2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mielőtt útra kelünk… UTASFORGALMI VÁMSZABÁLYOK 2012-ben

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61752"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_755.jpeg" border="0" width="209" height="97" /></a></span>Dr. Sipos Jenő, a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) pénzügyőr ezredese sajtótájékoztatót tartott az újságíróknak, hogy megismerje a nagyközönség, milyen vámszabályok vonatkoznak az Európai Unión belüli és a kívülről érkező vagy oda induló utazókra, de főleg a magukkal vihető tárgyakra. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

images 755Dr. Sipos Jenő, a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) pénzügyőr ezredese sajtótájékoztatót tartott az újságíróknak, hogy megismerje a nagyközönség, milyen vámszabályok vonatkoznak az Európai Unión belüli és a kívülről érkező vagy oda induló utazókra, de főleg a magukkal vihető tárgyakra. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

images 755Dr. Sipos Jenő, a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) pénzügyőr ezredese sajtótájékoztatót tartott az újságíróknak, hogy megismerje a nagyközönség, milyen vámszabályok vonatkoznak az Európai Unión belüli és a kívülről érkező vagy oda induló utazókra, de főleg a magukkal vihető tárgyakra. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

  siposjeno.thumbnail Sipos az 1980-as években járőr vámos és sportoló volt, aztán végigjárta a szamárlétrát, amíg 1994-től a Vám- és Pénzügyőrség sajtóosztályának helyettes szóvivője lett. Tavaly összevonással alakult át a szervezet Nemzeti Adó- és Vámhivatallá. Feladata, hogy a költségvetést segítse. Tudni kell, hogy a szervezetnek nem a vám a legfontosabb forrása. Jelenleg 22 560 fő dolgozik az összevont hivatalban. A vámügyet az Európai Unió korszerű technikai eszközökkel támogatja, mióta 2004-ben csatlakoztunk az Unióhoz. A „legfertőzöttebb" határszakaszokon sokkal erőteljesebb az ellenőrzés.

 

Tekintve a nemzetközi turizmus növekedését, fontos megismernünk, mely árukra vagy ajándékokra, személyes használatra vitt vagy behozott cikkekre miféle vámszabályok vonatkoznak. Az Európai Unión belül utazók számára biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között, tehát vámeljárás nincs, de bizonyos áruk behozatala és kivitele speciális engedélyekhez kötött. Ilyenek: a kedvtelésből tartott állatok, a vadászfegyverek, az alkohol, a dohánytermékek, a kábítószer tartalmú gyógyszerek (altatók, nyugtatók stb.). Ezek részére a www.nav.gov.hu weboldalakon olvashatók a pontos részletek. Szúrópróbával azonban mindenkinek számolnia kell!

 

Az Európai Unión kívülről (ukrán, szerb, horvát határról) Magyarországra (vagy haza) érkezőkre más szabályok vonatkoznak. Azok az áruk, amelyek vámmentesen behozhatók: 17 éven felüli utasoknak az alkoholtermékek közül: 4 l szőlőbor, 16 l sör, 1 l tömény szeszes ital. Dohánytermékekből a légi utasok 200 db cigarettát vagy 100 db szivarkát, 50 db szivart vagy 250 gr dohányt. A nem légi (vasúton vagy autón érkező) utasok csak 40 db cigarettát vagy 20 db szivarkát, 10 db szivart vagy 50 gr dohányt hozhatnak be az országba. E mennyiségen felül már vámot kell fizetni az áruért. Egyéb: 300 euróig, légi forgalomban 430 eurós értékhatárig hozhatnak be vámmentesen árukat az utasok. A vámmentesség feltétele, hogy a behozatal alkalmi jellegű, nem rendszeres és ne kereskedelmi mennyiségű legyen. Amennyiben a vámmentesség bármelyik feltétele nem áll fenn, a behozatalra csak a vám és az adók (ÁFA, jövedéki adók) megfizetése után kerülhet sor. A vámmentességet a hatóság fokozottan ellenőrzi.

 

Külön szabályok vonatkoznak az üzemanyagra. A 17. életévüket betöltött utasok a közösség vámterületére belépő magán- és kereskedelmi gépjárművek, motorkerékpárok, különleges konténerek szabványos tartályaiban lévő üzemanyagon kívül járművenként 10 l üzemanyag hozható be, amely nem használható más járműben, csak amelyikben behozták. Egyéb esetben a behozatali vám megfizetendő.

