2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Energiáról mindenkinek – Napos Napok, RENEXPO

20 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60536"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_693.jpeg" border="0" width="307" height="142" /></a></span>A  napenergiát népszerűsítő európai kampány hazai megfelelője, a <strong>Napos Napok, </strong> valamint a közelgő energetikai szakkiállítás, a <strong>RENEXPO</strong> gondozói közös tájékoztatót tartottak Budapesten, 2012.május 3-án. Ismertették a 2012. május 5-12 között tartandó magyarországi rendezvénysorozat legfontosabb állomásait s a témában kapcsolódó RENEXPO szakkiállítás fő eseményeit. A tájékoztatón résztvett <em>Varga Edit, </em>a nemzetközi kampány szervezője, <em>Varga István, </em>a REECO Kft. vezetője, és <em>Varga Pál,</em> a MégNap (Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége) képviselője. </p> <p> 

images 693A  napenergiát népszerűsítő európai kampány hazai megfelelője, a Napos Napok,  valamint a közelgő energetikai szakkiállítás, a RENEXPO gondozói közös tájékoztatót tartottak Budapesten, 2012.május 3-án. Ismertették a 2012. május 5-12 között tartandó magyarországi rendezvénysorozat legfontosabb állomásait s a témában kapcsolódó RENEXPO szakkiállítás fő eseményeit. A tájékoztatón résztvett Varga Edit, a nemzetközi kampány szervezője, Varga István, a REECO Kft. vezetője, és Varga Pál, a MégNap (Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége) képviselője.

 

images 693A  napenergiát népszerűsítő európai kampány hazai megfelelője, a Napos Napok,  valamint a közelgő energetikai szakkiállítás, a RENEXPO gondozói közös tájékoztatót tartottak Budapesten, 2012.május 3-án. Ismertették a 2012. május 5-12 között tartandó magyarországi rendezvénysorozat legfontosabb állomásait s a témában kapcsolódó RENEXPO szakkiállítás fő eseményeit. A tájékoztatón résztvett Varga Edit, a nemzetközi kampány szervezője, Varga István, a REECO Kft. vezetője, és Varga Pál, a MégNap (Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége) képviselője.

 

Varga Edit elmondta, az Európai Solar Days 18 európai államra kiterjedő nemzetközi kampány, melyet az Európai Unió és a Nemzetközi Napenergia Szövetség támogat.  Jelenleg a kampányt a European Solar-thermal Federation (az európai napkollektor-szövetség) fogja össze.  A nemzetközi szervezők fontosnak tartják kiemelni, alulról jövő kezdeményezésről van szó, s ezt a jelleget a továbbiakban is meg akarják tartani, ill. erősíteni kívánják. Ne erőltessék rá az emberekre a véleményt, hogy melyik technológia a legjobb, hanem maguk jöjjenek rá erre, s általában a napenergia-megoldások hasznára.   

2011 május 1-15. között Európa 18 országában fél millió ember vett részt nyolcezer különféle rendezvényen, s ismerkedett meg a napenergia előnyeivel, felhasználásának műszaki megoldásaival.  Idén már 21 országban fognak uniós napokat szervezni a témában, azzal a céllal, hogy minden európai országban promotálják a napenergiát.   

 

