2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

V. Egyházzenei Fesztivál PÉCS június 24-július 1.

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61973"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/E_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span>A fesztivál az egyházzene sokszínűségét hivatott bemutatni. Az érdeklődők egyedülálló módon képet kaphatnak az egyházzene minden műfajáról, múltjáról és jelenéről. Mindennel találkozhatnak majd, ami a név hallatán eszükbe jut, de sok olyan meglepetés, helyszín, produkció vár majd a fesztiválra látogatókra, ami igazán különlegessé, tartalmassá teszi ezt az egy hetet.

e 0.thumbnailA fesztivál az egyházzene sokszínűségét hivatott bemutatni. Az érdeklődők egyedülálló módon képet kaphatnak az egyházzene minden műfajáról, múltjáról és jelenéről. Mindennel találkozhatnak majd, ami a név hallatán eszükbe jut, de sok olyan meglepetés, helyszín, produkció vár majd a fesztiválra látogatókra, ami igazán különlegessé, tartalmassá teszi ezt az egy hetet.

e 0.thumbnailA fesztivál az egyházzene sokszínűségét hivatott bemutatni. Az érdeklődők egyedülálló módon képet kaphatnak az egyházzene minden műfajáról, múltjáról és jelenéről. Mindennel találkozhatnak majd, ami a név hallatán eszükbe jut, de sok olyan meglepetés, helyszín, produkció vár majd a fesztiválra látogatókra, ami igazán különlegessé, tartalmassá teszi ezt az egy hetet.

 

A július 1-ig tartó programban fellépnek kórusok, orgonaművészek, régi-zenei együttesek – hazánkból és külföldről egyaránt. A város templomaiban egész nap orgona szól, zenekari misékkel ünnepeljük a kerek évfordulót. Az esti nagy koncertek között ősbemutató, lemezbemutató, sőt a Püspöki Palota kertjében még egy jazz koncert is helyet kap.

Különlegesség a Bazilika tetejéről felcsendülő toronyzene is. Lentről felnézve izgalmas látvány, ahogy egy kisebb fúvószenekar a Bazilika tetején, a 12 apostol közvetlen közelében játszik, de a tér akusztikája is feledhetetlen élményt ígér minden délután 16.30-kor az arra sétálóknak. Megtekinthetik a mai szakrális művészet egyik képviselőjének, Mészáros Gergelynek a kiállítását is, ami erősen kötődik a vallási szimbolikához.

 

Mészáros Gergely szobrászművész kiállítása: „Fontosnak érezzük, hogy társművészeteket is bevonjunk, a művészi kreativitás újabb szeletét is megmutassuk. A fesztivál alatt Mészáros Gergely fiatal szobrászművész mélyen megélt hitéből fakadó munkáival ismertetjük meg a közönséget. A művész doktori védése tavaly volt, a Pécsi Tudományegyetem szobrászművész szakának keresztény szakrális művészeti specializációjának elvégzése után. Hiteles és magas szintű művészetet képvisel, amely a keresztény liturgikus térben keresi a helyét."

 

V. Egyházzenei Fesztivál – 300 éves a Zenekari Mise Pécsett.

Archaikus vagy újszerű? Archaikus és újszerű?

A Fesztivál szervezője a Dél-Dunántúli Filharmónia az utóbbira voksol.

 

Állandó program, orgonaszó a következő helyszíneken minden nap:

11,30   Belvárosi Templom

12,30   Zsinagóga

13,30   Lyceum Templom

15,00   Zsolnay Mauzóleum

17,00   Bazilika

16,30 – minden nap toronyzene a Bazilika tetejéről

 

06.24. Vasárnap

9,30     Ferences Templom – Zenekari mise
Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara – vezényel: Szamosi Szabolcs

J.G. Lickl: C-dúr (Orgonaszóló) mise.

18,30   Piusz templom – Zenekari mise
Piusz Templom Kórusa és Zenekara – vezényel: Dobos László

W.A. Mozart: G-dúr mise K.49.

 

06.25. Hétfő

18,00   Belvárosi templom – Szentmise

Hírës Pannónia – művészeti vezető: Békési Marton Csaba

19,30   Lyceum templom – Koncert

Schola Cantorum Budapestinensis – vezényel: Béres György

A ritkán és kevesek gondozásában hallható (több mint ezer éves, egyetemes zenei kultúra részének tekintett) gregorián zene is a figyelem középpontjába kerül ezzel a különleges koncerttel. Mitől válik manapság újra élővé ez a hatalmas kincs? A koncert meghallgatása közelebb visz a kérdés megválaszolásához. A gregorián ének több évtizedes tapasztalattal rendelkező kutatója, oktatója Béres György vezeti az együttest, aki a magyarországi gregorián meghatározó alakja. A Schola Cantorum Budepestinensis csakúgy, mint a többi szkóla a rendszeres liturgikus éneklést, elsősorban a miseproprium éneklés szolgálatát látja el.

