2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vissza a parkettre – Nyílt kereskedési nap az egykori tőzsdeteremben.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62050"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/f%20%281%29_0.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Budapesti Értéktőzsdén - újraalapításának 22. évfordulója alkalmából - 2012. június 21-én, csütörtökön 8:30 órától újra nyitotta kapuit a korábbi tőzsdeterem, ahol látványos módon, a 21. század technikai eszközeit is felvonultató háttérrel megelevenedett a nyílt kikiáltásos kereskedés.</p> <p> 

f%20%281%29 0.thumbnailA Budapesti Értéktőzsdén – újraalapításának 22. évfordulója alkalmából – 2012. június 21-én, csütörtökön 8:30 órától újra nyitotta kapuit a korábbi tőzsdeterem, ahol látványos módon, a 21. század technikai eszközeit is felvonultató háttérrel megelevenedett a nyílt kikiáltásos kereskedés.

 

f%20%281%29 0.thumbnailA Budapesti Értéktőzsdén – újraalapításának 22. évfordulója alkalmából – 2012. június 21-én, csütörtökön 8:30 órától újra nyitotta kapuit a korábbi tőzsdeterem, ahol látványos módon, a 21. század technikai eszközeit is felvonultató háttérrel megelevenedett a nyílt kikiáltásos kereskedés.

 

f%20%282%29 0.thumbnailA Tőzsde és a befektetési szolgáltatók erre a napra, a helyszínre kitelepített 20 kereskedési munkaállomáson keresztül vettek részt az elektronikus távkereskedésben. A nyilvános eseménysorozat lehetőséget teremtett arra, hogy a tőzsde iránt érdeklődők elismert szakértők segítségével betekintést nyerjenek a tőkepiac világába. A látogatók megtudhatták például, hogy miként működött a tőzsdei kereskedés az elektronikus kereskedési rendszerek térnyerése előtt, miközben a múltra nosztalgiával visszatekintő befektetők, kereskedők, piaci szereplők újra átélhették régi emlékeiket.

 f%20%283%29 0.thumbnail

A Budapesti Értéktőzsde korábbi székházában (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 5.) a 8.30-as kapunyitást az ünnepélyes megnyitó követte, majd 9 órakor Varga Mihály tárca nélküli miniszter a tőzsde csengőjének megszólaltatásával elindította a tőzsdei kereskedést.

f%20%284%29 0.thumbnail

A délelőtt folyamán részesei voltunk a nyílt kikiáltásos kereskedésnek, majd délután előadások, kerekasztal beszélgetések következtek:

– Merre tart a magyar tőkepiac?

– Tőzsdepszichológia, avagy az ember a piac mögött?

– Milyen a jó befektetési stratégia?

 f%20%286%29 1.thumbnail

A rendezvényen kiállítóként az ARBES Technologies s.r.o, a Budapesti Értéktőzsde Zrt, Bloomberg L.P., Buda-Cash Brókerház Zrt., CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., Concorde Értékpapír Zrt., Dorsum Informatika Zrt., Egis Gyógyszergyár Nyrt., Equilor Befektetési Zrt., Erste Befektetési Zrt., FHB Nyrt., KBC Securities Magyarországi Fióktelepe, Masterplast Nyrt., MOL Nyrt., Magyar Telekom Nyrt., Orco Property Group, OTP Bank Nyrt., SunGard, és  Thomson Reuters vett részt.

 f%20%287%29.thumbnail

Néhány alapvető tőzsdei fogalommal ismerkedjenek meg Olvasóink is, a BÉT útmutatása alapján:

 f%20%289%29.thumbnail

Mire jó a tőzsde? Mit jelent a tőzsdézés?
A tőzsde az értékpapírok kereskedésének színtere, olyan piac, ahol a különböző befektetési eszközöket – elsősorban részvényeket, kötvényeket – adják-veszik a befektetők, előre meghatározott szabályok szerint. A tőzsdézést sokan a részvényspekulációval azonosítják, ami a részvények folyamatos adás-vételét jelenti a nagy hozam reményében. A tőzsdézés azonban ennél sokkal több, hiszen majdnem mindenki tőzsdézik, akinek valamilyen értékpapír-befektetése van.

