2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Májusi rendezvények — Kicsit rendhagyó ajánlónk május második felétől szól, és szemezget a júniusi kínálatból is

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60850"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/FOKEP_10.thumbnail.jpg" border="0" width="87" height="100" /></a></span><strong>Nepomuki Szent János Ünnepe, Mohács, május 18-20</strong>., <u><a href="http://www.mohacs.hu/">www.mohacs.hu</a><em>, </em></u>Minden esztendőben a kétnapos ünnepség szombatján Népünnepélyek és kulturális programok  várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket. Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.</p> <p> 

fokep 10.thumbnailNepomuki Szent János Ünnepe, Mohács, május 18-20., www.mohacs.hu, Minden esztendőben a kétnapos ünnepség szombatján Népünnepélyek és kulturális programok  várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket. Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.

 

fokep 10.thumbnailNepomuki Szent János Ünnepe, Mohács, május 18-20., www.mohacs.hu, Minden esztendőben a kétnapos ünnepség szombatján Népünnepélyek és kulturális programok  várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket. Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.

 

etyek.thumbnailX. Etyeki Pincefesztivál, május 19-20., www.pincefesztival.hu, Miközben hamisítatlan környezetben az évszázados pincék hangulata biztosítja az egyedülálló hátteret a fesztiválhoz, az idelátogató számos kulturális és gasztronómiai programban vehet részt. Az egész falu területén kézműves kiállítás és vásár várja majd az érdeklődőket, hagyományos népi játékokkal, óriás társasjátékokkal, bábszínházzal szórakoztatjuk majd a gyermekeket, a futballpályán pedig ismét, immár nyolcadik alkalommal mérik össze erejüket a BorÁszok a Parlament SE válogatottjával.

 

Virágzás Napjai, Őrség, 2012. május 25-28. , www.viragzasnapjai.hu; Ez a négy napos összművészeti fesztivál 1994 óta minden évben Pünkösdkor kerül megrendezésre. A fesztivál mottója: „Emberi találkozó a művészetek fényénél". A program különböző őrségi helyszíneken zajlik, lineáris időbeosztással – így minden résztvevő számára lehetőséget ad a teljes műsorfolyam végig követésére. Sajátossága még, hogy komolyabb témájú (bölcseleti, művészettörténeti, stb.) előadásokat is tartalmaz, melyek idejére kirándulást, külön műsort, vagy kézműves foglalkozásokat kínál a gyerekek számára.

 

Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál, május 25-28., www.szekszardiborvidek.eu, Német nemzetiségi tánccsoportok közreműködésével egész napos folklór- és gyermekprogramok zajlanak sörkerttel, kirakodóvásárral, tájjellegű sváb gasztronómiai kínálattal, minden este bállal és sztár fellépőkkel.

 

Kakaspaprikás Főző Verseny, Mecseknádasd, május 27., www.baranyavidek.hu, Pünkösd vasárnapján a Mecsek kapujában fekvő Mecseknádasdon adnak randevút egymásnak az igazi gasztronómiai kihívást jelentő kakaspaprikás főzés bajnokai. Igazi családi program, egész napos elfoglaltság a rotyogó bográcsok szemlézése, majd kóstolója. A „nádasdi" ízek keresgélése közben kanalazva a „se nem sűrű, se nem híg" kakaspaprikást, felélednek a helyi nemzetiségi hagyományok.

 

Mini Morris Világtalálkozó, Balatonfüred, május 24-28. , www.miniclub.hu , 1978 óta minden évben szerveződik a brit kisautó, a klasszikus Mini tulajdonosai számára Világtalálkozó. A négy napos esemény programjai között felvonulás, minis esküvő, szlalom verseny, klubok közti versenyek, Mini-vízibicikli verseny, Leg…Mini versenyek, tájékozódási rallye és koncertek is szerepelnek.

 

Pannónia Fesztivál, Szántód, május 24-27., www.pannoniafesztival.hu, Minden eddiginél nagyobb dobással, 60-70 ezer látogatót vonzó eseménnyel indul a nyár a Balatonföldvár Turisztikai Régióban. Az ország egyik ismert könnyűzenei és kulturális nagyrendezvénye, a Pannónia Fesztivál költözik Szántódpusztára. A fesztivált hatodik éve rendezik, az idei, balatoni debütálás alkalmával összesen 160 zenekar fordul meg a rendezvény színpadain, köztük a hazai rock- és alternatív könnyűzenei élet legjelesebb képviselői.

 

Off Road Fesztivál, Somogybabod, május 25-27., www.somogybabod.com, A Somogybabodi Nemzetközi Off Road Fesztivál Európa legnagyobb terepjáró-autós találkozója. Nyolc országból több mint 1000 4×4-es jármű ad egymásnak randevút a Balaton mellett a három nap alatt, ahova több mint 50 000 érdeklődő látogat el. Hagyományszerűen minden évben, több fronton zajlanak az események: a rendkívül közkedvelt dagonya, a dombok rejtekében megbújó katlan, siratófalak mellett négy rendkívül látványos pályarészen is kipróbálhatják magukat az extrém sportok kedvelői.

