2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiemelkedő innovációs teljesítményeket díjaztak a BME-n

9 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62038"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/2proprogressio_formazott.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>2012. június 21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a "Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012" konferencián első alkalommal került sor a Pro Progressio Innovációs Díj átadására. A 15 éve működő BME Pro Progressio Alapítvány tevékenységének középpontjába a tehetséggondozást és az innovációs tevékenység ösztönzését állította. Az alapítvány évente közel 400 hallgatót és kutatót támogat ösztöndíjakkal. 2012-ben első alkalommal, a hallgatók és az oktatók részére meghirdetett pályázat keretében a ­BME két éves kutatóegyetemi programjában született - két legjelentősebb innovációs eredményt ismerték el, összesen 2 M Ft ösztöndíj juttatásával. </p> <p> 

2proprogressio formazott.thumbnail2012. június 21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a "Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012" konferencián első alkalommal került sor a Pro Progressio Innovációs Díj átadására. A 15 éve működő BME Pro Progressio Alapítvány tevékenységének középpontjába a tehetséggondozást és az innovációs tevékenység ösztönzését állította. Az alapítvány évente közel 400 hallgatót és kutatót támogat ösztöndíjakkal. 2012-ben első alkalommal, a hallgatók és az oktatók részére meghirdetett pályázat keretében a ­BME két éves kutatóegyetemi programjában született – két legjelentősebb innovációs eredményt ismerték el, összesen 2 M Ft ösztöndíj juttatásával.

 

2proprogressio formazott.thumbnail2012. június 21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a "Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012" konferencián első alkalommal került sor a Pro Progressio Innovációs Díj átadására. A 15 éve működő BME Pro Progressio Alapítvány tevékenységének középpontjába a tehetséggondozást és az innovációs tevékenység ösztönzését állította. Az alapítvány évente közel 400 hallgatót és kutatót támogat ösztöndíjakkal. 2012-ben első alkalommal, a hallgatók és az oktatók részére meghirdetett pályázat keretében a ­BME két éves kutatóegyetemi programjában született – két legjelentősebb innovációs eredményt ismerték el, összesen 2 M Ft ösztöndíj juttatásával.

 

A 2012. évi Pro Progressio Innovációs Díj nyertes pályaművei:

 

1. Mikrofluidikai innováció terepen bevethető lab-on-a-chip renszerekhez

Dr. Sántha Hunor egyetemi docens, Bonyár Attila PhD hallgató, Varga Máté tanszéki mérnök, Ring Balázs tanszéki mérnök, valamennyien a BME VIK Elektronikai Technológiai Tanszék Mikrofluidikai Laboratórium munkatársai a kutató-fejlesztő munka során kiemelkedő jelentőségű mikrofluidikai kutatási eredményt értek el, melyek BME két darab szolgálati szabadalmaként oltalmat kaptak egész Európára és a fontos tengerentúli piacokra. A mikrofluidikai rendszer fejlesztése során olyan új eszközt készítettek, amely integráltan tartalmaz mintavevő, mintakezelő, feldolgozó, kiértékelő és ellenőrző egységet. Ezek az úgynevezett lab-on-a-chip (LoC), rendszerek, tulajdonképpen mikro laborok.

A hazai és EU-s szabadalmi védettséggel rendelkező nagyon ígéretes fejlesztési eredmény egy olyan piaci szegmensben ad valós problémára megoldást, amely jelen pillanatban erőteljesen fejlődik, de még nem alakultak ki a szokásos struktúrák, tehát a terméket és az azt fejlesztő egységet jól lehet pozícionálni. A szabadalrnak hasznosítása 2011 végén kezdődött meg a BME Technológia és Tudástranszfer Iroda finanszírozásában.

