2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A 100 éves vasúti étkezőkocsi nosztalgiázik

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60716"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/TeakfaEtkezokocsi.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Igazi gasztronómiai és kulturális különlegesség 2012. május 11-én, az Orient Expresszen. 2012. május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient Expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar teakfa Orient Expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében.</p> <p><strong> </strong>

teakfaetkezokocsi.thumbnailIgazi gasztronómiai és kulturális különlegesség 2012. május 11-én, az Orient Expresszen. 2012. május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient Expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar teakfa Orient Expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében.

 

teakfaetkezokocsi.thumbnailIgazi gasztronómiai és kulturális különlegesség 2012. május 11-én, az Orient Expresszen. 2012. május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient Expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar teakfa Orient Expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében.

 
A Venice-Simplon Orient Expresszel (VSOE) a magyar nagyközönség Budapesten először a Vasúttörténeti Parkban találkozhatott 2001-ben. Az érdeklődők akkor még csak kívülről, rámpákról nézve tekinthették meg a fényűző vonatot, egy évvel később azonban már belülről is megcsodálhatóvá vált a világhírű vonat pazar miliője és fényűző luxusa. 2002-ben mintegy 8000 érdeklődőt vonzott a különleges látványosság.

a 3.thumbnailA Venice-Simplon Orient Expressz étkezőkocsikban felszolgált francia csúcsgasztronómia ételeit Christian Bodiguel az Orient főszakácsa készíti és  kínálja a vendégek számára.

A 100 éves Orient Expressz Teakfa étkezőkocsiban felszolgált magyar gasztronómia remekeit – Jakabffy László az esztergomi Prímás Pince gasztronómiai tanácsadója valamint Jászai Tibor a Prímás Pince séfjének instrukciói alapján – Kovács Lázár (Lázár Chef) készíti.

 b%20%281%29 4.thumbnail

A múlt században az időt másképp számították. A vonat egy életforma volt, ezek között is az Orient – Expressz egy valódi különlegességet jelentett elegáns vagonjaival, titokzatosságával. Még a XXI. század rohanó világában is, az Orient Expressz az utazás misztikumát jelenti.

Számos híresség utazott a fényűző Orienten, köztük Agatha Christie a krimi koronázatlan királynője, Marlene Dietrich és szeretője Willy Frost, Szergej Gyagilev világhírű Orosz Balett megalkotója, Mata Hari, holland kalandornő, Václav Havel cseh rámaíró, Josephine Baker énekesnő, Roger Moore színész (Simon Templar – Az Angyal); Liza Minnelli amerikai énekes, színésznő.
Most idén először – és lehet, hogy utoljára – lehetőség nyílik a híres Venice-Simpson Orient Express étkezőkocsijaiban utazni, és eltölteni egy csodás estét. 

b%20%282%29 2.thumbnail

A világon egyedülálló és egyetlen üzemképes favázas Teakfa Wagons-Lits Étkezőkocsi (WR 2347) idén ünnepli 100 éves születésnapját. A kocsi a Közlekedési Múzeum tulajdonában és védettségében van.

 b%20%283%29 3.thumbnail

„A Wagons Lits CIWL WR 2347 egy ma már nosztalgia jellegű vasúti étkezőkocsi 1912-ből.

Az európai vasutakhoz hasonlóan a magyar vasutak sem rendelkeztek saját étkező- és hálókocsiparkkal. Erre a feladatra az 1872-ben Brüsszelben alapított „Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens" (CIWL) rendezkedett be. Kocsijait többek között a magyar vonalakon is közlekedtette nemzetközi és belföldi gyorsvonatokban egyaránt. 1948 óta a CIWL kocsik nem járnak magyar belföldi vonatokban. A MÁV 26 háló- és 32 étkezőkocsit vett át a CIWL-től használtan, majd 1952-től megkezdődött az új járművek beszerzése. A jellegzetes faburkolatú favázas étkezőkocsit a prágai Ringhoffer gyár gyártotta 1912-ben 81913 gyári számmal. A kocsit két külön étkező szakasszal rendezték be 18+24 ülőhellyel. A kocsi 1948-tól MÁV WR 217, majd WR 246 pályaszámmal közlekedett. 1962-ben üzemi kocsivá minősítették át Xt 3413 pályaszámmal. 1966-ban a MÁV Dunakeszi Járműjavító Üzem újította fel és a Budapesti Közlekedési Múzeum előtt állították ki. 1987-ben a MÁV Dunakeszi Járműgyár ismét felújította és azóta eredeti állapotában vesz részt a nosztalgiaforgalomban." (Wikipedia)