 

Tihanyi Pünkösdi Pálinkafesztivál, május 25-28., www.tihany.hu,A pünkösd hagyományainak felelevenítésén túl ezen a rendezvényen a pálinkáé és a gasztronómiáé a főszerep. A négy napos programsorozaton nagy nevű pálinkafőzdék települnek ki Tihany legszebb pontján, a Visszhang dombon. A kulturális, szórakoztató és gyerekprogramok mellett kézműves kirakodóvásár, játszóházak és a rendezvény zárónapján szürkemarha-gulyás főző verseny várja az idelátogatókat.

 

Keszthelyi Kilométerek, május 26-27., www.keszthelyikilometerek.hu, Az 5. éves jubileumi Keszthelyi Kilométerek a pünkösdi hétvégén várja a mozogni vágyókat. A futóversenyen 10 – 42 km-es távokon lehet rajthoz állni, ahol a futók mellett handbike-os és babakocsis sportolók is versenyezhetnek. Emellett gyermek futóversenyek, tészta parti, sétálóutcai Late Night Shopping is színesíti a programokat.

 

Korok Fesztiválja, Balatonfüred, május 26-28., www.reformkor.hu, A két napos rendezvényen a római kortól egészen a 19. századig terjedő időszakról láthatnak átfogó képet a fesztiválra látogatók. A hagyományőrző társaságok korhű ruhákban vonulnak fel és változatos bemutatók keretében ismertetik meg azt a korszakot, melyet képviselnek.

 

Méta Fesztivál, Balatonboglár, május 26-28., www.helyiertek.hu, Balatonboglár 20 éve büszkélkedhet néptáncos élettel. A hagyományosan Pünkösdkor megrendezendő Méta Fesztivál a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia versenye. Érdekesség, hogy csak a megmérettetésre nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja sem a zsűri, sem a közönség.

 

Várfesztivál, Szigliget, május 26-28., www.szigliget.hu, Idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre Pünkösdkor a háromnapos rendezvény. Az alsó várban lévő helyszíneken fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok kerülnek bemutatásra. Mindenki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A népművészeti vásárban kézművesek kínálják portékáikat. A gasztronómiai élvezeteket a helyi borászok kiváló borai illetve a hozzá illő ételek biztosítják. Amíg a felnőttek ismerkednek a térség boraival, addig a gyermekeket apródavatás és zenés programok várják.

 

Pünkösdi Balaton Kerülés, Balatonalmádi, május 26-28., www.balatonbringa.hu, Május 26-án Pünkösdi hétvégén nyeregbe pattanhatsz egy 3 napos Balaton-kerülés erejéig. A három nap alatt a 204 km-es túratáv során gyönyörködhetsz a balatoni panorámákban és válogathatsz a számos Balaton parti Pünkösdi és a Balaton 7 programok közül.

 

Pünkösdi Eljegyzés – Fiatal Művészek Fesztiválja, Badacsonytomaj, május 26-28., www.badacsony.com, A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe különleges élményekkel kecsegtet e szerelmes vidéken. Ilyen a legendás Rózsakőnél megrendezésre kerülő Pünkösdi eljegyzési ceremónia, vagy a táj inspirálta muzsikusok és művészek által prezentált Fiatal Művészek Fesztiválja.

 

Tanúhegyek teljesítménytúrák, Badacsonytördemic, május 26-27., www.badacsonytordemic.hu; www.badacsony.hu; A 8, 10, 20, 30 és 50 km-es gyalogos teljesítménytúrák, és a 30, 50 és 70 km-es biciklis teljesítménytúrák a tanúhegyek, a Tapolcai-medence és a Káli-medence területét érintik. A választható útvonalakat végig jelölések és ellenőrzőpontok jelzik, ahol a megfáradt túrázókat frissítő várja. Rajt és cél a badacsonytördemici Faluház udvarán.

 

Pünkösdi Sokadalom, Szentendre, Skanzen, május 27-28., www.skanzen.hu, A kétnapos fesztiválon a látogatók a múzeumban találkozhatnak olyan együttesekkel, közösségekkel, amelyek a szellemi kulturális örökség magyarországi és UNESCO listáján szerepelnek. Megismerhetik a solymászok, fazekasok, hímzők, csipkevarrók, mesemondók, énekesek, táncosok és különböző népszokások legjobb ismerőit. A program kiemelt vendégei lesznek a balkáni országokból érkező hagyományőrző csoportok: az albán többszólamú énekhagyomány, a bolgár énekes-táncos rítus, valamint a törökországi dervis-tánc képviselői. A fesztivál ideje alatt a közönség kézműves foglalkozás, viselet próba, ételkóstolás és néptánc tanulás formájában aktívan bekapcsolódhat a programokba.

