2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

10 perccel rövidül a menetidő Pilisvörösvár és Esztergom között 2013 nyarától

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 72 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_335.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A munkaterület átadásával megkezdődött a Budapest és Esztergom közötti 53 kilométeres vasúti vonalszakasz átfogó korszerűsítése az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által elsőként megindított beruházásban a Piliscsaba - Esztergom vonalszakaszon, mintegy 33 kilométeren újítják fel a vasúti pályát 2013 nyaráig. Pilisvörösvár és Piliscsaba között két kilométer hosszban a vonatok megállás nélküli kikerülését lehetővé tevő kétvágányú szakasz épül a jövő év végéig. A mintegy 20 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok tíz perccel gyorsabban tehetik meg a Pilisvörösvár és Esztergom közötti utat<strong>.</strong></p> <p> 

image1 335.thumbnailA munkaterület átadásával megkezdődött a Budapest és Esztergom közötti 53 kilométeres vasúti vonalszakasz átfogó korszerűsítése az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által elsőként megindított beruházásban a Piliscsaba – Esztergom vonalszakaszon, mintegy 33 kilométeren újítják fel a vasúti pályát 2013 nyaráig. Pilisvörösvár és Piliscsaba között két kilométer hosszban a vonatok megállás nélküli kikerülését lehetővé tevő kétvágányú szakasz épül a jövő év végéig. A mintegy 20 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok tíz perccel gyorsabban tehetik meg a Pilisvörösvár és Esztergom közötti utat.

 

image1 335.thumbnailA munkaterület átadásával megkezdődött a Budapest és Esztergom közötti 53 kilométeres vasúti vonalszakasz átfogó korszerűsítése az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által elsőként megindított beruházásban a Piliscsaba – Esztergom vonalszakaszon, mintegy 33 kilométeren újítják fel a vasúti pályát 2013 nyaráig. Pilisvörösvár és Piliscsaba között két kilométer hosszban a vonatok megállás nélküli kikerülését lehetővé tevő kétvágányú szakasz épül a jövő év végéig. A mintegy 20 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok tíz perccel gyorsabban tehetik meg a Pilisvörösvár és Esztergom közötti utat.

 

A naponta 14 ezer utast kiszolgáló Budapest – Esztergom vonal az elővárosi vasúti közlekedés egyik legfontosabb szakasza.  Az Új Széchenyi Terv forrásaiból támogatott fejlesztés első üteme teljes egészében 2014 végéig valósul meg összesen mintegy 71 milliárd forintból. A Szentendrei út és Pilisvörösvár között új, kétvágányú, akár 100 km/órás sebességre is alkalmas vasúti pálya épül majd. Számos állomáson és megállóhelyen (köztük Dorogon, Esztergomban és Esztergom-kertvárosban) új P+R parkolók és B+R kerékpártárolók létesülnek, több helyszínen megújulnak a peronok, jelentősen javulnak az átszállási lehetőségek.

 

A megkezdődő beruházás sajtótájékoztatóján Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta: a főváros határát naponta több mint 600 ezren lépik át, középtávon az utazási igények akár 30 százalékkal is nőhetnek. Jelenleg csak minden harmadik belépő utazik vasúton, HÉV-en vagy autóbuszon. A közösségi közlekedés hatékony fejlesztése, a szolgáltatási színvonal javítása ezért elengedhetetlen.

 

Az elmúlt években több mint 100 milliárd forint felhasználásával 120 km vágányt építettek át Magyarországon. Az elővárosi hálózatot elsősorban a Budapest és Székesfehérvár között jelenleg is zajló beruházás érintette. Országszerte összesen több mint 500 milliárd forint értékben valósulnak meg a már megkezdett vagy a közeljövőben induló vasútfejlesztési munkák. A Budapest – Esztergom vonal korszerűsítése mellett kiemelt elővárosi beruházás Vác állomás felújítása – fejtette ki az államtitkár.

 

Az áprilisban elfogadott személyszállítási törvény rögzíti, hogy közszolgáltatásokat érintő, közpénzből finanszírozott fejlesztések kizárólag országosan egységes fejlesztési koncepció mentén valósíthatóak meg. A Nemzeti Közlekedési Stratégiával párhuzamosan és azonos ütemezésben készül az Országos Vasútfejlesztési Koncepció. A dokumentum forgalmi előrejelzés alapján négy uniós költségvetési ciklusra határozza majd meg a személy- és áruszállítási szolgáltatásfejlesztési célokat, a vasúti infrastruktúra és gördülőállomány hosszú távú programját. A koncepció a tervek szerint 2013 őszén kerülhet a Kormány elé – jelentette be Völner Pál.

 

 

 

Pilisvörösvár – Piliscsaba, Piliscsaba – Esztergom vonalszakasz pálya és műtárgy építése

 

A 2. számú Budapest – Esztergom vasútvonal 1895-ben eredetileg HÉV vonalként épült és üzemelt. Ez a vasútvonal fokozatosan kapott fővonali paramétereket, melynek egyik indoka volt, hogy az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonallal együtt az 1. számú, Budapest – Hegyeshalmi fővonal kerülő útiránya lett, másrészt biztosítani kellett a dorogi bányavidék teherszállítását. Az elmúlt évtizedben ezek a funkciók háttérbe kerültek és ma a vonal forgalmát a személyszállítás, ezen belül a bővülő elővárosi forgalom határozza meg. 

