2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb magyar sikerek a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán.

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61154"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_41.thumbnail.JPG" border="0" width="74" height="100" /></a></span>2012-ben folytatódott a magyarországi ingatlanfejlesztők nemzetközi sikere. Az idei verseny nagy magyar sikert hozott. A magyar pályázók egy kategória győzelmet arattak és 3 második díjat szereztek.</p> <p>

a%20%281%29 41.thumbnail2012-ben folytatódott a magyarországi ingatlanfejlesztők nemzetközi sikere. Az idei verseny nagy magyar sikert hozott. A magyar pályázók egy kategória győzelmet arattak és 3 második díjat szereztek.

a%20%281%29 41.thumbnail2012-ben folytatódott a magyarországi ingatlanfejlesztők nemzetközi sikere. Az idei verseny nagy magyar sikert hozott. A magyar pályázók egy kategória győzelmet arattak és 3 második díjat szereztek.

A Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztési ötletek kiválasztása és megjutalmazása.

A 20 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI Prix d`Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, melynek történetében eddig  35 ország ingatlanfejlesztője szerepelt eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 27 ország 47 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát. A bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti- és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik a fejlesztés eredményességét, értékesítési – és bérbeadási potenciáljait, foglaltságát, valamint a környezetvédelem és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. A pályázat kizárólagos jogú sajtótámogatója a Wall Street Journal.

 

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot először 1997-ben szervezte meg a FIABCI Magyar Tagozata; ekkor jelentkeztek a hazánkban új ágazatként jelentkező ingatlanfejlesztés első eredményei. Megépültek az első befektetési céllal megvalósított irodaházak, majd megkezdődött a bevásárlóközpontok építése a kilencvenes évek közepén, majd az ezredforduló óta megindult a lakásépítés. Komoly fejlődés ment végbe az idegenforgalmi célú beruházások terén és párhuzamosan rohamosan nőtt az új logisztikai és ipari parkok száma.

A pályázatra nevezett több mint 200 projekt reprezentálja a piacgazdaság bevezetése óta eltelt időszak legjobb alkotásait és a pályázatok anyaga alapján nyomon követhető a szakma fejlődése és a tendenciák változása.

A FIABCI Magyar Tagozata többek között azzal a céllal indította útjára a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a FIABCI Prix d'Excellence elnevezésű nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatán.

A kitűzött célt sikerült elérni, hiszen az elmúlt 13 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők több kategóriában is győzelmet arattak és különdíjat nyertek.

Idén a hagyományoknak megfelelően a nemzetközi pályázaton a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség által szervezett XIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei vettek részt Magyarországról.

 

Az idei verseny nagy magyar sikert hozott. A magyar pályázók egy kategória győzelmet arattak és 3 második díjat szereztek.

 

A Szálloda kategóriában első díjat nyert:

ZeinaHotel Szolgáltató Kft. – A Continental Hotel Budapest****Superior megvalósításáért.

Tervező: Petur Stúdió Bt. Hegedüs Péter nirmana Építésziroda Vékony Péter

Beruházó: ZeinaHotel Szolgáltató Kft. Mazen Al Ramahi

Kivitelező: Market Építő Zrt. – Kohinor Konzorcium

 

Az irodaház kategóriában második díjat kapott:

Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda Kft és a Telenor Magyarország Zrt.

A Telenor Távközlési Zrt. Központi Székháza megvalósításáért.

Tervező: Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda, Zoboki Gábor DLA, vezető tervező

Beruházó: Égettvölgy Kft.

Kivitelező: ARCACOM Építőipari Zrt. és a NARVA Építő Kft.

 

A közcélú kategóriában második díjat kapott:

Pécs Megyei Jogú Várost képviselő Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt,

Kodály Központ Pécsi Konferencia- és Koncertközpont megvalósitásáért. 

Tervező: Építész Stúdió Kft  Keller Ferenc, Sólyom Benedek, Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás

Beruházó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kivitelező: Magyar Építő Zrt – Arcadom Zrt Konzorcium

 

A speciális létesítmények kategóriában különdíjat kapott:

A Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft – Az Óceánum és Esőerdőház Zöldpiramis

megvalósításáért.