 f%20%2810%29.thumbnail
Mennyi pénzzel érdemes elkezdeni tőzsdézni?
A legfontosabb alapelv, hogy csak annyi pénzt fektessünk be, amire a napi megélhetésünkhöz nincs szükségünk, és amely összeg időbeni korlátok nélkül áll rendelkezésünkre. Különösen igaz ez, ha rövid távú (egy-két hetes vagy hónapos) spekulációs célú befektetésekben gondolkodunk, mert rövid távon a tőzsdei árak jelentősen ingadozhatnak, és ez komoly kockázatot jelent. A tőzsdézést már kisebb összeggel – p1. százezer forinttal – is érdemes elkezdeni az említettek figyelembe vételével. Ha nem szeretnénk, vagy nem tudunk nagy összeget befektetni, akkor a befektetési alapok vagy certifikátok jelenthetnek megfelelő befektetési formát. (A certifikát olyan értékpapír, amelynek értéke egy adott mögöttes termék árfolyamának alakulását követi meghatározott módon.) Ugyanakkor a részvények, kötvények vagy akár a határidős és opciós ügyletek is megfelelő eszközök lehetnek, ha kellő ismerettel rendelkezünk a kiválasztott termékekről.

f%20%2811%29.thumbnail
Hogy kezdjem el? Hogyan és hol tudok értékpapírt venni?

A tőzsdei kereskedésbe befektetési szolgáltatókon – brókercégeken, bankokon – keresztül lehet bekapcsolódni. Ott teljesítik a magánszemélyek megbízásait, és kezelik a befektetési számlákhoz kapcsolódó pénzügyeket, valamint tájékoztatást nyújtanak a befektetési lehetőségekről. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) tevékenykedő befektetési szolgáltatók adatait a BÉT honlap (ww.bet.hu <Tőzsdei kereskedők<Tőzsdei kereskedő cégek listája>) menüpontja tartalmazza.
Az egyes cégek díjairól a társaságok ügyfélszolgálati irodáiban érdeklődhetnek, illetve a díjakat tartalmazó hirdetményeket a legtöbb társaság a honlapján is közzéteszi.

Mi szükséges ahhoz, hogy értékpapírt vehessek?
Az első értékpapír-vásárlást megelőzően a kiválasztott brókercéggel, illetve bankkal megbízási szerződést kell kötni és ügyfél-, valamint értékpapírszámlát kell nyitni. Ez gyakorlatilag ugyanolyan rutinművelet, mint egy banki folyószámla nyitása. A brókercégnek a szerződéskötés előtt az ügyfelet minősíteni, valamint előzetesen tájékoztatni kell (p1. az adott eszköz kockázatáról). A szerződéskötéskor nagyon fontos, hogy a befektető tisztában legyen a szerződési feltételekkel, és elolvassa a cég üzletszabályzatát. Ez a dokumentum tartalmazza ugyanis annak leírását, hogy miként kezeli a befektetési szolgáltató az ügyfél által adott megbízásokat.

Hogyan adhatunk megbízást a befektetési szolgáltatónknak?
A bróker vagy más néven befektetési szolgáltató szerepe rendkívül fontos a befektetés sikere szempontjából, ezért kiválasztásakor ugyanolyan körültekintően kell eljárnunk, mint amikor magáról a befektetésről döntünk. A jó befektetési szolgáltató felméri ügyfele igényeit, segítséget nyújt befektetési döntéseihez, illetve folyamatosan ellátja őt piaci információkkal. Ennek megfelelően a kiválasztásnál fontos szempont, hogy a befektetési szolgáltató biztosítani tudja a gyors és rugalmas adatkezelést, valamint az ügyfelekkel való zökkenőmentes kapcsolattartást. A legtöbb esetben személyesen és telefonon is adhatunk megbízást brókerünknek. Utóbbinál kulcsfontosságú az ügyfelek biztonságos azonosítása, amelyre egy személyre szóló azonosító kóddal van lehetőség. Számos befektetési szolgáltató internetes portálján keresztül is elfogad megbízásokat. Az internetes kereskedés legfejlettebb formája az, ha a megbízás a befektetési szolgáltató kockázatkezelő szoftverén keresztül, közvetlenül kerül a tőzsdei kereskedési rendszerbe. Ez esetben a megbízás leadása és az ajánlatnak a tőzsdei rendszerbe kerülése között csupán másodpercek telnek el, az adott megbízás ugyanilyen gyorsan módosítható vagy törölhető is. Ezekről a lehetőségekről érdemes a befektetési szolgáltató kiválasztása előtt tájékozódni.

Milyen díjakat kell fizetnünk a befektetési szolgáltatóknak?

