2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tíz tonna csülök, ezer hordó sör

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60758"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/csab-plak_1.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>Nagyjából ennyi enni- és innivaló várja a látogatókat Békéscsabán, a XII. Csabai Sörfesztiválon és Csülökparádén, 2012. június 7. és 10. között.

csab plak 1.thumbnailNagyjából ennyi enni- és innivaló várja a látogatókat Békéscsabán, a XII. Csabai Sörfesztiválon és Csülökparádén, 2012. június 7. és 10. között.

csab plak 1.thumbnailNagyjából ennyi enni- és innivaló várja a látogatókat Békéscsabán, a XII. Csabai Sörfesztiválon és Csülökparádén, 2012. június 7. és 10. között.

 gulyas p.thumbnail A békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldövezetében, a mintegy 20000 m2-en elterülő rendezvény olyan gasztronómiai esemény, ami több tízezer embert vonz a Viharsarokba a nyár kezdetén. A fesztivál céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, Békés megye és Békéscsaba nevezetességeinek, látványosságainak minél szélesebb körben való megismertetése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása – mondta el a fesztiválról szóló tájékoztatón Gulyás Péter, a Dél-Alföldi RMI igazgatója. A rendezvény színvonalára jellemző, hogy ebben az időben még a környező településeken is megtelnek a szálláshelyek, megnő a belföldi vendégforgalom is. Ugyanakkor egyre nagyobb számban érkeznek vendégek a környező országokból. A gazdasági válság hatására az emberek a hosszabb utazások helyett rövidebbeket választanak, ezért van különösen nagy jelentősége az ilyen rendezvényeknek. A dél-alföldi régió pedig rendkívül gazdag gasztronómiai rendezvényekben.

bora i.thumbnailKell egy kis őrültség vagy nevezzük inkább elkötelezettségnek, hogy valaki ilyen méretű rendezvényt szervezzen – ismerte be Bora Imre főszervező. Talán nincs is több megye az országban, ahol ilyen széles kínálattal várnák a turistákat: Gyulai Pálinkafesztivál, Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, pusztaottlakai LikeFest, majd Csabai Kolbászfesztivál követi egymást minden évben. A soron következő, a sör és a csülök ünnepe, eddig mindig hatvanezernél többen keresték fel. Az idén a négynapos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően, az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó, amelynek tartalmát ingyen mérik ki a látogatók számára. Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy százfajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók.

sor 1.thumbnail A hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a házi kézműves sörfőzdék is, akik több, mint 30 fajta sörkülönlegességet hoznak el a fesztiválra, köztük olyan remekeket, mint a narancsos-mézes gyömbérsör, a bodzás barna sör, a tokaji aszúval erjesztett sör, vagy a 6,2 %-os alkoholtartalmú Keserű Méz sör, amely a nemzetközi RateBeer.com sörértékelő oldal szerint jelenleg Magyarország 2. legjobb söre. A kézműves sörfőzdék mellett a fesztivál vendége Csehország, amely 28 féle sörrel mutatja be országa sörkultúráját. A Cseh sörudvarban olyan sörgyárak képviseltetik magukat, mint a Pivovar Nova Páka, vagy a Pivovar Zatec. Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört egyliteres és hatdecis korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei. A szervezők előzetes számításai alapján várhatóan mintegy 1000 hordó tartalma fog elfogyni.

verseny 0.thumbnailBebizonyosodott, hogy a sörhöz kiválóan illik a csülök. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összesen több mint 10 tonna csülök kerül a tányérokba, amit a legkülönfélébb módon készítenek el. Lesz füstölt és grillezett csülök, és persze a közkedvelt, szaftos-ragadós csülökpörkölt sem marad ki a kínálat közül. Komoly hagyománya van már a főzőversenynek is, legalább száz csapat jelentkezését várják az idén. A szombati napon a baráti társaságoké a főszerep, most megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal. A főzőverseny fővédnöke Dr. Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere. A miniszter úr mellett tiszteletét teszi a rendezvényen Dr. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar Főnöke, a tűz mellé áll két olimpiai bajnok szakácscsapat és 14 katonai alegység csapata is. Több mint 30 fős díszszázad tart majd díszbemutatót, ami igazi különlegesség lesz a látogatók számára, hiszen egy évben ilyen létszámmal csak 4-5 helyen mutatják be műsorukat. A főzőversenyre jelezte részvételét az erfurti szakácsolimpiára készülő magyar nemzeti válogatott és a több olimpiai bajnokkal felálló Békés Megyei Culinary Team is.

