2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ACE Telecom a távmunkáért

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62034"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_775.thumbnail.jpeg" border="0" width="92" height="100" /></a></span>2012. június 21-én ismertette az ACE Telecom a hazai távmunkát támogató megoldásait. Elhangzott; világszerte hódít a távmunka, Magyarországon viszont még gyerekcipőben jár, bár a magyar munkavállalók nem idegenkednek tőle.   </p> <p> 

images 775.thumbnail2012. június 21-én ismertette az ACE Telecom a hazai távmunkát támogató megoldásait. Elhangzott; világszerte hódít a távmunka, Magyarországon viszont még gyerekcipőben jár, bár a magyar munkavállalók nem idegenkednek tőle.   

 

images 775.thumbnail2012. június 21-én ismertette az ACE Telecom a hazai távmunkát támogató megoldásait. Elhangzott; világszerte hódít a távmunka, Magyarországon viszont még gyerekcipőben jár, bár a magyar munkavállalók nem idegenkednek tőle.   

 

Dr.Forgách Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke foglalta össze a távmunkához kapcsolódó aktualitásokat. A távmunka elterjedése világméretű irányzat: a feltörekvő piacokon minden negyedik, a nemzetközi átlagban minden hatodik (17%) alkalmazott dolgozik otthonról, de legalábbis irodán kívüli helyről. A témakörről utoljára 2004-ben volt az utolsó átfogó európai felmérés, egy rész-felmérés 2011 végén történt. Európában átlagosan 10-14%-os a megoldás elterjedtsége, Ázsiában viszont jóval magasabb ez az érték, amely földrajzi léptékre és kulturális szokásokra is visszavezethető, a déli és a fejlődő országokban jelentős mértékben elterjedt ez a munkaforma. Magyarországon egyesek szerint ez a szám 3-4% körül jár, a KSH időszakosan közzétett adatai 1-2%-ról szólnak, de a nemzetközi átlaghoz hasonlóan, a hazai megkérdezettek negyede, fele (37%) szívesen dolgozna teljes munkaidőben távmunkásként, a megkérdezettek 74%-a hatékonyabbnak tartja az otthoni munkát.  

A megkérdezettek fele (51%) szerint kevesebb idegi megterheléssel jár, beleértve a lakóhely és a munkahely közti utazással járó terheket is. Sok érintett vállalat a megkérdezésre nemlegesen válaszol, bár gyakorolja ezt a foglalkoztatási módot.  A legtöbb kreatív szakmában megoldható már valamilyen módon az otthoni munkavégzés, de a cégek nem vállalják fel a vállalati munkakultúra részeként. Amennyiben 2%-al számolunk, ez idehaza 80 ezer főt jelent.   

A távmunka előnyei : gyerekvállalás, kismamák foglalkoztatása, vidéki munkahelyek teremtése, irodai idegi megterhelés csökkentése, közlekedési viszontagságok, benzinár (2-3 napos távmunka is jelentős közlekedési költségcsökkenést jelenthet a munkavállalónak, irodai ráfordítás-csökkenést a foglalkoztatónak).  Távmunkával kisebb a forgalom, a légszennyezés. Terjedéséhez olyan megoldások kellenek, amelyek lehetővé teszik a munkaadó számára a megvalósítást.  A távmunka beruházási költségei meg sem közelítik a vele elérhető megtakarításokat, emellett hatása kedvező a  munkavégzés hatékonyságára is. A Szövetség támogatja azon megoldásokat, amelyek, mint az ACE Telecom, elősegítik ezt a terjedést. Az ACE Telecom olyan egyedileg kialakított megoldásokat kínál, amellyel egy néhány fős kisvállalkozás, vagy akár egy több száz főt foglalkoztató nagyvállalat is élhet a távmunka lehetőségeivel. A munkavállalók kényelmes otthoni környezetben dolgozhatnak, biztonságosan elérik a belső irodai hálózatot, a közös meghajtókat, s fogadni tudják a munkahelyi telefonjukra érkező hívásokat is. A munkáltatók fő kételyei a munkaidő ellenőrizhetőségére, és a vállalat által fizetett otthoni

internetkapcsolat célszerű felhasználására vonatkoznak. Ezekre megnyugtató választ jelentenek a munkaidő ellenőrzése szolgáló informatikai eszközök, a be- és kilogolás időpontjának rögzítése, vagy akár a hálózati forgalom logolása.  

