2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jövőre kész a Zeneakadémia

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62249"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_787.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="55" /></a></span>Nem egészen egy esztendő múlva elkészül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) mintegy 12 milliárd forint értékű - 90%-ban uniós, 10%-ban hazai finanszírozású - fejlesztési projektje.</p> <p> 

images 787.thumbnailNem egészen egy esztendő múlva elkészül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) mintegy 12 milliárd forint értékű – 90%-ban uniós, 10%-ban hazai finanszírozású – fejlesztési projektje.

 

images 787.thumbnailNem egészen egy esztendő múlva elkészül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) mintegy 12 milliárd forint értékű – 90%-ban uniós, 10%-ban hazai finanszírozású – fejlesztési projektje.

 

Megvalósulása révén az Egyetem egyedülálló lehetőséghez jut: nem csak a világ egyik legjobbjaként jegyzett zenei felsőoktatási intézmény lesz, hanem az egyik legszebb hangversenyközpont is, amelyhez világhírű akadémia társul. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korszakos jelentőségű fejlesztési projektjének munkálatait tekintette meg szerdán.

 

 A minisztert a Liszt Ferenc téri építkezésen tartott bejáráson Batta András, az egyetem rektora kísérte végig. A bejárás napja jelképes dátum a magyar zeneművészet életében, hiszen június 27-e a Zeneakadémia nemzetközi hírű professzorának, Harmath Artúr születésének dátuma is.

 

A rekonstrukció célja, hogy a kiemelkedő műemléképület megújuló régi értékei a lehető legjobban szolgálják az Egyetem stratégiai céljait, ezen belül a legmagasabb szintű oktatást és hangverseny-életet. Az előbbi cél érdekében az épületben e két fő funkció korszerű követelményeknek megfelelő működését közvetlenül szolgáló tereket kell kialakítani, megőrizve ezzel a Zeneakadémia méltán kedvelt, és megszokott atmoszféráját.

 

Az egyetem a jövőben nemcsak felsőoktatási, hanem zenei központként is működni kíván. Amellett, hogy befogadó koncertek színhelyeként válik majd Budapest kulturális életének egyik fontos centrumává, a hangversenyélet más hazai szereplőinek kínálatát kiegészítő, velük továbbra is együttműködő, hangverseny-szervező tevékenységre kívánja alapozni a teljesen megújuló Liszt Ferenc téri épület hangversenytermének és opera-színházának programját.

 

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával mintegy 12 milliárd forintból valósul meg a Liszt Ferenc téri palota teljes körű rekonstrukciója.

 

A munkálatok 2012 szeptemberében kezdődtek meg, 2011. október-november hónapjaiban elkészültek az alap-megerősítési munkák, amelynek során 4360 méter hosszon több mint 1200 betonoszlopot fúrt a kivitelező. Ezt követően a terveknek megfelelően a tetőtéri szinteken és az épület körút-felőli hátsó traktusaiban nagy erővel folytak a korábbi évtizedek szükségmegoldásából következő, mára korszerűtlen beépítéseket is eltávolító bontási munkálatok. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a szerkezet-megerősítés, amely során idáig 385 tonna betonacélt és 2430 m3 betont dolgozott fel a kivitelező. A több mint 100 éves épület tartószerkezeteinek megerősítését követően, a szerkezetépítés utolsó fázisaként az új, modern gépészeti tereket elrejtő épületrész eléri legmagasabb pontját. A kivitelezés 2012 nyarára végső fázisához érkezett, a beruházás befejezése 2013 nyarára várható, így a 2013-as 14-es tanévet már a megújult épületben kezdhetik az LFZE oktatói és hallgatói.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.