2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BalaBit – négyszeres árbevétel, külföldi értékesítések

21 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61447"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_742.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="44" /></a></span>A 2012. május végi BalaBit tájékoztatón <strong><em>Szomor Bence</em></strong>, a cég hazai kommunikációs és marketing menedzsere vázolta fel a mondanivalót: Az elmúlt év üzleti eredményeit a beruházások megvalósulását, az üzleti stratégiájukat valamint a készülö és új termekek bejelentését.A hazai fejlesztőközpontokat működtető <strong><em>BalaBit IT Security,</em></strong>  az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar tulajdonú szoftverfejlesztő, a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata. </p> <p> 

images 742.thumbnailA 2012. május végi BalaBit tájékoztatón Szomor Bence, a cég hazai kommunikációs és marketing menedzsere vázolta fel a mondanivalót: Az elmúlt év üzleti eredményeit a beruházások megvalósulását, az üzleti stratégiájukat valamint a készülö és új termekek bejelentését.A hazai fejlesztőközpontokat működtető BalaBit IT Security,  az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar tulajdonú szoftverfejlesztő, a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata.

 

images 742.thumbnailA 2012. május végi BalaBit tájékoztatón Szomor Bence, a cég hazai kommunikációs és marketing menedzsere vázolta fel a mondanivalót: Az elmúlt év üzleti eredményeit a beruházások megvalósulását, az üzleti stratégiájukat valamint a készülö és új termekek bejelentését.A hazai fejlesztőközpontokat működtető BalaBit IT Security,  az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar tulajdonú szoftverfejlesztő, a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata.

 

Györkő Zoltán, a BalaBit üzletfejlesztési igazgatója a céget meghatározó alapgondolatokra utalt; a BalaBit informatikai biztonsági szoftvertermékek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik, azaz szoftver-vendor.  A világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalataként termékeivel monitoroza a magas jogosultságú felhasználókat, ellátja a log-gyűjtés és -tárolás feladait, valamint proxy technológián alapuló tűzfal megoldásokat szállít.

Innovatív technológiai megoldásaival a külső és belső fenyegetések megelőzésében, valamint az IT-biztonsági és megfelelőségi előírások betartásában támogatja ügyfeleit. A nyílt forráskódú közösség elkötelezett tagjaként a vállalat megoldásai minden főbb platformot támogatnak az összetett és heterogén IT rendszerekben, fizikai, virtuális és felhő alapú környezetekben egyaránt. Az igazgató nem kis büszkeséggel mutatott rá, a magyar cég az egyik leggyorsabban fejlődő iparág nemzetközi piacán állja meg a helyét és a vonatkozó piaci szegmensben évről évre erősíti technológiai vezetői pozícióját. A vállalat az elmúlt évben komoly beruházásokat hajtott végre: három új országban indított helyi képviseletet (Franciaország, Oroszország és USA), megnyitotta első vidéki kutató-fejlesztő központját. Ebben az évben már érzékelhető ezeknek a befektetéseknek a megtérülése, a cégvezetés folyamatosan keresi a további lehetőségeket, jelentős érdeklődés tapasztalható pl. az észak-amerikai és a távol-keleti régióból.

 

A cég ügyfelei tipikusan közép- és nagyvállalatok, akiknek fontos az IT biztonság, s az alaptechnológiákon túlmutató eszközökbe akarnak beruházni, ill. ezt közelítő igényük mutatkozik.  

Melyek a cég sajátos értékei, miben különbözik másoktól? Az egyéniséggel bíró munkatársak összessége, az összeforrott gárda, legyen szó fejlesztőkről, vagy értékesítőkről, a közösségi kultúra és alkotni vágyás adja a cég sajátos jellegét. Üzleti oldalról ez innovációban, termékminőségben és igényességben jelenik meg. Nagyon jelentős módon határozza meg a céget saját terméksora, a BalaBit termékcsalád:

A Zorp tűzfal – robusztus határvédelmi eszköz, amely a legmagasabb biztonsági igényeknek is megfelel.

A  syslog-ng – a naplóüzenetek gyűjtésének és feldolgozásának „de-facto" iparági sztenderd megoldása, amelyet 850 ezer  ügyfél használ világszerte.

