2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

5. VinAgora Borgála

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62439"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_45.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="82" /></a></span>Az 5. VinAgora Borgálán 2012. június 30-án a Boscolo Konferencia Központban, a rendkívüli kánikulai meleg ellenére a déli kapunyitástól az esti nyolc órás zárásig folyamatosan nagy volt az érdeklődés. A borkedvelők hosszú órákat töltöttek el azzal, hogy a nemzetközi zsűri bírálatait összevessék a saját véleményükkel.</p> <p> 

a%20%281%29 45.thumbnailAz 5. VinAgora Borgálán 2012. június 30-án a Boscolo Konferencia Központban, a rendkívüli kánikulai meleg ellenére a déli kapunyitástól az esti nyolc órás zárásig folyamatosan nagy volt az érdeklődés. A borkedvelők hosszú órákat töltöttek el azzal, hogy a nemzetközi zsűri bírálatait összevessék a saját véleményükkel.

 

a%20%281%29 45.thumbnailAz 5. VinAgora Borgálán 2012. június 30-án a Boscolo Konferencia Központban, a rendkívüli kánikulai meleg ellenére a déli kapunyitástól az esti nyolc órás zárásig folyamatosan nagy volt az érdeklődés. A borkedvelők hosszú órákat töltöttek el azzal, hogy a nemzetközi zsűri bírálatait összevessék a saját véleményükkel.

 

a%20%284%29 31.thumbnailTelt ház volt a különleges és rendhagyó programokon is. Akik részesei lehettek Szakács József egyedi hangulatú előadásának a szarvasgomba vadászatról, a gombavadász kutyákról, és közben a bemutatott gombákhoz illő, kiváló borokat kóstolhattak meg, biztosan hívei váltak az erdő fekete gyémántjának. Maguk az előadó borászok (Szepsy István, Tiffán Ede és Zilai Zoltán) is nagy várakozással készültek arra, amikor egy vaksötét szobában hat kiemelkedő borral és borról tartottak mesterkóstolót fehér, vörös és természetes borkülönlegesség kategóriában. Az ínyenceknek szánt, rendhagyó programon mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés vaksötétben kóstolni, mennyire befolyásolja a szem kizárása az értékelést, valamint azt is, hogy milyen stílusjegyeket képvisel a nemzetközileg jegyzett minőség és egy nemzetközileg elismert borverseny legnagyobb díjával rendelkező bor. A részvevők állítják: felejthetetlen élményben volt részük.

 a%20%285%29 27.thumbnail

Magyarország legrangosabb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a 13. VinAgora Nemzetközi Borversenyt 2012. június 15-17. között rendezték meg Budapesten. A megmérettetésre rekordszámú, 630 nevezés érkezett 20 országból. A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, az alkalomra felkért média zsűri is meghozta döntéseit, de a korábbi évektől eltérően nem a verseny zárónapján, hanem az 5. VinAgora Borgálán a Boscolo Konferencia Központban, ahol elegáns környezetben a nagyközönség is végig kóstolhatta a versenyre benevezett borokat.

 a%20%286%29 18.thumbnail

A borszakírókból, a média és a tudomány képviselőiből összeállt média zsűri Zilai Zoltán, a Vinagora Nemzetközi Borverseny igazgatójának szakmai irányításával egy bemelegítő minta után három kategóriában választotta ki a közönségdíjas borokat. Többeknek, akik először vettek részt benne, olyan volt ez az esemény, mintha egy olyan ajtón léptek volna be, amely mögött a titkok világa tárult volna fel előttük. Kategóriánként 3-3 bort kóstoltak és értékeltek. Nem a tíz minta megkóstolása jelentett komoly feladatok, hiszen akik jelen voltak, valamilyen formában már tudorai a borok értékelésének, hanem azoknak a boroknak a kiválasztása, amelyek szerintük leginkább megfelelnek a fogyasztók ízlésének. Aranyérmes borokról lévén szó, nagy csalódásra nem lehetett számítani, de izgalmas kihívást jelentett arra gondolni, hogy a döntésükkel esetleg felülírják a nemzetközi és hazai szaktekintélyekből álló zsűri ítéletét.

 a%20%287%29 17.thumbnail

A média zsűriben szakújságírók és azok a médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A média zsűri tagjai voltak:

a%20%288%29 10.thumbnailCseh Márton sommelier, Dr. Freund Tamás agykutató, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója, Gyimesi Zsuzsa, a HVG Kiadó gasztronómiai szakértője, Fehér Zsombor, a Kerekes Band alapítója, Kovács Lázár, a TV Paprika házigazda séfje, László Ágnes, a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke, Mátyók József, a TV2 Borkultusz-borkultúra magazinjának producere, Nagy Zita, a Borgőz borblog bloggere, Ördögh Bálint, a GoodFood Világkonyha magazin vezető szerkesztője és Varga Gábor, a desszert.eu kreatív cukrásza.

