2024.július.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ORSZÁGOS SIKER A GYERMEKEKÉRT INDÍTOTT FAÜLTETÉSI AKCIÓ

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/48774"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/IMG_6702%20(768x1024).thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>13 megye 70 települése idén tavasszal több mint 1000  db őshonos facsemetét fog elültetni a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmának keretében. A <em>„Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!"</em> akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok, akik egyetértettek az erdőgazdaság azon eszmei elkötelezettségével, melynek lényege, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetük védelméhez.</p><p>

 

13 megye 70 települése idén tavasszal több mint 1000  db őshonos facsemetét fog elültetni a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmának keretében. A „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!" akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok, akik egyetértettek az erdőgazdaság azon eszmei elkötelezettségével, melynek lényege, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetük védelméhez.

 

13 megye 70 települése idén tavasszal több mint 1000  db őshonos facsemetét fog elültetni a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmának keretében. A „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!" akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok, akik egyetértettek az erdőgazdaság azon eszmei elkötelezettségével, melynek lényege, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetük védelméhez.

 Fontos célként jelenik meg az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Mindemellett a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére is felhívja a figyelmet. Az erdőgazdaság akciója továbbra is nyitott, várja újabb települések jelentkezését.

A Gemenc Zrt. 2009. október 14-én indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban, ahol a kapcsolódó települések képviselői ünnepélyesen aláírták a csatlakozási megállapodást. Azóta már összesen 13 megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) 70 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez.

Most a 2010-ben született gyermekek fáinak elültetésével folytatódik a mozgalom tevékenysége. Az erdőgazdaság minden esetben a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek.

A települési önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződés keretében a Gemenc Zrt. vállalta, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja, valamint a tavaszi illetve az őszi ültetés során szakmai iránymutatást és felügyeletet nyújt az önkormányzatoknak.

A települési önkormányzatok az együttműködés keretében azt vállalták, hogy az éves tavaszi és őszi faültetési napot megszervezik, az ültetéshez a szerszámokat és a faültető személyzetet biztosítják (az erdőgazdaság javaslata szerint a facsemetét a szülők ültessék el), valamint az elültetett fákat ellátják névazonosítóval, illetve az akció indulásától folyamatosan gondoskodnak az „AZ ÉN FÁM" kataszter megnyitásáról és vezetéséről. Az önkormányzatok azt is vállalták, hogy az ültetéshez a település parkjaiban, terein, utcáin területet biztosítanak és az elültetett fák ápolását, gondozását megszervezik.

A Gemenc Zrt. szeretné, ha a két éve útjára indított faültetési akció elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez. Fontos célként jelenik meg az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Az akció egyben elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetének védelmére irányuló tevékenység is.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére hívja fel a figyelmet.

A mozgalomhoz eddig csatlakozott települések

BÁCS-KISKUN

 

21.

Vaskút

 

41.

Nagykáta

 

62.

Szedres

1.

Baja

         

42.

Nagykovácsi

     

2.

Bátmonostor

 

BARANYA

 

43.

Pilis

 

63.

Szekszárd

22.

Dunaszekcső

3.

Császártöltés

 

23.

Homorúd

 

44.

Sződliget

 

64.

Tolna

4.

Csátalja

 

24.

Kölked

 

JÁSZ – NAGYKUN -SZOLNOK

 

VAS

45.

Szajol

65.

5.

Csávoly

 

25.

Mohács

 

TOLNA

 

66.

Bük

46.

Alsónána

6.

Dávod

 

BÉKÉS

 

47.

Alsónyék

 

67.

Püspökmolnári

26.

Medgyesegyháza

7.

Dunaszentbenedek

 

27.

Mezőberény

 

48.

Báta

 

68.

Sorokpolány

8.

Dusnok

 

28.

Szabadkígyós

 

49.

Bátaapáti

 

VESZPRÉM

69.

Zirc

9.

Érsekcsanád

 

29.

Újkígyós

 

50.

Bátaszék

 

ZALA

70.

Hévíz

10.

Érsekhalma

 

CSONGRÁD

 

51.

Bogyiszló

     

30.

Makó

11.

Fajsz

 

FEJÉR

 

52.

Cikó

     

31.

Hantos

12.

Gara

 

32.

Kajászó

 

53.

Decs

     

13.

Géderlak

 

33.

Pázmánd

 

54.

Grábóc

     

14.

Hajós

 

34.

Perkáta

 

55.

Izmény

     

15.

Hercegszántó

 

35.

Vereb

 

56.

Kakasd

     

16.

Kerekegyháza

 

KOMÁROM-ESZTERGOM

 

57.

Mórágy

     

36.

Bábolna

17.

Kunfehértó

 

NÓGRÁD

 

58.

Mőcsény

     

37.

Patvarc

18.

Rém

 

PEST

 

59.

Őcsény

     

38.

Csömör

19.

Sükösd

 

39.

Galgahévíz

 

60.

Pörböly

     

20.

Szeremle

 

40.

Inárcs

 

61.

Szálka

     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.