2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AZ új NetIQ, Novell, SUSE Magyarországi Képviselet bemutatkozik

12 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62383"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_794.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A  2012. június 28-án zajló konferencián tájékoztattak a NetlQ, Novell, SUSE termék-portfóliókban történt változásokról. A magyarországi képviselet ismertette lehetséges megoldásait a vállalati informatika területén, a hálózati infrastruktúra fejlesztésétől a bizton­ságon és megfelelőségen át egészen az adatközpontokig. 

images 794.thumbnailA  2012. június 28-án zajló konferencián tájékoztattak a NetlQ, Novell, SUSE termék-portfóliókban történt változásokról. A magyarországi képviselet ismertette lehetséges megoldásait a vállalati informatika területén, a hálózati infrastruktúra fejlesztésétől a bizton­ságon és megfelelőségen át egészen az adatközpontokig. 

images 794.thumbnailA  2012. június 28-án zajló konferencián tájékoztattak a NetlQ, Novell, SUSE termék-portfóliókban történt változásokról. A magyarországi képviselet ismertette lehetséges megoldásait a vállalati informatika területén, a hálózati infrastruktúra fejlesztésétől a bizton­ságon és megfelelőségen át egészen az adatközpontokig. 

Bemutatták, hogy új termékeik milyen fontos és hasznos szolgáltatásokkal járulhatnak hozzá más gyártók, például a Microsoft megoldásainak továbbfejlesztéséhez. Szó esett róla, milyen előnyökkel jár a meglévő és új ügyfelek számára a vállalat megújulása, beleértve a kibővült portfóliót, valamint az összpontosított és felgyorsult termékfejlesztést.   

 

Szittya Tamás, a cégcsoport magyarországi és delkelet-európai vezetője, ügyvezető igazgatója vázolta a nap mondanivalóját; a globális cég életében lényeges, előremutató változások történtek az utóbbi időszakban, melyek eredménye is látszik már. Ezeket a változásokat Magyarországon is érvényesíteni kívánják.  

A vevők számára szóló üzenet: miért érdemes a Novell, NetIQ és SUSE termékekkel foglalkozni, s miért érdemes erre vállalati struktúrát építeni. A partnerek felé: miért érdemes saját portfoliójukba további Novell, NetIQ és SUSE termékeket felvenni és miért érdemes ezt az ügyfeleknek ajánlani. 

Mintegy két évvel ezelőtt egyesült a NetIQ céggel a Novell. Az új, közös menedzsment tagjait mindkét cég korábbi vezetői alkotják. (A NetIQ mintegy harmada volt létszámában, piaci méretében és forgalmában a Novellnek,)  

Az új vezetés tulajdonképpen három különálló üzletágra, cégre bontotta a közös vállalatot, ezt fedi a három név. 

A hazai piacon a NetIQ kevésbé ismert, bár jelen volt korábban is. Három különálló vállalatként működik az új struktúra, teljesen önálló személyzeti gárdával, kereskedelem, marketing, PR, termékfejlesztés, szolgáltatás (konzultáció, szupport, tréning). A döntés indoka; a Novellnek korábban mintegy 150 terméke volt, számtalan változattal, terjedelmes  árlistával, ezekből egy kereskedő egy adott problémára, vagy probléma-halmazra nehezen tudott ajánlatot tenni. Egy-egy marketing kampány indításakor nehéz volt eldönteni, melyik termékcsoportra, technológiára összpontosítsanak. Erős volt az indíttatás, hogy a már életciklusuk végén járó, a forgalom többségét jelentő termékekre nagyobb marketing-pénzeket, erősebb kommunikációt, technológiai fejlesztéseket irányítsanak, miközben más, ígéretes technológiák, pl. a SUSE Linux, elszürkülnek. A cégvezetésen kívül, már a cégegyesülés előtt is, számos piac-elemző konzultáns tett idevágó javaslatot, így a NetIQ egyesülés kapcsán kézenfekvő volt a változtatás. A két cég működésében sok volt az átfedés, de a termékekre ez nem volt elmondható, inkább kiegészítették egymást. Egyedül a log-menedzsment terén voltak átfedések, így a régi NetIQ és régi Novell termékek továbbra is egymást mellett szerepelhetnek a piacon. Az üzleti egységek szétválásának előnyei a külvilág számára is hasznosak. Ma minden egyes dolgozó a saját szakterületének szakértője a három cégnél. Ez korábban nehezen volt megvalósítható, mert több területre vonatkozó szakértelem egyetlen alkalmazottban a piacon nem volt jellemző. Olyan pl. aki szakértője a biztonsági területnek és a csoportmunkának is, plusz az open-source rendszereknek is.

