2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fergeteges gyereknapi kavalkád a Millenárison

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61152"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k%20%282%29_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span>2012. május 27-én fergeteges gyereknapi kavalkád lesz a Millenárison, de nem csak ezért érdemes kilátogatni a Parkba. Csütörtökön kezdődik Deva Premal, Miten és Manose estje két napon át, majd következik szombaton A hallás világa koncertsorozat.</p> <p> 

k%20%282%29 0.thumbnail2012. május 27-én fergeteges gyereknapi kavalkád lesz a Millenárison, de nem csak ezért érdemes kilátogatni a Parkba. Csütörtökön kezdődik Deva Premal, Miten és Manose estje két napon át, majd következik szombaton A hallás világa koncertsorozat.

 

k%20%282%29 0.thumbnail2012. május 27-én fergeteges gyereknapi kavalkád lesz a Millenárison, de nem csak ezért érdemes kilátogatni a Parkba. Csütörtökön kezdődik Deva Premal, Miten és Manose estje két napon át, majd következik szombaton A hallás világa koncertsorozat.

 

Deva Premal & Miten workshop

2012. május 24. csütörtök, 19.00, Fogadó – Padlás

Workshop Deva Premal, Miten és Manose társaságában – 2012

Az évszázadok során minden kultúrában, hagyományban és vallásban kialakult egy közös nevező: az ének ereje. Az énekhang a legerősebb gyógyító eszközünk; mégis, a rádió, a televízió, és a CD-k korában a legtöbbünkben kihasználatlanul szunnyad ez az ősi potenciál. Mikor eresztette ki utoljára a hangját, hogy szívből szóló énekkel köszöntse az eget és a csillagokat? Az éneklésről való lemondás majdnem olyan, mintha az ember önként lemondana a végtagjai használatáról! Sokakban dolgozik a félsz, hogy nem tudnak énekelni – e félelmet és gátlást rendszerint életünk legfogékonyabb szakában, gyerekkorunkban plántálják belénk. Az eredmény jól látható: öntudatlan ellenállás egyik legnagyobb természetes erőforrásunk, az örömteli zenéléssel szemben. És az örömteli zenélésnek vajon mi lehet szebb módja, mint amikor saját dalunkat énekeljük!? Deva és Miten műhelyeinek neve kissé félrevezető, hiszen a „műhely" szó valamiféle munkára utal. Ilyenről azonban ez alkalommal szó sem lesz! És tanításokról sem. Itt nem a mantrák éneklésének fogásai kerülnek középpontba, hanem – egyszerűen – megéljük azokat. E hangünnepélyeknek – mint ahogyan művészeink előszeretettel hívják őket – a lényege abban áll, hogy meghitt környezetben találkozunk a zenészekkel, és csatlakozunk hozzájuk a nepáli Manose bansuri mester kíséretével, s együtt énekelünk, beszélgetünk – esetleg egy-egy szufi táncba bekapcsolódunk – vagy meditálunk velük. 

Az emberi hang akkor a legkifejezőbb, amikor az öntudatlanság állapotából ered. A két alkotó összejövetelein senki sem várja el a résztvevőktől, hogy kiváló énekesek legyenek. A cél mindössze annyi, hogy átérezzük a közösen énekelt mantrák gyógyító erejét. Olyan ez, mintha egy kórushoz csatlakoznánk néhány órára.

Deva és Miten lehetőséget ad a szabad, mámoros éneklésre – időnként a harmóniák vagy a férfi/nő felosztás irányába terelve a résztvevőket. A többi szinte varázsütésre áll össze egyetlen eksztatikus pillanattá – a rendkívül pihentető és lelkileg tápláló esemény során. Ők szívesen nevezik ezt „tisztításnak" – vagy mondjuk inkább „a tiszta hangok tisztásának" -, amely áldást hoz szívre és lélekre egyaránt!

Részvételi díj: 15.000 Ft

 

Deva Premal & Miten with Manose estje

2012. május 26. szombat, 19.30, Teátrum.

Egy este Deva Premal, Miten és Manose társaságában

Deva Premal és Miten 1990-ben indultak el nagy utazásukra – a szeretet és a zene birodalmába -, amikor egy indiai asramban megismerték egymást. Később világszerte sikeres koncertek – és még sikeresebb albumok – révén vezették be nyugati hallgatók millióit a keleti hagyományokon alapuló mély relaxáció világába, s osztották meg velük a mantraéneklés örömét és gyógyító erejét.

1998-as bemutatkozó albumuk (The Essence) – amely a világon szinte mindenhol a New Age sikerlistáinak élére került – új zenei stílust teremtett, amely India és Tibet ősi mantráit helyezte mai zenei kontextusba.

Azóta Deva és Miten már egymilliónál is több CD-t adott el világszerte, koncertjeik pedig az apró jógastúdiókból többezres koncerttermekbe, katedrálisokba, valamint a világ négy sarkának zenei fesztiváljaira költöztek.

Muzsikájuk túllép a szokásos kereteken. Még olyan jeles személyiségektől is kaptak elismerést, mint Eckhart Tolle sikeríró, aki zenéjüket „színtiszta varázslat"-ként jellemezte. Hollywood egyik bálványa, Cher pedig bevallotta: Deva The Essence című lemezére szereti leginkább jógagyakorlatait végezni. „Szemvedélyes és erőteljes" – jellemzi Anthony Robbins – motivációs guru – zenéjüket, s állítólag még Őszentsége, a Dalai Láma is előszeretettel hallgatja őket szabadidejében. Amikor egy személyes audiencia alkalmával Deva és Miten kedvenc mantráját adták elő, a láma így kiáltott fel: „Csodálatos zene, csodálatos!"