 

Előnyök: A fejlesztés a budapesti elővárosi vasúti közlekedés egyik legfontosabb szakaszát, a naponta jelenleg is 14 000 utast kiszolgáló Budapest – Esztergom vonalat érinti. A beruházás következtében csökkenni fog a menetidő, kiszámíthatóbb lesz a vasúti közlekedés. A megállóhelyek részleges átépítésével nő a vasúti személyszállítás színvonala, az új P+R parkolóknak köszönhetően javul a megállóhelyek elérhetősége.

 

Pilisvörösvár és Esztergom között 32,7 km-en tervezzük az egyvágányú vasúti pálya felújítást és 2 km-en forgalmi kitérőt épít a NIF Zrt. a Terranova gyár térségében. A kitérő megépítésével az egyvágányú pályán a szembejövő vonatok kikerülhetik egymást, amellyel 15 perces követési időt tesznek lehetővé vonatok között a reggeli és délutáni csúcsforgalomban.

A pálya mellett alul- és felüljárókat létesítenek, átépítik az állomások peronjait, valamint összesen 11 helyszínen 848 férőhellyel P+R parkolókat építenek, valamint Dorog állomás mellett az átszállást megkönnyítendő buszfordulót létesítenek.

 

Piliscsaba és Esztergom között a tervezett rekonstrukciós munkálatok eredményként a sebesség a jelenlegi óránkénti 60 kilométerről 70-100 kilométeresre nő, így a teljes Pilisvörösvár – Esztergom közötti szakaszon várhatóan 10 perccel rövidebb lesz a menetidő.

A korszerűbb pálya révén a zajterhelés és a porterhelés is jelentősen csökken. Összesen 58 db műtárgyat újítanak fel, a megállóhelyeken térvilágítást és szélesebb, magas peronokat telepítenek (Szabadságliget, Klotildliget és Pázmáneum megállóhelyen és Piliscsaba állomáson, valamint az újonnan létesítendő Magdolnavölgy, Pilisjászfalu, Piliscsév megállóhelyeken és Leányvár, Dorog, Esztergom-Kertváros állomásokon). A peronokon a térvilágítás mellett peronfedés is készül. A megépülő peronokban a kábelalépítményt a térvilágításra, a leendő távhangosításra, vizuális utastájékoztatóra méretezve kell kiépíteni.

 

Kivitelező:

A beruházás két közbeszerzés keretében valósul meg. A Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti vonalszakasz kivitelezője a Szemafor Konzorcium (Vezető tag: A-Híd Építő Zrt., tagjai: Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG – szerződéses ár: 10.408.018.051 Ft + Áfa).

 

A Piliscsaba és Esztergom közötti vonalszakasz kivitelezője az Inflexió Konzorcium (Vezető tag: Vasútépítők Kft., tagjai: H.F. Wiebe GmbH & Co. KG, A-Híd Építő Zrt. – szerződéses ár: 8.753.943.093 Ft + Áfa).

Forrás: A projekt az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, a Kohéziós Alap (KA) társfinanszírozásával

Munka lényege:

 

  • Pilisvörösvár – Piliscsaba közötti szakaszon, a szakasz közepén 2 km hosszú kétvágányú szakasz épül, mely lehetővé teszi a szemben haladó szerelvények megállás nélküli egymás kikerülését.
  • Piliscsaba – Esztergom vonalszakaszon a jelenlegi sebességkorlátozásokkal tűzdelt vasúti pályát felújítjuk 60-100 km/h sebességre.
  • Budapest – Piliscsaba szakaszon új, korszerű elektronikus vasúti biztosítóberendezés épül.
  • Pilisvörösvár – Esztergom vonalszakaszon előkészületeket teszünk a II. ütemű villamosítás elkészítésére.
  • Az állomásokon és megállóhelyeken (16 helyszínen) ezek között Dorogon, Esztergom-kertvárosban, és Esztergomban is új P+R parkolókat, és B+R kerékpár tárolókat létesítünk, az állomásokon és megállóhelyeken új (sínkorona + 55 cm magas) magas peronokat építünk, mely komfortosabbá teszi a vonatra történő fel és leszállást, a peronokon új perontetők épülnek, a hozzájuk tartozó utcabútorokkal.
  • Pilisvörösváron és Dorog állomás mellett új autóbusz fordulót alakítunk ki.

 

A beruházás kapcsán tervezett vágányzárak:

Pilisvörösvár – Piliscsaba között: 2012. 06. 16. – 2013. 03. 31.

 

Piliscsaba – Esztergom között: 2012. 06. 16. – 2012. 10. 30.

 

A vágányzárak miatt előreláthatólag 2012.06.16.-2013.03.31.

között  Pilisvörösvár – Esztergom között autóbusszal lehet utazni.

 

A Pilisvörösvár – Piliscsaba vonalszakasz közötti munkálatok várhatóan 2013 végére, míg a Piliscsaba – Esztergom közötti kivitelezés tervezetten 2013 közepére készül el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.