 

2. Elektrosztatikus eljárás és berendezés részecskék nano-és mikroszerkezetű funkcionális bevonatának előállítására

Molnár Kolos PhD hallgató BME GPK Polimertechnika Tanszék, Nagy Zsombor Kristóf, doktorjelölt BME VBK Szerves Kémia és Technológia Tanszék, olyan új eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével különböző alapanyagú és részecskeméretű, porszerű vagy szemcsékből álló anyag felszínén létrehozható egy homogén szálas vagy szemcsés egyenletes bevonat. A kiemelkedő színvonalú fejlesztést követően egyetlen technológiai lépésben lehet előállítani a nanoszerkezetű bevonattaI ellátott anyagokat.

A nagy jelentőségű találmány elsősorban a gyógyszeriparban és biotechnológiai eljárások során hasznosítható, de számos más, speciális terület problémái is megoldhatók lesznek.

A szellemi termék, illetve találmány jelenre diszkontált várható piaci értéke meghaladja az 1 milliárd Ft-ot.

A hasznosítást elsősorban a licenc jogok értékesítése révén tervezik.   

 

 

 

A Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012  konferencia az elmúlt két év során megtett útról, és annak eredményeiről adott számot. A BME innovációs ökoszisztéma rendszerét ismertető sajtótájékoztatón Péceli Gábor rektor, Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára,  

Ormándi Sándor, az MFB Invest vezérigazgatója és Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatika Kar dékánja, projektvezető adott tájékoztatást.

 

"Nemzeti összefogásra építjük az ország innovációs stratégiáját" mottóval foglalta össze a Műegyetem mindazon kezdeményezéseket, amelyeket a hazai egyetemi és országos innovációs folyamatok katalizálása érdekében fogalmazott meg, összhangban a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai elképzeléseivel.

A BME, hazánk egyetlen műszaki területen működő kutatóegyeteme, TÁMOP pályázati támogatásokkal kutatóegyetemi és tudástranszfer programokat kezdeményezett azzal a céllal, hogy az ennek keretében megvalósuló szakmai összefogás az egész Egyetemet újrapozícionálja hallgatói, oktatói, partnerei, és mindazok számára, akik szolgáltatásait igénybe kívánják venni. Mindkét program "A jövő Műegyeteme" megújulási stratégia része. A kutatóegyetemi pályára állítás fontos eszköze volt kutatási stratégia kidolgozása öt kiemelt témában, valamint a jövő Műegyetemének működését jellemző fontosabb humán és infrastrukturális fejlesztési irányok kijelölése. A technológia- és tudástranszfer területén fő célként szellemi értékeink védelmét és hasznosításuk segítését célzó működési formák kialakítását fogalmazta meg.

 

Innovációs Tanácsadó Testület

Csizmadia Norbert államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a Nemzetgazdasági Minisztérium feladatának tekinti olyan országos innovációs stratégia megalkotását, melynek megvalósításában összehangoltan működnek a kormányzati, a kutatói és az ipari-szolgáltatói szereplők. Ennek érdekében, a stratégiaalkotás szakmai előkészítésére, a minisztérium a különböző innovációs szervezetek képviselőiből, a kutatási szféra és az ipar elismert szakértőiből Innovációs Tanácsadó Testületet hívott életre, melyben a BME szakértője is részt vesz.  

A stratégia alapvetése, hogy sikeres gazdaságfejlesztési program kizárólag a sikeres innovációra építhető, melynek keretében harmonikus egységben kell az oktatás-képzés teljes vertikumát – a kutatási tevékenységet, a fejlesztési súlypontok meghatározását, a nemzetközi kapcsolatokat  integrálni. Ennek a folyamatnak kulcsszereplői a felsőoktatási intézmények, ahol egyidejűleg valósul meg a képzés, a kutatás, a szellemi tulajdon hasznosítása és az ipari fejlesztés is. Az innovációs stratégiában így helyet kapnak majd azok a programjavaslatok is, amelyeket a BME indított, és amelyek fontos szerepet játszanak a költségvetési kutatóhelyek, és az ipar kapcsolatának elmélyítésében, az ipari kutatóhelyek számának növelésében, a magyar kutatóhelyek megvalósítását célzó külföldi befektetések ösztönzésében. Az Innovációs Tanácsadó Testület feladata tehát olyan stratégia megalkotása, amely összefogja az innováció fejlesztésében fontos szerepet vállaló szervezetek működését, egységes rendszerbe foglalva az egyes törekvéseket, így az erőforrások egységesítése a hazai innováció rohamos fejlődését eredményezheti.  