Az Európai Solar Days nemzetközi kampány (www.solardays.eu ) hazai partnere a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló).  A laza szerveződésű kampány kommunikációs szervezésével, kampányeszközök biztosításával foglalkozik a Kötháló, ők azok, akik május 5 és 12 között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban.  A kampány hete alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerülhet sor, így buzdítva egyre több embert a kimeríthetetlen energiaforrás, a napenergia használatára. A kampány szlogenje; "Közelebb hozzuk a napot".  A Kötháló csaknem minden megyében működtet irodát,  civil szervezetei révén intézi a kampányt, s lakossági tanácsadást végeznek (elapadóban lévő források mellett…). Lakossági konkrét megkeresések esetén a lehető leghitelesebb kivitelezők és referencia-helyek megismertetésével tudnak segíteni. Utóbbi nagy jelentőséggel bír, mivel napenergia rendszerek, megújuló energia rendszerek szerelésében nagyon sok a kontár vállalkozó. A kontárok kiszűrésére a kamarának nincsenek jogosultságai, de sok, korábban végzett építész sem tanulta még a vonatkozó megoldások megvalósítását, a hagyományos szakon végzettek csupán piacnak tekintik ezt a területet, s nem rendszerben gondolkodnak.  A következményeket a kispénzű emberek viselik, akik megtakarítást hozó megoldások helyett kontár, rosszul működő kivitelezést kapnak. A Kötháló maga nem rendelkezik a témában szükséges speciális, elmélyült szakmai háttérrel, de szemléletformáló, oktató kampánya eredményeképp hozzá tanácsért fordulókat szakmai partneri kapcsolatai, csatlakozó szakértő szervezetei révén tudja eligazítani. Ilyen szakmai kapcsolat épül a RENEXPO-val is.  A szervezetnek nem célja a szakmapolitikai érdekérvényesítés, az azonban látható, hogy a napenergia felhasználást a meglévő szabályozások gátolják. A Kötháló a lehető legtöbb akció, rendezvény szervezésével kívánja a napenergiára irányítani a figyelmet.

 

A 2012-es kampány nem szab kereteket: a csatlakozók bármilyen rendezvényt, eseményt szervezhetnek, amely megfelel a kampány célkitűzésének. A napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára, ez az oka, hogy elsősorban az ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a kampány gerincét, ezek hozzák az átlagemberekhez közelebb a Napot, a napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén.  Vajon, ha választani lehet, a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartályos kollektor a megfelelő?

Milyen akciók várhatók országszerte? 

Környezeti tanácsadók buzdítják a lehetséges felhasználókat és ismertetik a technológiákat és a pályázati lehetőségeket, a háztartásban ma már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközöket. 

Játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is sor kerül.  www.naposnapok.hu

A Nap melege címmel a Szarvasi Alternatív Bt. saját bemutatótermében nyílt napon várja az érdeklődőket,

az Ökológiai Intézet Alapítvány pedig kreatív tanári napon segíti a kampányhoz csatlakozókat.  

Az Életfa Környezetvédő Szövetség Eger belvárosában Napos Napok Kampánystandot állít fel,  

Miskolc Város Napján a Zöld Kapcsolat Egyesület települ ki a napenergia felhasználást szorgalmazó programokkal.

Kazincbarcikán az Ökológiai Intézet jelenik meg előadással és utcai bemutatóval a TESZ Egyesület meghívására a Színe-Java vásárban, míg a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Napenergia hasznosítás a háztartásban címmel Veszprémben ad tanácsokat. Szegeden a Rókus II. sz. Általános Iskola családi napja, valamint a TMKIT Vörösmarty Mihály Tagintézmény Madarak és Fák Napja keretében tartanak előadásokat. Miskolcon az Öko-pack Nonprofit Kft. Tükörben a világ kiállítása zajlik, melynek utolsó napját a Napos Napok kampánnyal bővítik ki. Telkibányán a Szepsi Csombor Márton Tagiskola és az Aranygombos Telkibányáért közhasznú Egyesület szervez előadást, bemutatót az ősszel átadott Öko-demo központban. Békés városában rajz- kiállítás, fény-árnyék játék, mese- és versmondó óvodások köszöntik a Napot, a gellénházi IRTEKIS Kft. a napenergia hasznosításáról tart bemutatót. Nyíregyházán a PCAS Állatok fesztiválján az Emisszió Egyesület, a RENEXPO Central Europe kiállításon a Reeco Hungary Kft. pedig Budapesten népszerűsíti a napenergia felhasználást.  

