2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Előbb homlokráncolás majd mosoly az aranypiacon

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/62399"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_104.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span>A 2010 óta megrendezett 20. EU-válságértekezlet eleinte nem sok jóval kecsegtetett, annál is inkább meglepő végül a pozitív végkifejlet. Egy bizonytalanságokkal teli hét után a néhány kézzelfogható intézkedés pénteken szárnyra kapta az arany és az ezüst árfolyamát, a dollár viszont látványos gyengülésbe kezdett. A tőkepiacok kritikus állapota ellenére mégis döcögős a nemesfémek teljesítménye, amelyek jelenleg inkább mozognak együtt a kockázatos eszközökkel, mintsem hogy biztonságos menedékként viselkednének - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:UseFELayout/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a></span>.

3 104.thumbnailA 2010 óta megrendezett 20. EU-válságértekezlet eleinte nem sok jóval kecsegtetett, annál is inkább meglepő végül a pozitív végkifejlet. Egy bizonytalanságokkal teli hét után a néhány kézzelfogható intézkedés pénteken szárnyra kapta az arany és az ezüst árfolyamát, a dollár viszont látványos gyengülésbe kezdett. A tőkepiacok kritikus állapota ellenére mégis döcögős a nemesfémek teljesítménye, amelyek jelenleg inkább mozognak együtt a kockázatos eszközökkel, mintsem hogy biztonságos menedékként viselkednének – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 104.thumbnailA 2010 óta megrendezett 20. EU-válságértekezlet eleinte nem sok jóval kecsegtetett, annál is inkább meglepő végül a pozitív végkifejlet. Egy bizonytalanságokkal teli hét után a néhány kézzelfogható intézkedés pénteken szárnyra kapta az arany és az ezüst árfolyamát, a dollár viszont látványos gyengülésbe kezdett. A tőkepiacok kritikus állapota ellenére mégis döcögős a nemesfémek teljesítménye, amelyek jelenleg inkább mozognak együtt a kockázatos eszközökkel, mintsem hogy biztonságos menedékként viselkednének – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A befektetési piacok szereplőinek figyelme az elmúlt héten a Brüsszelben megrendezésre kerülő EU-csúcsra irányult, amelyen az Európai Unió állam- és kormányfői az eurózóna válságának sokadik megvitatására gyűltek ismét egybe. Az előzetes várakozások a nagy áttöréssel kapcsolatosan nem voltak túl bizakodóak, hiszen 2010 eleje óta már 19 uniós válságértekezletet rendeztek a legfelsőbb szinteken, ám rendre sovány eredményekkel. Szándéknyilatkozatokon túl, kézzel fogható konkrét intézkedések eddig általában nem igen születtek. A csúcstalálkozót előkészítő Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, Mario Draghi európai központi banki elnök és az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját vezető Jean-Claude Juncker nagyszabású terve az európai integráció elmélyítésére is inkább sejtetett elvi vitát, mintsem Európa akut gondjainak megoldását. Ennek megfelelően az arany és az ezüst árfolyama különösebb irány nélkül darálta a hetet egészen péntekig, amikor is hirtelen erősödni kezdett.

A nemesfémek drágulása a kereskedési hét zárónapján a Brüsszelben péntekre virradó éjszaka hozott döntéseknek köszönhető. Az Európai Unió tagországainak vezetői egy 120 milliárd eurós növekedési csomagról határoztak, valamint megállapodtak arról is, hogy az uniós mentőalapok felpuhított feltételekkel a tagállamok mellett közvetlenül a bank- illetve más ágazati szektoroknak is pénzügyi segítséget nyújthatnak, ami valójában nem más, mint az államadósságok közösségivé tétele a hátsó ajtón keresztül. Mindez megkönnyebbülést okozott a piacokon, ami szárnyakat adott szinte minden eszközkategóriának. Nagy kérdés azonban, hogy a bejelentett uniós intézkedések pozitív hatása mennyire bizonyul majd tartósnak az arany és az ezüst vonatkozásában.