 

Élelmiszerek: harmadik országból az EU területére nem hozhatók be nyers vagy otthon lesütött húsok, hentesáruk, hústartalmú élelmiszerek, tej- és tejtartalmú (könnyen romlandó) termékek, amelyek különben csak állatorvosi ellenőrzések betartásával engedélyezettek. Magyarországról a nem EU-tagállamokba vitt élelmiszerekre vonatkozóan az illetékes hazai hatóságok diplomáciai képviseletei adnak felvilágosítást. Utazás előtt érdemes a hatóságoknál érdeklődni! Az utóbbi időkben ugyanis bizonyos állati termékekről kiderült, hogy állatok által terjesztett betegségek forrásai lehetnek. Erről a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrás Minisztérium is tájékoztat.

 

Gyógyszerek: az EU-n belül a tagállamok állampolgárai az utazás tartamával összhangban vihetnek magukkal gyógyszereket, de ezekhez is célszerű a kezelőorvosi igazolást mellékelni, lehetőleg angol nyelven is. Harmadik országba történő utazások során az illetékes magyarországi diplomáciai képviseleteket érdemes felkeresni felvilágosításért. Külön orvosi engedélyeket kell beszerezni a nyugtatók, az élénkítőszerek és a hallucinogén anyagok (drogok) be- és kiviteléhez.

 

Háziállatok (kutya, macska, vadászgörény) a pet passport, vagyis az ún. állatútlevéllel utazhatnak az EU-n belül, amelyet a helyi állatorvos állít ki. Igazolja, hogy az állat rendelkezik védőoltásokkal, azonosítása mikrochippel vagy tetoválással megoldott. Harmadik országba való utazáshoz keressük meg az illető ország magyarországi képviseletét!

 

Kényesebb kérdés a vadászati és a sport célzatú fegyverek szállítása. Az Unión belül is fegyvertartási engedéllyel kell rendelkezni! A harmadik országokba való beutazásnál keressük meg a célország hazai illetékesét, azaz követségét vagy konzulját! A vámhatóságok általában megadják az engedélyt a vadászati- és a sportlőfegyverekre, ha a Budapesti Rendőr Főkapitányság jóváhagyta.

 

Jövedéki termékek: az EU-tagállamokban a belföldi forgalomban (kivitt és behozott) termékekre adómentes, ha a tulajdonos (cég vagy magánszemély) megadja az adatait a törvény által meghatározott mennyiségeket illetően. Az 50 évnél régebbi kulturális javak kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által megadott mennyiségek és minőségek a mérvadók. (www.koh.hu)

 

A készpénz bejelentési kötelezettséggel bír, ha értéke meghaladja a 10 ezer eurót bármely pénznemben (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.). A vámhatóságok számára erről az utazónak érvényes nyilatkozatot kell kitöltenie a http://ec.europa.eu /eucashcontrols  weboldalról letöltendő adatokról. A készpénzforgalomra az EU tagállamaiban érvényes jogszabályok léteznek a közösségen belül és kívül is.

 

Az Európai Unió területéről a külföldi utas által kivitt termék áfamentes értékesítése. ÁFA-mentes a külföldi utas által megvásárolt termék, ha az útipoggyászának része, és azt a vámhatóság igazolja, valamint adómentesem értékesítheti, ha 90 napon belül kiszállítja az országból, és a tényt a vámhatóság igazolja. Az utasnak kilépéskor igazolnia kell személyazonosságát és felmutatnia az adó-visszaigénylő lapot, megmutatnia a megvásárolt terméket és a számla eredetiségét. E lap bemutatása kötelező, amit kiállítója három példányban kötelezően kitölt, és egyet hátrahagy a vámhatóságnak. A visszatérítendő ÁFA bemutatandó a vámhatóságnál, amelyen az igényelt összeg forintban jelentik meg.

 

A többi kérdésre a Nemzeti Adó- és Vámhivattal (NAV) illetékesei nyújtanak bővebb tájékoztatást a http://nav.gov.hu címen vagy a helyi tarifával hívható 06-40-3456-262-es telefonszámon.

  A mai utazások korában is jó a vélemény magyar vámigazgatásról, az utasok is jóval felkészültebbek, mint korábban, tehát a hatóságok tájékoztatása megfelelő. Amit biztosan nem lehet kivinni és behozni, azok a védett növények és állatok.  

 

Dr. Sipos Jenő felhívta a figyelmünket, hogy a VI. kerületi Munkácsy Mihály utcában érdemes megtekinteni a tanulságos Pénzügyőr Múzeumot.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.