a tematikus hét értékszemléletének kiteljesedéséhez. Az egyházi hagyományban a családról való gondolkodás jól körvonalazott, s a család védelmére megfelelően felépült, szervezett rendszert alakított ki. Ez irányú tapasztalata tehát kiegészíti a tematikus hét hozadékait.

http://www.katcsal.hu/2011_1ne/Pr_HU%20_3.pdf

30 years of familiaris consortio, apostolic exhortation of Pope John Paul II – State and church for the future generations

Venue: Hotel Benczúr, Benczúr utca 35, 1068 Budapest

Organizer:  Hungarian Catholic Church

The Hungarian Catholic Bishops' Conference has launched a ‘Year of Families' in 2011. Families being a core value of the Catholic Church, the Conference will provide another point of view.

http://www.katcsal.hu/2011_1ne/Pr_HU%20_3.pdf

Március 31-Április 1.

Demográfiáért és családügyért felelős miniszterek informális ülése

Az ülésen a miniszterek a következő témákban folytatnak eszmecserét: – Demográfiai trendek az Európai Unióban; – Az Európa 2020 stratégia a családok nézőpontjából; – A tagállamok közötti családpolitikai együttműködés erősítésének lehetséges módjai; – A családpolitikák demográfiai folyamatokra gyakorolt hatása, különös tekintettel a tagállamok közötti jó gyakorlatok cseréjére. Az ülés lezárásaként Lengyelország bevonásával Trió Nyilatkozatot fogadnak el  « A munka és a családi élet összeegyeztetésének hatásáról a demográfiai folyamatokra ».

Szervező / Felelős miniszter: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Hely: Gödöllői Királyi Kastély

Cím: Magyarország 2100 Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély

Kapcsolat: demography@nefmi.gov.hu

http://www.eu2011.hu/

Informal Meeting of Ministers responsible for Demography and Family Policy Issues

Four issues will be on the agenda: 1) demographic trends in the EU; 2) families and the Europe 2020 Strategy; 3) possible ways to improve co-operation among Member States in the field of family policy 4) the role of family policy in the demographic change with a view to share best practices among the Member States. The Hungarian presidency is willing to adopt a Trio Declaration together with Poland on the "Impacts of Reconciliation of Work and Family Life on Demographic Dynamics".

Organizer / Ministry: Ministry of National Resources

Location: Royal Palace of Gödöllő

Address: Hungary 2100 Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély

Contact: demography@nefmi.gov.hu; Ms. Kornélia Bagi kornelia.bagi@nefmi.gov.hu

http://www.eu2011.hu/

Április 2.

Családünnep Európával a Millenárison

Helyszín: Millenáris

Szervező: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

A tematikus héthez kapcsolódó, azt lezáró nyílt, lakossági rendezvény a Millenárison fesztivál jelleggel. A látványos nyitó- és zárógála közötti időben a nagyszínpadon ott lesz Gryllus Vilmos és a Kaláka, zenél a Misztrál és Szalóki Ági, lesz bábelőadás, kézműveskedés, sok-sok játék, zene és tánc. A programok között találkozhatunk számos hírességgel, akik megosztják mindenkivel hol humoros, hol megindító családi élményeiket. A zárókoncerten a Prímás Parádé bravúros muzsikája kápráztatja majd el az idelátogatókat: Herczku Ágnes, Dresch Mihály, Both Miklós és zenésztársaik Európa távoli szegleteibe is elhallatszó produkcióval készülnek.

http://www.eu2011.hu/

http://www.kormany.hu/

Celebration of Families with Europe

Venue: Millenáris Park

Organizer / Ministry: Ministry of National Resources

Closing festival of the Europe for Families, Families for Europe – Population Issues and Policies Awareness Week with the active participation of families. We are organising concerts, folk dance shows, international playground for children with the most popular toys of Member States; exhibitions of folk costumes of the Member States, we will also give the floor to celebrities and their families.

http://www.eu2011.hu/

http://www.kormany.hu/

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Szociális-, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága

szeretettel meghívja Önt és kedves családját

 „Európa a családokért, a családok Európáért"

című Európai Népesedési és Családügyi Hét záróeseményére, a

 C S A L Á D Ü N N E P   E U R Ó P Á V A L

című egész napos fesztiválra.

Időpont: 2011. április 2-án, szombat

Helyszín: Millenáris

Házigazda: Bakos Piroska és Zugmann Zoltán

A fesztiválról egész nap élő adásban jelentkezik be a Duna Televízió.