A Shell Control Box (SCB) – a kiemelt jogosultságú felhasználók (rendszergazdák, vezetők, bizalmas adatokkal dolgozók) tevékenységét felügyelő és rögzítő eszköz.

A BalaBit jellemző minősítései: ICSA , West Coast Checkmark, ISO 9001

 

 

Mi történt a céggel 2011-ben?

 

Sokéves, folyamatos növekedés eredményeképpen, konszolidált árbevétele átlépte a 2 milliárd Ft-os határt, négy év alatt négyszeres növekedést produkálva. Az alkalmazottak létszáma száz feletti, a (kereskedelmi) ügyfelek száma globálisan 800 körüli.  A magyar tulajdonú vállalat elsősorban nemzetközi sikereinek köszönheti dinamikus fejlődését, de az elmúlt évben a várakozásokat felülmúlva, jelentősen megerősítette hazai pozícióit is.

Az árbevétel kb. 80%-a már külföldről, külföldi eladásokból jön, technológiai vezető pozíciójának és sikeres nemzetközi stratégiájának eredményeképpen. Tehát a növekedés motorja a külföldi terjeszkedés és a megnyitott új területek.

 

A BalaBit az elmúlt évben, Budapest után, megnyitotta első vidéki kutató-fejlesztő központját Veszprémben. 

A részben uniós K+F forrásból finanszírozott központban a kiemelt jogosultságú felhasználók monitorozására szolgáló Shell Control Box termék fejlesztésén dolgoznak. A felhasználók (rendszergazdák, bizalmas adatokkal dolgozók, outsource-szolgáltatók) ellenőrzését végzi a Shell Control Box, a termék értékesítéséből származó árbevétel az elmúlt 4 évben évente átlagosan 69%-ot nőtt.

Az elmúlt évben a törvényi és iparági (compliance) céllal bevezetett eszközök konszolidációja mellett a cloud szolgáltatók kezdeményezései miatt erősödő irányzat, a különleges teljesítményt kezelő üzemeltetési-biztonsági megoldások kerültek előtérbe.    

A BalaBit biztonságtechnikai megoldásaival, legújabb fejlesztéseivel ezeket a piaci igényeket célozta meg, így tudta tovább erősíteni technológiai vezető pozícióját az érdekelt piaci szegmensben: a kiemelt jogosultságú felhasználók monitorozásában, a log-gyűjtés és -tárolás valamint az egyedülálló proxy technológián alapuló tűzfal-megoldások területén. A válság óta az érzékeny adatokat kezelő, magas biztonsági elvárásokat támasztó vállalatok (pénzügyi és távközlési szektor, nagyvállalatok) számára egyre fontosabbá válnak az együttműködési-megfelelőségi előírások teljesítését elősegítő informatikai eszközök. A kötelező tanúsításoknak (auditoknak) való megfelelés után azonban minimális pénzügyi forrás jut a további fejlesztésekre. Ezért a szervezetek egyrészt meglévő eszközeik hatékonyságának növelésére törekszenek, másrészt olyan megoldásokat keresnek, amelyek több területen is alkalmazhatók, például biztonsági és üzemeltetési problémákat is képesek lefedni. Ezt az igényt szolgálja ki a BalaBit naplózó megoldása, a sylog-ng, amelyet ma már több mint 850 ezer vállalat használ világszerte. A vállalat syslog-ng termékcsaládja 43%-os növekedéssel járult hozzá a 2011-es pénzügyi eredményekhez. Ezen belül is a  hardverre előtelepített eszköz, a syslog-ng Store Box, 107%-os növekedést ért el.

 

A népszerű és igen ismert open-sorce termék, a syslog-ng birtokában, mely a cég legerősebb brandje, a BalaBit az open-sorce felhasználók számát is próbálja monitorozni. A 850 ezres ügyfélszámból  ugyan nem tudnak minden egyes open-source felhasználót azonosítani, de a webes dokumentáció letöltéséből, a közösség méretéből, világhálós ismertségéből kalkulálhatnak közelítő adatokat. Az adatokban nem szerepel az a 4 millió Cisco middle-range felhasználó, akik nem is tudnak róla, hogy syslog-ng-t használnak, mert a Cisco middle-range routerekben ez nincs feltüntetve.   