A sokadik nyúl immár a kalapból ez a varázslatos 120 milliárd eurós újabb likviditás, amelyről olasz és spanyol kényszer hatására, valamint Franciaország csöndes támogatása mellett született most megállapodás Brüsszelben. Ez ellen küzdött kétségbeesetten Németország, Finnország és Hollandia, elkerülendő azt, hogy Európa minden adóssága előbb egy kalapba, majd onnét ismét szétosztásra kerüljön, természetesen főként ez utóbbiak terhére. A többi uniós tagország változó érdekek mentén pozícionálta magát, bár jellemzően a saját érintettség okán a rossz adósok pártjára állt. Az európai adósságválság megoldásában való előrelépésről már önmagában ez is sok mindent elárul, hiszen a napnál is világosabb, hogy nem a szükséges strukturális változásokban következett be hirtelen megvilágosodás, hanem pusztán lélegzetvételnyi időt sikerült ismét nyernie azoknak, akik önerőből már nem tudják tovább finanszírozni adósságaikat.

A magyar származású tőzsdeguru, André Kosztolány óta közkincs, hogy tisztelni kell a pénzbőséget, mint a befektetési piacok legfőbb mozgatórugóját. A nemesfémek rövidtávú drágulása most ennek a hatásnak tudható be. A tervezett intézkedések a jegybankok összehangolt lépését teszi lehetővé, ami máris csökkentette a problémaországok állampapírpiacára nehezedő nyomást. Az arany és az ezüst szempontjából ugyanakkor aggasztó, hogy a javuló tendencia a kockázatosnak tartott részvénypiacok emelkedésével együtt következett be. A rossz társaság hibája, hogy a hangulat újbóli elromlása a nemesfémeket a tőzsdeindexekkel együtt ismét a mélybe ránthatja, ugyanakkor a részvények szárnyalása a nemesfémeket is szárnyra kaphatja.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 173.thumbnail

Van egy pont, ami után a technikai elemzés nem alkalmas a rövidtávú előrejelzésre. A jelenlegi átpolitizált környezetben túl erős a piacon kívüli tényezők hatása az árfolyamok alakulására. Az éj leple alatt végbement varázslatos pénzszaporítás Európában például spontán aranyár-emelkedést váltott ki a pénteki nap folyamán. Ugyanakkor tény, hogy minden korábbi próbálkozás ellenére az árfolyam legutóbb ismét elbukott az 1.630 dolláros ellenállási szinteken, és ezzel egy dupla tetőt alakított ott ki. Majd egy meredek eladási hullám 1.565,50 dollárig vitte le a jegyzéseket, ahol újabb stabilizálódás vette kezdetét. Ez a látszólagos bázisépítés egy szimmetrikus háromszöggé is kinőheti még magát, ami azonban az aktuálisan érvényben lévő csökkenő trenden belül egy további esést valószínűsítő negatív formáció lenne. Az ebből az alakzatból való felfelé illetve lefelé történő kilépés mutathatja majd meg az irányt az elkövetkezendőkben. Másfelől pedig bizalomra adhat okot, hogy a kurzus utolérte a szürke görbével jelölt 50-napos mozgóátlagot, amely a rövidtávú emelkedés és csökkenés között egy hagyományosan fontos technikai választóvonal.

 3 105.thumbnail

Az ezüst árfolyama egy fontos technikai támaszt tört le már egy hete 27,50 dollár környékén. Azóta is ez az árszint tartja vonzásában a jegyzéseket, amely alatt egyértelműen egy eladói hatás érvényesül, és ez akár 26 dollárig is leszállíthatja a szürkésfehér nemesfém árát. Az ott húzódó támaszszint eleste megnyitná a teret 24 dollár irányába, 27,50 fölé visszaerősödve pedig folytatódhatna a kapaszkodás tovább 28 dollár magasságába.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.