koncert.thumbnail Nem feledkeznek meg a rendezők a szórakoztatásról sem. Minden napra jutnak koncertek – naponta több is. A magyar zenei élet nagyágyúi lépnek a színpadra, ott lesz a Pál Utcai Fiúk, 30Y, Kiscsillag, Pannónia Allstars Ska Orchestra, Zagar, Edda, Apolló 23, Király L. Norbi, Hooligans, Neoton Família, Tankcsapda, Édeskeserű, Dirty Slippers és a népszerű musical házaspár: Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán. A rendezvény zenekara a gyulai fiatalokból álló Dirty Slippers, akik már pénteken délután is színpadra lépnek a 13.00 órától megrendezésre kerülő Suliturnéjuk keretein belül. A szervezők a helyszínre várják az összes békéscsabai középiskolát, mert a koncertet követően Németh Lóránd klinikai szakpszichológus tart előadást a drogokról és az alkoholról. A fesztivál szervezőinek nem csak ezzel az előadással, hanem külön, a 18. év alattiaknak szóló karszalaggal is céljuk, hogy gátolják a fiatalkorúak alkoholfogyasztását.

prohaszka 0.thumbnail A hagyományos sertéscsülök mellett borjú- és báránycsülök, még pulyka is kerül majd a tányérokba – árulta el a verseny gasztronómiai házigazdája, Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács. A szombati versenyzéshez viszont a rendezők mindenkinek azonos alapanyagot adnak, három egész csülökből kell pörköltet készíteniük. Eredményt a zsűri 15 órakor hirdet. A közönség 500 forintért vásárolhat kóstolójegyet, és ha a csapatok valamelyikénél leadja, megismerkedhet a versenyművel. Vasárnap igazi főzőshowra számíthatnak azok, akik délben kilátogatnak a Benke Laci bácsi és. Schobert Norbi főzőpárbajra. Ekkor kiderülhet, hogy a fesztivál látogatói a hagyományos magyar konyhát vagy a világon egyedülálló update módszert részesítik előnyben? A közönség ugyanis szavazhat! Aznap 12.00 és 14.00 óra között igazán érdemes lesz a helyszínen elfogyasztani az ebédet, mert 50% kedvezménnyel lehet majd a kitelepült éttermi vállalkozóknál minden csülkös ételt megvásárolni.

norbi.thumbnail Valóban meglepő hírt közölt az egészséges táplálkozás egyik hazai apostola, Schobert Norbi. A jó zsíros csülköt nyugodtan megehetjük! Két évvel ezelőtt klinikai vizsgálatot végeztek egy kórházban és bebizonyították: ugyanannyi kalória bevitele mellett, de kevesebb szénhidráttal, jócskán fogyni is lehet. A II. típusú cukorbetegek gyógyulási aránya is jobb. A testzsír képződéshez a vércukor szintnek emelkedni kell, azt viszont a szénhidrát okozza. A csülöknek pedig a szénhidrát tartalma nulla! Jöhet tehát a csülök, csak krumpli és kenyér nélkül! Helyette saláták, jó magyar savanyúság és csicsóka legyen a körítés.

csulok 0.thumbnail Mindezekre azért érdemes odafigyelni, mert nálunk már a fiatalok igen nagy többsége is túlsúlyos. Ha viszont a szénhidrátdús és zsíros ételt fogyasztjuk, társítva hozzá a mozgásszegény életmódot, ezek együttes hatására kialakul a cukorbetegség. Alacsony szénhidrát-tartalmú diétával pedig a Parkinson- és az Altzheimer kór is eredményesebben gyógyítható. A párbaj során Norbi a csülköt fokhagymás, hagymás, fűszeres lében majdnem puhára fogja főzni, majd serpenyőben hagymával, csicsókával süti együtt. Hozzá – az előtanulmányok szerint – a Mátyás király sör illik legjobban.

krisztovan.thumbnail A Sörfesztiválról szóló tájékoztatón jelen volt  Krisztován Anna, a pusztaottlakai Likefest igazgatója is, az augusztus 15-én kezdődő rendezvény ugyanis társfesztiválja a csabainak. Mindkét esemény a helyi értékeket igyekszik felmutatni, megőrizni és védeni. Míg Csabán a csülök, Pusztaottlakán a tepertő kapja a főszerepet. Készülnek egy 72 órás Guiness-rekord kísérletre is, ennyi időn keresztül fognak bajnok szakácsok a helyszínen mangalica tepertőt sütni. Lesz ezen kívül haltepertő és kolbászból is legalább százféle – közöttük gyümölcsös és alkoholos – készül. A szórakoztatásról három nagy színpadon mintegy húsz együttes gondoskodik és Magyarországon először itt rendezik meg a Skót Felföldi Játékok Világbajnokságát, ahol az egész földkerekség legerősebb emberei mérkőznek meg egymással.

www.csabaisorfesztival.hu                  www.likefestival.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.