2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Médiatanács elkezdte a harcot az ordító reklámok ellen

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/47712"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nmhh_logo_H_2sor_rgb.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.nhh.hu/" title="http://www.nhh.hu/" width="100" height="24" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.nhh.hu/">http://www.nhh.hu/</a> </strong></span></span>A hangerősséget mérő Humanoid  elnevezésű szoftver által mért adatok már elérhetőek a Médiatanács honlapján. <td valign="top"> </td>  </p><p>

http://www.nhh.hu/http://www.nhh.hu/ A hangerősséget mérő Humanoid  elnevezésű szoftver által mért adatok már elérhetőek a Médiatanács honlapján.

 

  

http://www.nhh.hu/http://www.nhh.hu/ A hangerősséget mérő Humanoid  elnevezésű szoftver által mért adatok már elérhetőek a Médiatanács honlapján.

 

  


    A laikusok által is könnyedén kezelhető és látványosan megjelenített adatbázis publikálásával a hatóság célja, hogy felhívja a figyelmet a jogsértésekre és a türelmi időszakban tájékoztatással és együttműködéssel érje el, hogy  normális   hangerejű reklámokat, szpotokat sugározzanak a szolgáltatók.

    Az idén január elsejével hatályba lépett új médiatörvény már szabályozza a reklámhangerő kérdését, és eszerint a reklám nem lehet hangosabb, mint a környező műsorszámok hangereje. A magyar fejlesztésű,  Humanoid  névre  hallgató  szoftver az RTL Klub, a TV2, az MTV1, MTV2 és a Duna TV csatornáin vizsgálja január óta a műsorjelek hangosságát, illetve a kritikus hangerőugrásokat.

    A  Humanoid  fejlesztése 2010 decemberében fejeződött be, így a törvény hatályba lépése óta pontos adatok állnak rendelkezésre a vélelmezett jogsértésekkel kapcsolatban. A mérést végző szoftver virtuális hangosságmérő műszerekkel pásztázza a kijelölt médiaszolgáltatók teljes műsorfolyamát, a mért eredményeket fájlokba rendezi, majd a megadott paramétereket túlszárnyaló szegmensek esetében a táblázatokban megjelöli az adott műsorrészeket, időpontokat. A program azt is lehetővé teszi, hogy az adott ugrásokról  teljes bizonyossággal megállapítsák, hogy azok reklámblokkokhoz, kereskedelmi üzenetekhez kapcsolhatóak-e.

    A  Humanoid  szoftver által készített adattáblák a Médiatanács weboldalán találhatóak meg. A program segítségével laikusok számára is könnyen értelmezhető módon megjeleníthetőek a vélhetően jogsértően erős hangerő kiugrások. A közzétett adatbázisban bárki könnyedén rákereshet a szolgáltató és az időszak beállításával a feldolgozott adatbázisban tárolt szpotokra. A megjelenő grafikonok piros színnel jelölik a problémás részeket, ezekről pedig egy kattintással rögtön a kifogásolt reklám videóját is elérhetik az érdeklődők.

    A kezdeti türelmi időszakban a Médiatanács a közzétett információkkal és a szolgáltatókkal kezdeményezett konzultációval szeretné elérni, hogy a rendelkezésre bocsátott információk segítségével, együttműködés révén tűnjenek el a képernyőkről és az éterből a túl hangos szpotok. A testület azonban várhatóan idén ősztől már szankciókkal is sújthatja a médiaszolgáltatókat, ha a reklám a megengedettnél hangosabb. 
    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.