2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Milonga-tangó estek és Jazzy Tower-koncertek a 101 éves Margitszigeti Víztoronynál.

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60865"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/v%20%283%29.thumbnail.JPG" border="0" width="75" height="100" /></a></span>2012 májusában az ország első Visual Art kiállításával, Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával újra megnyílt a Margitszigeti Víztorony - kilátó és kiállítás.

v%20%283%29.thumbnail2012 májusában az ország első Visual Art kiállításával, Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával újra megnyílt a Margitszigeti Víztorony – kilátó és kiállítás.

v%20%283%29.thumbnail2012 májusában az ország első Visual Art kiállításával, Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával újra megnyílt a Margitszigeti Víztorony – kilátó és kiállítás.

Bán Teodóra ötlete alapján a Szabad Tér Színház kivitelezésében és üzemeltetésében működő új kulturális- és látvány-attrakció október végéig naponta várja a látogatókat a Budapesti Nyári Fesztivál egyik helyszíneként.

 v%20%286%29.thumbnail

A részben felújított műemlék az elkövetkező években további felújítást igényel, a végleges rekonstrukció, mely az egész épületet érintő átalakítással, funkcióbővítéssel jár, a következő évek tervei között szerepel. Addig is a Szabad Tér Színház várja a Budapestre, a Margitszigetre, Víztoronyba és a Budapesti Nyári Fesztiválra érkező vendégeket. A látogatók és a színház vendégei júniustól a MAHART PassNave Színházi hajójárattal a Víztorony magasságában épülő új kikötőbe érkezhetnek. A Margit Terasz Étterem és Kávézó egész szezonban kedvező árakkal várja a vendégeket, a teljes nyitva tartási idő alatt.

 v%20%288%29.thumbnail

Az egyedülálló Visual Art kiállítás három szintjén 35 programozott projektor 4 különböző témában vetít nonstop képeket. A közel egy órás kiállítási program során a látogatók Kovács Ferenc animált képeit követően Budapest legszebb épületeit láthatják, valamint a Víztorony és a Margitsziget épített és természeti örökségét Mervai Márk fotóművész munkáin, majd Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája című animációs filmjeit képekben. A körpanorámás kupolaterembe érkezve Buda és Pest körpanorámája valamint a budai hegyek látványa tárul fel. Az esti órákban a város magasabb részeiről és hídjairól tekintve a Víztorony új díszkivilágítása tovább bővíti majd Budapest látványosságának sorait.

A színház vezetése elkötelezett abban, hogy a rábízott épületeket, Budapest különleges és egyedi vonzerővel bíró közösségi helyszíneit, a Víztorony objektumot értékes tartalommal, kulturális, szórakoztató és látványos, teljes kikapcsolódást nyújtó programokkal töltse fel.

Reményeik szerint az új látványosság a Budapesti Nyári Fesztivál (BNYF) részeként méltán számíthat a fővárosban élők, a hazai és külföldi vendégek figyelmére egyaránt.

 

„Tisztelt Látogató, kedves Vendégünk!

Szeretném Önöknek bemutatni és ajánlani Budapest régi és egyben új látványosságát, a Margitszigeti Víztorony kilátó ós kiállító teret! A több mint 101 éves Margitszigeti Víztorony Budapest ipari műemlék látványossága, mely az Európát átszelő Buda és Pest között hömpölygő Duna folyó egyik legszebb szigetén, a Margitszigeten áll.

A Víztorony korábbi funkcióját, mely a Margitsziget vízellátását volt hivatott ellátni, mára
elveszítette. Tekintélyes méretével azonban ma is uralkodik a táj felett. A látogató közönség számára a 360 fokos körpanorámát nyújtó Víztorony a kilátó funkció mellett mostantól mint egyedülálló kiállítási tér is szerepet kap, az országban egyedülálló Visual Art kiállításokkal.

Miért szeretem és ajánlom Önöknek a Margitszigeti Víztornyot?

Mert…
– az ország legöregebb és legnagyobb víztornya

– Budapest attrakciója a 101 éves Margitszigeti Víztorony kilátó és az ország első vizuális
kiállító tere
– turisztikai látványosság, melyből Budapest 360 fokos körpanorámáját láthatjuk
– a főváros épületei, nevezetességei és a budai hegyek sziluettjének látványa páratlan élményt kínál.

A műemlék Víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színpad udvarán áll. A margitszigeti nyári színház és víztorony a Budapesten élők és az ide látogató külföldi vendégek kedvelt kulturális pihenőhelye és célpontja. Az ország egyetlen állandó szabadtéri színpada maga is egyedülálló látványosság, mely a műemlék víztorony tövében épült fel, közel 3000 férőhelyes nézőtérrel.

Az előadások előtt a szigetre érkező színházi hajóstranszferrel és napközben a menetrend szerinti hajójáratokkal érkező látogatóknak páratlan élményt nyújtanak a Margitsziget látványosságai, köztük a több száz éves óriás ős-platánfa, a Szent Margit romok és a Premontrei kápolna háromszögében álló 101 éves Víztorony és Szabadtéri Színpad.
Kívánom Önöknek, hogy a látogatás élménye legyen felejthetetlen, és többször térjenek vissza hozzánk a margitszigeti nagyszínpadi előadásokra, a Víztorony kiállításaira és programjaira."
– ajánlja Bán Teodóra a Szabad Tér Színház igazgatója.

 

Az alábbiakban rövid ízelítő a BNYF margitszigeti júniusi programjából.

 

2012. június 2. szombat, 21.00

Jazzy Tower koncertek – Garami Funky Staff

A Garami Funky Staff a közismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor (korábbi Danubius Rádió, Class Fm) régi nagy álmát váltja valóra, a 70-es, 80-as, 90-es évek funky, disco és soul slágereinek megidézésével hangzásban és látványban.