Elhangzott, a figyelemfelhívás indokolt, mivel a napenergiát energia-forrásként jelenleg nagyon csekély mértékben használjuk fel, kézenfekvő előnyei ellenére; mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrást jelenthet, még sok millió évig. Alkalmazásával kímélhetjük a rendelkezésre álló nyersanyagkészletet, s kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, eléréséhez nincs szükség költséges közműhálózatra, átalakítása, felhasználása szerény költségekkel jár.  

A Kötháló munkatársainak felhívása:  Népszerűsítsük együtt a napenergia előnyeit!  Bárki csatlakozhat a napenergia népszerűsítéséhez, a szervezők várják a csatlakozókat a 2012. május 5-12 közötti Napos Napok kampánysorozathoz.  A csatlakozónak nincs más dolga, mint megtervezni és megszervezni a kívánt eseményt és azt regisztrálni a honlapon: www.naposnapok.hu  Itt lehet ingyenes kommunikációs csomagot kérni, ennek választható tartalma:

– A/2-es méretű poszter

– Napos napok logóval ellátott póló a szervezőknek

– A Napos Napok kampánymagazin max. 50 példányban

– Léggömbök, "Szervező" feliratú kitűzők

A kampány koordinátora, akihez kérdéssel, észrevételekkel lehet fordulni:

Darvas Katalin,   T: 06-20 433-16-97, darvaskata@ecolinst.hu , www.naposnapok.hu  

www.kothalo.hu  

A Napos Napok hazai és nemzetközi csapata a kampány teljes ideje alatt rendelkezésére áll.

A magyarországi Napos Napok elektronikus Hírlevélre ugyancsak a www.naposnapok.hu  oldalon lehet feliratkozni.

További információ a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózotánál:  T:  06-70 236-66-18

Akinek tetszik a kampány, "Iájkolja" a Facebookon:  facebook.com/naposnapok  

Feliratkozás az Európai Solar Days hírlevélre:  www.solardays.eu  

A kampány célcsoportjai országszerte:

Szakmai csoportok

Napenergiával működő berendezések forgalmazói

Energiaszolgáltatók

Önkormányzatok

Oktatási intézmények

 

2011-ben a szervezők felhívására, az első hazai Napos Napokon 26 partner működött közre, közte volt az Ökológia Intézet, Szakpolitikai Intézet, továbbá Kft.-k, magánszemélyek, egyesületek, szövetségek, alapítványok, egyházközség, óvodák, általános iskolák, szakértői csoportok, önkormányzatok és kistérségi társulás.

 

Az European Solar Days (Európai Napos Napok) olyan felvilágosító kampány, mely a napenergia és az elektromos energia környezettudatos hasznosítását mutatja be, 2002-ben indult el Ausztriából a "Tag der Sonne" elnevezésű rendezvénnyel. Hamarosan nemzetközi szintű közös erőfeszítésé nőtte ki magát, több ezer helyi szervező részvételével, köztük a napenergia berendezéseket gyártókkal, iskolákkal és helyi hatóságokkal. Az első nagyszabású Solar Days-t 2008 májusában négyezer különféle eseménnyel ünnepelték 13 európai országban. 2009-ben 15 ország  félmillió állampolgára, 4.500 civil szervezete több mint 7.400, a témába vágó rendezvénnyel vett részt a kampányban. A jelenlegi törekvés az, hogy 2013-ra 21 ország részvételével kiterjesszék a projektet egész Európára. A kampány harmadik felvonásának megvalósításában az alábbi országok vesznek részt: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

A European Solar Days célkitűzése:  egész Európára kiterjedő, figyelemfelkeltő és szemléletformáló kampány megszervezése az "intelligens" energiahasználat népszerűsítéséért, elsősorban a napenergia szélesebb körű használatának elterjesztése érdekében, a fűtés és a hűtés területén. A kampány eredményessége nagyban hozzájárulhat az Európai Unió célkitűzésének teljesüléséhez; az Unió 2020-ig érje el, hogy a megújuló energia részesedése a használatban érje a 20%-os értéket. 

