2024.július.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, mely 2 fesztivált és 1 kiállítást ajánl olvasóink figyelmébe.

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62238"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k_35.thumbnail.jpg" border="0" width="90" height="100" /></a></span>Kaláka Fesztivál kezdődik Egerben, SzamosFeszt lesz Cégénydányádon, Pécsett pedig Alfons Mucha kiállítás várja a látogatókat.</p> <p> 

k 35.thumbnailKaláka Fesztivál kezdődik Egerben, SzamosFeszt lesz Cégénydányádon, Pécsett pedig Alfons Mucha kiállítás várja a látogatókat.

 

k 35.thumbnailKaláka Fesztivál kezdődik Egerben, SzamosFeszt lesz Cégénydányádon, Pécsett pedig Alfons Mucha kiállítás várja a látogatókat.

 

33. Kaláka Fesztivál. Az első Egerben!

A 33. Kaláka Fesztiválon június 29. és július 1. között  neves együttesek és előadók lépnek fel. Lesz Folkkocsma, kiállítások, filmvetíttések, Eger-regE Túra, Eger-regE Sport is.

A Kaláka Fesztivál Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Az eseménynek 32 évig a Diósgyőri vár adott otthont, de a műemlék rekonstrukciós munkái miatt a szervezőknek idén új helyszínt kellett keresniük.

Egerben, a Kultúra Magyar Városában a városvezetés és a közgyűlés nagy örömmel fogadta a rendezvénysorozatot, s lehetőségeik szerint minden módon segítik a sikeres lebonyolítást.

Az új körülményekhez alkalmazkodva és élve azzal a lehetőséggel, hogy a vár a belváros közepén van, egész nap programok lesznek a Dobó téren – így koncertek, táncházak várják az érdeklődőket, de itt működik majd az „Egri kézműves piacz" és a Gyerekfesztivált is itt rendezik. A sorozat hagyományos Fesztiválnyitóján a helyiek nagy kedvencei, a Gajdos együttes, valamint a Dsupin-Novák duó is közreműködnek. 

Az esti koncerteket az Egri vár Gótikus palotája előtti téren tartják, ahol többek között olyan neves együttesek és előadók lépnek fel, mint a Muzsikás együttes, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Neil Young Sétány, Szalóki Ági, a Budapest Klezmer Band, a Vujicsics, valamint természetesen a házigazda Kaláka.

A vári koncertek után a közönség a Bartakovics Házban (Folkkocsma, a fesztivál éjszakai táncházainak helyszíne) mulathat tovább, ahol moldvai, szászcsávási és ír zenére lehet majd táncolni remek táncházas zenekarok muzsikájára.

A fesztivál ideje alatt kiállítások is megtekinthetők a Kis Zsinagóga Galériában és a Templom Galériában, filmvetítésekre is sor kerül az Agria moziban.

Eger-regE Túra címen városismerkedési játékban vehetnek részt az érdeklődők, az Eger-regE Sportban pedig a „mancsozást" (Heves megyei népi csapatjáték) tanulhatják meg a vállalkozó kedvűek.

A fesztivál beharangozásaként június 28-án este Verskoncert lesz Bélapátfalván, a Ciszterci Apátság templomában, verséneklők és költők közreműködésével.

A 33. Kaláka Fesztivál főtámogatója Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, fővédnöke Habis László polgármester.

Kiemelt együttműködő partnerek: Egri Kulturális és Művészeti Központ, Dobó István Vármúzeum. A MÁV-START 50 %-os menettérti kedvezményt biztosít a Kaláka Fesztiválra utazóknak.

33. KALÁKA FESZTIVÁL

Eger, június 29-július 1.

www.kalakafesztival.hu/

 

Alfons MUCHA – TRIMAL Collection Pécsett. 2012. június 30. – augusztus 26.

A EKF Pécs 2010 programjainak kiemelkedő eseménye volt a Pécsi Galériában rendezett Mucha-kiállítás, amely a művész szecessziós plakátjait, könyv- és újságborítóit, valamint a munkáihoz készített eredeti fotóit, tanulmányait mutatta be.

A mostani kiállításon Mucha elemzései, kréta és ceruza rajzai, festményei, mint az alkalmazott művészet előtanulmányai lesz látható egy sajátos kontextusból, megadva annak lehetőségét, hogy a tárlatlátogató közelebb kerülhessen az alkotóhoz, annak lelkéhez. Külön érdekesség, hogy több évre szóló távol-keleti kiállítás-sorozat előtt mutathatják be Pécsett ezt a több mint 100 darabos kollekcióját.

A cseh kisvárosban, Znojmoban élő MUDr. Zdenek Trimal magángyűjtő jóvoltából egy olyan kiváló művész sokak által nem ismert oldalával találkozhatunk, aki a plakátművészetet az egekbe emelte. A cseh gyűjtő tudatosan vásárolta magának a Mucha plakátok mellett a kiállításon látható rajzokat, festményeket, tanulmányokat, fotókat, mintegy bemutatva azt a fantasztikus rajzi tudást, alkotói tudatosságot, kompozíciós sokszínűséget, visszafogott bájt és történelmi hitelességet, amely oly jellemző a nagyszerű cseh mesterre.

Alfons Mucha 1860-ban született a dél-morvaországi Ivančicéban. 1885 őszén Münchenben tette le a figurális festészetből a vizsgát. Az áttörő sikert Sarah Bernhardtnak köszönhette. A századforduló legismertebb színésznője 1894 karácsonyán vele festtette meg a „Gismonda" című színdarab plakátját. 1901-ben Muchát a Francia Becsületrend lovagjává ütötték. Az 1939-es prágai német bevonulás után az elsők között internálták: a Gestapo tartóztatta le korábbi szabadkőműves tagsága miatt. Röviddel később tüdőgyulladásban halt meg.

