Klasszikus haute cuisine keleti ízekkel — Wahabi Nouri a Lufthansa a 2011. májusi és júniusi sztárséfje
4 perc olvasás
A Lufthansa a Gault Millau étteremkalauz által 2010 legjobb séfjének választott Wahabi Nourit kérte fel következő sztárséfjének. A marokkói Casablancából származó Nouri a klasszikus, francia ihletésű haute cuisine-t ötvözi híres étterme, a hamburgi Piment különleges keleti ízeivel. A tengerentúli Lufthansa járatok első és üzleti osztályának utasai májusban és júniusban kóstolhatják meg a sztárséf konyhaművészeti remekeit.
A Lufthansa a Gault Millau étteremkalauz által 2010 legjobb séfjének választott Wahabi Nourit kérte fel következő sztárséfjének. A marokkói Casablancából származó Nouri a klasszikus, francia ihletésű haute cuisine-t ötvözi híres étterme, a hamburgi Piment különleges keleti ízeivel. A tengerentúli Lufthansa járatok első és üzleti osztályának utasai májusban és júniusban kóstolhatják meg a sztárséf konyhaművészeti remekeit.
Az első osztályon három előétel közül lehet választani: homárpástétom zsenge póréhagymával, curry szósszal és papajával; marhahús mecsui módra sárgarépa pestóval; spárgakrém vegyes salátával. Ezután tenger gyümölcsei és kagylóleves következik korianderrel, vagy fűszergombás és sárgarépás római, arugula és frisée vegyes saláta paradicsommal és tárkonnyal vagy kapros joghurtöntettel. Főételek: báránylapocka-tadzsin párolt padlizsánnal, cukkinivel és édesburgonyával; gyöngytyúk melle mandulával töltve, babbal és burgonyapogácsával; olajban sült rombuszhal portóis narancsmártásban dinsztelt édesköménnyel és basmati rizzsel. A Lufthansa májusi és júniusi hagyományos ajánlata: frissen szedett spárga hollandi mártással, többféle sonkával és petrezselymes burgonyával. Az étlapot Wahabi Nouri csábító desszertjei teszik teljessé: fűszeres csokoládé délice cseresznyemártással és mangó sorbet-val, vagy Ras el-Hanout krém málnával. A fedélzeten sajttálat is felszolgálnak fügecsatnival, szőlővel és dióval.
Wahabi Nouri alkotásait az üzleti osztály utasai is megízlelhetik. Előételként választhatnak például kávéban pácolt lazacot keleti burgonyasalátával és borsmentaolajjal. A főételek között szerepel sáfrányban dinsztelt báránypörkölt vagy gyömbér csicseriborsóval és burgonyapürével. A Lufthansa hagyományos fogásai: sváb knédli zöldséges húslevesben májusra és sajtos galuska (spaetzle) karamellizált sült vöröshagymával júniusra. A desszertkínálat: pompás gyümölcstorta lágy fügéből és datolyából, gyümölcssaláta, túróhab és marinírozott eper. Emellett halumi és friss pácolt sajtokat (labneh és sumac) is felszolgálnak napon aszalt paradicsommal.
Wahabi Nouri Frankfurtban nőtt fel. Miután a rajna-hesseni Gau-Bischofsheim Weingut Nack étteremében befejezte a séfképzést, több ismert séf mellett sajátította el a mesterség fortélyait (pl. Harald Wohlfahrt és Eckhard Witzigmann). A kilencvenes évek végéig Nouri a Kofler & Kompanie nemzetközi vendéglátó ipari cégnél dolgozott, ahol egészen a konyhafőnöki címig vitte. Kétezerben saját éttermet nyitott Pimet néven Hamburg divatos negyedében, Eppendorfban. Itt a marokkói fűszerek és a klasszikus francia konyha kifinomult ötvözésével szerzett magának hírnevet. Étterme alig a nyitás után egy évvel Michelin csillagot kapott. 2004-ben és 2006-ban is megnyerte a német mesterszakácsok versenyét, és Németország képviseletében részt a konyhaművészet nem hivatalos világbajnokságának tartott Bocuse d'Or versenyen.
A Lufthansa 2000 januárjában indította el sztárséf programját, amellyel kiemelkedő kulináris élvezetekben szeretné részesíteni az első és üzleti osztályon utazókat. A világ legjobb szakácsai által készített fantáziadús menük teszik igazi mennyei élményutazássá a Lufthansa útjait. Eddig többek közt Harald Wohlfahrt (Baiersbronn), Dieter Müller (Bergisch Gladbach), Daniel Boulud (New York) és Paul Bocuse (Lion) sztárséfek csatlakoztak a német légtársaság kulináris programjához. 2005 óta a német városokból induló egyes tengerentúli járatok utasai részesülnek ebben a nem mindennapi gasztronómiai élményben.