2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XIII. Keszthelyi Nyári Játékok a Festetics kastély kertjében 2012. július 6. – augusztus 18. között.

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62407"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/K_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="49" /></a></span>2012 július 6-án, ha lemegy a nap, fél kilenc órakor felgördül a képzeletbeli függöny a Festetics kastély színpadán és a New Yorki komédiával kezdetét veszi a Nyári Játék. Hét héten át 12 darabot 26 előadáson játszik a Centrál Színház. </p> <p>

k 2.thumbnail2012 július 6-án, ha lemegy a nap, fél kilenc órakor felgördül a képzeletbeli függöny a Festetics kastély színpadán és a New Yorki komédiával kezdetét veszi a Nyári Játék. Hét héten át 12 darabot 26 előadáson játszik a Centrál Színház.

k 2.thumbnail2012 július 6-án, ha lemegy a nap, fél kilenc órakor felgördül a képzeletbeli függöny a Festetics kastély színpadán és a New Yorki komédiával kezdetét veszi a Nyári Játék. Hét héten át 12 darabot 26 előadáson játszik a Centrál Színház.


Korábban Révay András: Már kívánja a megújulást c. írásában http://euroastra.hu/node/61777 részletesen beszámolt a Centrál Színház szervezésében létrejövő programsorozat sajtótájékoztatóján történtekről. Most rövid áttekintést nyújtanék a Nyári Játékokon bemutatásra kerülő darabokról.

 

Woody Allen: Central Park West – egyfelvonásos vígjáték.

Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

Szereplők: Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Puskás Tamás, Ágoston Katalin

Rendező : Puskás Tamás

 

Dés-Bereményi: Férfi és Nő – koncert négy színészre és zenekarra.

Koncerteken ritkán, vagy sose hangzottak el ezek a dalok. Udvaros Dorottya énekel Hóesésről, a Hiába szép lányról, Vetkőzésről, szenvedélyes duetteket ad elő Básti Juli és Cserhalmi György, mint a Játszótársak, vagy a Tíz kicsi bűnjel. Kulka János is énekelt már lemezre Dés dalokat. Több mint húsz év után végre összeáll a Nagy Csapat, Dés László zenei vezényletével Bereményi Géza

rendezésében. A Dés-Bereményi szerzőpáros erre az alkalomra új dalokat is írt a négy színésznek. Miről? Mindenről, ami megtörténhet Férfi és Nő között.

Szereplők: Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Kulka János

Rendező: Bereményi Géza

 

Neil Simon: Pletykafészek– bohózat.

"Minek az embernek ellenség, ha vannak barátai?" – szól a frappáns mondás, és milyen igaz! New York város alpolgármestere a tizedik házassági évfordulóját ünnepli. Érkeznek a szűk baráti kör tagjai, ám a személyzet eltűnt, a feleségnek nyoma veszett, és vajon hol lehet maga a nagyszerű barát és gondos férj? A szenzációra mindig éhes, de a botránytól irtózó vendégek kénytelenek szembenézni a valósággal…

Szereplők: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Simon Kornél, Liptai Claudia, Scherer Péter, Básti Juli, Schmied Zoltán, Bertalan Ágnes, Mészáros András, Gats Éva

Rendező: Puskás Tamás

 

Shavlego: Vörös és fekete – a grúz virtus– tánc-show.

A grúz nép egyedülálló módon fejezi ki szokásaikhoz való kötődését. A tánc egyetemes nyelvén teszi ezt! Évtizedek tradícióját most először hozza el Magyarországra a David Bokhua által vezetett közel 40 fős grúz társulat.  A cím kötelez és utal, hisz a fiatal grúz táncosokból álló együttes előadását az erő, a ritmus és a lendület jellemzi, melyet már több nemzetközi díjjal is megjutalmaztak.

 

Eisemann Mihály – Somogyi Gyula – Zágon István: Fekete Péter – zenés játék két részben.

Bár a Fekete Péter műfaját tekintve mese, az antivilágbéli operett alapszituációja igencsak aktuális ma is. A gazdasági világválság idején a jóképű világfi – aki nem mellesleg veszedelmes tőzsdecápa – véletlenül rábukkan a világ legnagyobb balekjára. A balek személye maga a katasztrófa. Bármihez ér, az összeomlik – mi lehetne hát jövedelmezőbb befektetés, mint részvénytársaságot alapítani a balek pechjére? A megejtő szerelmi kergetőzést legendás örökzöldek tarkítják, miközben a fináléban már a legmeglepőbb párok szorongatják egymás kezét.

Szereplők: Magyar Attila, Básti Juli, Gubás Gabi, Simon Kornél, Oroszlán Szonja, Haumann Péter, Schmied Zoltán, Kovács Vanda, Borbás Gabi, Mészáros András, Gats Éva, Verebély Iván, Flores Hedvig Montserrat

Rendező: Puskás Tamás

 

Alan Ayckbourn: A Hang-villa titka– interaktív mesejáték két részben.
Helyszín: Balaton Színház, 8360 Keszthely, Fő tér 3.

"Ez a történet egy Suzy nevű kislányról szól. Suzy nem hitte magáról, hogy nagyon bátor, de a történetből kiderül, hogy igenis az. Suzy nem hitte magáról, hogy ő valami nagy szám, de a történetből kiderül, hogy igenis az. Mi ezt a történetet fogjuk elmesélni."