A befektetési szolgáltatók a számlavezetéshez (számlanyitás és számlavezetés díja), a kereskedési megbízásokhoz, a pénzforgalomhoz, valamint az értéktári szolgáltatásokhoz kapcsolódóan alkalmaznak díjakat. Az aktívan kereskedő befektetők számára a legjelentősebb tétel a megbízás teljesítéséért fizetendő összeg, vagyis a jutalék. A tőzsdén végrehajtott kereskedési tranzakciók (ügyletek) jutalékait a részvénypiacon a végrehajtott tranzakció értékének százalékában szokás meghatározni, de a legtöbb esetben minimumdíjat is alkalmaznak.

Hogyan lesz a megbízásomból értékpapírom?
A megbízásokat a befektetési szolgáltatók kötelesek a lehető legrövidebb időn belül a tőzsdei kereskedésbe továbbítani. Amennyiben a leadott megbízás párosítható egy olyan ellenoldali megbízással (értsd vételi megbízás találkozik egy eladási megbízással), amely mind árban, mind mennyiségben megfelelő, akkor a tőzsde rendszere automatikusan megköti az ügyletet az előre meghatározott szabályok szerint. Részvénytranzakciók esetén a megkötött tranzakciót követő harmadik napon a vevő értékpapírszámláján jóváírják a megvásárolt értékpapírokat, illetve levonják a vásárlás ellenértékét. A kötvények esetében az elszámolás a tranzakciót követő második napon történik.

Mennyire kockázatos a részvénybefektetés?
A pénzügyi piacok alaptörvénye, hogy a magasabb hozam reményében nagyobb kockázatot kell a befektetőnek vállalnia. A részvénybefektetések magasabb hozamokkal kecsegtetnek, mint például az állampapírok vagy a bankbetétek, éppen ezért magasabb a kockázatuk is. Ez a kockázat azonban nem azt jelenti, hogy a befektetett pénzt elveszíthetjük, hanem azt, hogy a várt hozamtól eltérő hozamot érhetünk el. Tehát amikor részvényt vásárolunk, előfordulhat, hogy annak ára nem emelkedik olyan mértékben, mint amire számítunk. De ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy veszteségünk keletkezik az ügyleten, csak a nyereségünk lesz kevesebb a vártnál. Ezzel együtt azonban az is előfordulhat, hogy a hozamunk magasabb lesz. A hozam természetesen lehet negatív is. Ez akkor fordulhat elő, amikor csökken a befektetésünk értéke, de egyszerű részvénybefektetés esetén nagyon minimális az esélye annak, hogy a teljes befektetett tőkét elveszítjük. A kockázat nagysága annál nagyobb, minél rövidebb távon gondolkozunk, rövid távon ugyanis a részvényárak kiszámíthatatlanok. Hosszabb távon azonban az árak tendenciaszerűen emelkednek, így egy megfontolt és következetes hosszú távú befektetési stratégiával jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

Mi a befektetési alap?
Kezdő tőzsdézőknek különösen ajánljuk a befektetési alapba történő befektetést, hiszen ezek az alapok a befektetők pénzét gyűjtik össze és együttesen kezelik azt. Ezt az összegyűjtött vagyont nevezik befektetési alapnak, amelynek tőkéjéből és elért hozamából a befektetők az általuk vásárolt befektetési jegyek arányában részesülnek. Az alapkezelő az összegyűjtött vagyont szakértő módon fekteti be befektetési eszközökbe p1. értékpapírokba, pénzpiaci eszközökbe, bankbetétekbe, devizába vagy ingatlanba – attól függően, hogy előzőleg milyen befektetési politikát hirdetett meg. (Az ingatlanalap például ingatlanba fektet, a részvényalap részvényekbe.) A befektetési alapba történő befektetetés tehát egyfajta értékpapírba történő befektetést jelent. Maga az értékpapír a befektetési jegy, amely az adott alapból való részesedést testesíti meg. A befektetési jegyeket közvetlenül a befektetési alapok forgalmazóinál (p1.: bankfiókokban, brókercégeknél), vagy adott esetben a forgalmazó ügynökeinél, illetve magánál a befektetési alapkezelőnél vásárolhatjuk meg. A befektetési jegyek egy részével a tőzsdén is kereskednek, ezeket bármely brókercégnél meg lehet vásárolni. A BET egyik terméke a BUX ETF elnevezésű befektetési jegy, amely – ahogy nevéből is következik – pontosan követi a BUX index mozgását. Ennek az értékpapírnak a vásárlásakor a befektetőnek elég a BUX index alakulását nyomon követni, hiszen az alapban pontosan azok az értékpapírok szerepelnek, mint amelyek az index kosarában.