Ma már egy NetIQ-s kereskedő, vagy technológiai ember az adott szakterületnek biztosan szakértője, ismeri a szóba kerülő iparági szabványokat, ajánlásokat. Ugyanez áll a termékfejlesztés területére is; nincs egyetlen, nagy termékfejlesztő csoport, hanem három különálló egység, amely az adott, saját területre összpontosít, így a termékfejlesztés felgyorsul, gyorsabban mennek a frissítések, az új verziók, gyorsabban bejönnek az új termékek.  

A két önálló cég korábbi együttes forgalma 1,3 – 1,4 milliárd dollár volt, az új felosztás után 4-500 milliós forgalmú cégek alakultak ki, amely méret szoftver-területen jelentősnek számít, de még nem olyan nagy, hogy ne tudnának gyorsan reagálni a piac, vagy a vevők igényeire. Bármilyen intézmény, bármilyen méretű cég megkapja így azokat az üzleti garanciákat, amelyek az ilyen méretből adódnak és azokat a technikai garanciákat, amelyek szükségesek, hogy egy nagy intézmény, nagy vállalat rendszereit ezekre a szoftverekre alapozza. Magyarországon sokszor felmerül a különböző fizetés, vagy diszkont csoportosítás igénye, vagy implementációs fejlesztések szükségesek, ezt ma sokkal egyszerűbb az adott cégcsoporton belül elfogadtatni, mint a korábbi felállásban.  

A regionális vezető Szittya Tamás felett csupán két további vezetői szint van, utána már az amerikai legfelsőbb vezetés következik, tehát igen egyszerű a kommunikáció, akár a legfelső szinttel is. Ez jó is, de azt is jelenti, hogy pontosan tudják a legfelső szinten, hogy itt mi történik… A cégvezetés sokkal szorosabb kapcsolatban áll a vevőkkel és a piaccal, ezáltal felgyorsult az innováció és a döntéshozatal.  

Az egyes üzleti egységek különböző szakterületeket jelenítenek meg, ezekhez különböző üzleti stratégia is szükséges, hogy az üzletág termékei sikeresek legyenek. Pl. biztonsági terméksor esetében mindig erős igény mutatkozik az adott vendor és az ügyfél közötti szoros kapcsolatra. Egy kisvállalati 5-10 felhasználós Open Enterprise Server esetében a kapcsolat nem ilyen szoros, sőt, ált. nem is ismerik az ügyfeleket, ott egy-két szintű csatorna a megfelelő a piacra lépéshez.  SUSE esetében megint más modellre van szükség, ezt korábban egy körön belül nem lehetett megvalósítani.  

Ezeknek a business unitoknak a versenykörnyezete is különbözik a korábbitól, ezáltal a teljes partner-referencia az utóbbi két évben átalakult, ami a hazai működésben is tükröződik már.  Pl. a SUSE esetében a legerősebb partner a Microsoft. Néhány évvel korábbi technológiai és üzleti megállapodás alapján, ha egy vállalati üzleti környezetben valaki úgy dönt, hogy Microsoftos üzleti rendszere mellé open source elemeket szeretne alkalmazni, akkor a MS a SUSE Linuxot ajánlja. Ennek kapcsán nagyon szoros fejlesztési együttműködés alakult ki, nagyon sikeres módon.  

A Microsoft az egyik legnagyobb viszont-eladója a SUSE Linux termékeknek. A tradicionális NetIQ termékek teljes mértékben a MS rendszerekre épülnek, azok használatát segítik, ezért ezen a vonalon is nagyon szoros a Microsofttal a kapcsolat. Viszont a kisvállalati Open Enterprise Servernél és más terméknél is konkurencia harcban állnak a cégek, az új felállásban világossá vált a partneri és a verseny-környezet is.  

A Novellnek olyan igéretes, de korábban a nagy portfolióban elsikkadt termékei, mint a log-mendzsment és a biztonsági portfólió, a szűkebb, célzott piacon jobban ki tudnak bontakozni.  

