2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A MÁV Szimfonikus Zenekar mérföldkőhöz érkezett.

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61658"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/LendvaiGyorgyEsCsabaPeter.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="69" /></a></span>Lendvai György, a a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója sajtóreggeli keretében mutatta be Csaba Pétert, aki 2012. szeptember 1-től a zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője lesz. A 68 éve alapított MÁV Szimfonikus Zenekar nagy átalakuláson ment keresztül két évvel ezelőtt, amikor Takács-Nagy Gábor került a művészeti vezetés élére. A 2010-2011-es hangversenyévadtól kezdődően a kiemelkedő egyéniségű karmesternek sikerült magasabb szintre emelni a zenekar művészi teljesítményét, emellett pedig folytatni a zenekar - még megalakulásakor elkezdett - kultúrmisszióját.</p> <p> 

lendvaigyorgyescsabapeter.thumbnailLendvai György, a a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója sajtóreggeli keretében mutatta be Csaba Pétert, aki 2012. szeptember 1-től a zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője lesz. A 68 éve alapított MÁV Szimfonikus Zenekar nagy átalakuláson ment keresztül két évvel ezelőtt, amikor Takács-Nagy Gábor került a művészeti vezetés élére. A 2010-2011-es hangversenyévadtól kezdődően a kiemelkedő egyéniségű karmesternek sikerült magasabb szintre emelni a zenekar művészi teljesítményét, emellett pedig folytatni a zenekar – még megalakulásakor elkezdett – kultúrmisszióját.

 

lendvaigyorgyescsabapeter.thumbnailLendvai György, a a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója sajtóreggeli keretében mutatta be Csaba Pétert, aki 2012. szeptember 1-től a zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője lesz. A 68 éve alapított MÁV Szimfonikus Zenekar nagy átalakuláson ment keresztül két évvel ezelőtt, amikor Takács-Nagy Gábor került a művészeti vezetés élére. A 2010-2011-es hangversenyévadtól kezdődően a kiemelkedő egyéniségű karmesternek sikerült magasabb szintre emelni a zenekar művészi teljesítményét, emellett pedig folytatni a zenekar – még megalakulásakor elkezdett – kultúrmisszióját.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar most újabb mérföldkőhöz érkezett. Takács-Nagy Gábor távozását követően a klasszikus zenei élet egy markáns alakját sikerült megnyernie művészeti vezetőnek. Csaba Péter neve – bár 30 éve Franciaországban él – nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Karmesterként számtalan felkérésnek tett eleget Magyarországon, a MÁV Szimfonikusok mellett sok más együttesnél vendégeskedett az elmúlt években.

A zenekar- és a fenntartó MÁV Zrt. vezetésének mindig is fontos volt, hogy magyar művészeti vezető építse tovább az együttes jövőjét és alakítsa ki programját, így ezt a hagyományt tovább folytatva kérték fel a karmester-hegedűművészt a pozíció betöltésére.

 

CSABA PÉTER kinevezése, mint vezető karmester és művészeti vezető 2012. szeptember 1-től lép életbe.

Továbbra is a zenekar állandó karmestereként dolgozik, Kesselyák Gergely, aki idén megkapta az Érdemes művész kitüntetést. Karmesteri tevékenysége mellett rendező, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója, a "Bartók+" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója.

A vezető karmester és karmester munkáját állandó vendégkarmesterként, immáron negyedik éve Rodrigo De Carvalho segíti, aki hazájában, Brazíliában, a São Paolo-i Teatro Municipale szimfonikus zenekarának zeneigazgatója.

 

A művészeti vezetés a 2012-2013-as évad programját úgy alkotta meg, hogy a műsor kialakításában három fő alapelv domináljon :

– a már kialakult bérletközönség igényeinek kielégítése és a törzsközönség megőrzése

– a repertoár kiszélesítése és más művészeti ágazatokhoz való fokozatos közelítés

– egy új generáció – a nemzetközi és magyar zenei élet kirobbanó tehetségeinek -felléptetése és különleges feladatokkal való megbízása

 

Takács-Nagy Gábor, aki művészeti vezetőként két évadon keresztül rendkívül sok zenei értékkel gazdagította a zenekart, a következőképpen ír a 2011-2012-es évadról.

« Úgy gondolom, nagyon érdekes-színes programot játszottunk idén (továbbra is) hűséges közönségünknek. Kiváló karmesterek és szólisták emelték az évad rangját és színvonalát, a repertoár Bach-tól Kurtágig ívelt. A 2010-2011-es évad Haydn-Beethoven-Schubert szimfóniái után a közönség örömmel fogadta Mozart-Brahms sorozatunkat. Nagyon fontosnak tartom, hogy a nagyzenekari koncertek mellett továbbra is nagy sikerrel folytattuk a Festetics-palotában kamarazenekari sorozatunkat – Bachtól a kortárs zenéig ívelő programban tovább csiszolhattuk a zenekari játék alapját képező egymást hallgató-segítő « kamarazenei » játékmódot.

