2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem az alaptörvény kritikusainak lesz igazuk….

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49495"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images2.thumbnail.jpeg" border="0" alt="Gulyás Gergely (FIDESZ)" title="Gulyás Gergely (FIDESZ)" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Gulyás Gergely (FIDESZ)</strong></span></span>A preambulum és a közpénzügyi szabályozás - ez az új alaptörvénynek az a két újítása, amiről mindenképpen szót kell ejteni - nyilatkozta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a Duna Televízió reggeli műsorában. Az alkotmány előkészítésében fontos szerepet vállalt kormánypárti politikus a Reggel a Dunán stúdiójában kijelentette: szerinte nem az alaptörvényt most kritizálóknak lesz igazuk, hanem azoknak, aki szerint az új alkotmány évtizedeken át alkalmas lesz a közjogi keretek meghatározására. Az ellenzéki pártok hétfői kritikáira is reagáló  Gulyás többek között azt mondta: a Jobbik megnyilatkozása nyilván a párt frusztráltságából fakad. </p><p>

gulyás gergely (fidesz)Gulyás Gergely (FIDESZ)A preambulum és a közpénzügyi szabályozás – ez az új alaptörvénynek az a két újítása, amiről mindenképpen szót kell ejteni – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a Duna Televízió reggeli műsorában. Az alkotmány előkészítésében fontos szerepet vállalt kormánypárti politikus a Reggel a Dunán stúdiójában kijelentette: szerinte nem az alaptörvényt most kritizálóknak lesz igazuk, hanem azoknak, aki szerint az új alkotmány évtizedeken át alkalmas lesz a közjogi keretek meghatározására. Az ellenzéki pártok hétfői kritikáira is reagáló  Gulyás többek között azt mondta: a Jobbik megnyilatkozása nyilván a párt frusztráltságából fakad.

gulyás gergely (fidesz)Gulyás Gergely (FIDESZ)A preambulum és a közpénzügyi szabályozás – ez az új alaptörvénynek az a két újítása, amiről mindenképpen szót kell ejteni – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a Duna Televízió reggeli műsorában. Az alkotmány előkészítésében fontos szerepet vállalt kormánypárti politikus a Reggel a Dunán stúdiójában kijelentette: szerinte nem az alaptörvényt most kritizálóknak lesz igazuk, hanem azoknak, aki szerint az új alkotmány évtizedeken át alkalmas lesz a közjogi keretek meghatározására. Az ellenzéki pártok hétfői kritikáira is reagáló  Gulyás többek között azt mondta: a Jobbik megnyilatkozása nyilván a párt frusztráltságából fakad.

Két olyan újítása van az új alaptörvénynek, amelyekről mindenképpen érdemes beszélni. Az egyik a preambuluma és annak értéktartalma, a másik a közpénzek védelmével kapcsolatos szabályozása – nyilatkozta az államfő által hétfőn aláírt alkotmányról Gulyás Gergely a Reggel a Dunán stúdiójában.

Az elsővel kapcsolatban a fideszes politikus úgy érvelt: ha most politikai viták kereszttüzében van is a preambulum, egy-két év, vagy esetleg egy évtized alatt jó alapokat teremt majd ahhoz, hogy csillapodjanak a "fölösleges és romboló értékviták", amelyek meghatározták a rendszerváltozás utáni időszakot Magyarországon.

A közpénzek védelmével kapcsolatos szabályozásról pedig azt mondta: minden állítással szemben, amely szerint az a kormány hatalmát növeli, állítják: az államadósság csökkentése érdekében a legnagyobb önkorlátozást vállalta az Országgyűlés. Ráadásul – tette hozzá – a Költségvetési Tanács vétójogával egy, az Országgyűlésen kívüli testületre telepíti a "felelősséget és lehetőséget, hogy a költségvetési törvény elfogadásához a Tanács hozzájárulása kelljen". A kormánypárti politikus szerint ez a szabályozás a 2002-2010 között megtapasztalt államadósság-növelő politika megismétlődésének is elejét veszi majd.

Jót tett az alkotmányos ismereteknek

Függetlenül attól, hogy ki szimpatizál és ki nem az új alaptörvénnyel, az elmúlt három hónap történései nagy mértékben növelték a magyar társadalom alkotmányról való ismereteit, ami egy pozitívum – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Mind a nemzeti konzultációval, mind azzal, hogy fél éve ez a politikai élet fő témája, az érdeklődés homlokterébe került az alkotmányozás – tette hozzá. "Ezt még akkor is egy pozitív következménynek tartom,ha valaki úgy világosodott most fel, hogy nem ért egyet mindenben a jelenlegi alaptörvény szabályozásával" – hangoztatta a fideszes politikus.

Nemzetpolitikában kiindulás lesz az egységes magyar nemzet

A státusztörvény 2001-ben már használta az egységes magyar nemzetből kiinduló, most az új alaptörvénybe is bekerült meghatározást; tíz éve ezt az EU jogával is összhangban állónak találta a Velencei Bizottság; most pedig ezt "senki nem meri vagy nem is akarja támadni, ez is egy nagy pozitívum" – mondta ugyancsak kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Aki úgy látja: ha ezt a rendelkezést mindenki irányadónak tekinti majd a jövőben, és így megszűnnek a méltatlan politikai viták, amelyek az állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán a napi politika részévé lettek – már ez is nagy pozitívuma lesz az új alaptörvénynek.

"Mi azt reméljük, hogy mostantól valóban úgy tudunk beszélni nemzetpolitikai kérdésekben, hogy az egységes magyar nemzetből tudunk kiindulni. Nem az a kérdés, hogy ki hol él, hanem hogy tagja-e a magyar nemzetnek vagy sem. Azt is egyértelművé szeretnénk tenni, hogy a Magyarországon élő más nemzetiségek a politikai nemzetnek természetesen a tagjai. Nagyon kevés alkotmány van, amelyik már a preambuluma elején megemlékezik az ő kultúrájuk védelméről és ápolásáról, amit mi szükségesnek és fontosnak tartunk, és ezt várnánk el a szomszédos országoktól is" – nyilatkozta a fideszes képviselő.

Nem a kritikusoknak lesz igazuk

Az ellenzéki politikai pártok részéről megfogalmazott kritikákkal kapcsolatban pedig azt mondta Gulyás Gergely: úgy gondolja, nem azoknak lesz igazuk, akik "ma harsány, és a valóságtól egyre inkább elrugaszkodott kritikákat fogalmaznak meg"; sokkal inkább azoknak, akik úgy gondolják, hogy ez az alkotmány évtizedeken át alkalmas lesz a közjogi keretek meghatározására.

Azokra a bírálatokra, hogy az új alaptörvény a Fidesz "pártalkotmánya" lenne, Gulyás úgy reagált: ez a megfogalmazás "nagy kedvence". Valójában itt egy demokrácia-vitáról van szó, amelyben az a kérdés, hogy a mostani Országgyűlés kétharmados többsége jogosult-e arra, mint az előző öt parlament hasonló többsége. A Jobbik hétfői reakciójára pedig úgy reagált Gulyás Gergely: ez nyilván a "Jobbiknak abból a frusztrációjából" fakadhat, hogy még a jobbikos szavazók egy része is úgy gondolja, jelentős érték a mostani többség által végre elfogadott új alaptörvény. "Sajnáljuk, hogy a Jobbik egy év alatt sem dolgozta fel, hogy a választók nem őket hatalmazták fel ilyen többséggel arra, hogy alkotmányt fogadjanak el" – hangoztatta Gulyás Gergely a Reggel a Dunán stúdiójában.

Szöveg: Pintér Attila/Duna Televízió.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.