 

Strelisky Ádám, az ACE Telecom ügyvezetője hangsúlyozta, internetszolgáltató cégként a távmunka infrastrukturális megoldásaira összpontosítanak. A hazai helyzet jelenleg eléggé zavaros képet, kusza rendszereket mutat. A cégek fejlődésére általában az igények követése jellemző, a kis- és középvállalatoknál a kialakított rendszerek emiatt nincsenek alaposan végiggondolva. Ezek a rendszerek fokozatosan épülnek és az igényeket nehézkesen tudják kiszolgálni. A '90-es évekből örökölt alközponti rendszerekkel lehet találkozni, időleges megoldásokkal. A szigetszerű működés miatt gyakori gondot jelent a telephelyek összekötése, a vállalkozások IT infrastruktúrájára rendszerint a ma már elavultnak számító ADSL vagy más, többnyire aszimmetrikus sávszélességű internetkapcsolat jellemző. Ez komoly korlátokat szab a telephelyek közti online kommunikációban, és így az ehhez informatikai szempontból hasonló távmunkában is. A különböző telephelyek tudnak elérni közös alkalmazásokat, eszközöket, nem tudják távolról használni a számlázási rendszert, vagy nem küldhetnek dokumentumokat az irodai nyomtatóra. A közös tárhelyek használata is egy-egy irodaépületre korlátozódik, amelyek csak az ott dolgozókat kapcsolják össze, így a telephelyek egymástól elszigeteltek. Hasonló a helyzet a telefonos kommunikáció terén, irodánként más-más, gyakran még hagyományos PBX alközpontot tartanak fent, ami miatt szinte elképzelhetetlen, hogy különböző telephelyek munkatársai, vagy akár az otthonról dolgozó kollégák mellékek hívásával, azaz gyakorlatilag díjmentesen kereshessék egymást. A helyzetet tovább nehezíti a telephelyenként gyakran eltérő internet- és telefonszolgáltató is. Gyakran használnak bérelt vonali megoldásokat is, de sokszor nem megfelelő ezek méretezése, alul-, vagy felül becsült sávszélesség értékekkel. Létező távmunkájuk is ezen az ADSL vonalon zajlik.  

 

A magyar munkaügyi szabályzásban vannak kritikus tételek, nem minden esetben egyszerű a táv-munkás dolga, bár a TÁMOP pályázat előrelépést kínálhat.  http://www.tavmunka.org/content/view/454/236 

 

A céges modernizáció lehetőségei

Először végig kell gondolni; a megvalósítandó teljesítményt, a használni kívánt alkalmazásokat, a kiszolgálandó  személyek számát. Meg kell tervezni, mit kívánnak jelenleg használni (2 éven belül), a tervezett szolgáltatásokhoz meg kell választani a megfelelő sávszélességű kapcsolatot a telephelyek között. Jelenleg a cégek jelentős összeget költenek a céges központi szerverre, de a biztonságos elhelyezésére már nem költenek. Ez a felállás azonban csak addig tartható, amíg meg nem hiúsul a telephelyekről való elérése, pl. számlázásra. Üzletileg tarthatatlan helyzet alakulhat ki. Végig kell gondolni, hogy a közös adatállományok tárolása hol történjen, ez történhet egy megfelelő közös szerveren, de azt már érdemes meggondolni, hogy a sávszélesség-optimalizálás miatt érdemes-e betenni a központim irodába, mert akkor oda olyan sávszélességet kell vásárolni, amely az összes telephely igényét képes kiszolgálni. Másik megoldás; betehetjük ezt egy adatközpontba, esetleg virtualizálunk, s ezek után egy kedvezőbb sávszélesség-értéket vásárolhatunk a központ számára.  

Az adatállományok mozgásán kívül végig kell gondolni a munkatársak közötti kommunikációt is, főként a telefonköltségek optimalizálásakor. Alkusz-ponti megoldásokat lehet biztosítani, ez IP alapú rendszerekkel bármikor telepíthető, így egy adott mellék akár a munkavállaló otthonában is csöröghet, vagy különböző telephelyeken. Ez optimalizálható, IBR vagy call-center rendszerek is bekapcsolhatók ezután, sok iroda-költséget megtakarítva.

Mindehhez biztonságos, megfelelően titkosított kapcsolatra van szükség az otthoni munkahelyek vagy a telephelyek között. Az ACE Telecom Kft. erre már használja saját rendszerét, alapja egy egészen kisméretű útválasztó (router).  Ez a kis doboz egyszerűen programozható akár odahaza is, bármiféle bonyolult beállítás nélkül. Az előre konfigurált és plug&play módon beüzemelhető routerrel a kifelé irányuló hálózatot már maga a céges belső hálózat (VPN) képezi.