 

Az eltelt tizenkét év komoly kornak számít egy cég életében, tapasztalatok halmozódnak fel a piaci helyzet változásaira való reagálásban, de az eltelt idő az irányításban is változásokat igényel. A BalaBit nagyot nőtt, s most ehhez alkalmazkodik. Teljesen megváltozott a vezetési stílus és a cégmenedzsment irányítási felfogása.  

A növekedés fontos mutatószáma a partnerhálózat bővülése. 2011-ben több új, külföldi területen összpontosított partnerhálózat építésébe kezdtek, pl. megtették az első lépéseket az Egyesült Államok piacának meghódítására, s ugyanezt meglépték a francia és az orosz nyelvterületen is. Mindkét utóbbi országban képviseletet hoztak létre, amelyek nagyon sikeresnek ígérkeznek, a tavalyi alapozó munka eredményei idén mutatkoznak meg. Franciaországban partnerük lett a NextiraOne (http://www.nextiraone.eu , http://www.nextiraone.com), a NextiraOne Magyarország Kft. (www.nextiraone.eu/hu) anyavállalata. A kétezer fölötti létszámú anyacég most döntött a  

Shell Control Box portfolióba illesztéséről, a piac végigtesztelése után választották a BalaBitot. Oroszországban partnerükké vált az egyik legnagyobb rendszerintegrátor.  

 

Az elmúlt évben közel 30%-ot tudott növekedni a BalaBit 2010-hez képest, ez az arány megegyezik az előző évi növekedéssel. A három fő termék még mindig jellemző a cégre. A legmagasabb biztonsági igényeket kiszolgáló Zorp tűzfal megtartotta tavalyelőtti növekedési ütemét és 2011-ben is 19%-os árbevétel-növekedést eredményezett,

bár a Zorp külföldi eladásai nem tartanak lépést a másik két termékével.  

A Shell Control Box értékesítése folyamatosan növekszik, ennek a nagyobb értékű terméknek a felfutása hosszabb időt vesz igénybe mert tovább tart a nagyobb projektek megvalósítása is vele (pl. a francia piacon).  

A naplómenedzsment megoldás, a syslog-ng együtt nőtt a Shell Control Box-al.  

A termékek iránti keresletet   rövid- és hosszú-távú piaci tendenciák is befolyásolják. A Shell Control Box a rendszergazdák távoli hozzáférési monitorozó eszköze, ennek viszonylag fiatal a piaca, bár a vonatkozó igény mindenütt megvan, de még viszonylag kevés cég szán erre pénzt és energiát. Általában nagyvállalatok, bankok, gyártócégek alkalmazzák, vagy olyanok, akiknek az IT az üzlet (pl. távközlési cégek). Naplózás esetén fennáll a megfelelési elvárások nyomása, sőt, a naplózási kényszer és igény a nagyvállalatoktól lefelé, a közepes vállalatok felé is terjed, s egyre többen próbálnak meg központi naplózó rendszert alkalmazni. Egyre erősebb az IT elterjedtség, egyre több az adat, a rendszergazdák nem nagyon tudnak ezzel mit kezdeni. Az eddigi open-source felhasználó rendszergazda, saját igényességi szintjéből fakadóan, maga döntötte el, hogy kell-e neki központi naplózó, de most szembesül azzal a központi céges elvárással, hogy a továbbiakban munkaköri feladatába tartozik egy ilyen létrehozása, kezelése. Ilyenkor vetődik fel benne, hogy az eddig használt open-source alapú technológiájához tud-e gyártói támogatást, vagy plusz előnyöket vásárolni kereskedelmi szoftver formájában.  

Mi a különbség a két BalaBit termék értékesítésénél?  A Shell Control Box értékesítése aktív, projekt-értékesítésre szakosodott értékesítő partnereken át jut érvényre,  a syslog-ng értékesítése pedig online- marketing tevékenységgel megtámogatott, kiszolgáló jellegű kereskedés, amelyet az igény vezérel.  

 

A BalaBit alkalmazotti létszáma folyamatosan nő, jelenleg több mint 120 fő, a növekedésnek van belső szervezési vonzata is. A cégnél mintegy öt éve kialakult egy olyan középvezetői réteg, a BalaBit kezd igazán nagy vállalattá alakulni, ez menedzsment és dolgozói oldalon is kihívásokat jelent, folyamatos változások zajlanak, de frusztrációval nem járnak.    

