2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázat második fordulóján

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62453"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image10_57.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>Eredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázat második fordulójában, amelyet négy felsőoktatási intézményben hirdetett meg a NOVOFER Alapítvány a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. támogatásával. A pályázat második fordulójában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóit díjazták összesen 450.000 forinttal.</p> <p> 

image10 57.thumbnailEredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázat második fordulójában, amelyet négy felsőoktatási intézményben hirdetett meg a NOVOFER Alapítvány a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. támogatásával. A pályázat második fordulójában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóit díjazták összesen 450.000 forinttal.

 

image10 57.thumbnailEredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázat második fordulójában, amelyet négy felsőoktatási intézményben hirdetett meg a NOVOFER Alapítvány a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. támogatásával. A pályázat második fordulójában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóit díjazták összesen 450.000 forinttal.

 

A zsűrizés során külön díjazták az alap- és mesterképzésen tanulók dolgozatait. A zsűri döntése alapján a legjobb MSc szintű dolgozatot Bock Dávid nyújtotta be. A mű témája a valószínűségi alapú hálózatszámítás alkalmazása hálózattervezés során. Második helyen Orosz Tamás végzett, témája a hagyományos és szupravezetős transzformátorok összehasonlító elemzése és optimalizálása volt. A harmadik legjobb dolgozatot Polgári Beáta készítette a smart mérők alkalmazási lehetőségeiről.

 

A BSc szintű hallgatók dolgozatai közül a zsűri Várgedő Lajos és Ludmán Balázs munkáját találta a legjobbnak. Míg az előbbi dolgozat témája az alternatív és megújuló erőforrások, addig a másodiké a világítástechnika fejlődése a XXI. századi autóiparban. Különdíjat kapott ebben a katergóriában Elek Norbert, aki az elektromos meghajtású közlekedési eszközökről írt dolgozatot.

 

A beadott diplomamunkákat Dr. Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a résztvevő egyetemek oktatóiból és a MAVIR szakembereiből álló szakmai bizottság bírálta el. „Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét kiemelkedő dolgozatokkal pályázatak a hallgatók. Ez is mutatja, hogy a műszaki pályára készülők magas színvonalú oktatásban részesülnek. Külön öröm számunkra, hogy a MAVIR támogatásával Alapítványunk segítheti a leendő, energetikai témával foglalkozó villamosmérnökök és informatikai szakemberek pályájának indulását, amiért külön köszönet jár a támogatónak" – hangsúlyozta Gyulai József akadémikus.

 

A Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem villamosmérnöki valamint informatikai karának végzős hallgatói számára hirdette meg a NOVOFER Alapítvány és a MAVIR, további tanulmányaik ösztönzése érdekében.

 

A jelentkezők a

  • fenntartható fejlődés,
  • villamosenergia-gazdálkodás informatika és műszaki fejlődés adta lehetőségek kihasználása és a
  • környezet védelmét szolgáló megoldások

kategóriákban nyújthatták be dolgozataikat.

 

A fő kategóriákon belül az alábbi tíz témakört jelölték meg a szervezők:

  • árampiaci aukciók (áramtőzsde) informatikai megoldásai,
  • okos hálózat,
  • kritikus infrastruktúrák védelme,
  • e-metering elektronikus mérés,
  • alternatív, illetve megújuló energiaforrások,
  • elektromos hajtású közlekedési eszközök,
  • kisfogyasztói energiatárolás (akkumulátorok, 12 V-os LED technológia),
  • a környezettudatos villamosenergia-felhasználást segítő, támogató, népszerűsítő módszerek,
  • fogyasztói viselkedés befolyásolására alkalmas eszközök az optimális energiafelhasználás érdekében,
  • villamosenergia-hálózatok üzembiztonságának növelése.

 

A pályázatok elbírálásában előnyt jelentett az eredetiség, a meggyőző szakmai érveken alapuló önálló véleményalkotás, a kezdeti új tudományos eredmény, az idegen nyelven is dokumentált, részben vagy teljesen külföldön elkészített diplomamunka dolgozat.

 

A Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázatról további információ a http://www.novofer.hu/alapitvany/ weboldalon található.

 

Az 1989-ben alapított NOVOFER Alapítvány célja a holográfia elméletének kidolgozásáért 1971-ben Nobel-díjjal kitüntettet magyar tudós, Gábor Dénes szellemi örökségének ápolása. Az Alapítvány kuratóriuma évente ítéli oda a Gábor Dénes-díjat amellyel a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartást valamint a széles értelemben vett innovációs folyamatban eredményesen tevékenykedő tudósok és mérnökök teljesítményét ismerik el. A díjat, amelyet az utóbbi években a közélet és a kultúra vezető személyiségei jelenlétében a Parlamentben adnak át, 2011-ig 157 szakembernek ítélték oda. A NOVOFER Alapítvány 2007-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat azon eredményeiért, amelyet az innovációban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek elismerése valamint a közép- és felsőfokú képzésben résztvevő fiatalok támogatása terén ért el.

 

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) nagy hagyományokkal bíró, jelentős tapasztalattal rendelkező fiatal szervezet. A hagyomány, tapasztalat és a fiatalság ebben az esetben nem mond ellent egymásnak: a MAVIR létrehozását megelőzően az Országos Villamos Teherelosztó 1949 novembere óta látta el a rendszerirányítás műszaki feladatait. 2006. január 1-jétől pedig az integrált átviteli rendszerirányító (Transmission System Operator – TSO) létrejöttével az Országos Villamostávvezeték Rt. (OVIT Rt.) Üzemviteli Igazgatósága és a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) Hálózati Igazgatósága átkerült a rendszerirányítóhoz. A felkészült, szakmáját szerető és azt magas szinten művelő szakembergárda része lett a MAVIR-nak, amely több mint a régi teherelosztó volt: ma már a MAVIR

  • gondoskodik a magyar villamosenergia-rendszer megbízható, hatékony és biztonságos irányításáról, a szükséges tartalékokról az erőművekben és a hálózaton,
  • felügyeli és gyarapítja a hálózati vagyont, elvégzi a megfelelő, üzembiztos ellátáshoz szükséges felújításokat, karbantartásokat és fejlesztéseket,
  • biztosítja a villamosenergia-piac zavartalan működését, további bővítését, az egyenlő hozzáférést a rendszerhasználók számára,
  • összegzi a villamosenergia-ellátás szereplőitől kapott adatokat,
  • tájékoztatja a piac szereplőit, hogy ne köttessenek megvalósíthatatlan szerződések,
  • összehangolja a magyar villamosenergia-rendszer működését a szomszédos hálózatokkal,
  • koordinálja a nemzetközi szakmai együttműködéseket,
  • a jövőbe tekintve elkészíti a hálózatfejlesztési stratégiát és javaslatot tesz az erőműpark fejlesztésére.

A MAVIR a Magyar Energia Hivatal 2012. március 13-án kelt határozatában foglalt tanúsítás alapján az ún. ITO (Independent Transmission Operator) modell szerint működik, azaz a vertikálisan integrált villamosenergia-ipari vállalkozáson belül az átviteli rendszerirányító az átviteli hálózat tulajdonosa és üzemeltetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.