2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ujjé a Ligetben nagyszerű!

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60725"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/o%20%282%29.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="72" /></a></span>Indul a vidámság főszezonja: májustól minden nap nyitva a <a href="http://www.vidampark.hu/">Vidámpark</a>. Mindennapos nyitva tartás, színes programok és állandó akciók fogadják az önfeledt kikapcsolódás, szórakozás híveit Budapest legvidámabb parkjában.</p> <p> 

o%20%282%29.thumbnailIndul a vidámság főszezonja: májustól minden nap nyitva a Vidámpark. Mindennapos nyitva tartás, színes programok és állandó akciók fogadják az önfeledt kikapcsolódás, szórakozás híveit Budapest legvidámabb parkjában.

 

o%20%282%29.thumbnailIndul a vidámság főszezonja: májustól minden nap nyitva a Vidámpark. Mindennapos nyitva tartás, színes programok és állandó akciók fogadják az önfeledt kikapcsolódás, szórakozás híveit Budapest legvidámabb parkjában.

 

o%20%283%29.thumbnailA Budapesti Vidámpark több mint 170 éves múltra tekint vissza. Itt található Európa legrégebbi, Európa Nostra-díjas, lovas Körhintája 1906-ból és a szintén műemlék Barlangvasút is. A park látogatói emellett Európa leghosszabb favázas hullámvasútját is kipróbálhatják, mely idén pont 90 éve nyílt meg.

o%20%284%29.thumbnailA Vidámpark idén is mindent elkövet majd annak érdekében, hogy egész napos, ideális elfoglaltságot nyújtson minden korosztály számára. A park újdonságai közé tartozik egy negyven férőhelyes családi játék, a Polip, mely a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén már a teljes szezonra a vidámság szolgálatába áll. Emellett az extrém sporteszközök szerelmeseire is gondoltak, hiszen egy Gauswheel-tanpálya is helyet kap a Park területén. Az utcai sportszerek formabontó ötvözeteként nyilvántartott magyar találmány tavaly indult világhódító útjára, melynek idei első állomása a Budapesti Vidámpark.

 o%20%285%29.thumbnail

Májusban lehetőség nyílik arra is, hogy a Vidámpark rajzpályázatán a legkisebbek nyerjenek egész napos belépőt családjuk számára, négy fő részére. Ehhez nem kell mást tenniük, mint papírra vetni színes álmaikat és jelentkezni a Life.hu Én és a Vidámpark-pályázatára.

A legjobb harminc pályamunka a Vidámpark gyermeknapi rajzkiállításán is részt vehet.

o%20%286%29.thumbnailA Vidámpark csatlakozott az Urbitális Majálishoz is, melynek keretében a park történetét feldolgozó kiállítás nyílt a Körhinta műemlék-csarnokában. Emellett a Vidámpark egyik fontos műemlék épülete, a Céllövölde hátsó falrésze is kiállításra került.

A nyár első hónapja a vakációval együtt a Vidámparki Éjszakákat is magával hozza. Júniustól minden pénteken és szombaton a megszokott nyitva tartáson túl, hajnali fél 2-ig élvezheti minden látogató a fényárban úszó játékok élményét.

o%20%287%29.thumbnailA bérletakciók, csoportos-, családi és diákjegyek között mindenki találhat kedvére való kedvezményt. A bérlet továbbra is csupán öt jegy árába kerül és a nappali nyitva tartás alatt korlátlanul felhasználható. A belépők immár sorban állás nélkül, online is megvásárolhatók. A Vidámpark gyorsított beléptetést biztosít az elektronikus jeggyel érkezők számára, amennyiben a megfelelő jegytípust vásárolták meg.

Az online jegyvásárlás lehetőségének megteremtésével a látogatók nem csak időt spórolhatnak, de további kedvezmények igénybevételére is jogosulttá válhatnak. Az idei újítások közé tartozik a kedvezmény kártya is, mely júniustól a visszatérő látogatók számára biztosít kedvezményes belépést. A kártya már az idei első belépéskor igényelhető és akár a kifizetett belépődíj felével is csökkentheti a következő karszalag díját.

o%20%288%29.thumbnail A Vidámparkot 1950-ben alapították, de Magyarország legnagyobb szórakozató parkja több mint százhetven éves múltra tekint vissza. Elődei közül említésre méltó a Vurstli és az Angol Park. A Vurstli az 1800-as évek eleje óta, az elegáns Angol Park pedig 100 éve létezik.

o%20%289%29.thumbnailMár ekkor tömegesen vonzotta a látogatókat, akik szórakozni vágytak a Ligetben. A jelenlegi Vidámpark a Vurstli és az Angol Park összevonásával jött létre több, mint fél évszázaddal ezelőtt.
A főbb történelmi attrakciók között van a díjnyertes, Európa 1egrégebbi lovas Körhintája (1906) és a különleges Barlangvasút (eredetileg Sárkányvasút), ahol Petőfi Sándor híres elbeszélő költeménye, a János vitéz kíséri az utazót a felidézett helyszínek sorozatán.

A látogatók kipróbálhatják Európa leghosszabb (1 km) favázas hullámvasútját, mely több mint 80 éve épült, és továbbra is a Park legnépszerűbb játéka.

A Körhinta neve fogalom. Ez az, ahogy mindenki utal rá. A Körhinta 1906 óta forog. Háborúk és forradalmak rombolták ékeit, de sohasem állt meg. Még a felújítás alatt sem.

A nyolcszögletű épületben a nyolcadik oldalon állt (és áll ma is) a makettorgona, körbevéve festett szövetekkel, teljessé téve a fasíp-imitációkat. A kezelő innen figyelhette a közönségtől elrejtve a Körhinta zavartalan működését. A Körhinta l906-ban épült az álló lovak még korábbiak, és máshonnan származnak.

A kupolafreskó később készült. A falak egyszerű Art Nouveau szalagmotívumokkal díszítettek, hasonlóan a homlokzat tetőrészének vasszerkezetéhez. Az eredeti forma figyelembevételével történt felújítást követően megkapta az Europa Nostra-díjat.
A Hullámvasút egy látványos faszerkezetű létesítmény, melyet Dargon Ervin tervezett,

1922-ben nyitott meg. A szerelvények több mint nyolcvan éve futnak, ez a három európai favázas hullámvasút egyike. Kilenc hullám van a pályán, mely közel 980 méter hosszú, minden kocsin egy képzett kezelő ül, ő fékez, és győződik meg arról, hogy miden és mindenki biztonságban van.

www.vidampark.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.