2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

12. Falk Art Fórum

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60556"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/z_4.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>Tizenkettedik alkalommal fog össze Pest patinás galériás negyede, hogy a Falk Miksa utca és környéke egy napra ismét a művészetkedvelő sétálóké lehessen. 2012. május 5-én, szombaton újra megnyílnak a galériák, a régiségboltok, sátrak települnek az utcára, innen is, onnan is zene szól.</p> <p> 

z 4.thumbnailTizenkettedik alkalommal fog össze Pest patinás galériás negyede, hogy a Falk Miksa utca és környéke egy napra ismét a művészetkedvelő sétálóké lehessen. 2012. május 5-én, szombaton újra megnyílnak a galériák, a régiségboltok, sátrak települnek az utcára, innen is, onnan is zene szól.

 

z 4.thumbnailTizenkettedik alkalommal fog össze Pest patinás galériás negyede, hogy a Falk Miksa utca és környéke egy napra ismét a művészetkedvelő sétálóké lehessen. 2012. május 5-én, szombaton újra megnyílnak a galériák, a régiségboltok, sátrak települnek az utcára, innen is, onnan is zene szól.

 

Műértőknek kiváló alkalom a szakmai találkozásokra, műkedvelőknek a kíváncsiskodásra.

A 12. Falk Art Fórum antik és modern művészeti fesztivál különlegessége az ingyenes műtárgybecslés lesz. Ezen a napon bárki elhozhatja otthon őrzött régiségeit, műtárgyait, hogy szakértőkkel felbecsültesse az értéküket, és megismerje a tárgyak korát, történetét.

A szervezők segítenek abban, hogy minden tárgy értő kezekbe kerüljön. Számos galéria anyagát – művészettörténészek vezetésével – tekinthetik meg az érdeklődők ezen a napon, legyen az antik műtárgyak gyűjteménye vagy kortárs kiállítás.

Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa ezüst ötvöstárgyakról mesél a Nagyházi Galériában, míg Saly Noémi Budapest-történész, aki sokunkat elvarázsolt már fővárosi történeteivel, a Falk Miksa utcán vezeti végig az érdeklődőket.

A Moró Antik magángyűjtők anyagából rendez vértál kiállítást. Ezzel a hátborzongató névvel tetszetős sárgaréz edényeket illet a szakzsargon, amelyek biztos stílusuk és magas szintű technikai tudást feltételező kivitelezésük miatt igen kedveltek a gyűjtők körében. A tárlaton bemutatott közel ötven darab némelyike több mint ötszáz éves.

A Biksady Galéria Tükröződések címmel mutatja be Kyan Smith kortárs alkotó egyéni kiállítását, amelyen a művész társaságában sétálhatunk végig. Bemutatkoznak a fesztiválon a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett hallgatói, és kiállítással jelentkezik a szentendrei Malom is.

A Rocaille Galéria különleges ritkasággal csalogatja az érdeklődőket: egy afrikai vízi bivaly bőréből készült ülőgarnitúrát láthatunk. A női és férfi fotelből, illetve asztalból álló szett érdekessége, hogy eredeti tulajdonosa az a Nagy Endre, aki híres vadászként és Afrika-kutatóként megalapította a balatonedericsi Afrika Múzeumot.

Májusban kerül sor a BÁV jubileumi, hatvanadik művészeti aukciójára, amelynek legszebb tételeivel vetítéssel egybekötött előadáson ismerkedhetünk a Falk Art Fórum délutánján.

Kőbe vésett selymek, öltözetek és ékszerek Angkorban címmel pedig Száva Borbála történész, muzeológus tart majd előadást a BÁV-ban.

Sétabotok című, saját kiadású kötetét mutatja be a Bujanovics Régiségbolt. A gazdagon illusztrált, igényes könyv képanyagából csemegézve az eredeti műtárgyakat is megnézhetjük, kézbe vehetjük, a szerző kommentárjaival.

A Dénes Galériában Dénes Sándor a 21. század nemzetközi műtárgypiacáról árul el szakmai titkokat, a mindig egyedi újdonságokkal előrukkoló Wladis Galéria üvegkiállítással készül.

A Missionart a Falk Art Fórumra időzíti Ujj Zsuzsi kiállításának megnyitóját. A magyar zenei és művészeti underground izgalmas alakjáról van szó. Ujj Zsuzsi költő, performer és előadóművész egy személyben, műveiben a vizuális művészetek, a zene és a költészet egybefonódva jelennek meg.

