2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne családi nap ajánlatom Pünkösdhétfőre és utána zene, kiállítás

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61254"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/h_9.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="55" /></a></span>Rövid ízelítőt adnék a KOBUCI kert közeli programjaiból, aztán Yan Yeresko<strong> </strong>kiállítására és a 110 éves halasi csipkére szeretném felhívni Olvasóink figyelmét. Kicsik és nagyok, jó szórakozást.</p> <p> 

h 9.thumbnailRövid ízelítőt adnék a KOBUCI kert közeli programjaiból, aztán Yan Yeresko kiállítására és a 110 éves halasi csipkére szeretném felhívni Olvasóink figyelmét. Kicsik és nagyok, jó szórakozást.

 

h 9.thumbnailRövid ízelítőt adnék a KOBUCI kert közeli programjaiból, aztán Yan Yeresko kiállítására és a 110 éves halasi csipkére szeretném felhívni Olvasóink figyelmét. Kicsik és nagyok, jó szórakozást.

 

2012. május 28-án 10.30-kor a KOBUCI kertben családi nap az Alma együttessel.

Mindig nagy sikerrel rendezi meg a KOBUCI családi napjait – kicsik és nagyok egyaránt jól érzik magukat a népszerű és tehetséges zenészek koncertjein. Pünkösdhétfőre egy olyan zenekart hívott meg a kertbe a KOBUCI, akit már felesleges bemutatni a kisgyermekes családoknak: a színpadon az Alma Együttes muzsikál. A családi napon a koncert mellett izgalmas foglalkozásokat is tartanak: lesz íjászat, valamint madárodú- és madáretető-építés is!

Május 29-én este 8 órakor egy harmonikus kert a KOBUCI kertben… A jól ismert slágerek újraértelmezésével nem mindennapi fúziós hangzást teremtő Harmonia Garden a KOBUCI közönségének ad ízelítőt tavaly megjelent első nagylemezéről.

Május 30-án Kiss Erzsi Zene 20 órától. Ki ne ismerné már Kiss Erzsit, az elbűvölő hangú, viccesen komoly "virtuális nyelven" éneklő művésznőt? Az énekes és zenekara több mint húsz éve azzal a nem titkolt szándékkal készít albumot album után, és jár koncertről koncertre, hogy a határtalan és nyelvtelen zene örömét az ő tolmácsolásukban mások is megérthessék, megérezhessék…

Május 31-én a Bivaly Zenekar vonós népzenét és a Csürrentő Együttes moldvai népzenét játszik.

Június 1-én 16 órától az Óbudai Népzenei Iskola és az Aelia Sabina Művészeti Iskola Kincső Néptáncegyüttese növendékeinek évzáró műsora, utána 19 órától Táncház.
Eső esetén a műsor 17 órától a békásmegyeri Medgyessy Ferenc általános iskolában kerül megrendezésre (Medgyessy F. u. 2-4.)

KOBUCI kert

III. Óbuda, Fő tér 1. Zichy-kastély udvara

www.kobuci.hu

www.facebook.com/ kobuci

 

Yan Yeresko kiállítása az Ari Kupsus Galériában 2012. május 30-án 6 és 8 óra között.

Yan Yeresko 1982-ben született Minszkben, Fehéroroszországban. A minszki képzőművészeti Akadémia elvégzése után Magyarországra jött feleségével, a szintén festőművész, Nadya Hadunnal, és itt is diplomát szereztek a budapesti Képzőművészeti Egyetemen. Lírai gondolatokban, gazdag műveikben eredeti hazájuk művészi és kulturális hagyományát az új otthonuk által ihletett motívumokkal ötvözik. Yeresko geometriai ellentéteket felvonultató figurái feloldódnak színes, egyszerre urbánus és természeti világukban. Érzelem dús csendéletein a ragyogó festékfoltok gyakran állnak össze felismerhető figurákat idéző formákká, bár létük esetlegesnek tűnhet.