 

Gyermeknap, Budapest, Vasúttörténeti Park, Május 27., www.vasuttortenetipark.hu , A 14 éves korig ingyenesen látogatható eseményen kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a gyereknap vidámságát, átadva magukat a felhőtlen szórakozás örömeinek.

 

XIV. Kevi Juhászfesztivál, TÚRKEVE, május 19-20., www.turkeve.hu, Visszatérő programok: juhnyíró bemutató, birkapörköltfőző verseny, népművészeti és népzenei rendezvények, kirakodóvásár.

 

XII. Jazz-Blues Jamboree Fesztivál, Hajdúböszörmény, május 25-26., www.hafim.van.hu, A fesztiválon az ország több big band zenekara is fellép, neves zenészek szórakoztatják a jazz kedvelőit.

 

Pásztorok Ünnepe – Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, Országos Pásztortáncverseny, Hortobágy, május 26., www.hortobagy.eu, www.hortobagy.hu, Az ország különböző pontjairól érkező szürke-marha pásztorok mérik össze erejüket, tudásukat a mindennapjaik részét képező feladatokban, és mutatják meg ünneplő viseletüket. A vendégek megismerkedhetnek a pásztortáncok világával, a pusztai ételekkel, és a térség kézműveseinek alkotásaival.

 

Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban, NYÍREGYHÁZA-Sóstógyógyfürdő, május 27, http://www.muzeumfalu.hu, Délelőtt kerül sor a hagyományos pünkösdi királynéjárásra, majd a pünkösdi király ügyességi verseny keretében történő kiválasztását kísérhetik nyomon az érdeklődők.

 

Szeged Napja Ünnepségsorozat, Szeged, 2012. május 18-27., www.varoskep.szeged.hu, A tizennyolcadik borfesztivál nyitja és egyben zárja is a Szeged Napja Ünnepségsorozatot, mely a város napja (május 21.) köré szerveződött gasztronómiai és kulturális fesztivál.

A Borfesztivál és Hídivásár mellett Nemzetiségi folklórtalálkozó, Középkori kalandozások, Dóm téri forgatag, Árpád téri gasztroudvar és Majorett találkozó is színesíti a programot. A tíz nap során hat belvárosi helyszínen száz borász, száznyolcvan kézműves és mintegy kétszázötven program várja a látogatókat – mindezt már felsorolni is sok lenne!

 

Hídivásár, Szeged, Belvárosi Híd, 2012. május 26-27., www.hidivasar.hu, A Szeged Napja körüli események leglátványosabbja, a hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató. Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek 1 000 méteres – árusok utcájában – kínálják portékáikat a Híd utcában és az öreg hídon. A portékák itt megfoghatók, kipróbálhatók: aki nem vesz, az is babrálhatja! A zenészekkel, mutatványosokkal együtt ülünk a kocsmában, a csepűrágók gyermekeinkkel játszanak, szóba elegyednek velük. A bábosok, bábok és bohócok játékának részesévé válsz, gólyalábasokkal parolázol, ritkán látható, különleges előadásokkal találkozol és a kavalkád te magad vagy. Ahogy azt a már megszoktuk: a hídivásár programjai kicsiknek és nagyoknak ingyenesek.

 

passio.thumbnailPolányi Passió, Magyarpolány, 2012.05.25-27.; 06.01-02., www.passio.hu; www.kalvariautak.hu; www.polanyinfo.hu , Az Európában egyedülálló Polányi Passiójáték bemutatójára minden évben a pünkösdi ünnepségek keretében kerül sor Magyarpolányon.

A község adta természetes környezetben, a település lakóinak közreműködésével létrehozott produkció megrendezéséért a település elnyerte Közép-Európában először, az Europassio fővárosa címet. Az előadások este 9 órától kezdődnek, a szabadtéri színpadon majd 180 fős szereplőgárda eleveníti fel a Bibliai szenvedéstörténetet.

 

I. Monori Pincefalu – Borvidékek Hétvégéje – Fesztivál, június 9-10, www.borvidekekhetvegeje.hu , Június 9-én 10 órai kezdettel nyitó rendezvényként a borrendek felvonulására kerül sor, Monor belvárosában. Az ünnepi díszöltözetben pompázó mintegy 150-200 fős borrendi menetet fúvószenekar kíséri. A felvonulást követően a Pincefaluban nagyszabasú rendezvénysorozat veszi kezdetét.

Két napon át a látogatókat utcazenészek, autentikus zenei műsorok, néptánc bemutatók, vetélkedők, esti koncert és tűzijáték várja. A színes programok mellett kirakodóvásár, ugrálóvár, kézműves foglalkozás is jó szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak. Mindeközben az ország legjobb borait kóstolhatják meg, a finom, borokhoz társítható házias ételsorokról pedig a térség legjobb éttermei gondoskodnak.

Június 10-en a pincefaluban, az igen látványos Második Meghívásos Fogathajtó Versenyre is sor kerül.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.