A FAF visszatérő látogatói biztosan nem lepődnek meg azon, hogy Hári Anikó csöppnyi ékszerboltja ezúttal is igazi szakmai unikummal készül a fesztiválra. Falvay Balázs ötvös, a Tahiti Gyöngyverseny egyik hazai nyertese és nemzetközi helyezettje mutatja be saját tervezésű és készítésű, egyedi ékszereit.

A Haas Galéria Kecskeméti Kálmán 70. címmel rendez kiállítást a festőművész születésnapja alkalmából. A méltán népszerű Remekművek – Remek művek sorozat ezúttal Littkey György egyik kimagasló színvonalú művét mutatja be. Megszokhattuk, hogy a galéria hangulatos belső udvarában a Haas Daléria zenés műsora szórakoztatja a vendégeket, így lesz ez most is. A „gangversenyen" ezúttal Fekete Jenő blues énekes és gitáros lép fel.

Zenének máshol sem leszünk híján. Fiatal jazz tehetségek bukkannak fel az utcán, olykor meglepetésszerűen. Fellép Váczi Eszter és a Quartett, valamint a Pátkai Rozina és Tóth Mátyás duó. Utóbbi páros a brazil bossa nova stílus hangulatát varázsolja a fesztiválra. Hallhatjuk a Duande duót, és jazz szól majd a Tóth Kocsma előtt is. A Tóth Aladár Zeneiskola növendékeinek műsorát Lukácsházi Győző, a Bonbon Matiné ötletgazdája vezeti, a tőle megszokott lelkesedéssel.

 

Bemutatkozik a januári indulása óta egyre népszerűbb Falk Art Fórum Baráti Kör is.

A minden alkalommal látogatók ezreit vonzó Falk Art Fórum fesztivál szervezőinek új kezdeményezése révén a FAF Baráti Kör egyre népesebb tagsága immár egész évben ismerkedhet antik és modern műtárgyakkal, alkotásokkal – szakemberek és műkedvelők kellemes társaságában. A szervezők várnak mindenkit, aki szívesen ismerkedne a Falk Miksa utca kincseivel művészetbarátok társaságában, aki bejárná a környék régiségboltjait és művészeti galériáit szakértők vezetésével. A Falk Miksa utcát és környékét évente kétszer nyüzsgő sétálóutcává alakító fesztivál így valójában az egész évet átölelő programmá bővül. 
A FAF Baráti Körrel műhelyekbe, műtermekbe, és múzeumokba is ellátogatnak. Felidézik az egykori szalonok hangulatát, és művészeti sétákat tesznek a belvárosban. Beszélgetnek régmúlt időkről és aktuális trendekről. Találkoznak gyűjtőkkel, galériásokkal és művészettörténészekkel. Szakmai titkaikról mesélnek régiségkereskedők és műtárgybecsüsök, restaurátorok és kortárs alkotók. 
A Miksa Szalon a galériás negyed egyik gyönyörű, száz éves épületében fogadja a békebeli szalonbeszélgetésekre vágyókat. Ez az otthonos lakásgaléria a környék új színfoltja, amely a FAF Baráti Kör programjainak is tökéletes helyszíne. 
A FAF Baráti Kör tagjai a programokon kívül egyéb kiváltságokban is részesülnek. Ilyen az ingyenes műtárgybecslés, az aktuális programokon kívül szakmai újdonságokat és érdekességeket tartalmazó hírlevél, illetve más kedvezmények és ajándékok. 
Az érdeklődők csatlakozhatnak személyesen, bármelyik programon, vagy átutalással is megválthatják névre szóló tagsági kártyájukat, amelyet ebben az esetben postáznak a részükre. Programjaik jelentős része ingyenesen látogatható a tagsági kártyával. Más alkalmakkor jelképes belépődíjat szednek, hogy a békebeli szalonhangulatot erősítő uzsonnával vendégelhessék meg a művészetbarátokat. 
A FAF Baráti Körről és aktuális programjairól az érdeklődők a folyamatosan frissülő 
honlapon is tájékozódhatnak (www.falkart.hu , Baráti Kör menüpont).

 

A 12. Falk Art Fórum fesztivál minden programja ingyenes, ahogyan FAF saját újságja, a helyszínen beszerezhető Falk Art Kurír is az. A kiadvány sokak kedvence, hiszen nem csupán a fesztiválprogramról tájékozódhatunk belőle, a galériákról, régiségboltokról, művekről és művészekről szóló cikkek között is érdemes böngészni.

 

http://falkart.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.