 

Az utóbbi években a szanszkrit mantrák kántálásának – Nyugaton gyakorlatilag addig ismeretlen – szokása a jóga nyomdokaiba lépett a nyugati mainstream kultúrában. Ma már koncerteken és jógafesztiválokon egyaránt hatalmas közönségeket vonz a közös éneklés, a szív és elme felfrissítésének lehetősége. „A mantrák éneklésével belépünk a békés, vibráló és felfrissítő csend állapotába, alapjában véve ezért fontos minden vallás és hagyomány számára a közös éneklés" – állítja Deva. Az énekesnő arra is felhívja a figyelmet, hogy a mantrák kántálása többféle gyógyító erővel bírhat. „A szanszkrit nyelv energiaalapú – így egyfajta hanggyógyszerként működik. Harmonizáló és kiegyensúlyozó hatással van a test energiaközpontjaira, fizikai és metafizikai értelemben egyaránt."

 

Deva legújabb varázslata a Password címet viseli. A Miten és Manose közreműködésével készült album 2010-es világkörüli turnéjukat zárta le, és izgalmas új irányt jelöl ki kelet-nyugati útkeresésük során. Ennek részeként az ősi mantrák hatalmas energiáit a hang és a csend gazdag fúziójával elegyítik. Miten és Rishi (a The Essence producerének) irányításával Deva hangja az Európa legkiválóbb fiatal jazz-zenészei által hangokból teremtett tájképeken szárnyal keresztül, és hívogat minket haza – a szívünk rejtekébe. „A mantrák olyan jelszavak, amelyek a hétköznapi dolgokat szentté lényegítik át" – mondja Deva.  

 

Turnéjukon Manose – nepáli banszuri fuvolavirtuóz – is csatlakozik a zenekarhoz. A Katmanduból származó zenész a klasszikus indiai rágák szigorú hagyományát követve kapta zenei alapképzését. Később banszurijával – a jazztől a kelta zenéig – számos zenei műfajban tett kirándulást, s még egy rendkívül népszerű katmandui rockot játszó zenekarban is közreműködött. Deva Premallal és Mitennel San Franciscóban, a 2002-ben készült Embrace című albumon dolgozott először együtt. Azóta koncertjeik és albumaik rendszeres közreműködője, így a legújabb korongon, a Password címűn is élvezhetjük játékát. 

 

Jegyár: I. kategória – földszint, 1-5. sor: 11000 Ft ï II. kategória – lelátó: 10000 Ft ï
III. kategória – földszint, 6. sortól: 8000 Ft

www.DevaPremalMiten.com

 

A hallás világa – Voltál ma már csendben?

2012. május 26. szombat, 16.00, Park, Fogadó.

Csendeskabinok a Millenárison és különböző köztereken

Csendeskabinok, hallásszűrés, kabinfestés és zene – a Hallás Világa Nonprofit Kft. rendhagyó módon kívánja felhívni a figyelmet a környezeti zajhatásokra, a hallás fontosságára, és arra, hogy mindenkinek érdemes naponta néhány percet csendben töltenie.

A nonprofit szervezet – egyedülálló kezdeményezésként – májusban csendeskabinokat helyez ki Budapest különböző pontjaira, hogy az emberek az utcákon szembesülhessenek az őket körülvevő zajokkal. A kabinokat előtte képzőművészek dekorálják ki, május végén pedig a Millenáris Parkjában lesznek láthatók – a projekt zárórendezvényén.

 

Ennek keretében május 26-án 16 órától nagyszabású ingyenes koncertsorozatra – és hallásszűrésre várnak mindenkit a Millenáris Parkjába, ahol fellép többek között a Kaláka, majd Érdi Tamás zongoraművész, Palya Bea és Dés András. Az est során megmutatjuk, mi az a hangerő, amelyik egészséges a fülnek; milyen fontos a látvány annak, aki gyengén hall (a Kiégő Izzók megfestik az épületet); és milyen fontos a hallás annak, aki nem lát (Érdi Tamás zongoraestjével). Ezen az esten ajánlják fel a kidekorált – alkalmi képzőművészeti installációként is funkcionáló – csendeskabinokat hátrányos helyzetű térségek egészségügyi intézményeinek, és ekkor zárul azon árverés, amelyiknek a bevételét ugyancsak jótékony célokra fordítják. A színpadra sorakoznak ebből az alkalomból azok a diákok is, akik utazásokat nyernek osztályuknak az országos, Miért olyan nagy a füled? címmel meghirdetett pályázaton.

Jegyár: A belépés ingyenes!

 

Gyereknapi kavalkád a Millenárison

2012. május 27. vasárnap, 10.00-18.00, Park, B épület.

Pontgyűjtő játék, jóga, kézműves foglalkozások és bemutatók, vásárosok, „mindent járó malom" kosaras körhinta.

Nagyszínpad:

10.00 Alma együttes koncertje

16.00 Balogh Sándor: A brémai muzsikusok zenés mese a Magyar Rádió családi koncertsorozatának nyárköszöntő előadása

17.00 Erdei vigasságok – mesés zenejáték
Kacoe király és A három kismalac című mese Lukácsházi Győző és a BA-LU EUforikusok közreműködésével

Disney színpad  (Szabadtéri színpad)

11.30 Kolompos koncert és táncház

14.00 A kiskakas gyémánt félkrajcárja – bábelőadás

15.00 Csillagszemű táncegyüttes

Jegyár: A program ingyenes!

A programokat eső esetén is megtartjuk!

 

http://www.millenaris.hu/

 

Lantai József

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.