A zenekar tagjai nemcsak hangszer- és énektudásukkal járulnak hozzá a produkcióhoz, hanem megjelenésükkel is. Mindenki hamisítatlan, korabeli disco ruhában tündököl a show teljessége érdekében, ezzel is igazolva, hogy a Disco és a Funky időtálló műfajok.

A hattagú fiúcsapat minden fellépésén egy aranytorkú funkkirálynővel vagy funkkirállyal egészül ki.

A zenekar tiszteletbeli énekes-tagjai: Veres Mónika, Moór Bernadett, Pély Barna.

A Show és a Fever Night garantált!

 

2012. június 9. szombat, 21.00

Ízek-színek-érzések.        

Történetek Astor Piazzola tangómeséiből, az Argentin Tangó Táncszínház előadása.

Piazzola zenéje olyan, mintha mindig egy-egy történetet mesélne el nekünk.

A lehetséges történetekből most egy kisváros életének időszakai, eseményei bontakoznak ki, elevenednek meg.

Zenekar: Quartett Escualo (Ács Péter-nagybőgő, Deli Zsolt-harmonika, Kerek István-hegedű, brácsa, Mayer Albert-gitár)

Rendező: Budai László

Budai László táncos-koreográfus és táncpedagógus, vezetője és koreográfusa az Argentin Tangó Táncszínháznak, valamint elnöke a 2004-ben megalakult Tangó Táncszínház Egyesületüknek. Budai László célja az argentin tangó, mint életforma, táncnyelv, kultúra megismertetése tanfolyami, színházi és klub szinten amatőröknek és profiknak.

Pirity Andrea Budai László partnereként tanít, táncol, itthon és külföldön egyaránt. A nyári előadásokban is együtt lépnek színpadra.

Az argentin tangó kifogyhatatlan tárházát jelenti a történeteknek, melyek emberekről, emberi viszonyokról szólnak. A tangó mint táncműfaj is új lehetőségeket jelent a színpadi tánc területén. A látványos elemekkel tarkított, komoly technikai tudást igénylő előadásmód, a zenét maximálisan követő-használó, állandóan vibráló és változó dinamika és az emocionális gazdagság együttes megléte izgalmas kihívást jelent koreográfusnak és táncosnak egyaránt.

 

Jegyvásárlás a helyszínen a Margitszigeti Szabadtéri Színpad pénztárában, előzetesen a Szabad Tér Jegyirodában (1065 Bp., Nagymező u. 68., Tel.: 06-1 /301-0147) és online, kezelési költség nélkül a www.szabadter.hu – n.

 

Érkezzen hajóval az előadásra! Színházi hajójárat a Margitszigetre.

Ha már megvan a színházjegye, a partnere és a kiválasztott előadás – még akkor is lehet fokozni az élményt! A hajójárattal minden más eszköznél gyorsabban jut oda és vissza.

A Jazzy Tower koncertek és a Milonga-tangó tánc estek belépőjegy árai tartalmazzák a hajós transzfer szolgáltatást, ezekre a programokra külön nem kell hajó jegyet vásárolni.

A programjegy az alábbiakat tartalmazza:

– welcome drink

– hajós transzfer

– koncert jegy

– látogatás a Víztorony kilátó és kiállító térben az esti programjeggyel rendelkezők részére kedvezményes áron, 500 Ft/ fő.

A kikötők, ahonnan a hajók indulnak: – Vigadó tér, – Batthyányi tér, – Dráva utca.

Az ÚJ KIKÖTŐ, ahová a hajók érkeznek: – Szabadtéri Színpad és Víztorony.

A hajók indulása az előadások kezdetéhez igazodik és kikötőnként változik. Az előadás után indulnak vissza a kikötőből, folyamatos feltöltéssel.

 

Végezetül néhány adat a Víztoronyról:
Magassága – föld feletti: 57 m, föld alatti: 5 m

A vízmedence átmérője: 13 m; vízoszlopa: 52 m; űrtartalma: 600 m3

A kúptető átmérője: 13,2 m; magassága: 8,5 m
A főoszlopok szabad magassága: 13,2 m; terhelése egyenként: 220t
A vaslépcsö magassága: 20 m
A betonlépcső magassága: 24 m
A Duna 0 vízszintje feletti magasságok:
Toronycsúcs: 66 m
Kilátó: 53 m
Vízszín: 43 m
Kupolaterem (IV. emelet): 33 m

Ill. emeleti erkély: 19,50 m
Földszinti padló: 9 m
Alap: 4 m
A bejárat melletti márványtáblán olvasható, hogy a Duna 0 vízszintjének magassága az Adria felett 6,68 m.
Lépcsőfokok száma: betonlépcső – I. emeletig 27, II. emeletig 47, Ill. emeletig 67, Kupolateremig 152.
A toronyba a kilátó IV. szintjéig lehet felmenni, 33 méter magasságba.

A Víztorony kilátó és kiállítótér naponta a nyitvatartási időben, májustól októberig,

11.00-19.00 óra között áll a látogatók rendelkezésére. A Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt kizárólag a színház előadásaira jegyet váltók részére 19:00-23.00 óráig biztosítják a megtekintést. A Margitsziget parkjaiban sétáló látogatók részére vonzó látványosság és pihenőhely is egyben a Víztorony udvarán található Víztorony Étterem és Kávézó hangulatos, csendes kerthelyisége.

Több mint színház: ÉLMÉNY

 

www.szabadter.hu

http://szabadter.hu/helyszinek/101-eves-viztorony.html

www.facebook.com/bnyfesztival

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.