 

Ingyenes, tiszta és kifogyhatatlan

Vajon mennyiben járul hozzá a napenergia Európa energia-függetlenségéhez? Ezt a kérdést járta körbe egy tavalyi panel-beszélgetés az European Solar Days megnyitóján Brüsszelben.

Mariusz Kawnik, a Lengyel Köztársaság állandó EU képviseletének energia nagykövete megerősítette, a megújuló energiák fejlesztése az EU Tanács elkövetkező elnökségének is kulcsfontosságú kérdése marad, Paolo Frankl, az lEA Megújuló Energia Osztályának vezetője hangsúlyozta, a napenergia-technológiák terjedése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unió elérje a 2020-ra kitűzött energetikai céljait.

A brüsszeli esemény másik fénypontja Louis Palmer napenergiával működő taxija volt. Palmer az első ember, aki napenergiával működő autójában világkörüli utazást tett.   

Reinhold Buttgereit az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség (EPlA) főtitkára szerint;  a napenergia továbbra is kulcsfontosságú alternatív energia a fenntartható európai lét és az EU éghajlatvédelmi céljainak eléréséhez.

Mára már nyilvánvaló, hogy az EU-nak növelnie kell a megújuló energiák arányát.  

Xavier Noyon, az Európai Termikus Napenergia Iparszövetség (ESTIF) főtitkára véleménye: azonnal át kell értékelnünk energetikai döntéseinket, különben Európa jövőbeni energiafüggetlenségét és energiaellátásának biztonságát kockáztatjuk.

A napenergia alapvetően képes hozzájárulni az EU azon nagyszabású céljainak eléréséhez, mely szerint 2020-ig 30%-kal növelni kell a megújuló energiaforrások arányát. A napenergia energiafüggetlenséget biztosíthat helyi, regionális és egyéni szinteken egyaránt, mert ingyenes, tiszta és mindenek fölött kifogyhatatlan.

Egy mostani kutatás szerint az EU területén működő napkollektorok képesek lesznek az alacsony hőigény 3,6%-át fedezni, míg a napelemek által előállított elektromosság az EU elektromos áram-igényének 12%-át fedezheti majd 2020-ra, ha valóban adottak lesznek a politikai keretek.

A technológia tehát létezik, és amint a Solar Days kampány is bizonyítja, a fogyasztók egyre inkább értékelik  előnyeit. Ugyanakkor a döntéshozók őszinte támogatása nélkül továbbra is nehézségekkel találjuk magunkat szembe, ha növelni szeretnénk a napenergia arányát.

 

Varga Pál, az újonnan alakult, bejegyzés alatt álló MÉGNap szövetség célját jelölte meg; a Magyarországon tevékenykedő, napenergia-hasznosítással foglalkozó épületgépész vállalkozások képviselete, a megfelelő színvonal biztosítása a  napenergia iparágban. A megrendelőket és a beruházókat egyaránt abban akarják segíteni, hogy jól működő napkollektoros rendszerek valósulhassanak meg. Másrészt, a döntéshozókat kívánják segíteni szakmai alapokon nyugvó jogszabályok alkotásban, szabályozói gazdasági környezet kialakításában a területre. Jelenleg 27 alapító tagjuk van. Bemutatókat, nyílt napokat tartanak konkrét rendszerek megvalósításáról.   

