2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Andalúz tulipán Magyarországon, avagy a spanyol ízek (vendég)szereplése a hazai konyhákban

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61780"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image5_125.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="62" /></a></span>Immár második alkalommal rendezte meg az <strong>Extenda</strong> (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) nagy sikerű<strong> Andalúz Receptversenyét</strong>, melyre olyan ételek receptjeit várták a szervezők, amelyek legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmaznak.</p> <p> 

image5 125.thumbnailImmár második alkalommal rendezte meg az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) nagy sikerű Andalúz Receptversenyét, melyre olyan ételek receptjeit várták a szervezők, amelyek legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmaznak.

 

image5 125.thumbnailImmár második alkalommal rendezte meg az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) nagy sikerű Andalúz Receptversenyét, melyre olyan ételek receptjeit várták a szervezők, amelyek legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmaznak.

 

A versenyzők, akik összesen 27 receptet töltöttek fel az Egy csipetnyi Andalúzia" Facebook oldalra rendkívül kreatívan álltak a kihívás elébe. A győztes például – Csermely Győző, alias GOCK – a témától megihletve alkotta meg 'Andalúz tulipán' – lásd cimképünkön – névre hallgató receptjét, amely fantasztikus íze mellett a gyönyörű tálalásával is kivívta a zsűri elismerését.

 A megosztott 2. helyezést Kósa Gabriella Sherryben pácolt báránygerince, fügeöntetes tavaszi zöldségekkel alkotása, illetve Hajós Ágnes Serrano-s hurka andalúz módra csicseris rizottóval és olívás krumplipürével finomsága nyerte el. A 3. helyezett a népszerű „Rita konyhája" gasztroportál megálmodója és vezetője, Hadarik Rita Durbincs sültpaprikamártással, olajbogyó krémmel remekműve lett. A facebook követők B.Csánk Györgyi Tepsis pulykáját jutalmazták a legtöbb szavazattal.  

 Pedig nem volt könnyű a szőrös szívű ítészek kegyeit elnyerni, Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter (Dining Guide) és Enrique Sánchez (andalúz mesterszakács, 'Cómetelo' főzőműsor) kíméletlenül köszörülte nyelvét minden fagyasztott hozzávalón, vagy 'agyonsütött' húson, a június 8-án a Gastropolis Főzőiskola és Gourmet Klubban {http://www.gastro-polis.hu} megrendezett díjátadón.

 Az eseményen Enrique egy látványos főzőbemutatóval is elbűvölte a közönséget, akik Naszály Évától (Extenda Magyarország, Igazgató) azt is megtudhatták, hogy az idei versenyt óriási érdeklődés kísérte a közönség részéről. A meglévő közel 3.000 követő mellet több mint ezer új érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményeket a facebookon, akik 600-nál is több szavazatot adtak le a beérkezett pályaművekre. A zsűri által kiválasztott legjobb 13 recept mellett ugyanis a közönség is bejuttathatott egy versenyzőt a 14 nyertes közé.

 A legjobbakat pedig nem kisebb jutalom várta, mint Enrique Sánchez főzőtanfolyama, amelyet június 9-én tartottak szintén a GASTROPOLIS-ban. A menü klasszikus andalúz ételeket vonultatott fel egy-egy érdekes csavarral, igazi 'Enriqués' látásmódban:

 1.      Cékla salmorejo serrano sonkával és fürjtojással

2.      Sajtos és kolbászos fánkocskák paradicsomkompóton

3.      Garnélarák tortillácskák fokhagymásan narancs tartárral

4.      Sertés Cochifrito édes morzsával és bormártással

5.      Ragacsos rizs báránnyal, kakukkfűvel és gombával

6.      Sült tej citrusos keksszel

 A főzés nyugodtan állíthatjuk, hogy fergeteges hangulatban telt, Enrique számos ötletet adott az andalúz olívaolaj, olajbogyó serrano sonka, chorizo kolbász és borecet öteletes felhasználásához, és nem utolsó sorban mindenkit lehengerelt rendkívül közvetlen és vidám stílusával.

 A nyertesek nem csak a főzés élményével és számos andalúz hozzávalóval lettek gazdagabbak, ugyanis a GASTROPLIS jóvoltából egy 50%-os kupont is hazavihettek.

 

Ízelítőül íme egy ínycsiklandozó recept:

 

GARNÉLARÁK TORTILLÁCSKÁK FOKHAGYMÁSAN, NARANCS TARTÁRRAL

image6 112.thumbnail

 


A garnélarákos tortillácskákhoz

 

  • 200 g nyers tisztított garnéla
  • 175 g búzaliszt
  • 75 g csicseriborsó liszt
  • 1/2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ liter víz
  • Friss petrezselyem
  • Olívaolaj a sütéshez

 

A narancs tartárhoz

 

  • 1 tojás
  • ¼ liter napraforgó olaj
  • 2 salotta hagyma
  • 1 kiskanál kapribogyó
  • 1 narancs
  • Só és friss metélőhagyma


 

Garnélarák tortillácskák:

 

Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk adagonként a vizet, míg massza állaga nem lesz.  Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet és a garnélarákot, mindet apróra darabolva. Sózzuk és megsütjük egy tapadásmentes serpenyőben, egy ujjnyi olívaolajban. Megfordítjuk, hogy mindkét oldala aranybarnára süljön, majd papírtörlőre szedjük.

 

Narancstartár

 

Majonézt készítünk, úgy hogy felverünk egy tojást és adagokban hozzáadjuk a napraforgóolajat. Miután már jól összeállt hozzáadunk egy kis snidlinget, a meghámozott salottát, egy fél narancs levét és ízlés szerint sózzuk.

 

www.extenda.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.