Program

10.30-11:30                ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ      

Európa Családfájának felavatása  (Kő Boldizsár szobrászművész alkotás)

Nyitóbeszédet mond: Győri Enikő, európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár, Rétvári Bence parlamenti államtitkár

9:30-23:00                  SZÍNPADI PRODUKCIÓK

 Fogadó

9.30           Levente Péter megnyitó

10.00         Vaskakas Bábszínház

11:00         Égből Pottyant…

12:30         Kaláka Koncert

14:00         HolddalaNap Zenekar

15:00         Misztrál lemezbemutató koncert

15.45         Csukás István 75. születésnapi köszöntése  

16:00         Gryllus Vilmos koncert

17:00         Szalóki Ági és zenekara: Gingalló

20:00         Szalóki Ági és zenekara: Kishúg koncert

21:30         PRÍMÁSPARÁDÉ

23:00         Táncház a prímásokkal

A koncertek között a Dumaszínház előadói szórakoztatják a közönséget.

Pódiumbeszélgetéseken neves politikusokat, sportolókat és művészeket szólaltatnak meg a  Duna Televízió műsorvezetői.

Utcaszínház

12:30         Térszínház: Mirkó királyfi

13:30         Árgyélus Színház: Angyalbárányok 

14.30         Vándor Vokál

15:00         Görömbő Kompánia

16:00         Csibőricke Magyar Hangszermíves Céh

Szabadtéri Színpad                     

11:30         Magonc Koncert

13:00         Kutyakölykök

14:00         Sic Transit  

15:00         Falkafolk Koncert

16:30         Szirtes Edina „Mókus" Nagy János és zenekara

17:30         Makám koncert: Szindbád Színpadi produkciók

19.00 – 20.30             ESEMÉNY ZÁRÓ

 Európa Regejáró  (Szabadtéri Színpad)

Táncolt történelmünk – látványos táncjáték

Európa tűz rózsájalampionok égi tánca és gólyalábas tűzzsonglőrök 

(Közreműködnek: Garabonciás Gólyalábas Utcaszínház, Győri zászlóforgatók, Kenderke Táncegyüttes, Tündök zenekar, Vándor Vokál, Csillagszeműek Táncegyüttes, Tűzzsonglőrök és tüzes akrobaták,  Makovecz Pál fúvós zenekara, Kormorán)

10.00-18.00                EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK

Európa Meseváros  a Fogadóban

Családi kalandozás Európa mesevárosában

Interaktív játékok, varázslatok Európa kincsestárából kicsiknek és nagyoknak

Fődíj: családi utazás Brüsszelbe

A galérián játszóház, könyvkuckó, gyermekkönyv illusztrátorok kiállítása és alkotóműhely

Nemzetek Kertje a Millenáris Parkban

Kézművesek Utcája

Európa Ízei

Barangolás  Európa mozaik térképén

Meselabirintus/ Mindent járó körhinta

Családi kaleidoszkóp

Állítsuk össze az európai családok közös fotóalbumát!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fotópályázata

Küldje be családja legszebb pillanatát megörökítő fotóját, melyből kiderül: család nélkül lehet élni, de nem érdemes!

Mutassuk be az európai családok sokszínűségét, hogy kiderüljön: a család a legnagyobb érték, éljünk bárhol Európában.

Olyan privát pillanatokat, megörökített pillanatokat várunk, amelyeket a családok hajlandóak megosztani a szélesebb közvéleménnyel is, hogy mindenki lássa: a család a legfőbb boldogság forrása.  

A Családi Kaleidoszkóp képein legalább három családtag szerepeljen: apa, anya, gyermek. Természetesen lehet több gyerek és akár több generáció is a fotókon.

A képekhez egymondatos képaláírást is várunk (ami lehet egy üzenet a még családalapítás előtt álló fiataloknak, vagy hogy mikor, hol és milyen alkalomból készült a felvétel, vagy miért ez a legszebb pillanat a számukra).*

A képeket elsősorban elektronikusan várjuk, a sajtofoosztaly@nefmi.gov.hu címre 2011. május 15-ig.

A Családi Kaleidoszkóp előzsűrizett képei a www.kormány.hu kormányzati portálra is felkerülnak majd, ahol szavazni lehet a legmeghittebb pillanatot megörökítő képekre. A legtöbb szavazatot kapott képeket díjazzuk és a nagyközönségnek is bemutatjuk .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.