2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mi a sikeres üzleti modell titka? — Először jelent meg könyv magyarul az üzletimodell-innovációról

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Rácsos táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:"MS Mincho"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62491"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image13_39.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>Olyan sikeres külföldi vállalatok, mint az Apple vagy az IKEA üzleti modelljeinek bemutatása mellett magyar példákat is felvonultat a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában megjelent Üzletimodell-innováció című könyv, amely egy hazai kutatást is ismertet. Az eredmények alapján a hazai környezetben az üzleti siker titka például a nyitottság, az együttműködés és az agilitás. Magyarországi jellegzetesség, hogy bizonyos vállalatok üzletimodell-innováció nélkül, a jó kapcsolataiknak köszönhetően is fenn tudnak maradni, de a szerző szerint ezek a cégek hosszú életre nem számíthatnak.</p> <p><strong> </strong>

image13 39.thumbnailOlyan sikeres külföldi vállalatok, mint az Apple vagy az IKEA üzleti modelljeinek bemutatása mellett magyar példákat is felvonultat a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában megjelent Üzletimodell-innováció című könyv, amely egy hazai kutatást is ismertet. Az eredmények alapján a hazai környezetben az üzleti siker titka például a nyitottság, az együttműködés és az agilitás. Magyarországi jellegzetesség, hogy bizonyos vállalatok üzletimodell-innováció nélkül, a jó kapcsolataiknak köszönhetően is fenn tudnak maradni, de a szerző szerint ezek a cégek hosszú életre nem számíthatnak.

 

image13 39.thumbnailOlyan sikeres külföldi vállalatok, mint az Apple vagy az IKEA üzleti modelljeinek bemutatása mellett magyar példákat is felvonultat a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában megjelent Üzletimodell-innováció című könyv, amely egy hazai kutatást is ismertet. Az eredmények alapján a hazai környezetben az üzleti siker titka például a nyitottság, az együttműködés és az agilitás. Magyarországi jellegzetesség, hogy bizonyos vállalatok üzletimodell-innováció nélkül, a jó kapcsolataiknak köszönhetően is fenn tudnak maradni, de a szerző szerint ezek a cégek hosszú életre nem számíthatnak.

 

Amikor korábban a vállalatok innovációról beszéltek, alapvetően termék- és technológiai innovációra gondoltak. Az elmúlt 20 évben azonban jelentős változás játszódott le az üzleti világban. A termék- és technológiai innováció mellett hasonlóan fontossá vált az üzletimodell-innováció. Esetenként egy innovatív üzleti modell erősebb versenyfegyver lehet, mint egy új termék vagy új technológia.

Csath Magdolna most megjelent Üzeltimodell-innováció című könyvében az üzletimodell-innováció elméletét és gyakorlatát mutatja be. A Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában megjelent könyv nemcsak külföldi, de magyar üzleti innovációs példákat is  tartalmaz, mivel a szerző előzetesen elvégzett egy vállalati kutatást arról, hogy milyen üzleti modellekkel dolgoznak magyar cégek, és a kutatás eredményeiről a könyvben részletesen beszámol.

Az eredmények megmutatták, hogy vannak olyan magyar cégek, amelyek sikeres üzleti modelleket alkalmaznak akkor is, ha nem használják a kifejezést. Sikerük közös jellemzője a nyitottság, az együttműködés, az agilitás, az intelligencia, a tudással, kreativitással és nem „olcsósággal" való versenyzés. Fontos továbbá az etikus üzleti magatartás, amely hosszabb távú kapcsolatok kiépítését teszi lehetővé. A magyar tulajdonossal rendelkező cégek esetén az első számú vezető értékrendje, kreativitása, üzleti és etikai normái, továbbá vezetési stílusa alapján rajzolódnak ki a legmarkánsabb különbségek. Különösen fontos az üzletimodell-innováció alkalmazása olyan válságágazatokban, mint például az építőipar. Ilyen helyzetekben az üzletimodell-innováció radikális változtatást kell, hogy jelentsen a vállalat életében.

Azok a cégek, amelyek elsősorban jó kapcsolatok alapján tudnak jó megrendelésekhez jutni – beleértve a pályázatokhoz való hozzáférést is -, üzletimodell-innováció nélkül is fenn tudnak maradni, sőt, még nyereségesek is tudnak lenni. A szerző szerint a kérdés csupán az, hogy meddig.

Az Üzletimodell-innováció című könyv elsősorban nem a nagy multinacionális vállalatokhoz szól, hanem az innovációval, újdonsággal, vevőközelséggel versenyezni akaró cégeknek ad jó ötleteket. Arról akarja meggyőzni a vállalatokat, hogy ne  átlagos teljesítménnyel, és „olcsósággal való" versennyel, hanem megkülönböztetéssel akarjanak sikeresek lenni. Rámutat továbbá arra, hogy milyen feltételekkel lehet a változó világban sikeresnek maradni. A könyvet elsősorban a gyakorló és leendő közgazdászok, vállalatvezetők és üzleti tanácsadóknak ajánlja a szerző, de bárki könnyedén tudja használni, aki üzleti sikert szeretne elérni.

 

 image13 39.thumbnail

Csáth Magdolna

Üzletimodell – Innováció

Kötött

Terjedelem:    280 oldal

ISBN 978-963-19-7034-0

Bp 2012 Tankönyvkiadó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.