Tervező: Gav-Art Stúdió Kft, Gáva Attila

Beruházó: Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft

Kivitelező: Keviz 21 Zrt

 

A díjakat a FIABCI 63. Kongresszusán Oroszországban, Szentpétervárott rendezett Gálaest keretében adták át a nyerteseknek.

A magyar pályázók eredményének értékét növeli, hogy a résztvevők száma és a pályázatok színvonala évről évre emelkedik, miközben már egyre több ország követi a brazil, maláj magyar példát és rendezi meg a FIABCI Prix d`Excellence pályázatot előkészítő Nemzeti Ingatlanfejlesztési Pályázatát. Az idei verseny előtt Brazília, Malaysia, Magyarország, Oroszország, Taiwan, Indonézia, Argentína, Singapur, Norvégia, Columbia, Hollandia és Luxemburg is így döntött, de jövőre már Bulgária, az Egyesült Államok, Spanyolország, Belgium is csatlakozik.

 

A Szálloda kategóriában első díjat nyert Continental Hotel Budapest a Dohány utca- Klauzál utca- Nyár utca által határolt ingatlanon valósult meg 272 szobával, 4 darab különteremmel és wellness szolgáltatásokkal, egyedi építészeti stílusban, mely ötvözi a régi Hungária fürdő bécsi klasszicista stílusú műemléki értékeit a 21. század építészetének értékeivel.   

A Continental Hotel Budapest****Superior Budapest központjában, a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésének közelében helyezkedik el, mindössze egy rövid sétára a Dohány utcai Zsinagógától. Európa legnagyobb zsinagógájának közelsége, a környék történelmi atmoszférája és a közeli belváros nyüzsgése, adja meg egyedi varázsát. Az Andrássy út, az Oktogon gyalog is könnyen megközelíthető és pár percre található a Pesti Broadway.

1890-es években Novák Imre tervei alapján került átépítésre a korábbi Fürdő, majd a Ringer család birtokába került. A család máig élő leszármazottja dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A modern fürdőkomplexumban kő-, kád- és gőzfürdő, 1500 kabin, büfé, vendégszobák és pihenőkert is helyet kapott.

Ágoston Emil nevéhez fűződik a korábbi Hungária Fürdő átalakítása (Dohány utca 44. szám alatti telek) a régebben megszokott kabinok mellé egy hatalmas oszlopos 40 méteres úszócsarnokot építettek egy nyitható üvegkupolával, hogy a vendégek a szabad ég alatt fürödhessenek, ami akkoriban kuriózumnak számított.  A Nyár utcai szárnyba a saroktelekre egy lakóházat akartak felhúzni, de végül 1913-ban a Continental Szálló nyitotta meg kapuit és egészen 1970-ig üzemelt is. Később filmszínházat hoztak itt létre, majd a Bányász (később Honvéd) Színház, a Fővárosi Nagy Varieté, végül a Tarka Színpad 1963-ig itt tartotta előadásait.

Az elhagyatott épület állapota leromlott, belsejét elhordták, kifosztották. A zavaros körülmények a Continental Szállót végül a földdel egyenlővé tették.

2004 nyarán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elrendelte az egykori pesti zsidó gettó területén lévő veszélyeztetett épületek, így a Hungária fürdő ideiglenes védettségét. Az épület homlokzati maradványai Ráday Mihály közbenjárásával 2005. február 7-én véglegesen megkapta a műemléki védettséget.

2009. április 7-én dr. Gyenesei István Önkormányzati Miniszter és Mazen Al Ramahi a beruházó ZeinaHotel Kft. nevében ünnepélyesen elhelyezte a Continental Hotel Budapest****Superior alapkövét. Évtizedes romokból kelt életre az egykor kedvelt fürdő és hotel, hiszen a Dohány utcai Hungária Fürdő és Continental Szálló helyére, a 14 milliárd forintos beruházás eredményeképp, új szállodát épített a ZeinaHotel Kft.