 a%20%289%29 10.thumbnail

A média zsűri különdíjait az alábbi kategóriákban ítélték oda, a magyar piacon elérhető, a borversenyen aranyérmet szerzett boroknak:

a%20%2810%29 5.thumbnailA száraz fehér borok kategóriájában aránylag könnyen közös nevezőre jutott a társaság, és a Frittmann Testvérek Kft. 2009-es Fahordós Ezerjó bora lett a nyertes.

a%20%2811%29 1.thumbnail
A száraz vörös borok közötti választásban is a pontszámok alapján megszületett döntést fogadta el a zsűri és Takler Pince Kft. Cabernet sauvignon Reserve kapta meg a média díjat.

a%20%2812%29 1.thumbnail
Az édes boroknál már nem született meg ilyen egyszerűen a döntés. Ugyan a pontszámok alapján a Pannon Tokaj Pincészet 2006-osTokaji Aszueszenciája került az első helyre, de a zsűri tagjai közül többen a Fitomark-94 Kft. 2000-es Tokaji Aszú 6 puttonyos borát érezték olyannak, amelyet a nagyközönség igazán kedvelhet. Végül, a por és kontra érvek és a kézfeltartásos szavazás alapján, a papírforma diadalmaskodott és a Pannon Tokaj Pincészet 2006-osTokaji Aszueszenciája lett a győztes.

A MÁV Nosztalgia Kft. a média zsűri díjazottjainak felajánlott egy-egy vasúti nosztalgia- utazást 2 főre részére Linzbe, az Élményvonat Pullmann CIub Prémium Osztályán.

A jó hangulatú, vitázó zsűrizés után a döntnökök többsége elvegyült az 5. VinAgora Borgála eddig még soha nem tapasztalt méretű közönsége között.

 630 nevezett bor, még kimondani is sok, nemhogy elbírálni. Remélem egyetértenek, hogy ez bizony kemény munka volt! Ismerjék meg a legkiválóbbakat, az Arany Champion, a Nagy Arany-díjas és a legjobb fajtaborokat:

 

Arany, Champion díjazottak:

Gatt Wines – Gatt Shiraz 2010 Ausztrália – Vörös borok

Vinarstvi U Kaplicky – Pálava – Vino Dalibor 2011 Csehország – Fehér borok

Weingut Anselmann – Ortega Trockenbeerenauslese 2011 Németország – "Botrytisálódott" borok 

Weingut Anselmann – Silvaner Eiswein 2009 Németország – természetes borkülönlegességek.

 

Nagy arany díjas:

Eszterbauer Borászat Mesterünk Szekszárdi Cuvée 2009 Magyarország

Kiss István Pincészete – Fitomark- 94 Kft. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 Magyarország

 

A „VinAgora Legjobb Fajtaborai"
A versenyen már hagyomány hogy különdíjat ítélnek oda a magyar mintáknak. Ha egy adott fajtából legalább 15 minta érkezik, akkor a fajtán belül a legnagyobb pontszámot elért, arany érmes bor nyeri el a „VinAgora legjobb magyar fajtabora" címet.

 

Ebben az évben az alábbi fajtákban születtek bajnokok:
CABERNET SAUVIGNON RESERVE 2008
Takler Pince Kft.
NÉGYKEZES SZEKSZÁRDI MERLOT 2008
Halmosi Pincészet

SYLVIE COLLECTION NYÁR ESTI BORZONGÁS 2008
Pálinkás Pincészet
FANTÁSTICO TOLNAI PINOT NOIR 2009
Haraszthy Pincészet
VYLYAN VILLÁNYI SYRAH 2009
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
ETYEKI CHARDONNAY 2011
Tátrai Pincészet
SOPRONI SAUVIGNON BLANC 2006
Szöllősi Pincészet Kft.
TEKERES-HEGYI CABERNET FRANC 2009
Feind Borház

 

A VinAgora új felfedezettje: Szeleshát Szőlőbirtok
A DunaVox felajánlásával a verseny felfedezettje egy borhűtővel gazdagodott.

Legeredményesebb családi pincészet: Kiss István Pincészet – Fitomark-94 KFT.

A CsonkaGroup felajánlását, a verseny legeredményesebb családi pincészetének különdíját kapta.

A Nyugat Most független szépirodalmi folyóirat minden aranyérmet nyert magyar borászat számára egy negyed éves előfizetést ajánlott fel.

 

http://www.borkulturakft.hu/index.php?lang=hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.