Nagy örömmel fogok jövőre három programot vezényelni az együttessel, amikor is Csaba Péter lép a művészeti vezető posztjára. Egy kivételesen kitűnő muzsikusról van szó – irányításával a zenekar játéka még magasabb színvonalra fog emelkedni !

Ebben biztos vagyok és sok sikert kívánok neki munkájában és sok gyönyörű-felemelő koncertet közönségünknek és muzsikusainknak ! »

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetője és vezető karmestere: CSABA PÉTER

Csaba Péter Kolozsvárott született, 1952-ben, ötéves korában kezdett hegedülni, Zsurka Péterrel, zeneszerzés tanára pedig Terényi Ede volt. Tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián fejezte be, majd több nemzetközi megmérettetésen, köztük a Paganini-versenyen, ért el értékes helyezést. Muzsikusként bejárta a világot, több, mint 80 országban járt. Művészi pályáján fokozatosan tért át hegedűről a karmesteri pálcára, és az utóbbi 25-30 évben majdhogynem kizárólag karmesterként dolgozott.

1983 óta Franciaországban, Lyonban él. Számos zenekart alapított, többek között a Solistes de Lyon és a Virtuosi di Kuhmo Kamarazenekart, mely együttesekkel világsikereket ért el. 1994-től a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó karmestere. Svédországban emellett egy nagyszabású projekt elindítója, melyhez a svéd televízió és az Eurovision Young Musicians is csatlakozott. A nagysikerű projektet, mely európai fiatal zenei tehetségek támogatására jött létre, Spanyolországban fejlesztette tovább, ahol a mai napig sikeresen működik a santanderi Ecuentro de Música Y Academia fesztivál keretén belül. Csaba Péter 2001 óta művészeti vezetője a fesztiválnak, munkájának köszönhetően sok kiváló ifjú magyar muzsikusnak volt alkalma bemutatkoznia.

A Lyoni Zeneművészeti Főiskola zenekari osztályának vezetője, 1994-2010 között a Besancon-i Szimfonikus Zenekar igazgatójaként és állandó karmestereként tevékenykedett. Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban.  Különböző versenyek zsűritagjaként is közreműködött. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az USA-ban elnyerte Az év legjobb felvétele címet. 2000-ben pedig a világ legnagyobb kamarazenei fesztiváljának volt igazgatója, a finnországi Kuhmóban.

Lemezfelvételeit a Caprice, Ondine, Bis, Clawes, Praga Harmonia Mundi és a Hungaroton Classic kiadók jelentették meg. Számos kortárs zeneszerzővel dolgozott együtt, úgy mint Alfred Schnittke, Henry Dutilleux, Sofija Gubajdulina, Kurtág György, Erik Bergman, Betsy Jolas, akik közül sokan ajánlották neki kompozicióikat. Olyan művészekkel lépett pódiumra, mint Pierre Fournier, Natalia Gutman, Dimitrij Bashkirov, Trulls Mörk, Pieter Wispelwey, Maria Tipo, Oleg Kagan, Christian Zimmermann, Pierre-Laurent Aimard, Tabea Zimmermann, James Galway, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Frankl Péter, Gulyás Márta, Szabadi Vilmos, Simon Albert.

2002-ben a Svéd Királyi Akadémia rendes tagjává választotta a svéd zeneéletért folytatott tevékenységéért, valamint a zeneművészet értékeinek terjesztéséért és kiváló művészi teljesítményeiért.

 

Csaba Péter 2012.  június 8-9-én mutatkozik be az Olasz Kultúrintézet két hangversenyén.

A hangverseny programja:

Ravel: Spanyol rapszódia
De Falla: A bűvös szerelem
De Falla: A háromszögletű kalap
Ravel: Bolero

Közreműködik Amparo Cortéz

 

A műsorban spanyol zene szólal meg, noha az egyik zeneszerző francia. Maurice Ravel nagyon vonzódott a spanyol zenéhez, ezt bizonyítja két népszerű zenekari műve, az 1907-ben keletkezett Spanyol rapszódia, amely egy csodálatos természeti képpel, a mediterrán éjszaka ábrázolásával kezdődik és három spanyol tánccal folytatódik. A Bolero népszerűsége születése, 1928 óta töretlen.
Manuel de Falla (1876-1946) spanyol zeneszerző, aki az 1900-as évek elején sokáig Párizsban élt, jó barátságban Debussy-vel, Ravellel és Dukas-val. Zenéjén jól felismerhető szoros kapcsolata a francia impresszionista zenével, de ez a zene mégis ízig-vérig spanyol és a benne feldolgozott dallamok, noha népies stílusúak, a zeneszerző önálló alkotásai. Két nagy táncjátékot komponált (A bűvös szerelem, A háromszögletű kalap), melyek zenéjét gyakran játsszák hangversenyeken is. A dallamgazdagsága, szenvedélyessége és színes hangszerelése révén méltán népszerű De Falla-művek hatását tovább fokozza a közreműködő spanyol flamenco-énekesnő autentikus előadása.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar, évtizedes hagyományainak megfelelően a következő évadra szóló hangversenybérleteinek árusítását ősszel tartja, szeptember 10. és 15. között a zenekar székházában, Budapest, VIII. Múzeum utca 11.

 

http://www.mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.