Az ügyfelek száma globálisan: kereskedelmi ügyfél 800,  open source felhasználó 850 ezer.

Globális partnerhálózata több mint 30 országot ölel fel, több mint 80 partnerrel.

Informatikai biztonsági üzletágban nehéz referenciát adni, az alapállás többnyire; „nem akarom, hogy az én nevemet megemlítsék, hogy ilyen terméket használok". Nagyon sok marketing munkába telik egy-egy ügyfél meggyőzése, hogy akár a logóját is egy prezentációhoz adja, vagy olyan referenciát adjon, hogy más ügyfelek is felhívhassák a használatról és megelégedettségről informálódni. A közzétehető „use-case"-ek, vagy referencia tanulmányok és a személyes alapú referencia levelek, az online elérhetőségek kulcsfontossággal bírnak a cég növekedésében, hiszen  

a piacra lépés fokozatos, s minden országban, ahol az első terméket el akarják adni, megkapják a kérdést; ki használja már? Létfontosságú tehát, hogy először referenciát teremtsenek, amire a többiek rá tudnak kérdezni, de ez a referencia olyan jó-nevű is legyen, akinek hisznek. Érdekes adalék; még a paranoid oroszok is hajlandók arra, hogy a saját iparágukban lévő konkurenciát felhívják és referenciát kérjenek, vagy szóba álljanak a hívóval és referenciát adjanak.  

Továbbra is a pénzügyi szektor és a távközlési iparág a BalaBit elsődleges ügyfélköre. Egy jól kialakult piacon kerül csak általában sor a kormányzat ügyfélkörbe-kerülésére, a kormányzati szektor mindig kivárja a piaci érettséget, mivel ott is erős elvárások vannak a biztonságra, és személyes dolgokat kezelnek.  

A piacon való hosszú-távú sikeresség nem adódik attól önmagában, hogy a cég egy területen technológia-vezető minden termékével. A BalaBit minden terméke különböző piaci státuszban van, mindegyiknél más hangsúlyok érvényesülnek a konkurencia-versenyben. A Shell Control Box korai státuszú terméknek tekinthető, szóbajöhető konkurens gyártói nagyjából azonos méretűek a BalaBittel, nagyjából hasonló a piaci lefedettségük, ügyfélszámuk, s a termék-történetben kb. ugyanott tartanak, ennek megfelelően a fejlesztési sebességük sem nagyobb nagyságrendekkel a BalaBit fejlesztésénél. A BalaBit előnye a saját alaptechnológiából fakad, a Shell Control Box

konkurenseinek 95%-a egymással azonos technológiai alapokra épül, a BalaBit pedig másik irányból közelít.

Előbbiek jelszómenedzsment-portál típusú megoldással élnek, ahol viszonylag komoly integrációs folyamat előzi meg az audit eszköz bevezetését, a BalaBit pedig a proxy-gateway hálózat felől közelít, ezért a Shell Control Box-ot azokhoz a termékekhez képest sokkal gyorsabban lehet a hálózatba integrálni úgy, hogy az a rendszergazda életét nem változtatja meg. Ugyanúgy dolgozhat Shell Control Box-al együtt a hálózatban, mint előtte. A konkurensek esetén meg kell változtatni a napi rutinjait, használt eszközeit, ez részéről nyilván csökkenti az elfogadottságot és növeli az ellenérzéseket.  A syslog-ng esetén a BalaBit egyik legnagyobb technikai előnye maga az open-source és annak az elismertsége.

 

A kedvező pozíciók megőrzésére a BalaBit súlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, bár informatikai termékfejlesztésnél a kutatás nehezen értelmezhető, a dolog jellegéből adódóan a kísérleti fejlesztések súlyozottak és nem a fizikai kutatás. A Veszprémben nyílt BalaBit telephelyen kizárólag szoftverfejlesztők és tesztelők dolgoznak, ezt egyrészt EU pályázatból finanszírozzák, másrészt BalaBit beruházásból.  