A szerző Alan Ayckbourn az angol színházi világ egyik legsikeresebb szerzője, aki életművéért megkapta a legrangosabb színházi kitüntetést, a Tony-díjat is.

Szereplők: Kovács Vanda, Schmied Zoltán, Andrádi Zsanett, Mészáros András, Papp János, Vári-Kovács Péter

Rendező: Simon Kornél

 

ExperiDance: Revans– tánc-show.

A magyar néptánc iránti hagyománytisztelettől vezérelve és ebből építkezve, de kicsit továbblépve, egy teljesen új műfajt megteremtve állnak a Közönség elé. Új műfaj, hiszen ilyen még nem volt: egy egész estés show keretében rendkívüli zenével, káprázatos jelmez kavalkáddal ötvöződik a tánc és a próza. A csapat nyolc hónapi megfeszített munkával színpadra állította Ludas Matyi a népi hős történetét áthelyezve azt a jelenkorba egy eddig nem látott, a műfaji kategóriához és az oly népszerű ExperiDance stílushoz méltó változatban.

Szereposztás: Törőcsik Mari, Újszászi András, Bistei Judit, Falvai Miklós, Kapitány Dorottya, Görög Zoltán.

Továbbá: Dénes Nándor, Péli Róbert, Patonai Norbert, Pintér Ágota Lotti, Sátori Júlia, Benkő Dávid, Bistei Judit, Boros Bettina, Deák Vince, Dunaveczki Éva, Filep Viktor, Holman Enikő, Klausz Bernadett , Lázár anna Dóra, Morvai Veronika, Patonai Zsolt, Plesovszki Petra, Reszneki Domán, Széphalmi Júlia, Bankós Nikoletta, Zsombori Miklós

Rendező-koreográfus: Román Sándor

 

Neil Simon: A 88. utca foglyai– vígjáték egy részben.
Mel és Edna Edison élete fenekestül felfordul, amikor Mel, a gazdasági válság következében elveszíti az állását. Egzisztenciájuk megrendül, és Mel önbecsülése összeomlik. Edna humorral, empátiával próbál reagálni, és mindent elkövet, hogy segítsen levert férjén, de Mel-nek most sem kedve, sem ereje méltányolni ezt – a helyzet kezd kilátástalanná válni. Mel testvérei anyagilag talán tudnának segíteni, de hogy lehetne orvosolni a fölöslegessé vált ember lelkiállapotát? Milyen kiút lehetséges egy ilyen helyzetből? Mindenkinek rá kell jönnie, hogy a megoldáshoz csak egymásban bízva és egymást támogatva tudnak közelebb kerülni.

A Centrál Színház és az Orlai Produkció közös előadása.

Szereplők: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János

Rendező: Ilan Eldad

 

ExperiDance: Ezeregy év– tánc-show.

Az Ezeregyév egy egész estét betöltő produkció, amely a magyar történelmet dolgozza fel a Honfoglalástól napjainkig 260 kosztümre, fénytechnikára és fergeteges zenére épülve.

Rendező-koreográfus: Román Sándor

 

ExperiDance: Esszencia – A ritmus ünnepe – tánc-show.

Az ExperiDance koreográfiai válogatása az elmúlt 10 év alatt megvalósult 6 egész estés produkció, 12 óra színpadi anyag leglátványosabb részeit, úgymond gyöngyszemeit foglalja magába, egyedi jelmez és díszlet kollekciót felvonultatva, 28 kiváló táncművész által lekommunikálva, mozgásban.

Rendező-koreográfus: Román Sándor

 

Peter Shaffer: Black Comedy – bohózat egy felvonásban.
Az előadás előtt élőzenés Beatles-koncert!

Peter Shaffer, az Amadeus és az Equus szerzője kevéssel a szexuális forradalom előtt írta Black Comedy című bohózatát. Brindsley – fiatal szobrász „az emberélet útjának felén" – áramkimaradás miatt egy sötétlő lakásban reked. Várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna…

Szereplők: Schmied Zoltán, Kovács Patrícia, Blaskó Péter, Pokorny Lia/Borbás Gabi, Simon Kornél, Liptai Claudia, Papp János, Vári-Kovács Péter

Rendező: Puskás Tamás

 

Woody Allen: Semmi pánik – komédia.

Ekkor azonban a szép és bizakodó napfényes délelőtt bemenekül a nagykövetségre Walter Hollander, az amerikai turista, feleségével és bájos kislányával, Susannal, akiket felbőszült fegyveres üldözőik kémkedéssel gyanúsítanak… Ez a vígjáték tette 1965-ben Woody Allent a Broadway ünnepelt szerzőjévé.

Szereplők: Magyar Attila, Borbás Gabi, Ágoston Katalin, Ódor Kristóf e.h., Schlanger András, Papp János, Mészáros András, Schmied Zoltán, Vári-Kovács Péter, Kovács Vanda, Verebély Iván

Rendező: Puskás Tamás

 

Az idei eseménysorozatra több mint 10 000 nézőt vár a Keszthelyi Nyári Játékok.

 

www.centralszinhaz.hu

keszthelyinyar.hu

www.facebook.com/keszthelyinyar 

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.