Magyarországi vonatkozásban, a NetIQ termékei kaphatnak új erőre, mivel korábban csak néhány cég használta őket. Széles körű elterjedésre számít a cég.  

Az új koncepció másfél év óta fut, akkor történt a szétválás Nyugat-Európában és Amerikában. Az elképzelés jogosultságát az eredmények igazolják. Mind a három üzletág növekedett az utóbbi időszakban, különösen jelentős ez a válság idején. A SUSE a legutolsó negyedévben 40%-al növekedett globálisan, az egész pénzügyi évben pedig 15%-ot, a leggyorsabban növekvő Linux termékké avanzsált, s nagy léptékben növeli a piaci részesedését. A SUSE legutolsó pénzügyi éve minden idők legsikeresebbje volt. A NetIQ esetében is növekedett az eladás, s ha csak a személyazonosság kezelést nézzük, akkor Európában az utóbbi évben ez 19%-al nőtt.  

Hogyan érinti mindez Magyarországot? Konzervatívabb megközelítést alkalmazva, a kivárás után zajlik a bevezetés.  

Már csak azért is, mert az itteni képviselet rendkívül jól teljesített, a termékekből ki tudták azt a piaci szintet „hozni", amit a technológiai értékük képviselt. Itt működik a 11 országot vezető regionális központ, ennek meg van a maga jelentősége, a szakember gárda és a kereskedelmi csapat jól képzett. Másrészt, az itteni 70-100 fős cég szoftver területen még kellően rugalmas méretűnek számít, s jól tudta követni a hazai piac változásait. A SUSE kinti sikereit azonban nem tudták követni, ezért is döntöttek a kinti tapasztalatok hazai alkalmazásáról. A szolgáltatás részlegnél már teljes mértékben felállt az open source linuxos csapat, a Novelles csapat hagyományosan erős volt, a NetIQ-s csapat pedig, amely elsősorban a biztonságra, személyazonosság kezelésre és compliance-ra (megfelelőségre) összpontosít, szintén felállt. A kereskedelmi, marketing részleg esetében is elindították a különválási folyamatot.

 

A NetIQ

Korunk kihívása: az üzleti vezetés újabb és újabb szolgáltatás-igényekkel jelentkezik az informatika felé. Kezdi érteni, hogy az informatikától mit kaphat, a verseny kikényszeríti, hogy az informatika egyre hatékonyabbá tegye a szervezetet. Ezt már az üzleti vezetés is látja és egyre újabb szolgáltatásokat szeretne. Az informatikus be is vezeti ezeket a szolgáltatásokat és egy olyan heterogén környezet jön létre, amely nagyon sok vendor termékéből áll össze, nehezen menedzselhető, és nehéz azokat a biztonsági garanciákat elérni, amelyeket korábban a rendszer adott.A virtualizáció is kikerülhetetlen minden vállalat életében, már csak gazdaságossági megfontolások miatt is.A legnagyobb gondot az informatikai vezetőknek a mobil eszközök menedzsmentje jelenti.  

A felhő alapú rendszerekről is sok szó esik, bár terjedésük ettől elmarad. Vannak olyan szolgáltatások, amiket már sokkal hatékonyabban lehet a felhővel üzemeltetni, működtetni, s érdemes átállni rá, mindezt olyan környezetben, ahol mindennek fejlesztésére, üzemeltetésére lényegesen kisebb büdzsé áll rendelkezésre.

Ebben az összetett struktúrában kell, hogy az informatikai vezető olyan biztonságot nyújtson, mint korábban, vagy ugyanazt biztosítani a megfelelőségi előírások szerint, pl. a korábban megszokott rendelkezésre állást.  

Olyan informatikai rendszert kell építeni, amiben a kontroll, az irányítás ugyanolyan, mint korábban vagy még erősebb, pontosan tudjuk, hogy kik a felhasználóink, ki mihez férhet hozzá, s mihez fért hozzá az utóbbi időszakban, naprakész audittal prezentálva, megmutatva, mennyire állja meg helyét a megfelelőségi előírásoknál. Tehát, legyen a rendszer teljesen kézben tartható, miközben az új, hordozható, mobil eszközöket szolgálja ki, biztonságosan.