 

Tehát Párizs és Isztambul között járt az Orient flottához tartozva, majd második életében a Közlekedési Múzeum előtti térben „kocsmaként" működött. A Vasúttörténeti Park kollekciójából kiemelkedik ez az unikális kocsi. A közel 30 millió forintos felújítást azért merték vállalni, mert a barátok, szponzorok segítették a munkát. A mostani utat is segítik ételekkel, italokkal, személyzettel, sőt szponzorok is jelentkeztek, tulajdonképpen az ő tiszteletükre indul ez a mostani különvonat. Az esemény nagyságát és jelentőségét érzékelteti, hogy a Venice-Simplon menedzsmentje is úgy érezte, csatlakoznia kell.

 

A tavaszra teljes pompájában, és korabeli stílusában felújított Orient étkezőkocsi hivatalos átadására nagyszabású ünnepség keretében kerül sor Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban.

A MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia Kft. 2012. május 11-én délután megrendezésre kerülő ünnepségével, és esti születésnapi különvonatával mond köszönetet a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi felújítását támogatóknak és közreműködőknek.

A születésnapi különvonat 2012. május 11-én este Gödöllőre, a Királyi Váróba érkezik.

Ezen kivételes alkalomból a „Gyertyafény Expressz" vacsoravonat szerelvényét a híres Orient Expressz (Venice-Simplon) étkezőkocsijai ékesítik.

Az eseményen részt vesznek a külföldi és belföldi politikai, valamint gazdasági élet szereplői, hazai és külföldi vasutak és múzeumok képviselői, és mindazok, akik a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi felújítását támogatták. Köztük: Lord Faulkner, a Lordok Háza elnökhelyettese, országgyűlési képviselő, az Angol Nosztalgiavasút Szövetség (Heritage Railway Association) elnöke (Egyesült Királyság) Bill Parker, a Flour Mill gőzmozdony-felújító műhely tulajdonosa és vezetője, a magyarországi nosztalgiavasúti mozgalom támogatója (Egyesült Királyság) Claude Ginellá, a Venice Simplon-Orient-Express főigazgatója (Olaszország)

 A születésnapi különvonat programtervezete:
18:45 – Köszöntők – pezsgős fogadás a Nyugati pályaudvar Királyi Várójában

18:55 – A különvonat indulása

20:50 – Érkezés Gödöllőre, a Királyi Váróban ünnepi köszöntő a MÁV Szimfonikusok közreműködésével

21:33 – Ünnepi vonat indulása Gödöllőről Budapestre – az utazás közben a vonat felfedezése, az étkezőkocsik és a bár kocsi megtekintése.

22:20 – Érkezés a Budapest Nyugati pályaudvarra

Menük:
Venice-Simplon Orient Express francia étkező kocsikban (Séf: Christian Bodiguel)
Sült skorpió hal filé és füstölt padlizsánnal töltött tintahal Velencei kaviárral
Fűszerkéregben sült normandiai bárányborda rozmaringmártással, cukkini-paprika tiannal és fondant burgonyával 
Sajttál
Erdei gyümölcs parfé vanília szósszal
Édes – sós kekszválogatás

100 éves teakfa Orient étkező kocsiban (Séf: Lázár Chef, Jászai Tibor)
Pilismaróti kézműves vaj Rétki Gábor „tejesembertől", frissen sült bagett-karikákkal
Rakott-préselt harcsa mikrosalátákkal és tökmagolajos mustármártással
Szarvasgerinc erdei gombákkal, friss fűszeres zöldséggel és medvehagymakrémmel
Túróhab szelet karamellöntettel
Macaron

 

Egyedülálló és valószínűleg egyszeri alkalom lesz a páratlan összeállítású születésnapi szerelvény.

 

www.mavnosztalgia.hu

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.