2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Repülő cápa, csokoládés sör

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61515"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Fozde%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Ez a hétvége az evés - ivás jegyében telt. Aki Budán a Várban jóllakott a Libamáj fesztiválon a liba- és kacsaételekkel, szomját olthatta Pesten, a Főzdefeszt söreivel. Harmincegy főzde vonult fel a Mikszáth téren és környékén, hogy három napon keresztül bemutathassa különleges söreit.

fozde%201.thumbnail Ez a hétvége az evés – ivás jegyében telt. Aki Budán a Várban jóllakott a Libamáj fesztiválon a liba- és kacsaételekkel, szomját olthatta Pesten, a Főzdefeszt söreivel. Harmincegy főzde vonult fel a Mikszáth téren és környékén, hogy három napon keresztül bemutathassa különleges söreit.

fozde%201.thumbnail Ez a hétvége az evés – ivás jegyében telt. Aki Budán a Várban jóllakott a Libamáj fesztiválon a liba- és kacsaételekkel, szomját olthatta Pesten, a Főzdefeszt söreivel. Harmincegy főzde vonult fel a Mikszáth téren és környékén, hogy három napon keresztül bemutathassa különleges söreit.

fozde%202.thumbnail Volt, ahol nem bízták a véletlenre, hogy a látogatók felfigyelnek-e rájuk. Fantáziadús plakátot, cápafejű pillangót választottak reklámnak és még az ártábla is rejtvényekben volt gazdag. A „Bitterfly Belgian Style India Pale Ale" megnevezés – első olvasásra – nem sokat árult el magáról. Némi kérdezősködés után, azért sikerült megfejteni, hogy az India Pale kifejezés honnan származik. A britek, amikor Indiába a gyarmatokra sört szállítottak, a hosszú úton az ital megromlott, ezért kitalálták, hogy erősen megkomlózzák és így már nem romlott olyan könnyen. Ám az itt kapható sör még ezen is túltesz, mintegy ötszörös mennyiségű komló van benne, ezért sokkal illatosabb, keserűbb, karakteresebb. A belga stílusra utalás pedig azért van, mert belga élesztővel erjesztették ezt a sört. Hétszázalékos alkoholtartalmával erősen eltér a nálunk megszokottól, íze is krémesebb, bársonyos. Magyarországon a „Csak a jó sör" nevű különleges sörök boltjaiban és itt, a Főzdefeszten kapható.

fozde%203.thumbnail Meglehetősen feltűnő volt, hogy egy aprócska csapolópult előtt a többiekhez képest hosszabb sor kígyózott. Arra vártak, hogy kezükbe kerüljön „A papa pohara". Fekete, hat és félszázalék alkoholt tartalmazó Porter, ami amerikai komlóval készült, bár a teste inkább angol stílusú. Háromféle komló, Challenger, Puggle és Catskill van benne, amihez búzamaláta, pörkölt- és kristálymaláta társul. Ez utóbbi a pörkölés fokára utal. A gyártás titka, hogy házi sörfőzdeként dolgoznak. Otthon, fazékban, fakanállal kevergetve kezdték, igaz, ezt ma már kinőtték. Hosszú évek kísérletezése után jutottak el a most bemutatott „Papa poharáig". Ez nem olyan sör, amiből az ember két húzásra „legurít" egy korsóval. Egy pohárnyi, két, három deci kellemes belőle egyszerre úgy, hogy közben ízlelgetjük a karaktereit. Valóságos ízbomba, amibe közrejátszik az egyáltalán nem kiugró alkoholtartalma. Először egy kis édes íz tapasztalható és lassan, harmonikusan megy át keserűbe.

fozde%204.thumbnail Ha valamilyen szláv nyelven gondolkodunk a „Stari" szó öregre utal. A Főzdefeszten kóstolható sör viszont a készítője, Starcsevics László becenevét viseli. Ő a legelsők közé tartozik Magyarországon, akik 1992-ben működtetni kezdték a „mini" sörfőzdéket. Készít szűretlen sört, ahol az élesztőt és vele együtt a D-vitamint az italban hagyják, de különlegessége a 6 százalékos, karamell és gyümölcsös ízű „Ír vörös". A receptje Írországból származik, többfajta malátából készül, a színét a karamell-maláta adja. Ez is a kortyolgatós, ízlelgetős sörök csoportjába tartozik. Alkalom is kínálkozik hozzá, mert a sörcsap melletti sütőben frissen készülnek a grillezett csülkök. Az pedig már közismert, hogy a sör és a csülök egymásnak igen jó barátai.

fozde%205.thumbnailBár a Főzdefeszt több utcára kiterjedő területén édesség árusokat hiába keresnénk, a látogatók mégsem maradtak valamilyen édesség nélkül. Az egyik pulton dobozos, csokoládés sörök sorakoztak. Angliában készült, az alapja egy stout típusú, komlózott fekete pale sör, amihez étcsokoládét adnak. A mennyisége gyártási titok. Alkoholtartalma 5 százalék, íze pedig nem kifejezetten édes, hiszen keserű csokoládét kevernek hozzá. A csokoládé és a kétszeres komlótartalom testessé teszi, amit a maláta csak tovább fokoz, ezért erősen hűtve kell fogyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.