2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy fénykép a múltból: Lesznai Anna

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60961"><img class="image image-preview" src="/files/images/lesznaianna.jpg" border="0" width="474" height="231" /></a></span> </p><p>Lesznai Anna már közismert költő és festő volt, amikor 33 éves korában egy dalmáciai utazás során beleszeretett a 18 éves fiatal festőbe, Gergely Tiborba. 1918-at írtunk, Anna a Károlyi-kormány miniszterének, Jászi Oszkárnak volt a felesége. </p> <p> 

lesznaianna

Lesznai Anna már közismert költő és festő volt, amikor 33 éves korában egy dalmáciai utazás során beleszeretett a 18 éves fiatal festőbe, Gergely Tiborba. 1918-at írtunk, Anna a Károlyi-kormány miniszterének, Jászi Oszkárnak volt a felesége.

 

lesznaianna

Lesznai Anna már közismert költő és festő volt, amikor 33 éves korában egy dalmáciai utazás során beleszeretett a 18 éves fiatal festőbe, Gergely Tiborba. 1918-at írtunk, Anna a Károlyi-kormány miniszterének, Jászi Oszkárnak volt a felesége.

 

Házasságuk a végét járta, nemcsak világnézeti, hanem magánéleti kérdésekben sem értettek egyet. Tibort mindketten ismerték, a fiatal festő velük együtt eljárt a Vasárnapi Kör beszélgetéseire Bartók, Kodály, Balázs Béla, Lukács György és mások társaságában. A kör nemcsak szellemi műhely volt: szerelmek is lobbantak a világmegváltó eszmékkel együtt. Lesznai Anna – vagy Máli, ahogy a többiek hívták – például barátnője szinte még kamasz fiába, Gergbe szeretett bele Ragúzában.

 

A Nyugat költőnője, a Nyolcak-festőcsoport külső tagja, Ady-kötetek illusztrátora, mellesleg épp akkor politikus-feleség és a pályáját kezdő fiatal festő: minden adott volt egy viharos, esetleg tragikus történethez. Érezte ezt Máli is, és rávette Gerget, hogy menjen egy hosszabb berlini tanulmányútra, hátha kiszeretnek egymásból. Nem így lett: több, mint 50 éven át kitartottak egymás mellett. Lesznai Anna életművét ma már kevesebben ismerik, mint sok pályatársáét a Nyugat kezdőcsapatából, de szemben többségükével az ő élete boldog és teljes volt. „Kétszer elváltam és háromszor mentem férjhez, de nagyjából mindig jól jártam", – emlékezett. Egész életében a szerelmet kereste, művészként és nőként egyaránt. Azon kevesek közé tartozott, akik meg is találták. Első szerelme még 17 évesen vezette oltár elé.

 

Fiút szült neki, aztán elváltak, vége lett a kamaszházasságnak. Unokabátyja, Hatvany Lajos ezután vitte el első verseit a Nyugathoz. A dzsentrivé asszimilálódott körtvélyesi zsidó birtokoscsalád lánya egy csapásra került a legmodernebb művészeti áramlatok vonzásába. „Lesznai Anna nagyon cirógatja a szókat" – mondta róla Ady, aki verset is írt hozzá. Később gyermekkori barátja, majd 1913-tól férje, Jászi Oszkár révén bekerült a legprogresszívebb magyar szociológusoknak társaságába. Festményeivel és otthon tanult hímzéseivel a szecesszió legnagyobb képzőművészei között is otthonra lelt. Amikor Jászival való házasságából lassan elpárolgott a szerelem, úgy vált el két gyereke apjától, hogy életük végéig jó barátok maradtak.

 

A berlini próba után kétely nélkül kötötte össze életét Gerggel, nem félt, hogy a korkülönbség akadálya lesz a kapcsolatnak. Igaza lett: szerelmük egy német emigrációt, egy hazatérést, egy amerikai kivándorlást, és számtalan újrakezdést is kibírt. Új hazájukban mindketten ismert, sikeres képzőművészként öregedtek meg. Málinak azért hiányzott a magyar nyelv. 82 évesen, 1500 oldalon megírta nagyregényét Kezdetben volt a kert címmel. Félig önéletírás a körtvélyesi gyermekkorról, félig szecessziós tündérmese.

 

Mint minden minden versén vagy festményén ezen is átüt a nőiség."Egész életemben nem akartam mást, mint nem férfiművészetet adni. Az asszony ne akarjon jobbat csinálni, hanem mást." Neki sikerült. Ahogy a könyv elkészült, Máli élete is véget ért. Gerg 11 évvel élte túl.

 

Készítette: Nyáry Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.