2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ismét Tokaj

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62042"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/logo_51.thumbnail.jpg" border="0" width="90" height="100" /></a></span>Életkora jogán immáron saját jogosítványért folyamodhat a tizenhetedik évéhez érkezett Magyar Borok Útja Rallye. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt tizenhat évben megtett sok ezer kilométeres vezetés közben soha egyetlen balesete sem volt!

logo 51.thumbnailÉletkora jogán immáron saját jogosítványért folyamodhat a tizenhetedik évéhez érkezett Magyar Borok Útja Rallye. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt tizenhat évben megtett sok ezer kilométeres vezetés közben soha egyetlen balesete sem volt!

logo 51.thumbnailÉletkora jogán immáron saját jogosítványért folyamodhat a tizenhetedik évéhez érkezett Magyar Borok Útja Rallye. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt tizenhat évben megtett sok ezer kilométeres vezetés közben soha egyetlen balesete sem volt!

reg 22.thumbnail Ez nemcsak az én játékom, hanem a csapaté is – mondta el az új versenyről szólva Regőci Attila, a rallye kitalálója és főszervezője. Ezzel a játékkal nem csak a magyar bor becsületét, a biztonságos közlekedést, a környezetvédelmet, az idegenforgalmat és ezen belül a falusi turizmust támogatjuk, ez a verseny egész Magyarországról szól! Bár az útvonal most még titkos, annyi elmondható róla, hogy összesen mintegy 840 kilométert tesznek majd meg a versenyzők, igaz, ebből majdnem háromszáz kilométer autópálya lesz. A Rallye négy év után visszatér Tokajba, de onnan Egerbe megy és a résztvevők ott töltik az éjszakát. A második napon – az egri borpincék meglátogatása után – Siófokra vezet az út, a pihenő a Hotel Azúrban lesz. A harmadik napon pedig – némi kerülővel – visszatérnek Budapestre. Az út során összesen húsz borászatot és három pálinkafőzdét keresnek fel. Ez nem valódi autóverseny, sok móka, tánc, szórakozás, vidám vetélkedők sora vár az autósokra. A verseny jelentőségét jól mutatja, hogy tavaly például öt és fél óra televíziós híradás, 237 újságcikk és negyvennél több rádiófelvétel számolt be a három napról. A versenyzőként induló vezető politikusok, közéleti személyiségek, neves üzletemberek, művészek, sportolók és újságírók évről évre nagy szolgálatot tesznek Magyarországnak, hiszen a médián keresztül hírt adnak az ország ismert szőlőtermő vidékeiről, borkultúrájáról, az út során látható idegenforgalmi nevezetességekről és arról a vállalkozói szellemről, amely jellemző Magyarországra.

ferjancz 7.thumbnail Az idén nem a megszokott helyéről, a Kossuth térről, hanem a Közlekedési Múzeumtól indul 2012. augusztus 24-én a verseny – hívta fel a figyelmet Ferjáncz Attila, a Rallye sportszakmai igazgatója, magyar autóversenyzés örökös bajnoka. A tájékozódásban egy itiner lesz a segítségükre, mely nemcsak a pincészetekhez mutatja meg a helyes utat, hanem időellenőrző pontokon is átvezet. Az útvonalról való letérést, az ellenőrző pontok kihagyását, vagy a túl gyors haladást a versenybírók pontlevonással sújtják. Az út során a rendőrök a sebesség ellenőrzése mellett szondáztatást is végeznek. A pincészeteknél ügyességi játékokkal lehet ellensúlyozni a pontvesztést; célba dobással, íjászattal, hordógurítással, talicskatolással vagy épp a tesztlap helyes kitöltésével növelhetik esélyüket, hogy a hosszú hétvége végén 26-án, vasárnap, Budapestre visszatérve, az ünnepélyes díjátadó gálán a dobogó felső fokára állhassanak.

mad.thumbnail A Magyar Borok Útja Rallye egyik állomása Mád lesz, ahol az Első Mádi Borház egy érdekességgel várja a versenyzőket. A MÁD Furmint sok szempontból különlegességnek számít. A szőlő a Szepsi és a Szent Tamás birtokokról származik, ifj. Szepsi István és Balassa István borászok vezetésével, reduktív technológiával dolgozták fel. A bornak a településre utaló elnevezése azért született, hogy erősítse a közösségi összefogást, esetleg más mádi borászoknak is kedvet csináljon a csatlakozáshoz. Valószínűleg érdemes is lesz, hiszen már maga a palack is felkelti a figyelmet. Az aszúk félliteres üvegét mindenki jól ismeri. Ennek a mintájára tervezte meg Ipacs Géza egri művész azt a 0,75 literes, már az anyagában Tokaj feliratot hordozó zöld üveget, mely a jövőben Tokaj egységes, száraz fehérboros palackja lehetne. Különlegessége még, hogy parafa helyett üvegdugóval záródik. Sokkal elegánsabb megoldás, mint a csavarzár, a reduktív boroknál ráadásul még kifejezetten előnyös is, hiszen segít megőrizni a bor frissességét, gyümölcsösség, mivel nem engedi át a levegőt. Fontos lenne, ha ezt a kezdeményezést minél több tokaji borász a magáénak érezné és az üveg a magyar fehérbor jelképévé válhatna. A 2011-es MÁD Furmint erőteljes illatában a mádi „komolyság", az ásványosság kitűnően érezhető. Kóstolás után már egyértelműen megmutatkoznak a Furmintra jellemző ízek. Minőségét jelzi, hogy így, üvegdugós palackozásban akár tíz évig is eltartható. A Magyar Borok Útja Rallye versenyzőinek körében valószínűleg az egyik kedvenc bor lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.