Új képei dekoratív festésmódjának végét jelentik. Korlátozza az egy festményen

használt, jellemzően meleg, színek körét, leginkább a barna különböző árnyalatait alkalmazza. Eredeti otthonához, Fehéroroszországhoz kötődő érzéseit fejezi ki számára ez a szín, amelynek hangsúlyos használata jelzi Yan új célját, hogy kulturális és stiláris értelemben visszataláljon gyökereihez és kifejlessze saját stílusát, festésmódját. Művészetének fundamentumáról építkezik újra, ugyanakkor nem számol le véglegesen korábbi munkáit befolyásoló hatásokkal sem. A számtalan követhető út, lehetőség ámulatában szinte elvesző festőnek most újra belső énje, személyes hangja kerül előtérbe. Yan folyamatosan

újragondolja művészetét és továbbtanítja, fejleszti magát. A művészi fejlődés vágya hajtja, arra törekszik, hogy mindinkább „minőségi" művészetet művelhessen. Témái közül azonban nem egy újra és újra visszatér: Yant szüntelenül foglalkoztatja a már említett hagyományok, a közös múlt kérdése, a vallás és a művész kapcsolata illetve maga az emberi szépség.

Új művein mind alakokat láthatunk. Női aktokat és színekbe burkolt portrékat, utóbbiak érzelmeket jelenítenek meg, sűrítenek magukba, ezeket az alakokat Yan képzelete hívta életre. A kiállítás festményeinek másik körét alkotják a valós személyekről festett férfiportrék illetve a számára új, izgalmas témát, egy tűzoltózenekart ábrázoló képei. Utóbbi téma mind formailag, mind tartalmilag vonzotta Yant: egyrészt érdekesnek tartja a rézfúvós hangszerek különös formáját, amelyek véleménye szerint szinte szürrealista képi elemként hatnak.

Másrészt ezek a képek felvetik az állam hatalmi reprezentációjának kérdését is.

Yan művészetének egyensúlya ebben az egyszerre személyes és kollektív, lokális és globális gondolkodásban rejlik.

A kiállítás június 22-ig tekinthető meg.

Ari Kupsus Gallery

1088 Bródy Sándor utca 23/b

www.arikupsusgallery.com

www.facebook.com/arikupsusgallery

 

110 éves a halasi csipke című kiállítás a MUSEION No. 1 Galériában.

Megnyitó május 31-én, csütörtökön 17 órakor, a kiállítást Mádl Dalma asszony nyitja meg.

A kiállítást bemutatja: Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház igazgatója. 

A megnyitó után csipkevarrási bemutató halasi csipkevarró közreműködésével.

A halasi csipke története egészen a 20. század elejéig nyúl vissza. Az új magyar varrott csipke megszületése a magyar háziipari mozgalom egyik kezdeményezője, Dékáni Árpád nevéhez köthető. Ő készítette 1902-ben az első halasi csipke terveit Markovits Mária kivitelezésével. A halasi csipkét közel egy évszázadon át a magyar- és európai iparművészet kitüntetett figyelme és elismerése kísérte, számtalan nemzetközi világkiállításon kerültek bemutatásra, illetve díjazásra.

A halasi csipke technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel és a huroköltés 60 féle változatával töltik ki. Még mind a mai napig teljes egészében kézimunkával hozzák létre, az idők során a kézzel varrt csipkére nem tudott hatni az elgépiesedett világ… épp ez teszi a világon egyedülállóvá.

A halasi csipke is igyekszik a mai igényekre reflektálni, így 2005-ben új fejezet kezdődött a halasi csipke történetében. Ekkor került bemutatásra az azóta népszerűvé vált ezüstékszer és dísztárgy kollekció.

Ma a halasi csipkét kilenc halasi csipkevarró – teljes művészi szabadsággal – az eredeti rajzok és motívumok felhasználásával, természetes alapanyagú, lehelet-finom cérnával, száz százalékos kézimunkával, és a tradicionális 60 féle öltésminta variációjával varrja. Ezáltal lesz minden csipke egyedi darab, amelyen mindig csak ketten dolgoznak: a kontúrozó és a csipkevarró.

110 éves a halasi csipke

MUSEION No. 1 Galéria

Budapest, IX. ker. Üllői út 3.

Nyitva tartás: keddtől péntekig 12-18 óra

A kiállítás megtekinthető 2012. május 31-június 15.

www.icshu.org

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.