 

06.26. Kedd

10,00   Szent Mór Iskolaközpont Díszterme – beszélgetés, Béres György előadása a gregoriánról. A Bécsben élő pap a Bécsi Egyetemen és Salzburgban a Mozarteumban tanította a gregorián szemiológiát. 1985-ben kezdte e tudomány megismertetését Magyarországon, később Szlovákiában és Erdélyben folyztatta tevékenységét. Kezdeményezésére alakult meg 1990-ben a Gregorián Társaság, melynek ma is választott vezetője. Az ősi „lejegyzésről" és a tökéletes együttgondolkodást igénylő előadásmódról osztja meg gondolatait!

18,00   Bazilika, Altemplom – Szentmise

Schola Cantorum Budapestinensis – vezényel: Béres György

 

06.27. Szerda

19,30   Ferences templom – Koncert

Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara – vezényel: Szamosi Szabolcs

Békési-Marton Csaba: Passió ősbemutató

A zeneszerző és lantművész pécsi születésű. A Hírës Pannónia Régizenei Együttes alapító tagja. A Mozart kórussal és Zenekarral adják elő a Passió című művet. A darab elkészültét az NKA támogatta.

 

06.28. Csütörtök

18,00   Pálos templom – Szentmise

Tantus Peregrinus Énekegyüttes – művészeti vezető: Scherer Beatrix

19,30   Püspöki Palota kertje – Koncert

Püspökvári Zenés Esték – Pécs Jazz Band: Harry Pottertől a Jézus Krisztus Szupersztárig – improvizációk filmzenékre.

A Püspöki Palota kertje rendkívüli programhelyszín, hiszen egész évben rejtve marad a kíváncsi látogatók szeme elől. Három nyári estén viszont kitárja kapuit, hogy ebben a rendhagyó környezetben világi hangversenyeknek is helyet adjon. A különleges produkció után ajándékként a Püspöki Pincészet miseborait is megkóstolhatják a kíváncsi (és szomjas) hallgatók.

 

06.29. Péntek

18,00   Bazilika – Szentmise

Bátaszéki Szent Cecília Kórus – vezényel: Jagicza József

Bárdos L.: Missa Tertia

19,30   Bazilika – Koncert

Szent Efrém Férfikar – lemezbemutató koncert a Bizánci mozaikok II. cd-ből

vezényel: Bubnó Tamás

Az együttest Bubnó Tamás alakította meg 2002-ben. A kórust alapvetően azzal a céllal hozta létre, hogy megszólaltassa a felfedezett művet (Aranyszájú Szent János-liturgiája), így összegyűjtötte egyrészről szólista, ill. hivatásos karénekes barátait, akik a legnagyszerűbb budapesti kórusokban énekeltek (mint pl. Honvéd Férfikar, Magyar Rádió Kórusa), másrészről a Budapesti Énekes Iskolában végzett énekes tanítványait. Az együttes görög katolikus liturgiákon teljesít szolgálatot, nevük az egyik első nagy bizánci himnuszköltőt, Szír Szent Efrémet idézi, akit már életében a "Szentlélek hárfája" névvel illettek. Az elmúlt öt évben a Szent Efrém Férfikar koncertezett Berlin, Moszkva, Szentpétervár, Párizs és Róma jelentős hangversenytermeiben és templomaiban. Lemezbemutató koncertjükkel alakulásuk 10 éves évfordulóját is ünnepeljük. Magyarország egyetlen professzionális bizánci kórusa olyan partnerekkel énekel együtt, mint legutóbb Jevgenij Nesterenkoval, közös fellépésüket a Budapesti Filharmónia saját egyházzenei bérletének koronájaként értékelte.

 

06.30 Szombat

14,00 Máriagyűd – Egyházzene

(Szamosi Szabolcs és az Egyházmegyei Kántorképző előadása)

17,00   Ferences templom – Szentmise

Gaudium Carminis Schola – vezényel: Surmann Mária

 

07.01. Vasárnap

9,30     Ferences templom – Zenekari mise

Mátyás Templom Kórusa és Zenekara – vezényel: Tardy László

W.A. Mozart: C-dúr (Orgonaszóló) mise K.259.

11,00   Bazilika – Szentmise

Palestrina Kórus – vezényel: Jobbágy Valér

 

http://www.pecs.egyhazmegye.hu/egyhazzene.html

www.facebook.com/filharmonia.deldunantul 

 

Lantai József

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.