Sikert aratott az eredeti ötlet; települjenek egy egyetem mellé, így könnyebben lehet megfogni olyan tehetséges fiatalokat, akik már az egyetem mellett dolgozni szeretnének, Veszprémben nem is olyan sok az idevágó, informatikus szoftverfejlesztői lehetőség…Beigazolódott, sok olyan fejlesztő informatikus akad Veszprémben, aki nem akar Budapestre költözni, inkább vidéken akar maradni, sőt, az is kiderült, sok olyan ember van Budapesten, aki szívesen visszaköltözne vidékre, ha lenne ott állás, megfelelő fizetéssel és el tudná látni a nyugodt körülmények között élő családját. Mindez alapból adja a céges lojalitást is… A veszprémi 30 fős létszámot ilyen mentalitás jellemzi. Az alap-fejlesztésen túl a Shell Control Box jelenti a lenti fejlesztés zömét. Sokrétű együttműködést kezdeményeztek a veszprémi Pannon Egyetemmel, kihasználva minden lehetséges kötődést. Tantárgyakban gyakorlati előadóként vesznek részt, a gyakorlati programokat kiterjesztették, a rendszeres szakmai vitakört levitték Budapestről Veszprémbe, létrehozták az Open Akadémia rendszeres veszprémi változatát. Nem esett mindez nehezére a vezetésnek, mivel a BalaBit hat tulajdonosa közül négy műszaki ember, akik mindannyian Veszprémben végeztek. Jól esik visszakerülni oda, megvannak az egyetemi kapcsolatok, a tanárok közvetlen infóval szolgálhatnak a tehetséges diákokról, akikkel érdemes a BalaBitnek szóba állni…   

 

Néhány BalaBit partner, aki hozzájárult nevének közléséhez: Boeing,  Telenor Group,  K&H,  AirFrance,  Hydro Québec,  NASA,  interoute,  Handelsbanken,  Fiducia,  Riskgälden,  coop.ok,  UPC,  EADS Defence & Security,  NaviSite,  Magyar Posta, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

 

 

Az üzletágat, ill. magát az IT, v. network security üzletet befolyásoló tényezők:  

 

Az új EU adatvédelmi törvény, amelyet az Európai Parlament még nem fogadott el. A törvény mintegy fordított nézőpontot képvisel, nem arra összpontosít, hogy auditon át kell menni, hanem a biztonság-tudatosságot a folyamatokba kívánja beépíteni, legyen a biztonság folyamatos munka eredménye. Tehát; ne az audit teljesítése legyen a cél, hanem a biztonság beépítése az üzleti folyamatokba. Az amerikai hasonló törvénynek megfelelően, itt is komoly büntetéseket helyeznek kilátásba, ha valaki a törvényt megszegi. Az árbevételének 2%-ára, vagy egymillió euróra büntethetik. Adatszivárgás esetén, pl. egy pénzügyi, vagy egészségügyi szolgáltatónál, 24 órán belül a megfelelő hatóság felé kötelező azt jelenteni, ha nem teszi, büntetést kap, ha megteszi, akkor vége szakad a szőnyeg alá söprés korszakának. A törvény elfogadása esetén jelentős mennyiségű új adat kerülhet napvilágra a felmerülő problémákról és azok helyéről. Tevékenység-monitorozó megoldás segít felderíteni az incidenseket, amelyek így javíthatók. Segítségével az incidensekről a rendszergazda, az informatikai vezető és a cégvezető egyidőben értesülhet, így a lehető leghamarabb észlelhetik és elháríthatják a veszélyt.

http://bscheider.blogs.balabit.com/2012/02/en-data-protection-directive-how-a-single-regulation-could-boost-the-transparency-in-it-security

Az évente megjelentetett Verizon data breach report aktuális kiadásából  kiderül, a támadásokról a cégek 92%-a harmadik féltől, utólag értesül.  A Verizon elemzése szerint a tevékenységmonitorozás segíthet a hackertámadások kivédésében, a hozzáférések illetéktelen kezekbe kerülése esetén, ill. a partnerek hozzáféréseinek ellenőrzésében és a belső visszaélések elkerülésében.  

http://www.verizonbusiness.com/resources/reports/rp_data-breach-investigations-report-2012_en_xg.pdf   

 

A BalaBit saját felmérése szerint, a megkérdezett informatikai szakértők 74%-a már legalább egyszer visszaélt vállalata informatikai rendszerével, úgy, hogy az akár a munkahelyének elvesztésébe is kerülhetett volna.   

