Laskafesztivál Cegléden
3 perc olvasás
Cegléd polgárainak hagyományos és kedvelt tápláléka a laskaleves. A kapás-, földművelő ember a szőlősor végén bográcsban főzte meg az egyszerű, tápláló étket, de a városi népek asztalára is gyakran fölkerül napjainkig ez a levesféleség. A Tiszától nyugatra, a főznivaló metélt tésztának nem "laska" a neve, ezt az önteni való sült, tördelt ételt laksa tésztának mondják.
Cegléd polgárainak hagyományos és kedvelt tápláléka a laskaleves. A kapás-, földművelő ember a szőlősor végén bográcsban főzte meg az egyszerű, tápláló étket, de a városi népek asztalára is gyakran fölkerül napjainkig ez a levesféleség. A Tiszától nyugatra, a főznivaló metélt tésztának nem "laska" a neve, ezt az önteni való sült, tördelt ételt laksa tésztának mondják.
A Tiszántúlon úgy hívják, hogy lángelő, esetleg rongyos kapca. Felhasználáskor szitába, szűrőbe téve öntötték le forró vízzel, megpuhulva különféle ízesítőkkel – elsősorban mákkal, túróval – ették. A ceglédi laska még csak nyomokban sem hasonlít a palóc vidék, különösen Kazár környéke sózott-zsírozott, vagy édes-túróval töltött laskájához, ami nem más, mint krumplilángos a sparhert tetején, vagy vaslapon sütve. A székelyföld egyes vidékein meg az aranyló, tükrösen tiszta marhahúslevesbe grízgaluska helyett vágott laskát tesznek.
Álljon itt a finom, különleges ízek kedvelőinek egy Erdélyből való recept, amit szabógallér-, vagy tört laskalevesnek neveznek. A következők szükségeltetnek hozzá: 2 liter csontleve, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1 fej hagyma, 5 dkg zsír esetleg
olaj, paprika, só és petrezselyemzöldje. Először a laskát késztjük el egy tojással. Mikor a tészta kinyújtódik, nem hagyjuk megszáradni.
Ezt követően egy fej hagymát apróra vágva kevés zsírban, avagy olajban megpárolunk, majd paprikát teszünk bele, sózzuk, és a laska egyik felére kis csomókban soronként rárakjuk. A laska másik felét ráhajtjuk, és fakanállal kocka alakban megnyomkodjuk. Késsel vagy derelyevágóval vigyázva kivágjuk, hogy a tésztából ki ne jöjjön a töltelék. A levesben megfőzzük. Amikor elkészült, petrezselyemzöldet hintünk a tetejére. Szükség és ízlés szerint, után ízesítjük. Sok háziasszony grízt is pirít hagymával. A töltelék elkészítésénél
szinte minden házban másképpen járnak el: frissen főtt, sütött hússal, gombával, esetleg zsenge karalábéval, murokkal és válogatott füvekkel ízesítik.
Érdemes volna a három vidék jeles étkét egyszerre, egy helyen is bemutatni, mondjuk most, Cegléden a Gubody kertben rendezett főzőversenyen.
Hajdanában még a Ceglédről Budapestre bejáró ingázókat is "ceglédi laskások" névvel illeték. Ugyanis az innen bejáró vasutasok Budapest rákosi pályaudvarain leszállva a vonatról, több vizet rajta hagyva a sült tésztából laskalevest készítettek. A Ceglédiek nem akarják veszni hagyni a laskafőző hagyományunkat, és megpróbálják utódaikkal is megismertetni a laskafőzés tudományát, ezért idén ötödik alkalommal hirdették meg az V. Bor- és Laskafesztivált június 22-e és 23-a között. A főzőversenyre az első napon kerül sor. Ám aki szeretné, az természetesen másnap is vásárolhat belőle.
A rendezvényről részletes információk olvashatók a www.laskafesztival.hu weboldalon.
kőhalmi