2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne 3 kiállítás ajánlata

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60846"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k_26.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>A „Matrica" Múzeumban egy ásatást mutatnak be, a Koller Galériában Incze Mózes festményeit csodálhatják, a Symbol Art Galériában pedig Frankl Aliona és Tarsó Katalin fotói várják az érdeklődőket.</p> <p> 

k 26.thumbnailA „Matrica" Múzeumban egy ásatást mutatnak be, a Koller Galériában Incze Mózes festményeit csodálhatják, a Symbol Art Galériában pedig Frankl Aliona és Tarsó Katalin fotói várják az érdeklődőket.

 

k 26.thumbnailA „Matrica" Múzeumban egy ásatást mutatnak be, a Koller Galériában Incze Mózes festményeit csodálhatják, a Symbol Art Galériában pedig Frankl Aliona és Tarsó Katalin fotói várják az érdeklődőket.

 

2012. május 16-án 15 órakor a „SAX projekt" vajon mi? címmel egy ásatást bemutató kiállítás nyílik a 25 éves születésnapját ünneplő „Matrica" Múzeumban.

A rendhagyó kiállítás az immáron 12 éve folyó Százhalombatta-Földvár ásatását, azaz a SAX projektet hivatott bemutatni.

A SAX szó, a projekt angol nevének bizonyos betűiből kialakított rövidítés (Százhalombatta Archaeological Expedition, azaz Százhalombatta régészeti feltárás). A feltárás 1999-ben vette kezdetét egy átfogó nemzetközi kutatás, az "Emergence of European Communities" (azaz az Európai Társadalmak Kialakulása) projekt részeként. A Svédországgal és Szicíliával közös kutatás fő célja a lokális bronzkori társadalmak történetének pontosabb megismerése. A SAX munkálatok a néhai múzeumigazgató Dr. Poroszlai Ildikó és Dr. Vicze Magdolna a jelenlegi múzeumigazgató irányítása alatt kezdődtek.

Egyedülálló kiállítás keretén belül mutatják be a feltárást, annak módszereit és eredményeit. Az idei év kiállításainak különlegességeként a múzeum munkatársai úgy gondolták, hogy behozzák az ásatást a Múzeum falai közé, azaz megépítik a tényleges ásatási szelvény 1:2-es modelljét.

A kiállításban élethűen mutatják be a régészek és az anyagfeldolgozásban részt vevő természettudósok munkáját, és az elmúlt 12 év legfontosabb eredményeit is megismerhetik az érdeklődők. A hagyományos kiállításoktól eltérően számos újszerű kiállítási elemmel találkozhatnak majd a látogatók. Ilyen például az Ifresco technikával készült fotómontázs vagy az életre kelő házmaradvány és annak leletei.

A kiállítás két teremben kerül megrendezésre. Az elsőben a feltárás során alkalmazott tudományterületekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Kiderül, hogy ki az az archaeobotanikus, az archaeozoológus, a régészeti talaj-mikromorfológus és a restaurátor, és hogy ki mit is csinál. A második teremben pedig bárki beléphet egy „igazi ásatási szelvénybe".

A kiállítást megtekintve megtudhatják, hogy miért fontos és különleges ez az ásatás, hogy mi az a tell telep, hogy milyen kincseket rejt a föld Százhalombatta határában.

Arra is választ kapnak, hogy mire kell a sok vödör, a ping-pong labda, mi a total station és mindehhez mi köze a Régészeti Parknak.

A nem mindennapi élményt bemutató különleges, ünnepi kiállítást 2013. január 6-ig láthatja a nagyközönség Magyarországon elsőként.

A megnyitón köszöntőt mond: Vicze Magdolna PhD múzeumigazgató, beszédet tart: Vezér Mihály PhD, Százhalombatta polgármestere.

A kiállítást megnyitja: Dr. Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézet igazgatója.

A kiállítást Kovács Gabriella PhD régészeti talaj-mikromorfológus tervezte.