A vezető „bűntett" az illegális tartalmak letöltése volt, de 15% mondta azt, hogy ő már bizonyítékot is tüntetett el.  

Jelentős százalék mondta, hogy bele szokott olvasni mások e-mailjeibe. (Legalább bevallják…)

Ennek ellenére a válaszadók 92%-a nem tiltakozna egy, a tevékenységét rögzítő eszköz bevezetése ellen.

Különlegesen erős elvárások jelennek meg a teljesítményt, valamint a megbízhatóságot illetően a naplózás területén:  a naplózás ma már nem csak azoknak a pénzügyi, távközlési, egészségügyi és kormányzati szervezeteknek jelent segítséget, akikre az iparági és törvényi előírások kötelezően vonatkoznak, hanem azoknak a különleges igényű szervezeteknek is, amelyek kiterjedt hálózattal, adatközponttal vagy cloud infrastruktúrával rendelkeznek, ill. ezekre épülő szolgáltatást nyújtanak. Az üzemeltetés nem csak hatékonyabbá és jobban tervezhetővé válik, de a hardverigény csökkentésével jelentős összeg is megtakarítható az üzemeltetésre szánt költségkeretből. 

http://bence.blogs.balabit.com/2011/11/az-illegalis-tartalmak-letoltese-vezeti-a-szabalyellenes-informatikai-tevekenysegek-top-listajat

 

Piaci tendenciák és várakozások 2012-re

2012-ben is hasonló növekedést terveznek a BalaBitnél, mint 2011-re, azaz 30% árbevétel-növekedést.

A változó gazdasági környezetben, s az állandó újdonságokkal bombázott iparág jellegéből adódóan, ahol ennyi minden változik egyszerre, csak az agresszív előrehaladási igény hozhat sikert. Továbbra is a partner-programra összpontosítanak. Az alap stratégia nem változott, továbbra is chanel-partnerekkel dolgoznak globálisan, ez működik, bizonyított. A termékek alkalmasak arra, hogy viszonteladó partnerek azt értékesítsék, abból üzletet csináljanak, szolgáltatásokat építsenek rá, az ügyfelek elégedettségére.

A BalaBit folytatja kutatás-fejlesztési tevékenységét, a lehető legtöbb, az ügyfelek számára hasznos dolgot szeretnének a termékekbe beépíteni, olyat, ami őket a való életben kiszolgálja.  

A BalaBit termékeknek „enterprise-szerűnek" kell lenniük, azaz;  

a funkciók legyenek teljesek,  

legyen jól végiggondolva, hogy valamire szükség van-e, vagy sem,  

ha valami kell, akkor az legyen kerek, egész, jól használható,  

minden funkció és minden termék legyen „beton-stabil", mert ha a termék nem működik, vagy megáll, akkor az nagyvállalati szinten igen komoly kiesésekkel járhat,

a termék karbantartási igénye a lehető legkisebb legyen, ha egyszer használatba vették, akkor az ne igényeljen napi finomhangolást.

 

A Shell Control Box a fő húzó termék, amely jelenleg egy „esemény utáni" audit monitoring forensys eszköz; a rendszergazdákat monitorozzuk vele, s ha valami történt, akkor nagyon gyorsan utána tudunk járni, hogy ki mit csinált, mit állított el, mit konfigurált el, amiért nem működik a rendszer. Nem sokkal jobb, mint a log-elemzés, vagy a konfiguráció-elemzés. Az ügyfelek ennél többre vágynak, nekik valamilyen valós-idejű figyelmeztetés, vagy valami megelőzés-hívású funkcióra van igényük. Ne utána szóljon, hogy pl. a rendszergazda megváltoztatta a root jelszót, vagy letörölte a teljes diszket, hanem azt lehessen beállítani, hogy ilyet ne tehessen. A termékfejlesztésnél a cél;  

az audit monitoring forensys eszköz helyett szabad formátumú biztonsági (free-lancien security) eszközt kapjunk. Ennek üzleti oldalról a BalaBit számára piacnyitó hatása lehet. Az igényes korai felhasználó (early adopter) ügyfelek fektetnek tipikusan audit és controlling eszközökbe, a piac nagyobbik része viszont a security típusú free-lancien eszközökben gondolkodik, jobban hisznek benne.  

