2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VII. Budapesti Pálinkafesztivál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60626"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Egeszsegunkre_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="65" /></a></span>Elindult a visszaszámlálás, csütörtökön megnyitja kapuit a VII. Budapesti Pálinkafesztivál. Már korábban hírül adtuk, hogy 2012 a barack éve! Az ország legkedveltebb gyümölcséből nemcsak finom pálinkák, hanem különleges ételspecialitások, desszertek is készülnek a május 10-13 közötti Pálinkafesztiválra.</p> <p> 

egeszsegunkre 0.thumbnailElindult a visszaszámlálás, csütörtökön megnyitja kapuit a VII. Budapesti Pálinkafesztivál. Már korábban hírül adtuk, hogy 2012 a barack éve! Az ország legkedveltebb gyümölcséből nemcsak finom pálinkák, hanem különleges ételspecialitások, desszertek is készülnek a május 10-13 közötti Pálinkafesztiválra.

 

egeszsegunkre 0.thumbnailElindult a visszaszámlálás, csütörtökön megnyitja kapuit a VII. Budapesti Pálinkafesztivál. Már korábban hírül adtuk, hogy 2012 a barack éve! Az ország legkedveltebb gyümölcséből nemcsak finom pálinkák, hanem különleges ételspecialitások, desszertek is készülnek a május 10-13 közötti Pálinkafesztiválra.

 

Profi séfek barackkal spékelt ínycsiklandozó ételekkel kényeztetik a látogatókat. Lesz kacsapástétom barackpálinkás zselével, Rákóczi túrós barackpálinkás szorbéval, valamint helyszínen sült barackos rétes is. 

Ha már a gyümölcsök királynőjét ünnepeljük a 2012-es tavaszi Pálinkafesztiválon, gondoljunk a hasunkra is! A híres Gönci-, kajszi- és további finom barackpálinkából az ételekbe is kerül néhány csepp. 

Az XXL Catering szervezésében Takács Lajos (Olimpia), Ádám Csaba (Kereskedőház, Szentendre) és Palotai Csaba (Nu Bistro), csapata  ismét kitelepül és rendhagyó finomságokkal várja a vendégeket. 

Az általuk kreált menüben egészen különleges ízkombinációk szerepelnek: kacsapástétom barackpálinkás zselével, konfitált oldalas karamellizált baracklekvárral és édeskömény salátával, valamint Rákóczi túrós barackpálinkás szorbéval. 

A fogásokat a Barackos udvarban kóstolhatják meg a fesztivállátogatók. Ahogy itt találkozhatnak a Kézműves Magyar Ízek termékeivel is, így a házi baracklekvárokkal, barack chatney-val, házi barackszörppel és további érdekes barackos ételekkel. 

A kínálat között szerepel a napköziből ismert baracklekváros deszka,  valamint barackos túrógombóc bazsalikomos baracklekvárral, helyszínen főtt házi barackos krumpli gombóc, fahéj öntettel, és helyben sült házi rétes.

 

Az esemény fő attrakciója az év pálinkája lesz, amelyet közösen készítettek el az ország pálinkafőzői: Harmatrázó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Szalontai, Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack. 

A kereskedelmi főzdék prémium barackpálinkáinak házasításával létrehozott blendből összesen 1300 db 0.5 literes palack készül kifejezetten a május 10-13 közötti Budapesti Pálinkafesztiválra. A különleges díszdobozba öltöztetett pálinkát a Barackos udvar Barackpálinka házánál lehet megkóstolni és megvásárolni, ahol valamennyi kiállító barackpálinkája, valamint nemzetközi barackpárlatok is kínálják magukat.

 

Végül egy szenzáció. Pálinkás macaronok is lesznek a Budapesti Pálinkafesztiválon: Francia mini desszertkülönlegesség 7-féle ízben.

A Macaron Fesztivál után a Budai Várba is érkeznek a népszerű kissütemények, méghozzá különféle ízesítésben. Lesz barack-, kökény- és szilvapálinkával töltött, de az igazán ínyencek lime-os, kávés mini desszertet is kóstolhatnak az Budapesti Pálinkafesztivál Oroszlános udvarában.

Többféle pálinkás macaron közül válogathatnak a fesztiválozók május 10-13 között a Budai Várban. A népszerű francia sütemények készítője barack-, kökény-, birs-, ágyas málna- és szilvapálinkákkal „fűszerezi" a finomságokat, amelyekbe mint kiderült, Rézangyal, Márton és lányai, valamint Békési párlatok kerülnek.

 

„A Macaron Fesztiválon a pálinkás sütemények fogytak a leginkább, így kibővítjük az alkoholos kínálatunkat. De, aki mást próbálna, annak készülünk kávés, lime-os macaronokkal is – mondta Mónus Anikó a Konyha-szigetek főzőiskola tulajdonosa, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy az édességek gluténmentesek.

A mini finomság egyébként két napig készül, mindegyik darab kézzel. A tésztájába mandula és porcukor kerül, ez adja a tartását és az édes ízét, amely a töltelékkel együtt kap harmonikus ízt.

 

Apropo, ha már említettem a Márton és lányai pálinkákat, a közelmúltban az osztrák párlatversenyen 3 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzéremmel jutalmazták a prémium kategóriás Márton és Lányai pálinkákat, a Hundeszten pedig 1 aranyat, 3 ezüstöt és 2 bronzot gyűjtöttek be. Márton János főzőmester összességében nagyon elégedett volt az eredményekkel.

„A hibátlan pálinkáért bronzérmet szoktak ítélni, arany- vagy ezüstérmet csakis átlagon felüli illat- és ízkarakterrel rendelkező pálinkák kapnak. Továbbá a mértékadónak tekintett Destillata osztrák párlatversenyen a 25 magyar résztvevőből az összteljesítményük alapján a főzdék rangsorában a 2. helyet kapta a Márton Pálinkafőzde."

 

www.budapestipalinkafesztival.hu

VII. Budapesti Pálinkafesztivál

2012. május 10-13

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.