Mucha plakátműveivel aratta első sikereit az 1890-es évek közepén, és ez a műfaj hozta meg számára később a világhírnevet. A bizánci ikonokra emlékeztetően jelenítette meg figuráit, megpróbálta elérni, hogy a néző ne egy színdarab jelenetével szembesüljön, hanem teljes élményt, általános hatást lásson, halljon és érezzen. A Mucha-plakátok és a többi általa készített reklámkiadvány fiatal, vonzó, kicsattanó, vidám és nyíltan érzéki nőket ábrázolnak hosszú aranyló hajjal, közvetlen asszociációkkal az adott termékkel kapcsolatban.

Alfons MUCHA – Trimal Collection

Pécsi Galéria, 7621 Pécs, Széchenyi tér

2012. június 30. – augusztus 26.

Nyitva tartás: naponta 10.00 – 18.00, szünnap: kedd

Belépődíj: 1000 Ft, diák/nyugdíjas: 500 Ft

http://www.pecsgallery.hu/

 

I. SzamosFeszt július 6-7. – Cégénydányád, Kende-park. A táj és a kultúra összefog.

Cégénydányád a Szatmári-síkságon, Nyíregyházától keletre, mintegy 80 km távolságra, a Szamos folyó jobb partján helyezkedik el. A fesztivál helyszíne a cégénydányádi Kastélypark. A kúriát Kende Zsigmond építtette 1833-ban, klasszicista stílusban. A földszintes épület impozáns, különleges homlokzatkialakítással készült. Utánozhatatlan látványt nyújtanak az ide látogatóknak az óriási platánok, vérbükkök, a tulipánfa, a vörös tölgy, a több mint 100 éves páfrányfa, a liliomfa, a mediterrán hangulatú szelídgesztenyék, a sok tűlevelű borókafenyő, feketefenyők, a törökmogyoró, a kaukázusi szárnyasdió, a fák alatt itt-ott megmaradó erős, édeskés illatú jázminbokrok, a szabdalt levelű piros termésű fürtösbodza, és a fák alját tavasszal ellepő téltemető. Nemrég megjelentek a mókusok is, amik egyre nagyobb számban vannak jelen, és igen közel engedik magukhoz a látogatókat. A parkot az Alföld egyik legszebb kastélyparkjaként tartják számon. Hatalmas sétákat lehet tenni, ami olyan élményt nyújt, amit más nem igazán tud a környéken.

2012. július 6., péntek

10.00 Kezdődik a fesztivál! A Sárkányfiókák gólyalábas attrakciója a Községháza előtti téren.
10.30 Kuckó Művésztanya: Félre gondok, hoppot mondok! – utcazene 

11.00 ORT-IKI Báb és Utcaszínház: Kökény Matyi 

14.00 Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi 

14.40 ORT-IKI Báb és Utcaszínház: Kossuth Lajos wigwamja

15.15 Kuckó Művésztanya: A fogolypecsenye, A dézsa 

16.00 Tyukodi Idősek Klubjának Énekkara 

16.40 Gábrien Táncegyüttes (Géberjén)

17.20 Bereg Citerazenekar (Tarpa) 

18.00 Fesztiválnyitó ceremónia (Református templom)
– Református istentisztelet a debreceni Kántus közreműködésével
– Emlékfa ültetés Cégény és Dányád egyesülésének 100. évfordulójára
20.00 Kátai Zoltán – Róka Szabolcs: Az Úristent magasztalom (koncert)

21.00 Szatmár Táncegyüttes (Mátészalka) 

22.00 Taurin Cirkuszcsoport: Tűz show 

23.00 Talpalávalót húz a Szászcsávási Banda 

2012. július 7., szombat

06.00 Kezdetét veszi a cégénydányádi családi horgászverseny 

10.00 Folytassuk a fesztivált az ORT-IKI és a Sárkányfiókák gólyalábas parádéjával! 

10.30 Kuckó Művésztanya: Tüzes vas, Kel a borjú 

11.30 Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi visszatér 

14.15 Gólyalábas parádé az ORT-IKI-vel, a Sárkányfiókákkal és utcazenészekkel 

14.15 Kuckó Művésztanya: A meghótt férj 

15.00 Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi messzejár 

15.45 A családi horgászverseny eredményhirdetése 

16.00 ORT-IKI Báb és Utcaszínház: Perseus királyfi csodálatos tettei 

16.40 Taurin Cirkuszcsoport: Levegő akrobatika 

17.00 Erdőhát Tánccsoport (Méhtelek) 

17.30 Tepertő Citerazenekar Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola 

18.00 Kis Béres Néptánc (Rozsály) 

18.30 Kátai Zoltán – Róka Szabolcs: Énekek borról, szerelemről 

19.00 Nyírlugosi Hagyományőrző Egyesület Néptáncegyüttese 

19.30 Móricz Zsigmond Színház: Déryné hadművelet 

20.30 Forgórózsa Táncegyüttes (Debrecen) 

21.30 Muzsikás Együttes koncertje 

Kedves fesztivál-látogató, itt megkóstolhatja a kötött tésztalevest dányádi módra több más hagyományos szatmári étel kíséretében! Várja Önt még a népi étkek és termékek vására, s ha éppen elfáradt a színpad előtt állni egész nap, akkor menjen odébb, s szórakoztatja Önt Szabó Bandi Lovasudvara bemutatókkal, íjászattal, ostorpattogtatással, környékbeli lovas kirándulásokkal, túrákkal, Bartha Tóni Csúzlizdája, a Hol-Tér Kulturális Egyesület ifjai pedig zenélnek, táncházat tartanak, s ízelítőt a kézműves mesterségekből.

A fesztivál látogatása ingyenes!

http://www.cegenydanyad.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.