A NetIQ a végletes követelmények kiszolgálásában kíván segíteni. Olyan rendszer építhető vele, ami megadja a biztonsági rendszerek korábbi kontrollját, s emellett lehetővé teszi az új technológiák rugalmas kihasználását, s az üzleti vezetők számára olyan szolgáltatásokat biztosít, amik versenyképessé teszik a vállalatot. 

 Hargitai Zsolt üzletfejlesztési vezető szólt a részletekről. A biztonsági megoldásokat szállító cégek kétféle megközelítést alkalmaznak; vannak a nagy cégek, amelyek a nagy, átfogó megoldásokat szállítják, átfogó személyazonosság-kezelést, log-menedzsmentet, átfogó hozzáférés-kezelést, ill. vannak olyan kisebb cégek, amelyek speciális termékeket kínálnak bizonyos rés-piacokra, pl. unixos gépekre unixos-linuxos boot menedzsmentet. A harmadik cégtípust a NetIQ képviseli, gyakorlatilag a kettőt egyesítve. Olyan átfogó portfoliója van, ami tartalmazza a globális, átfogó megoldásokat is, valamint olyan erős kiegészítő termékeket is, amelyek a tipikus nagy termékek által nem kezelt gondokra kínálnak megoldást. Pl. a log-menedzsment, security mendzsment területén a NetIQ Sentinel globális megoldásával az egyik legerősebb termék a piacon, minden piac-elemző a vezető termékek közé sorolja. Egy másik NetIQ termék, a Change Guardian pedig speciális területre ad megoldást; a Windows-os környezetek naplóállomány gyűjtésére. Ez kiegészítheti a Novell nagy megoldását, de más gyártók

log-menedzsment megoldása mellé is ideális kiegészítő.

Az IT Operations Management  tipikusan az adatközpontok menedzseléséhez kapcsolódó technológiákat tartalmaz. 

A virtualizációs környezeteket szolgálják benne a PlateSpin megoldások, a szolgáltatás-menedzser AppManager-ben lévő teljesítmény-mérő megoldással egyszerre mérhetők a teljesítmények a felhasználói élmény szempontjából az adatközpontban futó alkalmazások teljesítmény-mérése alapján.  

A NetIQ egyedisége: az összes területen élvonalba tartozó megoldásokat tud nyújtani, a biztonsági piaci elemzők szerint.

A Novell újdonságai közül kiemelhető a Vibe, amely a vállalati web2 közösségi szolgáltatásait segíti. 

A vállalaton belül teremt lehetőséget a munkatársak közötti sokoldalú információ-megosztásra, az információkat nem engedi a nyílt web2-re, azt hozza inkább be a cégen belülre. Lehetőségei; együttműködés, tudásbázis, dokumentum-mendzsment, munkafolyamatok, wiki, blog, feladatkezelő, naptár, mindez egységes felhasználói felületen, biztonságosan. A mobil interfész elsősorban iPhone-ra és Blackberry-re van optimalizálva, de bármely HTML4 + Javascript támogatású mobil eszközről elérhető.  Linux és Windows szerveren egyaránt futtatható.

A ZENworks Application Virtualization segítségével egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá tehető az alkalmazások felügyelete és kompatibilitásuk tesztelése.  Percek alatt lehet vele átalakítani a Windows, .NET vagy Java alkalmazásokat végrehajtható állománnyá, így a felhasználók külön telepítés nélkül futtathatják a legújabb programokat asztali és noteszgépükön, belső alkalmazás-ütközések nélkül, akár DVD-ről, vagy USB-meghajtóról.   

A ZENworks Full Disk Encryption segítségével a bizalmas adatokat tartalmazó merevlemezek teljes titkosítása érhető el, a telepített házirend segítségével.  FIPS 140-2 titkosítási modul Seagate hardvertitkosítási modullal. 

FIPS 140-1 titkosítási modul szoftveralapú titkosítási modulokkal való együttes használat esetére.

Az Open Workgroup Suite  programcsomag kiegészítő termékeket tartalmaz AD alapú rendszer-menedzsmenthez.

2012.július 31-ig történő Enterprise Server vásárlásnál 20% árkedvezményt és egyedülállóan kedvező licencelést biztosít.  SUSE Manager vásárlásakor 30% az árkedvezmény, amihez ingyenes tanfolyam jár.

www.suse.com

 

www.novell.hu

 

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.