 

Amennyiben összekapcsoltuk az otthoni munkavállalókat a telephelyekkel, megvalósítottuk a biztonságos kapcsolatot, a közös munkához szükséges adatállományok és szoftverek egy adott, biztonságos helyen működnek. Ma már sokkal gazdaságosabb különböző szolgáltatók virtuális szervereit használni, mint saját hardvert fenntartani, s annak javításával foglalkozni. Nincs szükség javító személyzetre, ezt a szolgáltató biztosítja gazdaságosabban, hatékonyabban, magas rendelkezésre állással.  A közös használatú eszközökhöz és alkalmazásokhoz szükséges virtuális szerverhoszting, virtuális drive vagy akár fizikai szerverhoszting szolgáltatások szintén megtalálhatók az ACE Telecom portfóliójában. A céges belső hálózat (VPN) létrehozására és az otthoni internetelérés kapcsán szükséges VLAN megoldására a vállalat szintén felkészült, és nagy tapasztalattal rendelkezik a területen.

 

A szoftverek (gyártóinak) megválasztása ezek után csak döntés kérdése. Munkaidő ellenőrzés, távkonferencia, stb. mind megvalósítható ezek után. A rendszerek monitorozhatók, ezáltal figyelemmel kísérhető, hogy az adott kapacitások megfelelőek-e a cégnek, szükséges-e a valahol szűk keresztmetszetet bővíteni.

 

Az ACE Telecom Kft. idevágó megoldásai:

Mivel ma a vállalkozások többsége infrastrukturálisan sem felkészült még arra, hogy otthoni elérést biztosítson munkatársainak, a folyamatos munkavégzéshez olyan informatikai háttérre van szükség, amely az irodaival egyenértékű munkafeltételeket garantál. Az ACE Telecom olyan megoldásokat kínál a vállalatok számára, amelyek lehetővé teszik, hogy egyrészt optimalizálják a telephelyek közötti működést, másrészt bekapcsolják a vállalat vérkeringésébe a távolról dolgozó kollégákat is, mondta az ACE Telecom ügyvezetője.

 

Internet szolgáltatóként, a cég az alap-infrastruktúrára összpontosít, saját hálózattal rendelkezik Budapesten és annak 40 km-es vonzáskörzetében. A kft. minden internet szolgáltatása, le- és feltöltése azonos sávszélesség-értékkel történik, szimmetrikus jellegű. Telephelyek közötti internet kapcsolatra vagy a bérelt vonalat ajánlják, amely  99,5%-os rendelkezésre-állású (un. MetroLink), vagy a DataCargo szolgáltatásukat, amelyet szokás fél-bérelt vonalnak, vagy lite-bérelt vonalnak nevezni, ez 99%-os rendelkezésre-állású (sokkal jobb, mint egy ADSL, vagy más aszimmetrikus kapcsolat), nem éri el a bérelt vonal szintjét, de nagyon sok kkv kedveli, három év alatt sokan tértek át rá ADSL-ről.  

A munkatársak otthoni internet kapcsolatára javasolják a ZeroLine szimmetrikus kapcsolatot. Itt a garantált sávszélesség a meghirdetett érték 25%-ig terjed, de az esetleges hiba előbb derül ki a cég monitorozóján, mint ahogy az ügyfél észrevenné, így kerül javításra az esetleges sávszélesség gond.  

 A cég vállalja a fizikai (full location) szerver elhelyezést, ill. virtuális szerver megoldást is. Úgy a szerver, mint a háttértár esetén redundáns megoldások adják a biztonságot, a négy-kilences rendelkezésre állást. Ezeken a szervereken bármi futhat, akár telefon alközpont is. Teljes értékű telefon szolgáltatást képes nyújtani az ACE Telecom. A vállalati kommunikáció terén ajánlott rugalmasan bővíthető IP alközpont alkalmazása, amelyre egy-egy újabb mellék felvétele nem jelent nehézséget, távoli felhasználó (munkatársak otthoni, vagy egyéb telephelyek mellékei) esetén sem. Az ACE Telecom VoiceNet szolgáltatása megoldást jelent  a kommunikáció egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tételére virtuális, vagy akár fizikai IP telefonközpontokkal és IP telefon készülékekkel.

Telephelyek közötti, belső alközponti megoldásokat üzemeltet a cég, a legkülönbözőbb, akár virtualizált változatban. A VPN, VLAN megoldás évek óta használt szolgáltatás.

 Az ACE Telecom hazai internet szolgáltatót 1997-ben alapították, célterülete a kis és középvállalatok, ill. a lakosság. A professzionálisnak szánt távközlési szolgáltatásokat Budapesten és a környező településeken teríti saját optikai és digitális mikrohullámú gerinchálózatával. Szolgáltatási választéka:  nagy rendelkezésre állású, szélessávú internet, VoIP telefon, WiFi hotspot (kb. 70 drb Budapesten) és az alkalmi jellegű internet hozzáférési lehetőséget biztosító EventCom szolgáltatás, utóbbi keretében rövid telepítési határidővel hoz létre távközlési szolgáltatást kül- és beltéri rendezvényeken, akár különleges körülmények között is.

 

 

http://acetelecom.hu 

 
 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.