2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három tévhit az e-learning-ről

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56722"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/learning_full.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Az e-learning segítségével hatékony és rugalmas oktatási rendszer alakítható ki, de vállalati elterjedésének egyelőre számos tévhit szab gátat - derül ki az ACCA tanulmányából. <strong>A teljes tanulmány letöltheő a cikk végén lévő linkről.</strong>

learning full.thumbnailAz e-learning segítségével hatékony és rugalmas oktatási rendszer alakítható ki, de vállalati elterjedésének egyelőre számos tévhit szab gátat – derül ki az ACCA tanulmányából. A teljes tanulmány letöltheő a cikk végén lévő linkről.

learning full.thumbnailAz e-learning segítségével hatékony és rugalmas oktatási rendszer alakítható ki, de vállalati elterjedésének egyelőre számos tévhit szab gátat – derül ki az ACCA tanulmányából. A teljes tanulmány letöltheő a cikk végén lévő linkről.

Úgy tűnik a gazdasági világválság és a mobil eszközök elterjedésének együttes hatása kellett ahhoz, hogy vállalati szinten is egyre elterjedtebb legyen az e-learning. Igaz, az áttörés még várat magára – mutatott rá az ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) legutóbbi felmérésében.

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete 2011 negyedik negyedévében, fókuszcsoportos interjúk során európai nagyvállalatok szakértőit kérdezte az e-learning status quo-járól. A válaszadók kiemelték, hogy a virtuális térnek köszönhetően a felhasználók a saját tempójukban sajátíthatják el a tananyagot, ráadásul nem csak az egyéni felkészüléshez, de a globális csoportmunkához is kiváló lehetőséget kapnak.

A résztvevők szerint az e-learning másik legfontosabb előnye a költséghatékonyság. A világválság kirobbanása óta minden cég életében kiemelt szerephez jutott az extra költségek visszaszorítása és a kiadások racionalizálása, így az oktatásra vagy az utaztatásra is kevesebb összeget fordítanak. Az egyre fejlődő online technológiáknak és a hordozható eszközök növekvő népszerűségének köszönhetően mára viszont egyre több cég aknázza ki az e-learning értékeit, hiszen – a hagyományos képzési rendszerhez képest – viszonylag alacsony ráfordítással képesek minőségi oktatást megvalósítani.

Az interjúk során sikerült ugyanakkor néhány, a téma körül kialakult mítoszt is eloszlatni, melyek a válaszadók szerint továbbra is gátat szabnak az e-learning szélesebb körű elterjedésének.

Hatékonyság

Általános elképzelés, hogy a világhálón keresztül történő tanulás nem elég személyre szabott, ráadásul kevésbé hatékony, mint a hagyományos értelemben vett oktatás. A válaszadók azonban rámutatnak, hogy az okostelefonok elterjedésével, vagy az olyan applikációknak köszönhetően, mint a Skype, kellően interaktívvá lehet varázsolni egy platformot, és az oktatóval vagy a csoporttársakkal is azonnal kapcsolatba lehet lépni. Egyértelmű a vélemény a felmérésben résztvevők körében, hogy az e-learning segítségével legalább olyan minőségben voltak képesek elsajátítani a tananyagot, mint az iskolapadban. Kiemelik azonban, hogy az oktatás összetétele nem lehet teljesen egysíkú, azaz a személyes jelenlétet nem lehet teljesen elhanyagolni.

 

Szigor és számonkérés

Másik tévhit, hogy nem lehet elég komolyan venni a vizsgáztatást, illetve számonkérést, hiszen nincsen kellő apparátus a visszaélések kikerülésére. A szakértők szerint azonban ma már könnyűszerrel lehet olyan kereteket felállítani, melyeknek köszönhetően a vizsgáztatás nem csak rugalmas, de kellő felkészültséget is igényel.

Költségek

Valóban igaz, hogy az e-learning – a hagyományos értelemben vett oktatással szemben – mindössze egyszeri, nagyobb összegű kezdeti ráfordítást igényel, mégsem emiatt lenne elsősorban érdemes kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket – állítják a szakértők. Az e-learning segítségével az alkalmazottak képesek idejüket a saját tempójukban beosztani, ezáltal a tanulás nem vagy kevésbé megy a magánélet és a munka rovására.

A 2000-ben megtartott lisszaboni Európa Tanács konkrét intézkedéseket sürgetett a „digitális szakadék" eltörlésére, és a célok megvalósításához egyértelműen az online eszközök széleskörű elterjesztését jelölte meg az oktatásban. Az e-learning-hez fűzött remények sajnos mégsem valósultak meg az elmúlt évtizedben" – mondta Kateřina Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

A sors fintora, hogy pont a gazdasági világválság kellett ahhoz, hogy a vállalatok újra felismerjék az e-learning-ben rejlő lehetőségeket.  A következő évtizedre a technológia szélesebb körű elterjedését jósolom" – mondta Benešová.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.