2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Inkább a férfiak égetik magukat — Még mindig felelőtlenül napoznak a magyarok

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62464"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_799.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Egy friss magyarországi piackutatásból kiderült, hogy a magyarok közel fele legfeljebb akkor használ napvédő terméket, ha már égeti nap, a férfiak harmada pedig még ekkor sem foglalkozik bőre védelmével.

images 799.thumbnailEgy friss magyarországi piackutatásból kiderült, hogy a magyarok közel fele legfeljebb akkor használ napvédő terméket, ha már égeti nap, a férfiak harmada pedig még ekkor sem foglalkozik bőre védelmével.

images 799.thumbnailEgy friss magyarországi piackutatásból kiderült, hogy a magyarok közel fele legfeljebb akkor használ napvédő terméket, ha már égeti nap, a férfiak harmada pedig még ekkor sem foglalkozik bőre védelmével.

Az elmúlt évek tudatosító kampányai ellenére még mindig felelőtlenül napozunk – derült ki a Gerovital Sun napvédő termékeket gyártó Farmec cég legújabb felméréséből, mely szerint négy emberből egy egyáltalán nem használ naptejet, a lakosság 35%-a pedig a kritikus időben, délelőtt 11 és délután 15 óra között is a napon tartózkodik.

A kutatás eredményei szerint a férfiak a felelőtlenebbek, több mint 30%-uk egyáltalán nem foglalkozik a napvédelemmel és a leégéssel. Ezzel szemben a nők közel 50%-a kerüli a napozást a déli órákban.

Úgy tűnik, még mindig rabjai vagyunk annak a tévhitnek, hogy felhős időben nem éghetünk le, hiszen a lakosság közel fele csak akkor használ naptejet, amikor már a bőrén érzi a nap égetését.

„Az erős napfény nemcsak napokig tartó kellemetlenségeket – napszúrást, bőrgyulladást, fényallergiát – okozhat, hanem súlyosabb hatású, sejtszintű elváltozásokat is, amelyek a bőrrák kialakulásához vezetnek" – figyelmeztetett az eredmények kapcsán Fülőp Enikő, a Farmec magyarországi értékesítési igazgatója, aki hozzátette, hogy nem csak nyaralás alatt, hanem az utcán sétálva, munka közben is óvnunk kellene szabadon lévő bőrfelületeinket a napsugárzástól.

A felsőfokú végzettségűek némileg tudatosabban kezelik a napozás veszélyeit. Mindössze 11%-uk nem foglalkozik egyáltalán a leégéssel, a válaszadó diplomások 38%-a viszont folyamatosan használ napvédő termékeket.

A nappal szembeni óvatosság kérdésében nem lehet különbséget tenni városi és vidéki lakos között. A válaszadók harmada lakóhelytől függetlenül a nap bármely szakaszában a napon tartózkodik, bár szintén harmaduk nyilatkozta, hogy ha teheti, kerüli a direkt napfényt. Fontos különbség viszont, hogy a nem városi lakosok 34%-a egyáltalán nem használ napvédő terméket, míg ez az állítás a Budapesten élők 19%-ára igaz.

„Ma már minden bőrtípusra találhatunk a pénztárcánknak megfelelő napvédő termékeket, ezért az ár nem lehet akadálya a bőrvédelemnek – hívta fel a figyelmet Fülőp Enikő, aki kiemelte, hogy a barátságos árairól és természetes összetevőiről ismert Gerovital termékcsalád oxibenzon- és parabénmentes, és tagjai között megtaláljuk az érzékeny, allergiára hajlamos bőrűeknek kifejlesztett speciális hipoallergén készítményeket. Ilyen termékek a napvédő tej gyerekeknek SPF 30, az anti-age napozókrém arcra SPF 50, valamint a napvédő krém SPF 50.

 

A kutatást a Farmec megbízásából az NRC végezte, online kérdőíves felmérés segítségével. Az eredmények a 18-49 éves lakosságra reprezentatívak nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.