A syslog-ng esetén a BalaBit birtokolja azt a rés-piacot, amelyre más termékek nem összpontosítanak, s ahol nagy a teljesítmény és a megbízhatóság. Itt az ügyfelek hajlandók nagy összegeket fizetni valamiért és nem kell azokkal a log-menedzsment megoldásokkal versenyezni, amelyek már 500 dollárért elérhetők. A BalaBit vonatkozó ügyfélkörébe viszont azok tartoznak, ahol az esetlegesen fellépő problémák igazán fájók és költségesek.  

A Zorp esetében alapvetően a piacmegtartó fejlesztés a meghatározó. Olyan funkciókat kívánnak beletenni, amelyekkel a termék versenyképes marad a magyar piacra bejövő újabb és újabb konkurenciával. Ilyenek: felhasználó azonosítás, tartalomszűrés és alkalmazás-felismerés.  

 

2012-ben várható:

A megnyitott nemzetközi piacok kezdenek beérni

A Partner Program tovább bővül. A BalaBit vezetése őrzi a cég autonómiáját, nem kíván bevonni fejlesztéseibe kockázati tőkét. További új termékek bevezetése jelenleg nem aktuális, csak ha a globális csatornát már sikerült felépíteni.

 A BalaBit vezetése vallja, még egy CSR program is legyen képes az üzleti-stratégiai célokat szolgálni, különben öncélúvá, ötletszerűvé válik és elhal. A BalaBit különleges eseményekhez kapcsolódó alkalmi adományozást is eszközöl, de ezt nem kívánja előtérbe helyezni.  A cég igazi célprogramja a felsőoktatáshoz szól. Ott segít, ahonnan majd vissza is kap valamikor. A BalaBit munkatársai az egyetemistákat életszerű oktatáson képezik, valamint képezik azokat a rendszergazdákat és fejlesztőket is, akik már elhagyták az egyetemet és máshol nem tudnak ilyen szakmai képzésen résztvenni (szoftverfejlesztési tanfolyam Magyarországon az alap-munkahelyen kívül máshol nem igazán létezik).  Az egyetemekkel (Óbudai Egyetem, ELTE, Budapesti Műszaki Egyetem, Veszprémi Pannon Egyetem, Miskolci Egyetem) és a hallgatói egyesületekkel folyamatos együttműködésben van a BalaBit, többek között a Campus programban; előadásokat tartanak, gyakornokokat vesznek fel, ösztöndíjat adnak diplomázóknak, diplomamunkákat írnak ki,  PhD munkákat támogatnak, stb.

Tavaly a BalaBit kezdeményezést indított a fejlesztők támogatására-képzésére. A BME egyik oktatótermében, amit az egyetem ingyenesen bocsát rendelkezésre, Open Academy címmel szakmai képzést, szakmai előadásokat tart fejlesztőktől-fejlesztőknek. A program sikeres, az első Open Academyn több mint 500-an vettek részt. Közösséget hoztak létre a neten, amely egész évben kommunikál, s most következik a második Open Academy, június 7-én este 5 órakor. Hasonló létszámú szoftverfejlesztőt várnak, hasonlóan színvonalas előadásokra, előadók jönnek a  Prezi és a LogMeIn cégtől, valamint a BalaBit saját köréből. Mindkét vendégcég magyar indíttatású és a BalaBit-hoz hasonlóan, világsikerű társaság.  

A BalaBit a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata a kiemelt jogosultságú felhasználók monitorozása, a loggyűjtés és -tárolás valamint az egyedülálló proxy technológián alapuló tűzfal megoldások területén. Innovatív technológiai megoldásaival a külső és belső fenyegetések megelőzésében, valamint 

az IT-biztonsági és megfelelőségi előírások betartásában támogatja ügyfeleit. A nyílt forráskódú közösség elkötelezett tagjaként a vállalat megoldásai minden főbb platformot támogatnak az összetett és heterogén 

IT rendszerekben, fizikai, virtuális és felhő alapú környezetekben egyaránt. A teljes mértékben magyar tulajdonú BalaBit 2009-ben és 2010-ben is felkerült a régió leggyorsabban növekvő technológiai vállalatait tartalmazó Deloitte Technology Fast 50 listára. A vállalat képviselettel rendelkezik Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban, ügyfelei és partnerei vannak minden földrészen.

 

 

www.balabit.hu  

 

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.