2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GPS-alapú flottakövetéssel akár 40%-kal is csökkenhet az üzemanyagköltség

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62201"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/0058.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="63" /></a></span>Egy magyar vállalat saját szoftverével már több száz vállalatnak biztosít valós idejű rálátást gépjárműveik helyzetére, fogyasztására, a bejárt útvonalakra és a felhasznált munkaórákra. Az iData statisztikái szerint a cég rendszerével az üzemanyag költségek akár 40%-os csökkenése is elérhető. A flottakövető rendszerben elemzett óriási és egyre bővülő adatmennyiség kezeléséhez nemrég új IBM hardvert állítottak munkába.</p> <p> 

0058.thumbnailEgy magyar vállalat saját szoftverével már több száz vállalatnak biztosít valós idejű rálátást gépjárműveik helyzetére, fogyasztására, a bejárt útvonalakra és a felhasznált munkaórákra. Az iData statisztikái szerint a cég rendszerével az üzemanyag költségek akár 40%-os csökkenése is elérhető. A flottakövető rendszerben elemzett óriási és egyre bővülő adatmennyiség kezeléséhez nemrég új IBM hardvert állítottak munkába.

 

0058.thumbnailEgy magyar vállalat saját szoftverével már több száz vállalatnak biztosít valós idejű rálátást gépjárműveik helyzetére, fogyasztására, a bejárt útvonalakra és a felhasznált munkaórákra. Az iData statisztikái szerint a cég rendszerével az üzemanyag költségek akár 40%-os csökkenése is elérhető. A flottakövető rendszerben elemzett óriási és egyre bővülő adatmennyiség kezeléséhez nemrég új IBM hardvert állítottak munkába.

 

0062.thumbnailNemcsak a látványosan nagy hajókra, mozdonyokra és darukra, de a személygépkocsi vagy teherjármű flottákra is igaz az állítás, hogy működtetésük során naponta akár több tízezer liter gázolaj sorsa foroghat kockán. Az ilyen típusú haszonjárművek üzemeltetői közül ezért mind többen fedezik fel a GPS-alapú követő rendszereket, amelyek segítségével minden pillanatban tudhatják, merre járnak a járműveik és lényegében minden csepp üzemanyagot számon tarthatnak.

0064.thumbnailA fejlett flottakövető megoldások valós idejű megjelenítést biztosítanak térképeken, kijelzőkön. Akár utca/házszám pontosságú követést tesznek lehetővé, az üzemanyag-fogyasztás precíziós figyelésével, útvonal optimalizálással, nyomkövetéssel kiegészítve. Ezekkel az integrált rendszerekkel mérhető a cégek kereskedőinek kihasználtsága, százalékos aránnyal tudják jellemezni az autók „munkavégző" útjait, és a munkaidő-nyilvántartáshoz is szolgáltatnak adatokat.

 

iData: a flottakövetés hazai sikertörténete

0063.thumbnailMindezekre képes a magyar alapítású és tulajdonú iData Kft. saját fejlesztésű szoftvere, amellyel itthon nemcsak különleges járműveket követnek, de sok kis-, közepes-, és nagyvállalat flottáit is – személyautókat és áruszállítókat – másodperces pontossággal..

Az iData rendszerei több ezer autót követnek folyamatosan, többek között a CIB Bank, a Huncargo, a Hungerit, a Linde, a HBM Építőipari Kft, vagy az Alpha-Vet flottáit. Ez másodpercenként milliárdos flotta-adatforgalmat jelent, a cég riportok alapján számolt becslése azt mutatja, hogy több száz ügyfelük együtt mintegy 5-10 milliárd forint üzemanyagköltséget spórol meg évente.

0065.thumbnailÁltalánosságban kijelenthető, hogy a rendszer bevezetése után a korábbi üzemanyaggal kapcsolatos költségekhez képest cégenként 5-40%-os megtakarítás valósul meg. A szállítmányozó cégeknél átlagosan 5-20% közötti, az építőiparban jellemzően 20-40%-os. Ehhez társulhat még az a további megtakarítás, amit a kerülő ("fekete") utak kiiktatása, a gyorshajtás miatti többletfogyasztás mérséklődése, és a fokozott áruvédelem tesz lehetővé.

 

Az iData Kft. idén az IBM szervereire és adattárolóira cserélte a szolgáltatásai alatt futó hardvert. Az okok egyszerűek voltak, mint Szabó András, az iData Kft. egyik tulajdonosa, műszaki igazgatója magyarázza: „elsősorban az ár/érték arány miatt választottuk az IBM System x 3650-es szerverét, valamint a 3512 DS storage-ot háttértárolásra. Az is fontos szempont volt, hogy a cégünk folyamatosan növekszik, így rugalmasan bővíthető rendszerre van szükségünk. Szalagos mentéssel dolgozunk, ami még mindig a legmegbízhatóbb, és igen gyors back-up folyamatot garantál."

 

Az IBM a szoftver fejlesztéséhez is nyújtott segítséget. A gépeken ugyanis Linux fut, SQL-lel, és az iData saját szoftverével együtt. Az iData Java programozási nyelven, a nyílt forráskódú közösségnek megnyitott IBM fejlesztőeszközben, az Eclipse-ben fejlesztette a programot.

 

A megrendelők azonnal észrevették a változást, mivel a valós idejű nyomkövetés, flottakövetés adatforgalma látványosan felgyorsult – a riportokban, a térképnézetekben, az autókövetésben.

 

Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója is komoly távlatot lát az iData szolgáltatásában. „Az IBM nagyon büszke arra, hogy egy magyar tulajdonban lévő cég saját fejlesztéséhez választotta vállalatunk hardver eszközeit, melyek a terhelés további növekedésével rugalmasan bővíthetőek. A beszerzésnél a minőség és az ár mellett a hosszútávú technológiai roadmap is fontos tényező volt, így az iData Kft. a teljes hardvercsere mellett döntött. A magyar fejlesztés és nemzetközi szakértelem sikeres együttműködése fontos és örömteli visszajelzés számunkra."

 

Az iData Kft.-t magyar mérnökök alapították 2006-ban, jellegzetes magyar startupként indult, ahol a csapat létszáma a bővülő megrendeléseknek köszönhetően 2010-ben 20 főre, 2012-re pedig már 65 főre növekedett. A cég teljes mértékben saját fejlesztésű szoftvereket alkalmaz, rendszereit Magyarországon szerelik össze, hazai szakemberek, hazai gyártásban. A vállalat csökkent munkaképességű munkatársakat is alkalmaz az értékesítésben és az összeszerelésben. Az iData 2011-ben 900 vállalkozás közül nyerte el az SAP Quality Awards díját a kis- és középvállalati szektorban.

 

www.idata.hu

www.nyomkovetes.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.