A vonatkozó szakmai oktatásról az előadó elmondta, Magyarországon nincs megfelelő színvonalú szakmunkás-képzés, az épületgépész vállalkozók tipikus panasza, hogy nem tudnak megfelelő szakmunkásokat találni. Nincs megfelelő tankönyv és oktató, ugyanilyen rossz helyzetben van a középszintű és a felsőfokú oktatás is a tapasztalatok szerint. Az egyetemeknek sincs saját oktatói bázisuk a napenergia oktatására. A győri egyetemen létezik megújuló energia szakképzés, de napenergia szakmérnököt ott sem képeznek. A MÉGNap szeretne ezen a területen oktatást indítani, már volt is idevágó próbálkozásuk. A Magyar Épületgépész Szövetség oktatási tagozata szervez épületgépész oktatásokat is, ott már volt megújuló energia szakértői oktatás, szeretnének napenergia-oktatást is elindítani. A gondot az jelenti, hogy maguk a napenergia kivitelezések vállalkozói sem érzik igazán, hogy ehhez szaktudás is szükséges. Sokszor teljesen szakmán kívülről jövő emberek indítanak vállalkozásokat, a marketingre helyezve a hangsúlyt, nem a szaktudás megszerzésére. Van azért pozitív elmozdulás is; a napkollektorok támogatására most futó lakossági pályázat során (május 15. a határideje), a MÉGNap javaslatára csak regisztrált kivitelező vehet részt a pályázaton, csak olyan készítheti el a napkollektoros rendszert, aki az ÉMI-nél regisztrálja magát, az is bekerült javaslatként, hogy a pályázathoz épületgépész mérnök által aláírt kapcsolási (működési) vázlatot kell mellékelni a megvalósítandó napkollektor rendszerről. Más kérdés, hogy ennek a regisztrációnak jelenleg semmilyen előfeltétele nincs, bemondás (beírás) alapján történik…Mégis, ez egyfajta nyilvánosságot jelenthet, ennyiben előre lépés. A továbblépés lehetősége, legyenek minősített vállalkozások, miként a panel-felújításoknál. Jelenleg bármilyen diplomával el lehet indítani napkollektor vállalkozást. Vannak törekvések a szakma tisztulására.

 

 

RENEXPO Central Europe:   6. Nemzetközi energetikai szakkiállítás

2012. május 10-12.
Hungexpo Vásárközpont, Budapest

 

Tematikus területek a kiállításon: Bioenergia Világ – Szolár Park – Geotermia Sziget

2012. május 10.   9:00  –   4. Biogáz Konferencia

2012. május 10-11.   Szakmai Napok:

2012. május 11. : 

9:00  –  1. Nemzetközi Szolár Konferencia – Napelemes fejlesztési lehetőségek Magyarországon és nemzetközi tapasztalatok

10:00 Szakmai Fórum előadásai

2012. május 12.   9:00-17:00 E-Mobility Day

Helyszín:

Hungexpo Vásárközpont, F Pavilon

Nyitva tartás:   9:00 -17,00  

 

Varga István, a REECO Kft. vezetője a Napos Napok partnereként mutatta be cégét. Jelenleg a hatodik RENEXPO szervezésén munkálkodnak.  Az eredet; a Reeco nevű német magáncég a szervezője a RENEXPO szak-kiállításoknak, magyarországi meghonosítására alakult 2007-ben a REECO Hungary Kft. a Hungexponál.   

A kezdeti 70, túlnyomórészt magyar kiállító száma az elmúlt évben már kétszeresre növekedett és ebben az évben is hasonló számban várnak résztvevőt. A rendezvény szakmai merítése; bioenergia (biogáz, biomassza, pelet, apríték, stb.), valamint geotermia (mélyfúrásos, termálvíz, hőszivattyú), szélenergia, és a napenergia. 

A RENEXPO teljes mértékben szakmai magánvállalkozás, s évek során szakmai hálózati partnerséget épített ki. Együttműködik valamennyi szakmai szervezettel, műhelyekkel, egyetemekkel. Sikerült csaknem az egész szakmát feltérképezniük a rendezvényen való megjelenésre való felkérés alkalmával.  Az őszi kiállítási eseményük a CEPEX, amely az energia-hatékonyságról szól.