„Matrica" Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

 

A Koller Galéria 2012. május 16.-én, 18 órakor várja olvasóinkat Incze Mózes – „Mítosz és modernitás" című kiállítására.

Közreműködnek: Horváth Balázs és Váczi Dániel.

A mítoszok, a különböző mitológiák egykoron nem csupán értelemmel ruházták fel az emberi létezést, de annak felmerülő kérdéseire – archetipikus alakok és történetek, cselekedetek formájában – válaszokkal is szolgáltak. Amennyiben a mítosz ma nem csupán valamiféle elfeledett, a régiségbe merülő gondolat, hanem lehet maga a gondolkozás, a képalkotás terepe, akkor jelentősége és érvénye csorbítatlanul időtállónak tetszik. S hasonlóképpen: a mitikus és a modern találkozása is örökösen újjáéledő kapcsolatnak tűnik.
Az erdélyi Baróton született, de a 90-es évek közepétől Magyarországon élő Incze Mózes a kortárs magyar festészet középnemzedékbeli alkotója. Klasszikus ábrázolási hagyományokon nyugvó figuratív festészete régi mesterek törekvéseit idézi, ám azok gyakran patetikus jeleneteit ironikus képi elemekkel ellenpontozza, felülírja, hétköznaposítja. Klasszikusan komponált képein szinte minden esetben feltűnik a mai korhoz kötődő tárgy; jellemzően valamilyen alkalmi kellékkel, használati eszközzel, vagy állandósuló attribútummal ruházza fel mitikusan ható képi alakjait.
A Koller Galériában bemutatásra kerülő, nagyobbik részben frissen született munkákat tartalmazó kiállítási kollekció egyik középponti alkotása az Univerzum című munka. A kép főalakja egy félmeztelen figura, akinek felsőtestébe egy gyermek nem csupán csimpaszkodik, de hozzá is van kötözve. A férfialak oldalra kitartott egyik kezével gondosan egyensúlyoz, míg a másikban egy sokoldalú, dobozszerű, egyidejűleg a többdimenziós tér és a kalitka benyomását keltő tárgyat hordoz. Feje kissé félrebillen, úgy kukucskál be az építmény egyik nyitott oldalán. Talán ellenőriz, talán megfigyel, netán gondot is visel.
A budapesti, Koller Galériában rendezett Mítosz és modernitás című tárlattal párhuzamosan Incze Mózes alkotásai a nemzetközi mezőnyben is megmérettetnek. Ugyanis Olaszországban, Ferrarában, a Galleria del Carbone-ban április 21-én nyílt meg, s május 6-ilátható tárlata, amely ugyancsak a Koller Galéria támogatásával és együttműködésével jött létre.

A kiállítás 2012. május 30-ig, a hét minden napján 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Koller Galéria

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 5.

www.kollergaleria.hu

 

SIÓFOK másképp" Frankl Aliona és Tarsó Katalin fotóművészek kiállítása a Symbol Art Galériában.

Pünkösd előtt egy héttel Symbolikusan Budapestre költözik a Balaton. A BalaTon-DAY rendezvény keretében a  Symbol Art Galériában ezúttal két neves fotóművész Frankl Aliona és Tarsó Katalin, Siófok azon értékeit szeretné bemutatni, amelyek nem csak a turizmushoz, üdüléshez

kötődnek. Siófok város múltbeli és jelenlegi értékei kerülnek bemutatásra személyes hangvételű, színes nagyméretű képeken.

Megnyitó: május 17. csütörtök 18 óra.

A kiállítás díszvendége: Dr. Balázs Árpád Siófok város polgármestere.

Megnyitja: Sinkó István képzőművész, művészeti író.

Közreműködik a Mitrio Jazz együttes – Dienes Csilla – szaxofon, Radukov Dömötör – zongora, Hidász Tamás – dob

Symbol Art Galéria, 1036 Budapest, Bécsi út 56.

Megtekinthető: 2012. május 24-ig, naponta 12-19 óráig.

www.symbolartgallery.hu

www.torekimuvesztelep.hu

www.siofok.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.