2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ingyenessé tenné a tudományos kutatások eredményeit a brit kormány

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53823"><img class="image image-_original" src="/files/images/eu-flag-anim.gif" border="0" width="95" height="67" /></a></span>Szabadon hozzáférhetővé tenné az interneten a brit kormány az állami támogatásokból finanszírozott összes tudományos kutatás eredményét, a terv kidolgozásában a Wikipedia alapítója is részt vesz - írta internetes hírportálján a The Guardian brit lap.</p> <p> 

eu flag animSzabadon hozzáférhetővé tenné az interneten a brit kormány az állami támogatásokból finanszírozott összes tudományos kutatás eredményét, a terv kidolgozásában a Wikipedia alapítója is részt vesz – írta internetes hírportálján a The Guardian brit lap.

 

eu flag animSzabadon hozzáférhetővé tenné az interneten a brit kormány az állami támogatásokból finanszírozott összes tudományos kutatás eredményét, a terv kidolgozásában a Wikipedia alapítója is részt vesz – írta internetes hírportálján a The Guardian brit lap.

 

    A kezdeményezés keretein belül – amelyet szerdán jelentett be David Willets felsőoktatási miniszter – két éven belül egy olyan internetes rendszert terveznek létrehozni, amelyen bárki számára elérhetővé és kereshetővé válnának a brit adófizetők pénzén finanszírozott tudományos kutatásokat és azok eredményeit bemutató publikációk.

    "Mivel az adófizetők adják a pénzt a tudományos kutatásokra, nem lehet kizárni őket az azokhoz való hozzáféréstől" – mondta Willets a Publishers Association kiadószövetség előtt elmondott beszédében, míg a Guardianban azt írta, a program "új korszakot hozhat az akadémiai felfedezésben és együttműködésben".

    A kezdeményezésben tanácsadóként részt vesz Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is, aki a későbbiekben egy, a kutatók munkáját és kollaborációját segítő internetes rendszer megtervezésében is részt vesz majd.

    A terv kidolgozására azután került sor, hogy a közelmúltban közel 11 ezer kutató hirdetett bojkottot az egyik legnagyobb tudományos folyóiratokat kiadó cég, a holland Elsevier ellen, annak szerintük tisztességtelen üzletpolitikája elleni tiltakozásként. Az "akadémiai tavasznak" is nevezett kutatói felháborodás oka, hogy a folyóiratokhoz való hozzáférés éves szinten fontmilliókba kerül az egyetemeknek, míg a szerzők nem kapnak fizetséget a publikálásért a kiadótól. A kiadók szerint költségeik a magas színvonalú szakmai lektoráció biztosításával magyarázhatók.

    Willets elmondta, hogy Nagy-Britannia más országokat is hasonló rendszer kiépítésére bíztat, mivel a szabad hozzáférhetőséget biztosító kezdeményezés csak nemzetközi együttműködéssel működhet hatékonyan. A világszerte publikált mintegy 23 ezer tudományos folyóirat több mint ötödét, 5 ezret brit kiadók adják ki.

http://www.guardian.co.uk/technology/2012/may/01/wikipedia-research-jimmy-wales-online

 

 

kst \ ktl

 

MTI 2012. május 2., szerda 16:23

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.