A szálloda terveit Hegedűs Péter (Petur Stúdió) és Vékony Péter (nirmana építésziroda) nívódíjas építészek készítették. A belsőépítészet Sáfrány Csilla és Vörös Virág munkája, akik már a Boutique Hotel Budapest**** révén szereztek elismertséget a szállodaiparban. Az ARAZ Étterem belsőépítészeti designját Fejes Gergő építész álmodta meg, a Dohány utca és a Nyár utca sarkára. Az épület kivitelezését a magyar építőipar egyik vezető cége, a Market Zrt. végezte.

2010. június 15-től, alig több mint egy évvel az alapkőletételt követően, hivatalosan is fogadja vendégeit az egykori Hungária Fürdő és Continental Szálló területén felépített négycsillagos superior hotel. A 180 éves múltra visszatekintő épületegyüttes hivatalos megnyitóját 2010. szeptember 22-én tartották mintegy félezer vendég jelenlétében. Az est díszvendége, dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Miniszter volt, a Ringer család leszármazottja, a Hungária fürdő megújulását, ezért különösen szívügyének tekintette.

 Az ARAZ  név inverzeként ARAZ-ra keresztelték a szálloda éttermét. A séf és csapata a Sous Vide, a XXI. század legmodernebb konyhatechnológiai eljárását alkalmazva kínálja a magyar és a francia konyha legkiválóbb remekeit az izgalmas ízek kedvelői számára. A francia konyha legalább olyan izgalmas az ínyencségek kedvelői számára, mint egy új földrész felfedezése egy világvándornak. Az ízek, az illatok és a látvány páratlan harmóniája talán legjobban egy francia étellel felékesített tányéron mutatkozik meg. Páratlanul gazdag alapanyagok, hihetetlenül friss hozzávalók, rendkívül gazdag fantázia és a maximális ízharmóniára való törekvés jellemzi a francia konyhát, melyből most a legmodernebb technológiával készített izgalmas étel-költeményeket ajánlunk az ízek, a felfedezés és az új kalandok kedvelőinek.

A magyar konyha egyedülálló ízei, meghatározó fűszerhasználata és jellegzetesen laktató kombinációi izgalmas gasztro-kalandra hívják a páratlan íz-élményre éhező vendégeket. Konyhánk – akárcsak nyelvünk vagy zenénk – erősen elüt a szomszédos és a nyugati nemzetekétől, egyben legalább olyan meghatározó nemzeti tudatunkban, mint himnuszunk vagy zászlónk. Bár nem létezhet magyar konyha paprika, gulyás és pörkölt nélkül, mégis sokkal gazdagabb ennél: régmúlt korszakok ételei a legmodernebb konyhatechnológiai eljárásokkal párosítva – ezt kínáljuk Önnek magyaros étlapunkon.

A nagyközönség számára is nyitva álló étterem színvilága az egész szállodára jellemző arany, barna és fekete kombinációjában ragyog. Az akác parketta, a botticchino mészkő lapok, Tom Dixon egyedi formavilágú lámpatestei, a Catellini designlámpák és az oszlopokat borító SICIS mozaik valóban aranylóvá teszik a teret.

Az étteremben elhelyezkedő Koktél Bár különleges kreációkkal várja a vendégeket, a borhűtőben pedig 100 féle bor közül választhatnak a borimádók.

 

A szálloda és étterem működése óta számtalan díjat elnyert. A teljesség igénye nélkül csak párat kiemelnék ezek közül:

– Podmaniczky-díj – 2010. július

– 2010 Média Építészeti Díj – 2010. november

– Az „Év szállodafejlesztése" 2010 – 2010. december

– Best of Budapest 2010 A legújabb négycsillagos szálloda

– WORLDHOTELS 2011 Legjobb Marketing Integrációs díj

– Tripadvisor „CERTIFICATE OF EXCELLENCE" – 2011. május

– KerTrend 2011 – Az év konferencia kertje és tetőkertje

– Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj – 2011

– Magyar Turizmus Minőségi Díj 2012-2014

– Great Rail Journeys Gold Award a Continental Hotel Budapestnek – 2012. május

 

http://www.fiabci.org/

http://eng.fiabci63.com/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.