Az idei RENEXPO Central Europe már a cégcsoport nemzetközi kiszélesítését jelzi, tíz országból érkeznek kiállítók, németek, osztrákok, lengyelek, románok, szlovákok, szlovének, csehek, olaszok, szerbek, ill. kínaiak.  

A megújuló energiában sikeres országokban a szakma komoly állami támogatásban részesül, nálunk ez még várat magára, de támogatási rendszerek nélkül nem fog menni.  

A szervezők elmúlt évi „találmánya"; jöjjenek az egyetemiek, de ne csak a professzorok előadni, hanem a diákok is, mondják el, hogy mit tudnak már, mit tanulnak, mikkel foglalkoznak. A diákok szívesen jöttek és meglepően sok kezdeti próbálkozásról számoltak be.  

A legaktuálisabb lesz az idei kiállításon a napenergia, napelem, de szerepel a bioenergia, biogáz is. Változás állt be a napenergiás eszközök előállításában, olyan tömegessé, elérhetővé váltak mára, jó minőségben, hogy a megoldás megszabadulhatott néhány évvel korábbi, luxus jellegétől. Németországban az elmúlt évben 7 Gigawatt-nyi napelem rendszert építettek (ez a paksi erőmű háromszorosa). Óriási lehetőségek vannak a szakmában.  

A RENEXPO-n a kiállítók 24%-a bio-energetikai témában érdekelt, napelemben és napkollektorban pedig 26%-nyi.  

Hazai új cégek is meg fognak jelenni.  Kiemelt téma lesz a kiállításon a biogáz is, a hulladékokat most kezdjük csak feldolgozásra érdemesnek tekinteni, mezőgazdasági feldolgozandó melléktermék is bőven akad. A biogáz a megújuló energiák „mindenese", ez állítható elő a legkülönbözőbb nyersanyagból s a legváltozatosabb módon használható föl (áramtermelés, hőtermelés, üzemanyagként, stb.).  

 

A RENEXPO második napja a napelem konferenciáé.  

 

A kiállítás harmadik témája az elektro-mobilitás (a témáról a Toyota elektromos gépkocsi bemutatkozása, a RENEXPO megjelenése kapcsán az Euroastra már tudósított). Szombaton lesz a kiállításon az elektromos közlekedés napja, erre a nagyközönséget is várják!

 

http://www.renexpo-budapest.com/

 

Európában az energiaipari zöld befektetések értéke 2011-ben meghaladta a 100 milliárd dollárt.

A 100 milliárd dolláros lélektani határ átlépése egyértelműen a német és olasz napelem-telepítéseknek volt köszönhető. Ez lesz az egyik fő témája az idei RENEXPO-nak, amelyen május 11-én megrendezik az első Nemzetközi Szolár konferenciát is. Az eseményt az iparágban olyan meghatározó szervezetek támogatják, mint a REC Solar Germany GmbH és a PV Cycle Association.

A 100,2 milliárd dolláros európai zöld befektetés jelentősége azért kimagasló, mert 2011-ben az energiaipari beruházások a gazdasági válság hatására komolyan visszaestek, 2011 a napenergia éve volt. A megújuló energiaiparon belül tavaly a napenergetikai befektetések egyértelműen az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló szélenergiát, ekkora különbség még soha nem mutatkozott a két szektor között. A 2011-ben megvalósult zöld beruházásokat tekintve Európa vitte el a pálmát, második helyen az Egyesült Államok, harmadik helyen pedig Kina áll.