 

Kutatóegyetem és technológiatranszfer: helyi innovációs ökoszisztéma

Péceli Gábor, az ország egyetlen műszaki kutatóegyeteme rektora hangsúlyozta, hogy a mai konferencián ismertetett eredményekkel záruló két TÁMOP pályázat segítségével az egyetem felkészült a program felsőoktatásra, ill. az itt folyó K +F tevékenységre háruló feladatok magas szintű ellátására. Egyrészt jelentősen növelte kutatási kapacitását és készségét, kialakította kutatásainak stratégiai főirányait a hazai és a nemzetközi trendek és igények alapján (Kutatóegyetemi pályázat). Másrészt szemléletváltással, képzéssel és szolgáltatások kiépítésével nagyot lépett előre a kutatási programok végrehajtása során a hasznosítási szempontok érvényesítésében, az innovációs képességek javításában (Technológia- és tudástranszfer pályázat). A pályázat keretében meghatározott öt stratégiai kutatási irány (Fenntartható energetika, Járműtechnika, közlekedés és logisztika, Biotechnológia, egészség­ és környezetvédelem, Nanofizika, nanotechnológia- és anyagtudomány, Intelligens környezetek és  

e-technológiák) és a három szolgáltatás jellegű innovációs program (Demola nyílt innovációs platform hallgató-ipar együttműködés fejlesztésére, KKV program a kisvállalkozások innovációs képességének fokozására, Ipari campus program a nagyvállalati kutatóhelyek számának bővítésére) harmonikus egysége, kiegészítve a befektetői környezettel való kapcsolatok kialakításával, olyan helyi innovációs ökoszisztémát alkot, amely harmonizál a

Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai törekvéseivel.

A BME eredményeit szemlélteti a Pro-Pogressio Alapítvány innovációs pályázatának két díjnyertes fejlesztése, amelyek közül az egyik a gyógyszerek felszívódását elősegítő nanoszerkezetű bevonat, a másik pedig egy tömeggyártásra alkalmas mikrofluidikai konstrukció.

 

Felsőoktatási Technológiatranszfer Fórum

A Műegyetem kiemelt feladatának tekinti a társegyetemekkel való kapcsolattartást, emelte ki hozzászólásában  

Vajta László dékán, s ennek eredménye a rendezvényen szándéknyilatkozat formájában bejelentésre kerülő,  

a BME kezdeményezésére létrehozott Felsőoktatási Technológiatranszfer Fórum, amelynek alapvető feladata a módszertani elemek egyeztetése, eszközök közös használata, regionális technológiatranszfer hálózat kialakítása, az egyetemeken létrejött eredmények hasznosításának felgyorsítása. A megalakulás szándékát többek között az alábbi felsőoktatási intézmények támogatták: BME, Budapesti Corvinus Egyetem, ELTE, Debreceni Egyetem, Kaposvári Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Szent István Egyetem.  

 

A Magyar Fejlesztési Bank leányvállalataként működő MFB Invest fontos feladata a Kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának segítése befektetési tevékenységen keresztül.  Ormándi Sándor vezérigazgató kiemelte, hogy az MFB Invest és a BME együttműködési szerződése jelentős lépés az induló innovatív, egyetemi szellemi termékek hasznosítására épülő vállalkozások finanszírozási gondjainak megoldásában, az un. magvető tőke kihelyezési konstrukciók megvalósítására. Az MFB Invest a tapasztalatok alapján a későbbiekben kiterjeszti ezt az együttműködést más felsőoktatási intézményekre is, akár a Technológiatranszfer Együttműködési Fórum információs csatornáinak kihasználásával.

 

www.mfb.hu  

www.bme.hu  

www.kutatas.bme.hu  

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség  – www.ujszechenyiterv.gov.hu    

 

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.