Mi a BUX index?
A BUX index egyetlen mutatószámba sűritve mutatja a BÉT részvénypiacának mozgását, a részvényárak átlagos változását. (p1.: a BUX index x százalékos napi emelkedése azt jelenti, hogy a részvényárak átlagosan x százalékkal emelkedtek az adott napon.) Éppen ezért soha nem a BUX index aktuális értéke a fontos, hanem annak változása. A BUX index a BÉT vezető indexe, amely 1991. óta jelzi a magyar tőzsdén szereplő legnagyobb vállalatok részvényár-mozgását. A BUX kosár legalább 12, legfeljebb 25 részvényt tartalmazhat – a bekerülés szigorú feltételekhez kötött. A feltételek teljesülését a BÉT évente kétszer, márciusban és szeptemberben felülvizsgálja, és szükség esetén megváltoztatja a kosár összetételét. A BÉT ugyancsak ügyel arra, hogy egyetlen értékpír árának alakulása se legyen túlzott befolyással az index értékére, és egy speciális eljárással csökkenti a kiugróan magas súllyal szereplő részvények arányát.

Mikor van kereskedés?
A Budapesti Értéktőzsdén minden munkanap 8:30 és 17:10 között zajlik a kereskedés, az egyes szekciókban eltérő a nyitvatartás. A kereskedési idő leírása részletesen megtalálható a BÉT honlapján a <Piacok és termékek <Kereskedés<Kereskedési idő> menüpontban.

Mi védi a befektetőket?
Abban az esetben, ha a befektetési szolgáltató felszámolását rendelik el, és az ügyfelek nevén nyilvántartott vagyont (értékpapír, pénz) a befektetési szolgáltató nem tudja kiadni az ügyfeleknek, a Befektető Védelmi Alap (BEVA) kártalanítja a befektetőket. Erre azonban csak rendkívül ritkán van szükség. A BEVA a kártalanításra jogosult befektetők követelését – személyenként és összevontan – legfeljebb húszezer euró összeghatárig fizeti ki. Az euróban meghatározott összeghatárnak forintra történő átszámítása a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB devizaárfolyamon történik. A kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka.

Hol érhetők el a tőzsdei információk? Tőzsdén jegyzett cégekről alapinformációkat hol találok?
A BÉT ügyel arra, hogy valamennyi piaci információ folyamatosan hozzáférhető legyen bárkinek, aki a piaci történések iránt érdeklődik. A tőzsdei kereskedési adatok valós időben (real-time), késleltetés nélkül a BET-tel szerződött hivatalos adatszolgáltatókon keresztül érhetők el. A BÉT honlapján a forgalmi adatok 15 perces késleltetéssel láthatók a <Kereskedési adatok<Azonnali piac>, illetve a <Kereskedési adatok<Származékos piac> menüpontokban. Míg a 15 perccel késleltetett adatok ingyenesen elérhetők, addig a valós idejű adatokat minden hivatalos adatszolgáltató kizárólag előfizetés ellenében biztosítja.
A BÉT hivatalos adatszolgáltatóinak listáját a BÉT honlap (www.bet.hu) <Adatszolgáltatás <Hivatalos adatszolgáltatók listája> menüpontja tartalmazza. A kereskedési adatokon kívül rendkívül fontos figyelemmel kísérni az egyes kibocsátó cégekkel kapcsolatos vállalati híreket, közleményeket is. Ehhez nyújt segítséget a BÉT honlapján az úgynevezett KIBINFO rendszer, amelyben minden tőzsdei vállalatot érintő információ elérhető.

Hol tudhatok meg többet a tőzsdéről? Kitől kérhetek információkat?
A BÉT évente több nyílt napot is szervez országszerte, ahol ingyenes tanfolyamokkal egybekötött programokat kínál az érdeklődőknek. A nyílt napok időpontjait a BÉT honlapján hozzák nyilvánosságra, kérdéseiket pedig a info@bse.hu e-mail címen vagy a (06 1) 429 6857-es telefonszámon várják.

Látogatható a BÉT? Megnézhetjük, ahogy a brókerek kiabálnak a parketten?
A BÉT épülete sajnos nem látogatható, hiszen a tőzsdei kereskedés elektronikus módon, számítógépeken keresztül zajlik. A nyílt kikiáltásos értéktőzsdei kereskedés helyszíne az ún. 'parkett' is megszűnt már, a brókerek saját irodáikból, kommunikációs vonalakon keresztül kereskednek. Csoportoknak tőzsdei ismeretekről szóló előadásokat is szerveznek, amelyekre időpontot lehet kérni az Információs Központtól.

 

www.bet.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.