Az első Nemzetközi Szolár konferencia résztvevői a napenergia egyértelmű térhódítása mellett foglalkoznak majd az ágazat gondjaival. A napelem-gyártás területén ugyanis jelentős többletkapacitások épültek ki, ami miatt az árak erős nyomás alá kerültek. Ez jó hír a fogyasztóknak, hiszen olcsóbban jutnak hozzá a napelemekhez, de rossz hír a befektetőknek, hiszen az ágazat nyereségessége drámaian csökkent. Több csődvédelmi eljárás is indult. Az európai gyártók szerint Kína tiltott állami támogatásokat nyújt vállalatainak, ezért került több cég válságba. Németországban közben az állami támogatáspolitika megváltoztatását is fontolgatják. Ez jellemzően azt jelenti, hogy ismét csökkenne az átvételi tarifa. A németek kedvét a korábbi tarifacsökkentések nem vették el az újabb napelemek felszerelésétől,  2011-ben nagyobb napelem kapacitás épült ki, mint 2010-ben. A tarifavágáson kívül most már  kapacitás-korlátozáson is gondolkodnak, miután Németországban a napenergia kapacitás 2008 óta gyakorlatilag exponenciálisan nő és immár meghaladta a 25 ezer MWp-t.

A napenergia területén végre komoly elmozdulás történt Magyarországon is. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a jelenlegi árak mellett a napelemek gazdaságos telepítéséhez valamekkora állami támogatásra szükség van. Ez a támogatás ugyanakkor hosszútávon visszatérül az államnak, hiszen csökken az ország importfüggősége, a környezetterhelés és a nagyfeszültségű hálózatok építési költsége. Jelenleg Magyarországon végre több pályázat is elérhető, melyekkel gazdaságosan telepíthető napelemes rendszer. Külön öröm, hogy pályázhatnak magánszemélyek és társasházak. A családi házakon történő napelem felszerelésére lehet viszonylag egyszerűen támogatást nyerni. Erre a támogatásra az ország egész területéről lehet pályázni. A támogatás 30 %-os alaptámogatásból és a hozzá elnyerhető 10-20-30%-os bónusz-támogatásból állhat, tehát összesen 30-50 % támogatáshoz juthatnak a pályázók. A pályázat feltétele az épület energetikai tanúsítványa. A RENEXPO-n május 10-12-e között ott lesznek az Energiaközpont munkatársai, akik egyrészt szakmai támogatói a rendezvénynek, másrészt a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban részletes felvilágosítás tudnak adni. A szemléletváltozásra jó példa, hogy napelemes rendszer épül a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére. Az intézmény a Fenntartható Fejlődési Stratégia részeként 24 helyszínen 2.754 db napelemet telepít, így villamosenergia-igényének 7%-át állítja majd elő megújuló energiaforrásból. A beruházás évente várhatóan több mint 25 millió forintos (kb. 326 lakás éves villamosenergia-fogyasztását kitevő) villamosenergia-megtakarítást jelent, és 2.032 tonna széndioxid kibocsátás szűnik meg segítségével. Az uniós támogatással megvalósuló beruházástói a szakemberek azt várják, hogy egyfajta mintaprojekt lesz a közintézmények számára.

Azelemző Kovács Attila ugyanakkor úgy véli, a magyarországi biogáz vállalkozásoknak mégse elsősorban állami támogatásra volna szükségük, hanem a jogszabályi környezet megváltoztatására. Két éve húzódik például a kötelező átvételi rendszer kialakítása, és az engedélyeztetési eljárás is nagyon bürokratikus. További problémát jelent, hogy az utóbbi időben beszűkült a banki hitelezés, amely ebben az iparágban kulcsfontosságú. Az érdeklődés pedig óriási, tehát kereslet lenne, az üzletkötéstől legtöbbször a bürokratikus akadályok riasztják el a feleket.  A RENEXPO-n tehát május 10 és 12-e között az érdeklődők találkozhatnak a legújabb technológiákkal, a leghatékonyabb megoldásokkal és Magyarország legjobb szakembereivel. Május 10-én, a 4. Biogáz konferencián pedig a legkiválóbb elméleti és gyakorlati szakemberek mellett ott lesznek és felszólalnak a kormány illetékes döntéshozói is.


Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.