2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, és a fókuszban PÉCS

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61862"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="84" /></a></span>Vilmos-díjat kapott a Holtszezon, először nagyközönség előtt Csontváry Kosztka Tivadar<strong> </strong>alkotása<strong> </strong>a Szerelmesek találkozása, és gazdag programkínálat városnéző kisvonattal a Múzeumok Éjszakájára. Jó szórakozást.</p> <p><strong> </strong>

p.thumbnailVilmos-díjat kapott a Holtszezon, először nagyközönség előtt Csontváry Kosztka Tivadar alkotása a Szerelmesek találkozása, és gazdag programkínálat városnéző kisvonattal a Múzeumok Éjszakájára. Jó szórakozást.

 

p.thumbnailVilmos-díjat kapott a Holtszezon, először nagyközönség előtt Csontváry Kosztka Tivadar alkotása a Szerelmesek találkozása, és gazdag programkínálat városnéző kisvonattal a Múzeumok Éjszakájára. Jó szórakozást.

 

Pécsen maradt a Vilmos-díj.

Ha POSZT, akkor kortárs magyar dráma fóruma is. A Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum eseménysorozata négy napon keresztül gazdagította a pécsi színházi találkozó programjait. Kötettel, könyvbemutatóval, vitákkal, felolvasószínházzal. Ez utóbbi minden délután, különleges színházi csemegékkel, remélve, hogy hamarosan igazi színpadot is kapnak, olyanok például mint Szálinger Balázs Köztársaság-a, Székely Csaba Bányavakság-a vagy Borbély Szilárd Szól a kakas-a. Telt házakkal zajlottak a délelőtti kötetviták is, melyeken első drámás írók műveit elemezte Radnóti Sándor, Forgách András, Telihay Péter, Nagy András, Závada Pál és Ágoston Zoltán.

A Vilmos-díjért – mely nevében Shakespeare-t idézi, alakjában egy üveg vilmoskörte-pálinka, és a szavazók adományából szerzik be – idén hárman versenyeztek: a vajdasági Lénárd Róbert a Virrasztók-kal, Szép Annabella a Selyemzsinór-ral és Keresztesi József a Holtszezon-nal. (Ez utóbbi kettő az Örkény Színház drámapályázatán bukkant föl.)

A legtöbb szavazatot végül a Holtszezon szerezte meg, mely egy mai hipermarketbe helyezett Kohlhaas Mihály-történet, és amelynek írója egyébként a pécsi Jelenkor szerkesztője – így az idén Pécsen maradt a Vilmos.

 

Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotása most először került nagyközönség elé.

Több mint 100 évig rejtőzködött, aukciós rekordot döntött, elrabolták, befalazták. Több tucat nyomozó munkájának köszönhetően április végén került elő. A Budapesti Rendőr-főkapitányságról hétfőn Pécsre, a Csontváry Múzeumba érkezett az eddig soha ki nem állított, kalandos sorsú festmény, mely a hazai árverések történetében a legmagasabb áron, közel 300 millió forintért kelt el 2006 decemberében.

A festményt ünnepélyes keretek között, zártkörű rendezvényen a 6 évvel ezelőtti aukciót vezető Winkler Nóra mutatta be a meghívottaknak és a sajtó képviselőinek 2012. június 15-én a pécsi Csontváry Múzeumban (Janus Pannonius u. 11.).

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, immár hagyományosnak nevezhető, nagy érdeklődést kiváltó eseménysorozathoz. Éjszakai tárlatjáratok, kedvezményes belépőjegyek várják a látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyed és a világörökség múzeumi helyszínein június 16-án, szombaton 20-24 óra között. A kft. által üzemeltetett számos helyszín, tárlat, múzeum között június 16-án este nyolc órától kezdődően folyamatosan közlekedik a városnéző kisvonat, melyen kedvezményes jeggyel lehet majd utazni. A belvárosban a világörökségi helyszínek és a Széchenyi téri Pécsi Galéria, a Zsolnay Kulturális Negyedben a mauzóleum, a Gyugyi-gyűjtemény, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, a Zsolnay Család és Gyártörténeti Kiállítás, a Pécsi Galéria (M21) és a Bóbita Bábmúzeum látogatható ezúttal kedvezményesen.

A Cella Septichora Látogatóközpont tucatnyi földalatti sírkamrája több mint 1500 évig pihent a felszín alatt, az egykori római utca szintjén. A kutatók és a régészek számos sírkápolnát, sírhelyet tettek látogathatóvá, míg ezernyi most is elrejtve pihen. Az Éjszakai tárlatjárat résztvevői megtekinthetik az egykor különálló síremlékeket, amelyek ma egy összefüggő, modern folyosórendszeren keresztül látogathatóak.

A Pécsi Galéria Zsolnay Kulturális Negyedben lévő kiállítóterében, az M21-ben Hetey Katalin és Konok Tamás, Kossuth-díjas képzőművészek kiállítása látható. Sokszor állítottak ki együtt érdekes párhuzamban megjelenítve a két műfaj jellegzetességeit egyéni ízzel, belső tartalommal úgy, hogy mindkét művész autonóm személyiség maradt. Hosszú alkotói pályájuk eredményeivel nemcsak a magyar, hanem az egyetemes művészettörténet részévé is váltak. Mindketten hallatlan precizitással és a technikai tárházak sokaságával oldották meg feladataikat, kutatva a tér és a sík, a mozgás és nyugalom, valamint az idő és tér problematikáját. Ezen a kiállításon különleges élményt adhat majd a látogatónak a galéria nagy tereiben a kiállított 65 festmény és 57 szobor párbeszéde.

Aki ellátogat a világhírű Gyugyi-gyűjteménybe, az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villába, a közel 600, páratlan értéket képviselő kerámiatárgy megtekintésével megismerkedhet a Zsolnay Aranykorával. A két emeleten kialakított Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállításon megnézheti a család és gyár történetéről tanúskodó emlékeket, a Rózsaszín Zsolnay Kiállításon pedig részese lehet a manufaktúra egyik legizgalmasabb korszakának, a rózsaszín használati tárgyak idejének. Az éjszakai látogató átélheti a különös rejtélyt és tiszteletet a Zsolnay Mauzóleumban, melyet a pécsi Pantheon-nak is neveznek

Belépőjegy:

Gyugyi-gyűjtemény, Rózsaszín Zsolnay kiállítás, Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás, Zsolnay Mauzóleum, pécsi világörökségi helyszínek: 500 Ft/helyszín

Pécsi Galéria (M21) és Pécsi Galéria (Széchenyi tér): 300 Ft

Bóbita Bábmúzeum: 200 Ft

A 8 helyszín csomagára: 2000 Ft

Kisvonat az Éjszakai tárlatjáratokra

A Cella Septichora Látogatóközpont és a Zsolnay Kulturális Negyed között este 20 órától folyamatosan közlekedik majd a pécsi városnéző kisvonat, így kényelmesen és kedvezményesen járhatóak be a helyszínek. A vonatok minden egész órakor, és félkor indulnak a Szent István térről, tíz perc alatt érkeznek a Major utcai kapuhoz, vissza a városba itt lehet felszállni óránként negyedkor és háromnegyedkor.

Vonatjegy: 300 Ft/út

 

www.poszt.hu

http://www.zsolnaynegyed.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.