2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VÉGH SÁNDOR 100. SZÜLETÉSNAPJÁN

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60677"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Vegh%20Sandor%20emlek%20005.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>A Művészetek Palotája 2012. május 12-én délelőtt 11 órától a Fesztiválszínházban tartja a Végh Sándor Emléknapot. Gazdag programkínálattal tisztelegnek emlékének tanítványai, akik Beethoven, Bartók és Schubert kamaraművekkel lépnek színpadra. A közreműködők: Arvid Engegard, Várjon Dénes, Fenyő László, Klenyán Csaba, Keller András és a Keller Kvartett. </p> <p> 

vegh%20sandor%20emlek%20005.thumbnailA Művészetek Palotája 2012. május 12-én délelőtt 11 órától a Fesztiválszínházban tartja a Végh Sándor Emléknapot. Gazdag programkínálattal tisztelegnek emlékének tanítványai, akik Beethoven, Bartók és Schubert kamaraművekkel lépnek színpadra. A közreműködők: Arvid Engegard, Várjon Dénes, Fenyő László, Klenyán Csaba, Keller András és a Keller Kvartett.

 

vegh%20sandor%20emlek%20005.thumbnailA Művészetek Palotája 2012. május 12-én délelőtt 11 órától a Fesztiválszínházban tartja a Végh Sándor Emléknapot. Gazdag programkínálattal tisztelegnek emlékének tanítványai, akik Beethoven, Bartók és Schubert kamaraművekkel lépnek színpadra. A közreműködők: Arvid Engegard, Várjon Dénes, Fenyő László, Klenyán Csaba, Keller András és a Keller Kvartett.

 

A magyar kamarazene- és vonósnégyes-hagyomány egyik legismertebb nemzetközi alakja Végh Sándor hegedűművész, karmester, kvartettprimárius és tanár volt. 1912-ben született Kolozsváron. 1925-től Hubay Jenő osztályában tanult a Zeneakadémián. Megalapította a Végh Vonósnégyest és a Magyar Triót. A háború után külföldre távozott. 1946-ban muzsikusaival megnyerte a genfi nemzetközi vonósnégyes versenyt. Jelentős zenei fesztiválokon lépett fel világhírű művészekkel, mint Pablo Casals. Az 1970-es évektől haláláig a salzburgi Mozarteum egyik legnagyobb hatású hegedűtanára és a Camerata Salzburg karmestere volt. A világon mindenki ismeri a nevét, csak itthon nem adatott meg neki a hírnév.

 

2012. június 4-11-ig egész rendezvénysorozat készül a tiszteletére, s ennek lebonyolítására megalakult a Végh Sándor Kamarazene Központ. Meghirdette az I. Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyes Versenyt, amelyre a világ bármely pontjáról várja a tehetséges fiatal együtteseket. A későbbiekben háromévente kívánják megrendezni az eseményt. A projekt művészeti vezetője Keller András hegedűművész, karmester, a Keller Kvartett primáriusa, a Concerto Budapest Zenekar művészeti vezetője és karmester. A koncepció kialakításában részt vesz Alja Végh-Batthyány, Végh Sándor lánya, Batta András, az LFZE rektora, valamint Gyenge Enikó zenetörténész. A tekintélyes nemzetközi zsűri tagjai: Valentin Erben, Gerhard Schulz, Arvid Engegaard, Stephan Gerner, Johannes Meissl, Rados Ferenc, Rolla János és Keller András (a zsűri elnöke).

 

A versenyre készülő kötelező darabot Tornyai Péter szerezte, aki a 2011-es UMZE zeneszerzőverseny kamarazene katagóriájának győztese volt. Az egész verseny követhető lesz az interneten. A fordulók nyilvánosak és ingyenesek! A döntő műsorában Végh Sándor kedvenc szerzőinek (Beethoven és Bartók) művei közül válogathatnak a versenyzők. A pénzdíjakon kívül különdíjat ajánlott fel a Károlyi József Alapítvány, a Cadenza Concert irodája, a francia ProQuartet Egyesület és a Fidelio Média.

 vegh%20sandor%20emlek%20002.thumbnail

Május 12-én, a Végh Sándor napon bemutatják Löwenberg Dániel Végh-ről írott monográfiáját és Budapest Music Center kiadásában megjelenő CD-sorozatot. A délelőtti hangverseny után lesz filmvetítés (unokája, Batthyány Béla munkája), délutáni kamarazene, este pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Camerata Salzburg koncertjét Keller András vezényli.

   Május 17-én Kolozsváron, Végh szülővárosában felavatják a híres zenész szobrát, és hangversenyekkel emlékeznek rá. A centenáriumi időszak után is rendeznek magyar és külföldi hallgatók meghívásával kamarazenei workshopokat, hangversenyeket a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. Károlyi György és Károlyi Angelica zenei elkötelezettségéről az évente kastélyukban megrendezett Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál tanúskodik. A további fesztiválhelyszínek: Szigliget és Gödöllő.

 

Végh Sándor és híres kortársa, Bartók Béla szakmai és baráti kapcsolatát idézve, a Végh Sándor Kamarazene Központ élő kapcsolatot szeretne létesíteni az alkotó- és előadóművészekkel, a legkiválóbb kortárs zeneszerzők meghívásával és bevonásával a mesterkurzusok munkájába. A Concerto Budapest Zenekar 2012-es bérletét „A kvartett éve" címmel hirdeti.

 vegh%20sandor%20emlek%20004.thumbnail

Szőcs Géza kulturális államtitkár éppen Üzbegisztánból érkezett a sajtótájékoztatóra, ahol elmondta, hogy még ott is talált embert, aki hallott Végh Sándorról. Sajnálatos, hogy Magyarországon szinte ismeretlen. Külföldön nem is tudják, hogy magyar volt. Nemzeti részéről az elismerést a rendszerváltás után sem kapta meg, pedig Végh igazi patrióta, nem nacionalista volt.

 

Batta András személyesen ismerte Végh Sándor, aki Toscanini villájában lakott Salzburgban. Környezete 19. századi polgári hangulatot árasztott. 1980-ban készített vele interjút. Emlékezik a mester szavaira: „Nem én csinálom Mozartot, hanem Mozart csinál engem". Zsigeri magyar ember és zenei géniusz volt. Mindig vállalta a gyökereit. Végh Sándor életműve értékmentés!

 

Keller András szerint a zenekara 1907-ben alakult. Szőcs Géza azonban rámutatott, hogy elődje is volt 1896-tól, a millennium éve óta Országos Postás Zene- és Kultur-Egyesület [sic!] néven. Kis kiadvány is megjelent Dániel István tollából. A címe: A Budapesti Posta- és Távirdatisztviselők Ének- és Zeneegyesületének tiz éves multjából [sic!]. A kiadvány facsimile példányait az újságírók kézbe vehették. A csoportképek mellett az illusztrációk legbájosabbja a Dáneil eszméje című karikatúra, mely szerint: „Dániel Ernő kereskedelmi miniszter ur, a nagy zenekedvelő legujabb terve: a telegráf-drótokat telerakatja kótákkal, a pasasérok nagy gyönyörüségére". [Más helyesírási szabályok voltak 120 évvel ezelőtt.]

   Keller András megjegyezte, hogy nehéz év után vannak, mert 100 tagú zenekara 9 hónapon át fizetés nélkül dolgozott. A MATÁV utódja, a Deutsche Telekom ugyanis nem vállalta át a működés anyagi felelősségét, a zenekar mégis összetartott, takarékoskodtak. Most az ígért állami támogatásnak köszönhetően ki tudják fizetni 180 millió forintos adósságukat, továbbá a működésre és a javadalmazásra is telik még a 200 millióból. Korábban a Concerto soha nem kapott állami támogatást. Keller kötelességének tartja Végh Sándor „hazahozatalát". Batta András rektor a Liszt Ferenc téri Zenepalota egyik állandó zenekarává fog válni a Concerto Budapest Zenekar.

 Szőcs Géza tárcájának keretéből (1,4 milliárd forint) több kategóriában támogathatják a zenekarokat, ennek szempontjait még most dolgozzák ki. Kérdésre, hogy a Rádiózenekar részesülhet-e ebből az összegből, azt válaszolta, hogy a Rádiózenekarnak inkább a Médiahatósághoz kell fordulnia, mert annak több a pénze. A szerződések szeptembertől lépnek életbe.

 

DOBI ILDIKÓ

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.